~ 1970: Világnézetünk alapjai a középiskolában.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
Advertisements

2012. Január 24. Érettségi Érettségi formái  Rendes érettségi vizsga a középiskolai tanulmányok követelményeinek teljesítése után, a tanulói jogviszony.
Az érettségi rendszere
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
A filozófia vizsgatárgy története Világnézetünk alapjaiBevezetés a filozófiába 1990-től bizonytalanság: kötelező - nem kötelező Részt vettünk a nemzetközi.
Felnőttképzés az új OKJ rendszerében
Mozgóképkultúra és médiaismeret Háttér: ● Választható közismereti vizsgatárgy (5. érettségi tárgy) ● ig kétszintű az érettségi 2011-től a felvételi.
Az iskolai dokumentumok
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
AMIT FELTÉTLENÜL TUDNI KELL AZ ÉRETTSÉGI VIZSGÁKRÓL 2014.
Az érettségi rendszer változtatási lehetőségei
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
2013/2014-es tanév változásai az új NAT és kerettanterv tükrében
Beiskolázási tájékoztató december
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
Utazás &Turizmus érettségi 2008 tavasz. U&T érettségi Központilag akkreditált érettségi vizsgatárgy (Ady Endre Gimn., Ráckeve Csak k özépszintű! Felvételinél.
Méltányossági elvek a közoktatásban
. Vizsgatárgyak (az idegen nyelvűekkel együtt) Középszint Emelt szint
Tantervtípusok; NAT-ok
Informatika tanítása ea.
Informatika Reményi Zoltán
NAT 2007 kompetenciák.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
Kérdőív a fizika érettségiről Horányi Gábor Kép helye.
A közép- és emelt szintű vizsga tanári értékelése
Kétszintű ének-zene érettségi vizsga
Földrajz Közép és emeltszintű vizsgák értékelése vizsgatárgyanként
Gazdasági ismeretek.
A válaszadók > május-június október-november
Befolyásolhatták-e a jelentkezői döntéseket a felvételi rendszer és a képzési szerkezet változásai?  Képzési szerkezet  Felvételi követelmények  Állami.
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
1 Érettségi tájékoztató 2008 Érettségi tájékoztató február 8.
Szakképzési dokumentumok
Érettségi tájékoztató 2013/2014-es tanév. Az érettségi vizsga menete Írásbeli időszak: május –Az érettségi időpontokat külön táblázatban olvashatják.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
Kétszintű érettségi.
Az iskolai pedagógiai program átdolgozásának előkészítése Nevelési értekezlet 2007.szept.20.
A középiskolai oktatás szabályzatai
Közoktatás-fejlesztési főosztály Friss Péter főosztályvezető
XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP / VÁLTOZTATÁSI TERVEK A MATEMATIKAÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEKBEN.
2015. február KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
Informatika tanítása ea.
A prezentációban – ahol rendelkezésre álltak - kis betűvel vagy külön utalással a évi, a évi, a évi és a évi május-júniusi vizsgaidőszak.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
Kétszintű érettségi. tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér.
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Tanulási karrierutak a Váci Szakképzési Centrumban.
ÉRETTSÉGI 2016 Általános tájékoztató az érettségiről
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
Szülői értekezlet
Kétszintű érettségi.
Érettségi tájékoztató 2016/2017
Érettségi eredmények május
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM
Az érettségi számokban
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
magyar nyelv és irodalom
Kétszintű érettségi 2018 május
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam
ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
423/2012 (XII. 29.) Korm. rendelet alapján
Előadás másolata:

~ 1970: Világnézetünk alapjai a középiskolában. „Emberes” tárgyak 2014 Az Emberismeret és etika, az Ember- és tár- sadalom-ismeret, etika, a Társadalomismeret modul tárgyak története: A NAT előtt: Műveltségi terület: nincs megnevezve ~ 1970: Világnézetünk alapjai a középiskolában. 1978: Állampolgári ismeretek az általános iskolában.

„Emberes” tárgyak 2014 Cél: A tanulók világnézetének közvetlen formálása. Eredménye: Előny: Lehetőség a jelenismeret mint iskolai diszciplína megjelenésére. Hátrány: A tárgy beolvad a „nagy testvér” (történelem) óraszámába.

a NAT szerint: Műveltségterület: „Emberes” tárgyak 2014 Ember és társadalom Új cél: Fejleszteni a fiatalok társadalmi tájékozottságát. Felkészíteni a demokratikus közéleti, gazdasági szereplésre.

a kerettanterv szerint: „Emberes” tárgyak 2014 a kerettanterv szerint: Műveltségterület: Ember és társadalom Meghatározás: Interdiszciplináris modul tantárgy Előnye: 7-12. évfolyamig folyamatosan jelen van

„Emberes” tárgyak 2014 Határtudományok: állampolgári ismeretek →politológia, jogtudomány, alkotmánytan társadalomismeret → szociológia gazdasági ismeretek → mikro- és makroökonómia emberismeret → pszichológia, szociálpszichológia, etika

„Emberes” tárgyak 2014 a kétszintű érettségi bevezetésekor: Sajátosságok: alacsony óraszám → heti 0,5 vagy 1óra induktivitás → az egyeditől az általános felé projekt feladat → személyes tanár diák viszony

