Gábor Zita Alapítvány „Élni az Életet 2.” 2012. A pályázat címe: „Új tantárgyunk: A holokauszt és áldozatai; zsidók, cigányok, fogyatékosok és más csoportok”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A N Á C I Z M U U S S.
Advertisements

Egymásért fordítsuk meg a napot!. Célok •a fogyatékos emberek elfogadottságának növelése érdekében: ▫integrált események szervezése, ▫a fogyatékos emberek.
Lehotay Veronika: A holokauszt jogtörténeti megközelítése („Jogegyenlőség – jogkorlátozás – jogfosztás 1938 és 1944 között” című szabadon választható.
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
Történeti episztemológia
Szinte lehetetlen??? DWIGHT D. EISENHOWER generálisnak igaza volt akkor, amikor megparancsolta, hogy minél több képeket és filmeket készítsenek a holokausztról.
A Soá Intézet Vizuális Történelmi Archívuma
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Önkéntesség Miért is jó a Nyíregyházi Főiskola diákjaként önkéntes munkát vállalni és miért különösen jó ez egy Tanodában? Készítette: Hajdu Zsolt és Dudás.
TÁMOP nyitó szakmai konferencia A pályázat rövid bemutatása BRAVIA TEREM, NOVEMBER 30. KÉSZÍTETTE: KATONA KRISZTINA TÁMOP /1.
7. A PR (Public Relations) tevékenység (Propaganda / Nyilvánosság)
Purple Day 2011 Előadás Köszöntök mindenkit, K L-nak hívnak a EBOC alapítvány képviseletében jöttem hozzátok. Remélem nem baj, ha tegeződünk, csak a könnyebbség.
Készítette: Batári Csilla Andragógia MA L II. félév.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) /1-2. „Iskolai tehetséggondozás” című pályázatról Kecskemét, augusztusPapp Attila.
A holokauszt tanítása iskolámban
Tájékoztató TÁMOP-projektünk nyitórendezvényére Kalocsa, november 7. (Katona István ház) A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár gyűjteményére épülő,
Nyílt napok látogatottsága
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
GYERMEKBÁNTALMAZÁSOK A TABULA RASA ALAPÍTVÁNY TEVÉKENYSÉGE Kovácsné Duró Andrea ME BTK Tanárképző Intézet
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
Brüsszel milyen messze van
Burai Béla Történelem Szakkör december 4.. Mi a szakkör? - iskolán (órákon) kívüli tevékenységi forma - más országokban már több évtizede működik.
Projektlabor, Projektmunka és Projekt szeminárium tapasztalatai és kérdései az informatika oktatásában az Eszterházy Károly Főiskolán dr. Kovács Emőd,
Az esszé Segédlet tanulóknak és tanároknak
Esélyegyenlőségen alapuló tehetség- felismerés, tehetséggondozás egy innovatív Észak-Pest megyei gimnáziumban (TÁMOP 3.4.4/B-08/2/KMR) Az Európai Unió.
A nácizmus Németországban. ( )
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
Amit a TDK-ról tudni kell…
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 MIT KEZDÜNK AZ EU-VAL? Az unió megjelenési formái az oktatási intézményekben.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
„Ott föntről, ha ránk tekintenek a szüleink, örülnek.”
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Az MSDP és az DOKZWANG gyűjtemény Magyarországon.
Indító gondolatok 2000-ben egy nemzetközi vizsgálat szerint 32 ország tanulói közül a magyar diákok mondták legtöbben, hogy nem szeretik az iskolát, mert.
2005. március 24.Politika és iskola - az Eötvös Károly Intézet konferenciája ISKOLA ÉS POLITIKAI SZOCIALIZÁCIÓ Csákó Mihály ELTE TáTK.
Siketmisszió. Siketmisszió - Protestáns Teológiai Intézet Nagy hagyományokkal rendelkező 1888-ban alapított állami intézmény óvodát és iskolát valamint.
Határtalanul II. MédiaMánia határon innen és túl BGA-12-HA /13 Varró István Szakiskola, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium Karcag.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Csipp-csepp, egy csepp – Ritmus az életünkben Papp Leonóra.
Emlékeink a jövő záloga TÁMOP/HDKE Közgáz. Előzmény: Tóth Géza, volt igazgatónk, megpályázta ezt az újabb TÁMOPOT 2010 őszén. Nyert nyarától novemberig.
Csörömpölj a cukorkáért!. 1. A pedagógusnak tanulmányai során miben NEM kell fejlesztenie önmagát? a) a választott szakterület tudományos igényű ismeretében.
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
Zsidó irányzatok, modern értékek BBN-HEB-341.9, BBN-HEB , BMA-HEBD-322.5, BBV , BMVD , BMA-VALD-452:1, BMA-VALD-518:2 Biró Tamás 2015.
A Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért személyes történeteket feldolgozó holokauszt- gyűjteménye A Zachor Alapítvány civil oktatási szervezet. Fő.
A MARCALI JÁRÁSI FELZÁRKÓZÁSI KEREKASZTAL ÜLÉSEINEK MUNKARENDJE.
Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÁMOP B „Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása”
A zsidóság régen és ma (Projekt, óraterv)
2008 Mit kell tudnom a tudományos diákköri munkáról? a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Főiskolai Karán.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
K EREKASZTAL - BESZÉLGETÉS FEBRUÁR 15. Nagy Dóra levéltáros
„A holokauszt és áldozatai; zsidók, cigányok, fogyatékosok és más csoportok” című tantárgy az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon Szücs Marianna.
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete Verein für Ungarische Pädagogen und Pädagoginnen in Österreich Kaposvár 2016.
AZ ÉRTÉKELÉS RENDSZERE Soproni Szakképzési Centrum Porpáczy Aladár Szakgimnáziuma, Kollégiuma és Általános Művelődési Központja 9431 Fertőd, Joseph Haydn.
Toscana Készítette: Tóthné Kovács Annamária
DARUS a gyermekekért.
Holokauszt gyerekszemmel
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
Szegedi Tudományegyetem
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
ISKOLA ÉS POLITIKAI SZOCIALIZÁCIÓ
A holocaust áldozatainak emléknapja
Tedd fel magadnak a kérdést:
Flip-It! Online kurzus mentor szemmel
Különleges fejezetek a magyarországi zsidó sport történelméből
Előadás másolata:

