Tájékoztató a kötelezően választható szakirányokról és specializációkról Német Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Induló képzéseink – 2008/2009-es tanév Lovassy László Gimnázium  :  : Lovassy László Gimnázium Induló képzéseink 2008/2009-es.
Advertisements

ME BTK Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet Ismertető a magyar szakról.
Tájékoztató az Anglisztika MA-ról Cser András PPKE BTK Angol Intézet október 9.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
A tanári mesterszakról és a TÁMOP 3.1.5/A pályázatról Stéger Csilla OKM Felsőoktatási Főosztály Pécs, november 18.
Alapszakon belüli 50 kredites képzések választása
Felsőoktatási menedzsment MA Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia november 17. dr. Princzinger Péter.
Informatikai Szaknyelvi Vizsga
V. ETR konferencia április Fogalomrendszer: ETR & ETN Kodácsy Tamás etn at kodasoft.hu.
Oktatás, kutatás és fejlesztés a PPKE BTK-n Cser András PhD habil. tudományos és kutatási dékánhelyettes.
A szakképzési rendszer modellje. 1. sz.m.2. sz.m.3. sz.m. 4. sz.m.5. sz.m. 6. sz.m. Kötelező szakmai tantárgyak Tantárgyi vizsgák Választható szakmai.
A szakképzési rendszer modellje. 1. sz.m.2. sz.m.3. sz.m. 4. sz.m.5. sz.m. 6. sz.m. Kötelező szakmai tantárgyak Tantárgyi vizsgák Választható szakmai.
Alapszakon belüli 50 kredites képzések választása DE Bölcsészettudományi Kar március 10. Bartáné Kustár Katalin tanulmányi osztályvezető.
ROMANISZTIKAI INTÉZET Francia bölcsész és tanár mesterszakok
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
A hazai pedagógusképzés stratégiai problémái, a. alapképzés/továbbképzés Érdemi lezárása képesítő vizsgával vagy szakvizsgával 1. BA/MA Szakosodás.
A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KÉPZÉSEI A képzések szakmai felelőse: a Környezettudományi Intézet Fő feladata a tudomány területek közötti.
Bölcsészettudományi Kar
GYERMEK- ÉS IFJÚSÁGPOLITIKA – JÓ képzettséget és JÓ munkát minden gyermeknek, mire felnő! Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Czibere.
alapszakos tájékoztatója
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
Mesterképzés az EKF-en
Mentorképzés a Debreceni Egyetemen
Beszélj velünk és a világgal!
Képzések a pécsi bölcsészkaron
Nyiss velünk a világ felé ! PTE BTK Idegennyelvi Lektorátus Zank Ildikó.
MISKOLCI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYIKAR
Tájékoztató az Anglisztika MA-ról Cser András PPKE BTK Angol Intézet október 18.
Pázmány Péter Katolikus Egyetem Angol-Amerikai Intézet
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
ALKALMAZOTT NYELVÉSZET MESTERKÉPZÉSI SZAK
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Konferencia január 25.SZTE, Homor, Makay1 BA/Bsc tantervi struktúrák a Szegedi Tudományegyetemen Dr. Homor Géza, Dr. Makay Árpád.
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
Filozófia Intézet Jelentkezhetnek BA vagy azzal egyenértékű végzettséggel rendelkező Bölcsészek Társadalomtudósok Pszichológusok T ermészettudósok, matematikusok.
Jankovits László egyetemi docens PTE BTK
BA Szakirány-választás Határidő (hétfő) 8 órától (vasárnap) 24 óráig!
Tájékoztató az Angoltanári MA-ról
MIGRÁCIÓS SZAKIRÁNY Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Germanisztika (német) alapszakos képzés
Alapszakon belüli 50 kredites modulok választása
1 Üzleti szakfordító és tolmács SZAKIRÁNY Nyelvi és Készségfejlesztési Tanszék Vogelné Takács Gabriella tanszékvezető
Nyílt napok november óráig nyílt órák november óra január óra.
Mesterképzés Vállalkozásfejlesztés szak NYÍLT NAP
Tájékoztató 10. osztályosoknak Az érettségi vizsga Kötelező tárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv + 1 választott tárgy.
A Francia Tanszék 50 kredites képzési formái az alapképzésben (BA)
Tájékoztató specializációkról Német Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék.
A Bologna-folyamat második ciklusa Gaál Zoltán, Molnár Károly, Sima Dezső FFK, dec. 2-3.
1 Übersetzungswerkstatt. Ein praxisorientiertes Übungsbuch Szerzők: Csatár Péter, Farkas Orsolya, Iványi Zsuzsanna, Molnár Anna, Barna János (Debreceni.
Bölcsész Hefop tananyag- fejlesztési zárókonferencia szept ELTE BTK.
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
DE Bölcsészettudományi Kar március 10. Bartáné Kustár Katalin tanulmányi osztályvezető.
4 éves általános tantervű képzés 4 éves, emelt szintű angol nyelvi képzés 5 éves, magyar-német két tanítási nyelvű képzés 4 éves emelt szintű kommunikáció.
- Jelen van mind az 5 kontinensen, 80 országban millióan beszélik - A 2. sajtónyelv - A 2. tanult nyelv az angol után - A 3. üzleti nyelv az.
Bölcsészettudományi Kar Dr. Zimányi Árpád dékán. Bölcsészettudományi Kar Bölcsész szakok Művészetközvetítő szakok Dr. Zimányi Árpád : A Bölcsészettudományi.
Emberi erőforrások FOKSZ. FOKSZ Felsőoktatási szakképzés 4 félév 2 szakirány: személyügyi és humánpolitikai 120 kredit  90 kredit, besorolási szakon.
ÉRETTSÉGI VIZSGA A XÁNTUSBAN A XÁNTUSBAN Fehérvizi Judit közismereti igazgató helyettes.
Kari tájékoztató Bölcsészettudományi Kar Debreceni Egyetem
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM
Általános kerettantervű képzés emelt szintű biológia oktatással
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Hallgatói tájékoztató a kötelező szakmai gyakorlat részleteiről
Hallgatói tájékoztató a kötelező szakmai gyakorlat részleteiről
Bartáné Kustár Katalin tanulmányi osztályvezető
KÉT DIPLOMA 10 FÉLÉV ALATT!
Előadás másolata:

