TANOSZT A VÁLTOZÁS- ÉS VÁLSÁGKEZELÉS POSZTGRADUÁLIS KÉPZÉS TAPASZTALATAI ÉS SPECIALITÁSAI Prof. Dr. Noszkay Erzsébet Változás - és Válságmenedzserek Országos.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

V. Országos Tanácsadói Konferencia Budapest, BKIK Tanoszt.
Kreditpontokkal kapcsolatos tájékoztatás
TÁJÉKOZTATÁS A SZAKMAI VIZSGARENDSZEREK KUTATÁSÁRÓL Dr. Hideg Éva Budapesti Corvinus Egyetem, Jövőkutatás Tanszék Az FKA-KT 4/2006. sz. téma, Megvalósíthatósági.
KATONAI ALAPISMERETEK Előadó: Dr. Felházi Sándor mk. ezredes dékán.
Hidak és járható utak a tudomány és gyakorlat között Egyénre szabott tudásmenedzsment szolgáltatások – Intézményesítetté váló tudásmenedzsment megoldások.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
Felsőoktatási menedzsment MA Felsőoktatás Nyilvánossága Konferencia november 17. dr. Princzinger Péter.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Kisvállalkozói Szakirány Belső vállalkozásokkal dinamizálni a nagyvállalatokat! Kisvállalkozói Szakirány!
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Településüzemeltető Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
INFOTÁRS A Társadalomtudományi és Informatikai Kar közös projektje.
Állásportálok, fejvadász cégek statisztikái szerint a jól kvalifikált controllerek a legjobban fizetett, leginkább keresett gazdasági szakemberek közé.
A tanárképzés új szerepl ő je: a mentor Kotschy Beáta Eszterházy Károly F ő iskola Kotschy Beáta Eszterházy Károly F ő iskola 2009.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A gyakorlatvezető mentor
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
A tanácsadó és a mentor szerepe
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
DPR 2011 – országos eredmények „Pályakövetés, döntéstámogatás, hallgatói szolgáltatások fejlesztése a felsőoktatásban – eredmények és további tervek „
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Mérő László egyetemi tanár ELTE Gazdaságpszichológiai Szakcsoport
A rendészeti (rendőr) (szak)képzés jelene és jövője
Távmunka tanácsadói képzés a BME-n
Bologna Hungaricum - Perspektíva Hungaricum? Dr. Vass László CSc. rektor, főiskolai tanár
A pályaválasztási szakemberek kompetenciái
Az informatikai tanácsadás jövője – mit tehetünk érte? Hetyei József Certified Management Consultant (CMC) NJSZT szakértő főiskolai vezető oktató, szakvezető.
A bolognai rendszer Jogszabályok: 2005.CXXIX
A team-munka elméleti alapjai
Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar 2009/2010-es tanévre pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzések.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Mérnökök szerepe a gazdaság fejlődésében AGTEDU tudományos konferencia Kecskemét Rónay István Elnök Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Nemzetközi Rehabilitációs Központ
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
TÁMOP /1/A Interdiszciplináris és komplex megközelítésű digitális tananyagfejlesztés a természettudományi képzési terület alapszakjaihoz.
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Nem kötelezettség, mindkét fél számára lehetőség Duális képzés.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
EUROPROFESSIONAL HUNGARY KFC Varró István Szakiskola, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium KARCAG.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
A BKF tudástranszfer modellje a
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Dr. Németh Gábor egyetemi docens Faipari mérnöki alapszak duális képzésének szakfelelőse Duális képzés a faipari mérnöki alapszakon.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
Wiegersma: a tanácsadás szintjei
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
E GYEDÜL VAGY HÁLÓZATBAN ? VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. ISBN száma: HR + K ONZORCIUM.
VÁLLALKOZÓI KOMPETENCIA-FEJLESZTÉS ALPROGRAM ELÉRT EREDMÉNYEI TÁMOP F-14/1/KONV Gazdaságtudományi Kar, 1c alprogram Projektzáró rendezvény,
Változás – és válságkezelés tanácsadási tapasztalatai – a 2009-től napjainkig tartó világválság idején Prof. Noszkay Erzsébet egyetemi m.tanár, válságszakértő,
A duális képzés szakmát adó alternatívája az üzletviteli tanácsadók levelező képzésében Prof. Dr. Noszkay Erzsébet MTA GB Tudásmenedzsment Munkabizottság,
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Dr. Tokár-Szadai Ágnes Adjunktus Miskolci Egyetem, Gazdálkodástani Intézet VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. (ISBN.
A stratégiai tanácsadás és a változásmenedzsment kapcsolata – VI. Országos Tanácsadási Konferencia BKIK A stratégiai tanácsadás és a változásmenedzsment.
Lejtmenetből lendület
Idegen nyelvű informatika oktatás helyzete Debrecenben
A Tanácsadók Virtuális Közösségének
Felsőoktatási Szakképzés
Előadás másolata:

TANOSZT A VÁLTOZÁS- ÉS VÁLSÁGKEZELÉS POSZTGRADUÁLIS KÉPZÉS TAPASZTALATAI ÉS SPECIALITÁSAI Prof. Dr. Noszkay Erzsébet Változás - és Válságmenedzserek Országos Egyesülete elnök válságszakértő , egyetemi magántanár, főiskolai tanár e-mail: enoszkay@bkf.hu BKIK TANOSZT Konferencia 2011. november 17.