Gábor Zita Alapítvány „Élni az Életet 2.” A pályázat címe: „Új tantárgyunk: A holokauszt és áldozatai; zsidók, cigányok, fogyatékosok és más csoportok” A pályázat készítője: Szücs Marianna PhD. (ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, Budapest)

A projekt létrejöttének előzményei, a tantárgy fő jellemzői és céljai •OktaTÁRS; Kisebbségszociológia tárgy /2003 óta/ •nem szokványos iskolai tantárgy: - a foglalkozások 1/3-a külső helyszíneken zajlik (séta a régi zsidó városnegyedben, zsinagógák megtekintése, Holokauszt Emlékközpont, CEU) •minden tanár szakos hallgató számára nyitott az ELTE-n (eddig 93 hallgató teljesítette 4 tanulócsoportban nappali és esti tagozaton) •külső szakértők, meghívott vendégek is tartanak órákat (pl. Szőnyi Andrea, Erdélyi Lajos, Jávor István, a Holokauszt Emlékközpont tárlatvezetői, valamint ugyanitt rendhagyó történelem óra volt a Numerus Clausus kiállításhoz kapcsolódóan)

•folyamatos közös gyűjtőmunka (könyvek, filmek, egymás tájékoztatása a témával kapcsolatos rendezvényekről és részvétel azokon  ), •a közös oktatási-anyag bázisunkból mindenki kedve szerint meríthet, az órák anyagát és a kötelező olvasmányokat is megkapják digitális formában •a hallgatók tudatosan és lelkesen készülnek arra, hogy önmaguk is tanítsák ezt a témát •nem tanár-diák alá-fölérendeltségi, hanem munkatársi, partneri és baráti viszony a csoportokon belül → „mindenki mindenkinek a mestere és tanítványa”

•az érdemjegyet önálló kutatómunkával is meg lehet szerezni (helytörténeti dolgozatok, Holokauszt-túlélőkkel készített interjúk) •a hallgatói kutatómunka a tantárgy befejeződése után is folytatódik: terv a jövőre nézve: tanulmánykötet kiadása, kirándulás Auschwitzba, TDK-dolgozat (3 már készül!) •minden óra és program nyitott: kollégák, barátok, szülők is jönnek és bekapcsolódnak a programokba és a kutatásokba  (pl. Holokauszt-túlélő nagymama most beszélt erről először az unokájának, a hallgatók szülei is olvassák a könyveinket és megnézik a filmjeinket, több szülő maga is bejárt a levéltárba) •a év közötti hallgatók Holokauszttal kapcsolatos történelmi ismeretei hézagosak, tudásvágyuk és lelkesedésük viszont óriási!!!

