Leonardo da Vinci szakképzési projektek Magyarországon TÓTH Csenge Tempus Közalapítvány Az Élethosszig tartó tanulás program nemzeti irodája.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Advertisements

A Socrates / Grundtvig program pályázati lehetőségei.
Egész életen át tartó tanulás „Egész életen át tartó tanulás” ■ Az „Egész életen át tartó tanulás” COMENIUS 2011 pályázat nyertese iskolánk COMENIUS 2011.
Mobilitás pályázatok Leonardo da Vinci
A külföldi továbbképzések módszertana, menedzsmentje, hasznosítása ( BI 2000 és BioGIS 2005 projektek) A Leonardo program mint a szakmai tanár(tovább)képzés.
A Grundtvig program: felnőttoktatási pályázatok a Tempus Közalapítvány kezelésében Várterész Flóra Budapest,
Network for Exclusion and Employment knowledge Transnational Transfer Összefogás a kirekesztett emberekért és a tudásukért. Nemzetközi tapasztalatcsere.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az átalakuló tanárképzés és a pedagógiai szolgáltató rendszer kapcsolódási pontjai.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
A Tempus Közalapítvány pályázati lehetőségei a közoktatás számára Szegedi Eszter Tudásmenedzsment Csoport
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Leonardo Mobilitás Program
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
TÁMOP-4.1.2/08/1/B Pedagógiai szolgáltató és kutató hálózat kialakítása a pedagógus- képzésben, a nyugat-dunántúli régióban.
VERSENYKÉPES NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA. ADATOK A projekt megvalósításának időtartama: A projekt összköltsége: Ft. A támogatás.
Gyakoroltuk az angol nyelvet külföldön
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Valorizáció a Leonardo programban Muradin Eszter december 2. Leonardo Nemzeti Iroda.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
HEFOP központi program „Korszerű felnőttképzési módszerek kidolgozása és alkalmazása” 2005 – 2008.
LLP program - Comenius Tempus Közalapítvány LLP Nemzeti iroda Kiss Tímea, Comenius asszisztens november 24.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Leonardo da Vinci Program. A Leonardo da Vinci program az Európai Bizottság 1994-ben indult együttműködési programja a szak- képzés területén.
Iskolánk futó projektjei
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Esettanulmány a projektmenedzsment lépéseinek bemutatására
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
A PROJEKT KÉPZÉSI ÜTEMEZÉSE ÉS CÉLCSOPORTJAI Kaposvár, szeptember 8.
Történetünk Euroguidance Hungary, Euroguidance hálózat tagja 2000-től FSZH alatt (2007.jan.1-től) Európai Bizottság, Leonardo Da Vinci > LLL 65 központ.
CAMPUS HUNGARY PROGRAM. A program célja A projekt a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóinak, munkatársainak külföldi K+F, tanulmányi, operatív intézményi.
A Grundtvig akció pályázati lehetőségei Grundtvig 2 és 3.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
TEMPUS KÖZALAPÍTVÁNY Október 30.. Tempus Közalapítvány tevékenységei Pályáztatás Képzés Tudásközpont.
Leonardo da Vinci projektek. Leonardo da Vinci program célkit ű zései a szakmai készségek és a szakmai tudás fejlesztése a szakmai alapképzésben résztvevők.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
„ Gasztro-karrierek az EU-ban ” Leonardo da Vinci mobilitási programok németországi szállodákban Pályázatkiíró Magyarországon: Tempus Közalapítvány Budapest.
1 A szegedi Hansági a nemzetközi együttműködésért.
A szaktanácsadó segítő szerepe
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
AGRIDIAG: az agrár-környezeti teljesítményt értékelő szakképzés hazai feltételeinek megteremtése Leonardo da Vinci innovációtranszfer projekt Dr. Balázs.
Az Erasmus - jelen és jövő - ELTE, Budapest, október 2. Bokodi Szabolcs Tempus Közalapítvány.
SZTE – GTK és az Erasmus Program kapcsolatának bemutatása
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
EUROPROFESSIONAL HUNGARY KFC Varró István Szakiskola, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium KARCAG.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
2014. november 26. Tordai Péter igazgató Tempus Közalapítvány
EURÓPAI PARTNERSÉG A BEFOGADÓ ÉS ÖKOTUDATOS VENDÉGLÁTÓ-IPARI ÉS IDEGENFORGALMI SZAKKÉPZÉS JÓ GYAKORLATAINAK CSERÉJÉRE Együd János Lászlóné nemzetközi.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
TÁMOP A-11/2. A pályázati célja, hogy a sajátos nevelési igényű gyermekek nevelésében, oktatásában részt vevő intézmények (speciális és többségi)
Az UNESCO Asszociált Iskolák Mintaiskolájaként végzett jó gyakorlatok.
Uniós pályázati lehetőségek a szakmai együttműködés, tapasztalatcsere és a vállalkozásfejlesztés elősegítésére Pataky Zsanett Tempus Közalapítvány.
NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK I. Kereskedelmi Vámkedvezmények Szabadkereskedelmi övezet Vámunió Közös piac II. Gazdasági Közös gazdaságpolitika III. Oktatás.
Erasmus+ tapasztalatok
Tempus Közalapítvány Balla Ágnes április 23.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Az Erasmus eredményei dióhéjban
Szakiskolai fejlesztési program
Beszámolás a Mobility Tool+ felületen – tartalmi tudnivalók
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Nemzeti Pályainformációs Központ
Szakiskolai Fejlesztési Program I
Előadás másolata:

