Fontos tudnivalók az iskolarendszerről és a tájékozódás módjairól

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar felsőoktatás.
Advertisements

Köszöntünk a KOM-PASSZ pályaválasztási programban! Az anyagokat a színes képekre kattintva lehet letölteni. A továbblépéshez az Állapotjelentés kitöltése.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Frissdiplomások Szemerszki Marianna Tanulási utak és képzési tervek a felsőoktatásban.
Érettségi utáni továbbtanulási lehetőségek
Érettségi utáni továbbtanulási lehetőségek
Táncsics Mihály Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
Educatio Kht. Országos Felsőoktatási Információs Központ Felsőoktatási Felvételi 2008.
Duális felsőfokú képzés a PMMIK-n
Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola
Szakmatanulás érettségi után a Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központban (BeTISZK) 1073 Budapest Dohány utca 65.
ÉRETTSÉGI UTÁN TANÉV.
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | A KOM-PASSZ program ismertetése „KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program GEBAUER FERENC MFPI, március 7.
Katona József MKSZIG 1 Katona József Szakközépiskola és Felnőttoktatási Gimnázium.
Tanulmányok szerepe a karrierben Kozellné Szabó Csilla Ozeki Informatikai Kft.
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
1. Érettségi vizsga • Itt az iskolában kiosztott jelentkezési lapon • február 15-ig • Érettségi tárgyak: • magyar, matematika, történelem, idegen.
Műszaki és informatikai képzési terület jelentkezés és felvételi követelmények Dr. Bakos Károly szakmai főtanácsadó OKM.
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
A bolognai folyamat – Párizs: Sorbonne-i Nyilatkozat Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország, Németország  hallgatói és oktatói mobilitás.
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Nyílt Nap december 18. Tanulmányi és Információs Központ: Kongresszusi terem.
Az alapképzések bevezetésének tapasztalatai
Nyílt napok 2008/2009. szakközépiskolai képzés felvételi eljárás általában felvételi eljárás iskolánkban.
Mesterképzés az EKF-en
Pontszámítás BSc,osztatlan képzések és felsőfokú szakképzések esetén, 2011 Nagy Pontszámítási Nap Felvételi összpontszám ( pont): -Tanulmányi.
FELVÉTELI Előadó: Németh Péter igazgató. NEM VÁLTOZIK… …a pontos rendszer (emelt szintűért 50 többletpont, ha min 45%-os az eredmény), a.
Radnainé Gyöngyös Zsuzsanna egyetemi docens tanszékvezető
Tájékoztató Tájékoztató a BA/BSc képzésekben résztvevő hallgatóknak a szakirány választás, a tanári mesterképzésbe való belépés feltételeiről és lehetőségeiről.
A 2014/15. tanévben a vasvári középiskolába lehet tanulni. Vas megyében az elsők között hirdetjük meg a nappali és ingyenes képzést.
Felsőoktatási jelentkezés 2007 A szeptemberben induló felsőoktatási képzések jelentkezői Forrás: OFIK felvi.hu Július 31.
1 Felsőoktatási jelentkezés A szeptemberben induló felsőoktatási képzések jelentkezői Forrás: Educatio Kht. – OFIK, Felvi.hu
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
LEGYÉL TANÍTÓ!.
Kedves Pályaválasztó Fiatal! Köszöntünk a KOM-PASSZ programban! Tájékoztató füzet Lapozáshoz a PgDn és PgUp billentyűket használhatod.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés Oktáv Ráció Munkakultúra – szakképzési modellek Hajdúszoboszló február 3-5.
Egységes, új szakmastruktúra, piacképes programok Budapest december 6.
Bemutatkozik a MIOK Gimnázium és Szakképző Iskola
P E D A G Ó G I A I K A R. Alapképzési (BA) s z a k o k Nappali tagozat SzakKöltségtérítésKépzési idő (félév) Andragógia Ft6 Gyógypedagógia 110.
TÁMOP Nagyrendezvény. Magyarországi szakképzési rendszer változások I.  2011 új szakképzési törvény  2012 szeptember 01 köznevelési törvény hatályba.
„KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program
Felnőttoktatási tájékoztatója
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Péter Katalin December 2. Aszód.  Hol dolgozik?  Hogyan?  Kikkel?  Milyen tevékenységeket végez?  Milyen eszközöket használ?  Mit szeret csinálni?
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet
Tanári mesterképzés Tájékoztató Dr. Szabó Antal
Dr. Veres Pál PhD szakmai tanácsadó Felsőoktatási helyzetjelentés az OKKR szempontjából Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet OKKR Műhelykonferencia 2010.
Nyílt napok november óráig nyílt órák november óra január óra.
Néhány szó az új felsőoktatási képzési rendszer bevezetéséről A Magyar Köztársaság Országgyűlése október 10-én elfogadta a felsőoktatásról szóló.
SZTE Egyetemi Tavasz TÁJÉKOZTATÓ A KÉTCIKLUSÚ KÉPZÉSRŐL Dr. Szendrei Mária Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete.
Pályaorientáció
Felnőttképzés és felnőttoktatás a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra Eger 2011.
Debreceni SzC Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakközépiskolája Pályaválasztási tájékoztató.
Az Országos Képzési Jegyzék és a szakmai és vizsgakövetelmények Bruckner László.
Felnőttoktatás. Jogszabályi háttér  a nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. tv.  a Szakképzésről szóló évi CLCCCVII. tv.  az évi LXXXIV.
Kereskedelmi és Idegenforgalmi Középiskola Tokaj2007. január 31.
A Felsőoktatási Regisztrációs Központ és a felsőoktatás Bakonyi László, főigazgató.
Debreceni SzC Brassai Sámuel Gimnáziuma és Műszaki Szakközépiskolája
Továbbtanulási kisokos Keresztféléves felvételi lépésről lépésre
Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar
A felsőoktatási felvételi eljárás
Lejtmenetből lendület
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Faktválasztás Tájékoztató értekezlet április 10.
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
Soós László Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály szakmai tanácsadó
Fontos tudnivalók az iskolarendszerről és a tájékozódás módjairól
Kedves Pályaválasztó Fiatal!
Merre tovább a középiskola után?
Tájékoztató a 2020-as felsőoktatási felvételi eljárásról
Előadás másolata:

Fontos tudnivalók az iskolarendszerről és a tájékozódás módjairól KOM-PASSZ program I. kötet Hogyan tájékozódjak? Fontos tudnivalók az iskolarendszerről és a tájékozódás módjairól Lapozáshoz a PgDn és PgUp billentyűket használhatod

I. Hogyan tájékozódjak? Kedves Pályatervező Fiatal! KOM–PASSZ P R O G R A M UTAT MUTAT I. Hogyan tájékozódjak? Kedves Pályatervező Fiatal! Programunk első csomagja – mint azt előző küldeményünkben olvashattad – fontos tudnivalókat tartalmaz a tájékozódás módjairól. A tájékozottság – a helyes önismeret mellett – a pályaválasztás elengedhetetlen feltétele: az érett döntést (többek között) az jellemzi, hogy átfogó képpel rendelkezünk a munkák és foglalkozások világáról elegendő ismeretünk van a választandó képzésről, annak jövőbeli alkalmazási lehetőségeiről, a megcélzott képzettség alternatíváiról, ill. rokon területeiről A megfelelő tájékozottsághoz szükség van… módszerességre alapos körültekintésre időre és önálló aktivitásra!

KOM–PASSZ P R O G R A M UTAT MUTAT I. Hogyan tájékozódjak? E fejezet célja, hogy segítsen a tájékozottságod növelésében, a foglalkozások és képzések világáról. Szeretne az elinduláshoz szükséges tudnivalókat közvetíteni, olyan megismerési módokhoz juttatni, melyekkel szert tehetsz a számodra szükséges ismeretekre A tájékozódás a pályatervezés alapvető folyamata: nélkülözhetetlen, hogy valós képet alkoss a képzési lehetőségekről, a munka és foglalkozások világáról, és hogy milyen a „megfelelő” pályaválasztás. A tájékozódás egész pályafejlődésünk során fontos, kiváltképp választásaink és döntéseink előkészítésében.

A pályatervezés folyamatában a tájékozódásnak két fő módja van: KOM–PASSZ P R O G R A M UTAT MUTAT I. Hogyan tájékozódjak? A pályatervezés folyamatában a tájékozódásnak két fő módja van: 1. információgyűjtés 2. tapasztalatszerzés fő eszközei: olvasás pl. képzési tájékoztatók, szakmaleírások áttekintése beszélgetés pl. idősebbekkel vagy egy szakma képviselőjével fő eszközei: megfigyelés pl. egy munkahely meglátogatása, egy szakmaismertető film megtekintése cselekvés pl. egy munkafolyamat kipróbálása, nyári munkában való részvétel eredménye: eredménye: tájékozottság jártasság