A projekt céljai: •„Kisebb a valószínűsége, hogy megtörténhet, ha sokan ismerik a borzalmakat” (Joseph Peled izraeli tábornok) •Annak a ténynek a felismerése, hogy mindenki a saját személyiségével, tudása gyarapításával is tehet a Holokauszt megismétlődésének veszélye ellen, ez mindenki személyes felelőssége és kötelessége (tudományos érvei lesznek a Holokauszt-tagadók, antiszemiták, rasszisták ellen, nem tűri meg az előítéleteket növelő jelenségeket, pl. rasszista viccek, nyilvános feliratok, műemlék és temető- meggyalázások, stb.) •A vészkorszak-beli embermentők tettei megismerése példaképül, mintául szolgálhat a ma embere számára is! •A Holokauszt-tanulmányokat folytató hallgatók nyitottabbakká, elfogadóbbakká válnak az előítéletekkel sújtott, verbális és fizikális támadásoknak kitett más tsd-i csoportokkal szemben is! (romák, homoszexuálisok)

Az egyes foglalkozások témakörei főbb vonalakban •A holokauszt egyedisége más genocídiumokkal összevetve •A történelmi antijudaizmus okai, megjelenési formái •Rasszizmus és antiszemitizmus a XIX. században és a XX. század első felében •Náci fajelmélet és antiszemitizmus. Hitler kereszténységgel kapcsolatos nézetei és antiszemitizmusa, rasszizmusa •Zsidópolitika, „fajtisztasági” politika Németországban között. Ál-orvosi kísérletek, eutanázia-központok. Fajvédelem, a fogyatékos gyermekek meggyilkolásának programja. A „felnőtt” eutanázia T4-es programja, a náci orvosok és a sterilizációs törvény. A fogyatékosok és a mentális betegek sorsa a III. Birodalomban. A nácik és a homoszexuálisok.

•A koncentrációs táborok és áldozataik: zsidók, cigányok, politikai-és hadifoglyok, más fogvatartottak. A roma holokauszt. •A különleges bevetési egységek akciói. Náci elkövetők és kollaboránsaik. •Séta a történelmi zsidó városnegyedben, (a Dohány utcai zsinagóga, a Rumbach Sebestény utcai Zsinagóga és a Kazinczy utcai Orthodox Zsinagóga megtekintése a Zachor Alapítvány diákvezetői segítségével). •A zsidó lakosság társadalmi és jogi helyzete, élete az első századoktól a Kiegyezésig Magyarországon. Politikai antiszemitizmus az Osztrák-Magyar Monarchiában és a két világháború között. A zsidók jogfosztása a Horthy-korszakban.

• A Holokauszt Emlékközpont állandó kiállításának megtekintése az Emlékközpont tárlatvezetői segítségével •A „végső megoldás” állomásai Magyarországon. Munkaszolgálatosok. A fajvédelemtől a deportálásig. Kamenyec- Podolszkij. „Hideg napok” Újvidéken. Út a magyar holokauszthoz: A Sztójay-kormány intézkedései. A Szálasi-rendszer zsidópolitikája. •Magyarország keresztény egyházai és a holokauszt. Elkövetők, kollaboránsok, passzív szemlélők. Ellenállók és embermentők. Polgári, diplomáciai, katonai és egyházi embermentés. •Az USC Soá Intézet Vizuális Történelmi Archívuma és oktatási/kutatási anyagai megismerése. •Személyes sorsok a vészkorszak idején. Az óra vendégei holokauszt-túlélők.

•Az antiszemitizmus napjainkban hazánkban. Csoportos beszélgetés, ahol mindenki elmondhatja személyes tapasztalatait és olvasmány élményeit erről a témáról. •Az órákon felhasznált dokumentumfilmek (minden témához diasorozatokat is készítettem): -Halálgyárak; - A haláltáborok felszabadítása; -Az akarat diadala; - Náci halálosztagok; - Auschwitz album; - Historical film (1943); - Egy holocaust túlélő emlékei 1-3.;- Auschwitz, a nácik végső megoldása 1-6 (BBC);

Néhány névtelen hallgatói értékelés a mostani félévről (2012. július elején vált publikussá az ELTE digitális tanulmányi rendszerében): "Nagyon tanulságos volt, köszönöm az oktatónak!” „Nagyon jó órák voltak. Sokkal érzékenyebbé tett a téma iránt. Az irodalmak kiválóak." „Nagyon tetszett, hogy a Tanárnő filmekkel, kiállítással és egyéb dokumentumokkal színesítette az órát. Köszönöm!” „Nagyon jó óra volt és a múzeumlátogatás is nagyon hasznos és érdekes” „Nagyon érdekes volt a kurzus, sok újat adott és a továbbiakban is fogok a témával foglalkozni, mert felkeltette az érdeklődésem!”

Hálásan köszönöm szakmai vezetőimnek, az OktaTÁRS projekt előadóinak és szervezőinek, a kiállítások és a városnézés tárlatvezetőinek, és hallgatóimnak a rengeteg segítséget és a minden résztvevőt gazdagító közös munkát!