1. Miről lesz szó? Egy posztgraduális képzés – és mégis mitől más, mint a hagyományos…? Szakmai kompetenciák és kognitív sémák Tanácsadói képzési lépcsők és szakmai minősítési kritériumok A gyakorlat és az elmélet „patikamérlegén” profi önmagát építő hivatásszakma A Változás- és válságmenedzser szakirányú tk. szak modelljének néhány fontos elve Noszkay Erzsébet

2. A VOE „rendhagyó” posztgraduális képzése - előzményekkel Az üzletviteli tanácsadói szakma profivá érésének „stációi”: 10 éves előkészítés; 2009. (Bolognai átalakulással) a Vezetés és Szervezés mester szak szakirányaként beindult (2 egyetemen) az üzletviteli tanácsadók egyetemi képzése; 2010. „Menedzsment tanácsadási kézikönyv (Akadémiai Kiadó), több mint 50 szerzővel; 2011. Budapesti Kommunikációs - és Üzleti Főiskola (BKF) Vezetés és Szervezés mester szak- szerződés a BKIK-val: 2 szemeszteres gyakorlat a kamarai tanácsadói cégek projektjeiben. A mester szak diploma mellé a „Minősített junior üzletviteli tanácsadó” szakmai rangfokozatát kapják a hallgatók); 2011. A BKF - VOE szerződés: a Változás és Válságmenedzser szakirányú továbbképzési szak egy szemeszteren át hallgatói gyakorlatvégzés (oklevél + szakmai minősítés + VOE, mint „kvázi” felelősségbiztosító) Noszkay Erzsébet

3. Szakmai kompetenciák és kognitív sémák Kognitív jellemzők Kezdő szint Haladó szint Szakmai specialista Mester sémák mennyisége nehezen alkalmazza az általános sémákat néha keveri a szakmai sémákat a szakmai és a hétköznapi sémái különváltak intuitív és kombinatív szakmai sémák szintje (db) általános sémákat alkalmaz 300-1000 szakszerű (1000-5000) „anyanyelvi” (50-100 ezer) tudatosság szintje a fogalmakat nem igazán ismeri, nincs megfelelő, szakmai szókincse a fogalmakat használja, de nehézkesen megy a „dolgokat” a fogalmakkal beazonosítania (már tudja, mit nem tud még) vitaképes, racionális (tudja, mit tud, és honnan) analógiákat és modelleket használ, már nem szekvenciálisan dolgozik (tudja mi a helyes megoldás, de „nem a „tanult” kombinációk szerint használja a tudás „érési ideje” - 2-3 év 6 év 20 év Forrás: Mérő L. Noszkay Erzsébet

4. Tanácsadói képzési lépcsők és szakmai minősítési kritériumok Forrás: Erdőhegyi 2002 Noszkay Erzsébet

5. A gyakorlat és az elmélet „patikamérlegén” profi önmagát építő hivatásszakma Noszkay Erzsébet

6. A Változás- és válságmenedzser szakirányú tk 6. A Változás- és válságmenedzser szakirányú tk. szak modelljének néhány fontos elve (1) A) A posztgraduális képzés kettős - elméleti és gyakorlati - jellege és annak alapjai a BKF és a VOE együttműködési szerződése; a szerződés tartalma: ad.1. az oktatóknak az elmélet jó ismerői mellett a gyakorlatban is jártasnak kell lenniük (létező/működő tanácsadói praxis); ad.2. a sikeresen végzettek a posztgraduális képzést igazoló oklevél mellé megkapják a VOE szakmai minősítésének valamelyik fokozatát igazoló kompetencia bizonyítványát is: megnevezés:„Változás- és válságmenedzser” fokozat: TMT (Turnaround Management Trainee), TMS (Turnaround Management Specialist), TME (Turnaround Management Expert) a képzésnek, a két különböző szervezet bizonyítványai egymástól el nem választhatók! a harmadik szemeszter (96 órás) szakmai gyakorlatát teljes egészében a VOE: szervezi, irányítja, felügyeli, jelöli ki a projekt helyét és milyenségét (a hallgató adottságainak, valamint az eddig elért kompetenciája fejlődési ütemének, stb. figyelembevételével); a gyakorlatnak nem csak a létezése, de a minősége is alapvető fontosságú. (erről a VOE kettős szakmai támogatása gondoskodik : egyfelől, a hallgató mindennapos munkáját a projektvezető (mentor); másfelől a szupervízor, aki mindkettő munkáját segíti. Noszkay Erzsébet

6. A Változás- és válságmenedzser szakirányú tk 6. A Változás- és válságmenedzser szakirányú tk. szak modelljének néhány fontos elve (2) B.) A hallgatók végzés utáni minőségi munkájának támogatása - a szakma egyfajta speciális „felelősségbiztosítása” Oka: a válságmenedzseri tevékenységnek hatalmas kockázatai- az ügyfelek szempontjából. („hatványozza”, ha a munkát a változás- és válságmenedzser nem szakszerűen végzik el! Megoldása : felelősségbiztosítás – fejlett piacgazdaságokban; A hazai változás- és válságmenedzser szakemberek jövedelmi viszonyai ezt még nem teszik lehetővé! Ezért a VOE a posztgraduális képzésben sikeresen végzett hallgatók munkájáért sajátos felelősséget vállal: ha a végzettek közül valaki - saját tanácsadói cége által végzett változás- és/vagy válságprojekt során - szakmai szempontból nehéz helyzetbe kerül, akkor a VOE tagjai összefogva kisegítik őt nehéz helyzetéből. erre csak abban az egy esetben kerülhet sor, ha a végzett TME (Turnaround Management Expert) minősítést szerzett. ha valaki - noha a megszerzett minősítése erre nem jogosítja fel - belefog és hibázik, akkor a következményeket önmagának kell viselnie! A VOE, igyekszik: segíteni a végzett specialisták megfelelő továbbfejlődési (mester, nagymester) lehetőségét; megvédeni a cégeket a kárt okozó kontárokkal szemben (belső intézményeinek működtetése által is). Noszkay Erzsébet

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!