Csomagunk – ennek megfelelően – két fő részt tartalmaz: KOM–PASSZ P R O G R A M UTAT MUTAT I. Hogyan tájékozódjak? Csomagunk – ennek megfelelően – két fő részt tartalmaz: Tudnivalók Tennivalók Rövid áttekintés az iskolarendszerről a képzési területekről a „jó” választásról A tudnivalók elmélyítését szolgáló feladatok, melyek ösztönöznek, hogy olvass! nézz körül! kérdezz! próbáld ki! Ha egy bizonyos tudnivalóhoz feladatok is kapcsolódnak, azt egy ikon jelzi: Erre kattintva megnyílik a „Munkafüzet”, és az aktuális feladatot láthatod. A munkafüzetből egy kattintással visszatérhetsz ide. A feladatok köre nem teljes: elsősorban ötleteket kíván nyújtani, melyek által az ismeretből használható tudás válhat. Elvégzésük természetesen, nem kötelező. Te magad válogathatsz köztük, és alakíthatsz rajtuk. A lényeg, hogy tedd, amit hasznosnak érzel. A munkafüzetben készíthetsz jegyzeteket is magad számára. A következő csomagot azután kaphatod, hogy elküldted az Állapotjelentést. Ennek ikonját az utolsó lap jobb felső sarkában találod. Javasoljuk, hogy minél több feladat elvégzése után töltsd ki! ∑ És most kezdjük a „Tudnivalókkal”…

felsőoktatás (BA / BSc) KOM–PASSZ P R O G R A M UTAT MUTAT Az iskolarendszerről Az alábbiakban az érettségi utáni továbbtanulási lehetőségekről olvashatsz: szakképzés („OKJ”) Helyszín: szakközépiskola (TISZK) Ideje: 1-2-3 év (szakmától függően) szintek: közép / emelt / felsőfokú felsőfokú szakképzés Helyszín: felsőoktatási intézmény Ideje: 2 év szint: felsőfokú érettségi felsőoktatás (BA / BSc) Helyszín: felsőoktatási intézmény Ideje: 3 év szint: felsőfokú (diplomás)

Iskolarendszer – Szakképzés (OKJ) KOM–PASSZ P R O G R A M UTAT MUTAT Iskolarendszer – Szakképzés (OKJ) A szakképzésről részletesebben OKJ („Országos Képzési Jegyzék”): államilag elismert szakmák rendszere Tanulhatod iskolarendszerű képzésben (nappali tagozaton, mely 21 éves korig – első szakma esetén – ingyenes) felnőttképzésben (tanfolyamként) A szakmákat (képzéseket) feloszthatjuk szakmacsoportonként (20+1 szakmacsoport) képzési területenként (8 terület) szintenként (4 szint: alap, közép, emelt, felső) képzési formaként (alap, elágazás, részképzés, ráépülés) A szakmacsoportokat a következő oldalon láthatod…

Az OKJ a szakmákat 21 csoportba osztja: KOM–PASSZ P R O G R A M UTAT MUTAT OKJ szakmacsoportok Az OKJ a szakmákat 21 csoportba osztja: Egészség- ügyi Szociális Oktatási Művészet- közművelődés- kommunikáció Ügyvitel Köz- gazdasági Kereskedelem- marketing, üzleti adminisztráció Vendéglátás- idegenforgalom Nyomda- ipar Könnyű- ipar Faipar Építészet „Egyéb” Élelmiszer- ipar Mező- gazdaság Környezet- védelem Vegyipar Informatika Elektronika Gépészet Közlekedés

OKJ-s szakképzések szintenként KOM–PASSZ P R O G R A M UTAT MUTAT OKJ-s szakképzések szintenként Bármilyen OKJ-s szakmát nem kezdhetsz el akármikor. általános iskolai végzettség nélkül alapszintű végzettséget szerezhetsz 8 befejezett általános iskolai osztály után alap- vagy középszintű végzettséget szerezhetsz 10 befejezett osztály után alap- vagy középszintű végzettséget szerezhetsz 12 befejezett osztály után középszintű végzettséget szerezhetsz érettségi után közép- vagy emelt szintű ill. felsőfokú végzettséget szerezhetsz felsőfokú végzettséggel felsőfokú végzettséget szerezhetsz „Ráépülés” jelű szakmákat csak a megfelelő alapképzés birtokában kezdhetsz tanulni. „Rész-képzést” kezdeni – első szakmaként – nem érdemes.