Tájékoztató a kötelezően választható szakirányokról és specializációkról Német Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék

Kötelezően választható szakmai ismeretek („tantárgycsomagok”) Cél: a szakmai érdeklődés kialakítása, a későbbi szakosodás és a további tanulmányok megalapozása „Tantárgycsomagok”: •Szövegalkotás és elemzés •Bevezetés a gender-tanulmányokba •Fordításelmélet, fordítástechnika •Komparatisztika

Szövegalkotás és elemzés Mivel foglalkozunk a tanegység keretén belül? Különböző szövegek jellemzőinek megismerése, formai és tartalmi jegyeinek megtanulása, gyakorlása, a szövegtípusok nyelvi fordulatainak elsajátítása Tantárgyak: retorika, stilisztika, szövegelemzés, szövegalkotás, szövegértelmezések Miért ajánljuk?/ Mire jó? Jól kombinálható valamennyi specializációval, gyakorlatias, nyelvi fejlesztés

Bevezetés a gender-tanulmányokba Mivel foglalkozunk a tanegység keretén belül? A társadalmi nemi szerepek nyelvi és irodalmi vonatkozásaival Tantárgyak: gender a nyelvben és az irodalomban, tanulmányolvasás, szakszövegolvasás Miért ajánljuk?/ Mire jó? Interdiszciplináris, kitekintés a szociológia és a filozófia felé, szaknyelvi ismeretek német nyelven, aktuális és modern az EU-ban

Fordításelmélet, fordítástechnika Mivel foglalkozunk a tanegység keretén belül? A fordítástudomány elmélete, fordítási gyakorlatok. Tantárgyak: fordítási magyarra, fordítás németre, szakszövegek fordítása Miért ajánljuk?/ Mire jó? Speciális nyelvi fejlesztés, jól kapcsolható a specializációval

Komparatisztika Mivel foglalkozunk a tanegység keretén belül? Összehasonlító irodalmi és kulturális tanulmányok. Tantárgyak: intertextualitás, irodalom és képzőművészet, irodalom és film Miért ajánljuk?/ Mire jó? Az irodalmi ismeretek bővítése, a filmművészet és a képzőművészet iránt érdeklődőknek

Specializációk Cél: szakmai képzés, felkészítés a mesterképzésre Német nyelvi kulturális projektreferens képzés Szakma jellegű képzettség: projektreferens Nyelv és nyelvhasználatMA bemenet előkészítése nyelvészeti orientációval Irodalom és kultúra (összehasonlító tanulmányok MA bemenet előkészítése irodalom és kultúra orientációval Minor más szakrólFelkészítés a kétszakosságra

Német nyelvi kulturális projektreferens képzés  Szakma jellegű képzettség: projektreferens  Projektmunka  Interkulturális kommunikáció (Később: MA, interkulturális kommunikáció)  Országismereti tanulmányok elmélyítése  Szóbeli kommunikációs tréningek

Nyelv és nyelvhasználat  MA bemenet előkészítése nyelvészeti orientációval  Fókuszban a szövegnyelvészet: szöveggrammatika, szövegpragmatika, szövegszemantika  Elméleti alapozás a nyelvi készségek további fejlesztése, gyakorlása mellett, a nyelvtudás specializálása

Irodalom és kultúra  Összehasonlító tanulmányok az irodalom és a kultúra köréből  Irodalom és kultúra orientációval  A germanisztika MA előkészítése  Az irodalom és képzőművészetek kapcsolatának elmélyítése (festészet, zene)  Motívumkutatás, motívumelemzés

„Minor” (rövidített szak) más szakról  Cél: Felkészítés a kétszakosságra  A germanisztika BA szakos hallgatók az egyetem más tanszékei által meghirdetett minor szakokból választhatnak, s ezt végzik el a német szakon felkínált specializáció helyett.  Tájékozódás és jelentkezés egyénileg, az indítás feltételeiről (pl. létszám és kezdés féléve) a felelős tanszéken kell érdeklődni.

Igényfelmérés  A Német Nyelv és Irodalomtudományi Tanszék titkárságán kell az igényfelmérő lapra feliratkozni a szakirányra és a specializációra is, márc. 01-ig  Kérjük, minden hallgatónk jelezze igényét, hogy annak alapján a választott szakirányi képzés és specializáció szeptemberétől indulhasson.  Minden hallgató érdeklődési körének megfelelően 2 szakirányú képzési modult és két specializációt jelölhet meg, teljesíteni azonban csak 1 -et kell.