Leonardo da Vinci szakképzési projektek Magyarországon TÓTH Csenge Tempus Közalapítvány Az Élethosszig tartó tanulás program nemzeti irodája

LLP program Leonardo da Vinci alprogram Speciális célok Támogatni a résztvevők képzési és továbbképzési tevékenységeit az ismeretek elsajátításában és használatában … Támogatni a minőségfejlesztést és az innovációt a szakképzési rendszerekben… 3. Vonzóvá tenni a szakképzést és a mobilitást…

Leonardo da Vinci Pályázattípusok: Innováció transzfer Mobilitás Partnerségek Előkészítő látogatások

Leonardo költségvetés Magyarországon 2012 Innováció transzfer: ~ 2 millió € Mobilitás: ~ 4,4 millió € Partnerségek: ~ 0,5 millió € Előkészítő látogatások: 40-50 000 €

Leonardo mobilitás Célcsoportok: Szakmai alapképzés Munkaerőpiaci résztvevők Szakképzési szakértők

Leonardo mobilitás Tevékenységek: Transznacionális szakmai gyakorlatok cégeknél vagy képző intézményeknél Szakmai gyakorlatok és csereprogramok szakképzési szakértők és szakoktatók továbbképzésének céljából A kiutazó személyek száma Magyarországon: kb 2000 kiutazó / év A „legnépszerűbb” fogadó országok: DE, FR, FI, ES, UK, SE, RO Budget spent and approved: 93-95%

Leonardo mobilitás Szakmai gyakorlatok diákoknak A szakmai alapképzésben résztvevő diákok Az összes kiutazó 70 %-a ebben a pályázattípusban jut külföldre Vendéglátás, turizmus, mezőgazdaság, építőipar, műszaki területek…stb. Magasabb támogatás a hátrányos helyzetű vagy SNI-s diákoknak. A diákok felkészítése. Kísérőtanárok.

Leonardo mobilitás Szakmai gyakorlatok és csereprogramok szakképzési szakértőknek (tanároknak és szakoktatóknak) Példák: Szakértők tanulmányútjai: egyenlő esélyeket nyújtó programok, különféle módszerek tanulmányozása Az SNI-s diákok nevelési-oktatási helyzetének vizsgálata Tapasztalatgyűjtés a duális rendszerről vagy a munka közbeni képzésről, stb. Együttműködések a szakképzési rendszerek átláthatóságának területén (EKKR, Europass etc.)

Leonardo partnerségek Együttműködés a szakképző intézmények között Közös érdeklődésre számottartó témák, egymástól tanulás („horizontális tanulás”) Projektmunka, partnertalálkozók a résztvevő országokban Lehetőség a diákok bevonására Magyarország: kb 500 partnerségi mobilitás/év Projekttermékek: konferencia, weboldal, tanulmány, oktatóanyag, film, DVD, stb.

Leonardo partnerségek Példák eredményekre és hatásokra további projektek és nemzetközi hálózatépítés generálása új, külföldön tanult módszerek bevezetése tanárok: jelentős pozitív hatás a tanári hivatás iránt érzett elkötelezettségre az újoncok tapasztalatot szereznek a nemzetközi mobilitásokban, a projektek menedzselésében minőségi fejlődés a szakképzésben Szakképző intézmények + „a munka Világa”

Leonardo projektek a Krúdy pedagógiai stratégiájában Több mint 15 éves gyakorlat a Leonardo mobilitásokban (diákok és tanárok) Több mint 30 projekt Mobilitási tanúsítvány 2009-ben Nemzetközi Mobilitási Nívódíj 2004-ben Hosszú távú elkötelezettség a nemzetközi projektek iránt Elismerés > Europass Mobilitási Tanúsítvány Nagyobb volumenű szakmai együttműködések > Leonardo partnerségi projekt (koordinátor intézmény)

Tempus Közalapítvány www.tka.hu csenge.toth@tpf.hu +36-1-237-1300/145