Tájékozódás OKJ-s szakképzésekről KOM–PASSZ P R O G R A M UTAT MUTAT Tájékozódás OKJ-s szakképzésekről A szakképzés moduláris szerkezetű. Erről részletesen a szakkepesites.hu oldalon olvashatsz. A képzések tartalmáról itt olvashatsz: www.nive.hu/modulterkep Töltsd le honlapunkról szakmakereső adatbázisunkat! Segítségével számos szempont szerint böngészhetsz a képzések világában A www.eniskolam.hu oldalon megtalálhatod valamennyi fővárosi középiskolát, amelyben OKJ-s szakképzés folyik.

A felsőfokú szakképzés KOM–PASSZ P R O G R A M UTAT MUTAT A felsőfokú szakképzés A felsőfokú szakképzésben OKJ-ben szereplő, felsőfokú végzettséget szerezhetsz. Képzési idő: 2 év Azonos felsőoktatási tanulmányi területen továbbhaladva, az elvégzett képzés részben beszámít az alapképzésbeli tanulmányokba. Általában a felsőoktatási intézmények (főiskolák, egyetemek) indítják Az OKJ 109 felsőfokú szakképzést tartalmaz, ezek közül, a 2008/2009-es tanévben 40-45-öt hirdettek meg. Bővebb tájékozódási lehetőség: szakmakereső adatbázis (a keresőablakban a kimeneti szintet állítsd „felsőfokú”-ra) www.felvi.hu

A felsőoktatás rendszere KOM–PASSZ P R O G R A M UTAT MUTAT A felsőoktatás rendszere A felsőoktatás – a „bolognai rendszer” bevezetése után – kétlépcsős lett: Kivéve néhány – csak master szinten tanulható szakot: Alapképzés (BA / BSc) „Bachelor” szint, „főiskolai végzettség” általában 6 félév „Osztatlan” egyetemi képzés (pl. orvos, jogász, építészmérnök) MA / MSc általában 10 félév Ez azt jelenti, hogy érettségi után minden hallgató „főiskolás” lesz (még ha egyetemnek hívják is az intézményt) Az alapképzés befejezése után következhet a… Mesterképzés (MA / MSc) „Master” szint, „egyetemi végzettség” általában 4 félév A master diploma megszerzése után lehetséges: Bachelor vagy master diploma megszerzése után lehetséges: Doktori képzés (PhD, DLA) 6 félév Szakirányú továbbképzés „posztgraduális” képzés általában 4 félév A felsőoktatási szakok 15 tanulmányi területre oszlanak (lapozz…)

A felsőoktatás rendszere KOM–PASSZ P R O G R A M UTAT MUTAT A felsőoktatás rendszere A felsőoktatás tanulmányi területei Művészeti Művészet- közvetítési Hitéleti Bölcsészet- tudományi Pedagógiai Informatikai Műszaki Társadalom- tudományi Jogi- igazgatási Gazdaság- tudományi Természet- tudományi Nemzet- védelmi Sport- tudományi Egészség- tudományi Agrár- tudományi A 2008/2009-es tanévben, a felsőoktatási intézmények 15 tanulmányi területen, 136 alapszakot hirdettek meg. Részletes tájékozódás: www.felvi.hu

A tudnivalók után térjünk át a „tennivalókra”! KOM–PASSZ P R O G R A M UTAT MUTAT A feladatokról A tudnivalók után térjünk át a „tennivalókra”! Ezeket a Munkafüzetben találod (excel file: KOM-PASSZ_MF_1.xls). Javasoljuk, hogy lapozz vissza az elejére, és mindig egy-egy ikonra kattintva juss el egy feladathoz – miután újra átolvastad az adott tudnivalót! A feladatok között tarts szünetet – jobb, ha több alkalmat vesz igénybe, míg e feladatokat elvégzed. Ne siess! A sikeresség kulcsa most az alaposság…

Utolsó lépés: az Állapotjelentés elküldése ∑ KOM–PASSZ P R O G R A M UTAT MUTAT És a vége… Utolsó lépés: az Állapotjelentés elküldése Mikor érdemes elküldened? Ha úgy érzed, sikerült alaposan átnézned az itt küldött anyagot Ha a feladatok nagy részét kipróbáltad Ha érdekel a folytatás: a tájékozódás „bent” – az önismeret témaköre Szeretettel várunk a folytatásra! Az MFPI pályaválasztási tanácsadói ∑ KOM–PASSZ UTAT MUTAT