„Emberes” tárgyak 2014 Kulcskompetenciák: anyanyelvi kommunikáció digitális kompetencia szociális és állampolgári kompetencia kezdeményezőképesség és vállalkozói kompetencia esztétikai-művészeti tudatosság és kifejezőképesség

„Emberes” tárgyak 2014 Fejlesztési területek: az absztrahálás képessége az értelmezés képessége az érvelés képessége a vitakészség képessége önálló ismeretszerzés képessége

„Emberes” tárgyak 2014 Középszinten: 100/1997. (VI. 13.) kormány rendelet 6. § (5) szerint vizsgatárgy lehet bármely középiskolában : Emberismeret és etika Ember- és társadalomismeret, etika Társadalomismeret

Írásbeli vizsga: „Emberes” tárgyak 2014 Projekt készítés → (új elem a magyar közoktatásban) Írásos dolgozat típusú projekt 10-12 oldalas dolgozat Képi vagy elektronikus ismeretterjesztő információ-forráson alapuló projekt (AV produktum) riport- vagy műsor (nem feltétel az adásba kerülés) film vagy képsorozat (dokumentálva) Szervezésen alapuló projekt vitaest, komplett iskolai vagy helyi program

„Emberes” tárgyak 2014 A projekttémákat 100/1997. (VI. 13.) kormány-rendelet szerint az Oktatási Hivatal hozza nyilvánosságra.

1. feladat: tételkifejtés „Emberes” tárgyak 2014 Szóbeli vizsga: 1. feladat: tételkifejtés alfeladat társadalomismereti vagy jelenismereti témához kapcsolódó feladat alfeladat a vizsgázó tanulmányainak megfelelően vagy egy gazdasági ismeretek témához vagy egy pszichológia témához kapcsolódó feladat 2. feladat: projektvédés A vizsgázó röviden bemutatja az általa elkészített projektet és válaszol a bizottság által feltett kérdésekre.

„Emberes” tárgyak 2014 Emelt szinten (Jogszabályi háttér): 1. A 100/1997. Korm. r. 61/A § szerint a 2013.évi vizsgaidőszaktól kezdve emelt szintű érettségi vizsga abból a tárgyból tehető, amely – mint a felsőoktatási felvételi eljárás során figyelembe vehető érettségi vizsgatárgy a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 423/2012. (XII. 29.) kormányrendelet 2. mellékletében szerepel. 2. 423/2012. (XII. 29.) 2. melléklet 2/h pont: Társadalomismeret

„Emberes” tárgyak 2014 Írásbeli vizsga: központi feladatsor szerint (hagyományos módon) Szóbeli vizsga: központi tételsor szerint

Értékelés: „Emberes” tárgyak 2014 KÖZÉPSZINT EMELT SZINT írásbeli   a projekt készítése a készítés folyamata 30 központi feladatsor rész: Társadalomismeret és jelenismeret 55 a projekt tartalma 50 rész A: Gazdasági ism. vagy B: Pszichológia 20 összesen 80 75 szóbeli 1. feladat: tételkifejtés tartalom előadásmód 45 5   szóbeli feladat: és jelenismeret a projekt védése II. feladat B: Pszichológia 70

„Emberes” tárgyak 2014 Vizsgák számokban:

„Emberes” tárgyak 2014 Javaslatok: A követelmények megfogalmazásakor 2004- ben: „Az előzőekből szervesen következik, hogy a különböző tantárgyakkal történő integráció kérdései – legalábbis az érettségi vizsga terén – csak a későbbi tapasztalatok, illetve szabályozás nyomán tisztázódhatnak.” (Vö: Az érettségi vizsga részletes követelményei; Társadalomismeret)

Középszinten: „Emberes” tárgyak 2014 Megfelelő: A vizsgamodell (projektkészítés, védés, szóbeli vizsga). Az egyes vizsgarészek egymáshoz viszonyított pontszámainak az aránya.

„Emberes” tárgyak 2014 Változtatandó: A projektvezető/projektértékelő tanár a jelenleginél differenciáltabban értékelhesse a projekt-készítés folyamatát, ha diák együttműködése nem megfelelő. A pedagógusnak legyen lehetősége arra, hogy ezeknek a hiányát az értékelésben erőteljesebben megjelenítse.

„Emberes” tárgyak 2014 A projektfeladatok ne különüljenek olyan élesen egymástól, mint jelenleg, hiszen számos olyan feladat van, amelyik mindhárom terület ismeretanyagának mérésére alkalmas. A három érettségi tárgy összevonható két tárggyá. Emberismeret és etika Társadalomismeret

Emelt szinten: „Emberes” tárgyak 2014 Megfelelő: A vizsgamodell (írásbeli, szóbeli). Az egyes vizsgarészek egymáshoz viszonyított pontszámainak az aránya. A három fős vizsgabizottság együttműködése. (A pontozás koherens.)

„Emberes” tárgyak 2014 Szükséges lenne: Tényminimum összeállítása a társadalomismeret, jelenismeret és gazdasági ismeret modul esetében. Például: kormányzati döntések ismerete kormányzati szereplők ismerete aktuálpolitikai trendek értő értékelése világgazdasági események értő értékelése

„Emberes” tárgyak 2014 Változtatandó: A szóbeli tételsorok validitása gyorsan avul, ezért 3-4 évenkénti aktualizálása szükséges.

Köszönöm a figyelmüket! „Emberes” tárgyak 2014 Köszönöm a figyelmüket!