Energia és környezet 2003.03.04. © Gács Iván (BME) 1 Környezetvédelem (Energia és levegőkörnyezet) Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Advertisements

Megújulók: mekkora támogatást érdemelnek? Dr. Gács Iván egy. docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Energia – történelem - társadalom
Környezetvédelem (Energia és levegőkörnyezet)
Energia és (levegő)környezet
© Gács Iván (BME)1/10 Energia – történelem - társadalom Energia - teljesítmény.
Energetikai folyamatok és berendezések
1 PV helyzetkép Az NCsT felülvizsgálata a napelemes trendek tükrében Horváth Attila Imre helyettes államtitkár Zöldgazdaság Fejlesztéséért, Klímapolitikáért.
Török Ádám Környezettudatos Közlekedés Roadshow,
Energia-termelési módok környezeti hatásai
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
Dr. Gerse Károly MVM Zrt. vezérigazgató-helyettes április 18. Európai energiapolitika - magyar lehetőségek a villamosenergia-iparban Kihívások Lehetőségek.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Energiatermelés külső költségei
Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Energia és környezet.
Szennyezőanyagok légköri terjedése Gauss típusú füstfáklya-modell
Szennyezőanyagok légköri terjedése
© Gács Iván (BME) 1/15 Energia és környezet Kéndioxid és kéntrioxid kibocsátás, csökkentésének lehetőségei.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Energia és környezet A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése.
Energiatermelés és környezet © Gács Iván (BME) 1 Energiatermelés és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet.
Légszennyezőanyag kibocsátás
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
© Gács Iván (BME) 1/26 Energia és környezet NO x keletkezés és kibocsátás.
© Gács Iván (BME) 1/9 Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
© Gács Iván (BME) 1/36 Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése.
© Gács Iván (BME) 1 Pernye keletkezése, tulajdonságai, természetes leválasztódás.
Energiahálózatok és együttműködő rendszerek
A levegőkörnyezet állapotának értékelése modellszámításokkal
SZEKTOR EMISSZIÓ ÁLLAPOT HATÁS Ipar VOC Felszíni ózon Mezőgazd. termés Közlekedés Energia termelés Háztartás Mezőgazd. NO x NH 3 PM SO 2 PM koncentráció.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Az energiaellátás és fogyasztás tudományos alapok és feladatok Meskó Attila A magyar energiapolitika és környezetpolitika új kihívásai április 10.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Globalizáció, avagy a nemzeti energiapolitikák alkonya MAGYAR ENERGETIKAI STRATÉGIÁK-műhelyvita június 2. Hegedűs Miklós GKI Energiakutató Kft.
1 „ Energiapolitikai kérdőjelek, lehetséges válaszok” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. MKT Vándorgyűlés, Eger Június.
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
Vízerőmű BME - GTK Energetika előadás prezentáció
2. Energetika, (nemzet)gazdaság és társadalom – 2. rész.
© Gács Iván (BME) 1/12 Energetikai levegőszennyezés folyamatai, matematikai modellezése Környezet- menedzsment.
© Gács Iván (BME) 1/12 Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
Pernye Energia és környezet keletkezése, tulajdonságai,
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Energia és környezet © Gács Iván (BME) 1 Energia és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiafelhasználásra.
KARSZTHIDROGEOLÓGIA (2012)
Energia és (levegő)környezet
Energetikai gazdaságtan
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
Energiatermelés és környezet
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Energiatervezés Trendek és folyamatok. Energiafelhasználási trendek.
/16 © Gács Iván AZ ENERGETIKA ÉS A KÖRNYEZETVÉDELEM GAZDASÁGI ÖSSZEFÜGGÉSEI Dr. Gács Iván ny. egyetemi docens BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék.
1 Energia és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiafelhasználásra Dr. Gács Iván egyéni vállalkozó.
1 Energiatermelés és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiatermelésre Dr. Gács Iván egyéni vállalkozó.
Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
Energetikai gazdaságtan
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Energia(termelés) és környezet BMEGEENAEK7 és BMEGEENAKM1
Környezetvédelem (Energia és levegőkörnyezet)
Energetikai gazdaságtan
Energia – történelem - társadalom
Előadás másolata:

Energia és környezet © Gács Iván (BME) 1 Környezetvédelem (Energia és levegőkörnyezet) Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiafelhasználásra Energiafelhasználás A környezetvédelem céljai Levegőszennyezők keletkezései folyamatai Szennyezőanyagok légköri terjedése Szennyezőhatás értékelése

Energia és környezet © Gács Iván (BME)2/13 Energetika Az energiahordozó szerkezet alakulása az utolsó kb évben

Energia és környezet © Gács Iván (BME)3/13 Energetika Az energiahordozó szerkezet alakulása

Energia és környezet © Gács Iván (BME)4/13 Energetika Az összes energiahordozó felhasználás 19. sz. végéig EJ (50 év) EJ 48 EJ/év (20 év) EJ130 EJ/év (20 év) EJ300 EJ/év (10 év) EJ370 EJ/év összesen EJ

Energia és környezet © Gács Iván (BME)5/13 Energiahordozó felhasználás és szerkezete Forrás: OECD Energy Statistics, IEA, 1994

Energia és környezet © Gács Iván (BME)6/13 *Other includes geothermal, solar, wind, etc

Energia és környezet © Gács Iván (BME)7/ : Mtoe (254 EJ) 1998: Mtoe (399 EJ)

Energia és környezet © Gács Iván (BME)8/13 A primerenergia és a villamosenergia felhasználás növekedési üteme, Energetika

Energia és környezet © Gács Iván (BME)9/13 Az energiaigény növekedési üteme 1973 előtt és után Energetika

Energia és környezet © Gács Iván (BME)10/13 Energetika Az energiaigény becsült évi növekedési üteme,

Energia és környezet © Gács Iván (BME)11/13 A villamosenergia termelésre fordított energiahordozó k részaránya Energetika

Energia és környezet © Gács Iván (BME)12/13 Energetika megújúló hőerőmű atomerőmű A villamosenergia- termelés aránya a különböző régiókban

Energia és környezet © Gács Iván (BME)13/13 A káros hatások osztályozása, a csökkentés céljai és eszközei léptéklok á lis, region á liskontinent á lisglob á lis hatáskörzet nagy- ságrendje, km hatás jellegeközvetlensavasodás üvegházhatás, ózon csökkenés korlátozandó jellemző (cél) immisszió savas ülepedés légköri koncentráció jogi eszközimmisszió norma (ökológiai) im- misszió norma --- befolyásoló tényezőkkibocsátás, híguláskibocsátáskibocsátás, nyelők segédeszközök (másodlagos szabályozások): emisszió korlátozása technológiai norma nemzetközi egyezmény (kontinentális) nemzetközi egyezmény (globális) közlekedés szerve- zés, iparfejlesztési stratégia hígulás javítása--- kéményméretezés