Hatékonyságvizsgálat, dokumentálás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
T ESZTELÉS. C ÉLJA Minél több hibát találjunk meg! Ahhoz, hogy az összes hibát fölfedezzük, kézenfekvőnek tűnik a programot az összes lehetséges bemenő.
Advertisements

Tananyag: konzultáció
Szöveg feldolgozása Fontok használata.
Programozási feladatok
Definíciók: Algoritmus: bármely véges sok lépéssel leírható tevékenység. Olyan pontos előírás, amely megmondja, hogy egy adott típushoz tartozó feladat.
Összefoglalás Hardver,szoftver,perifériák Memóriák fajtái
Adatelemzés számítógéppel
A számítógép műszaki, fizikai része
Az operációs rendszer.
Táblázatkezelés - függvények
3. A programozás eszközei, programozás-technikai alapismeretek
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke A programozás alapjai 1. (VIEEA100) 9. előadás.
Programozás alapjai A programozás azt a folyamatot jelenti, melynek során a feladatot a számítógép számára érthető formában írjuk le. C++, Delphi, Java,
A szoftver.
Az operációs rendszer.
BE KI Perifériák Számítógép.
Algoritmizálás Göncziné Kapros Katalin humaninformatika.ektf.hu.
Fordítóprogramok FORD01 Programozó matematikus III. évf. Miskolci Egyetem 1 Fordítóprogramok 1 Programozó matematikus szak 2003/2004-es tanév II. félév.
C++ Alapok, első óra Elemi típusok Vezérlési szerkezetek
Funkciópont elemzés: elmélet és gyakorlat
Önleíró adatok: XML INFO ÉRA, Békéscsaba
Az operációs rendszer.
Egy egyszerű gép vázlata
Operációs rendszerek gyakorlat 4. Gyakorlat Vakulya Gergely.
C nyelv utasításai.
A JavaScript bemutatása
A problémamegoldás lépései
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
ALGORITMUS.
Algoritmusok.
ALGORITMUSOK.
1.4. Fordítás, szerkesztés, az objektumkönyvtár használata.
3.2. A program készítés folyamata Adatelemzés, adatszerkezetek felépítése Típus, változó, konstans fogalma, szerepe, deklarációja.
Programozási nyelvek.
Készítette: Csíki Gyula
Programozás. Programozási nyelvek: Gépi nyelv A számítástechnika őskorában egyedüli lehetőség volt a gép bitsorozattal való programozása. Minden processzor.
Algoritmusok.
1 Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II. Eszterházy Károly Főiskola Számítástudományi tsz.
Az algoritmuskészítés alapjai
ProgramozásProgramozás célja hosszabb számítások elvégzése ill. kiíratása akkor érdemes programot írni, ha sok számolni való van illetve ha ugyanazt az.
Programozás, programtervezés
Algoritmusok. Az algoritmus meghatározott sorrendben elvégzendő műveletek előírása, mint azonos típusú (matematikai, logikai) feladatok megoldására alkalmas.
Összeállította: Sashalmi Tibor
Szövegszerkesztés.
Kiterjesztések szemantikája: Szemantikai tartomány : Adatoknak, vagy értékeknek egy nem üres halmazát szemantikai tartománynak nevezzük. Jelölése: D. Egy.
PÁRHUZAMOS ARCHITEKTÚRÁK – 13 INFORMÁCIÓFELDOLGOZÓ HÁLÓZATOK TUDÁS ALAPÚ MODELLEZÉSE Németh Gábor.
Modellek a számítógép megismeréshez Takács Béla
Függvények, mutatók Csernoch Mária. Függvények függvény definíciója az értelmezési tartomány tetszőleges eleméhez hozzárendel egy értéket –függvény helyettesítési.
TÁMOP /1-2F JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam Utasítás és blokk. Elágazás típusai, alkalmazása Kovács.
Az operációs rendszer.
Algoritmusok hatékonysága – lottószelvények
NJSzT Nemes Tihamér Országos Középiskolai Sámítástechnikai Tanulmányi Verseny.
kialakulása, fejlődése, generációk
Programok készítése és futtatása. Integrált fejlesztői környezet (IDE) tartalmaz:  szövegszerkesztőt a program forráskódjának szerkesztésére,  fordítóprogramot.
Programstruktúrák. Program A program utasítások olyan sorozata, amely a számítógépen önállóan képes megoldani egy feladatot. A program háttértáron futtatható.
Programozási nyelvek csoportosítása.
Az operációs rendszer.
Programozás alapjai Készítette: Csiszár Nóra Anita
Adatstruktúrák Algoritmusok Objektumok
Programozási alapok.
Kifejezések C#-ban.
Algoritmizálás.
Beépített függvények használata programozáskor
"Ha nem tudod, hogy hová mész,
Bevezetés a programozásba Algoritmikus gondolkodás
JAVA programozási nyelv NetBeans fejlesztőkörnyezetben I/13. évfolyam
Számítógépes algoritmusok
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Algoritmus készítés.
Előadás másolata:

Hatékonyságvizsgálat, dokumentálás

Hatékonyságvizsgálat A végrehajtási idő csökkentése: Használjunk a programban gyorsabb számolást lehetővé tevő adattípusokat! Használjunk gyorsan végrehajtható műveleteket! Hozzuk egyszerűbb alakra az összetett feltételeket! Kerüljük a különböző típusú adatokkal való műveletvégzést! (Konverzió.) Törekedjünk a függvények használatának csökkentésére! Egyszerűsítsük az aritmetikai kifejezéseket, használjunk bennük gyorsabb műveleteket! Számítsuk ki előre a konstans kifejezéseket! Program-transzformációk: Összetett feltételek szétválasztása. Elágazások felesleges feltételeinek elhagyása. Elágazások összevonása. Ciklusok összevonása. Ciklustól független utasítások kiemelése.

Hatékonyságvizsgálat Helyfoglalás csökkentése: Használjunk kisebb helyfoglalást lehetővé tevő típusokat! Ne tároljunk más adatokból kiszámítható adatokat! Kódoljuk a hosszú szöveges információt tartalmazó adatokat! Kódoljunk egy elemi típusú változóban többféle adatot! (Pl. dátum=nap+32*hónap+512*év.) Program-transzformációk: Elágazásból utasítások kiemelése. Elágazások felesleges feltételeinek elhagyása. Elágazások összevonása. Ciklusok összevonása.

Dokumentálás Fejlesztői dokumentáció: Az használja, akinek a programban hibát kell keresnie, a hibát ki kell javítania, a programot hatékonyabbra kell írnia, át kell vinnie más gépre, át kell írnia más nyelvre, illetve tovább kell fejlesztenie.

Dokumentálás Fejlesztői dokumentáció: Szerepelni kell benne: Specifikációk. (A feladat és a megoldástól elvárt követelmények meghatározása.) Hardverkörnyezet. (Számítógép, operációs rendszer, memóriaméret, periféria igény, grafikus kártya, stb.) Szoftverkörnyezet. (A választott programnyelv(ek), a programnyelv(ek) verziószáma, eljárás- és függvény-könyvtárak, unitok, stb.) Az algoritmusok és az adatok leírása. Kód. Tesztesetek. Hatékonysági mérések. Fejlesztési lehetőségek. A készítő adatai.

Dokumentálás Felhasználói dokumentáció: Ezt használja a felhasználó, az üzembe helyező, a betanító.

Dokumentálás Felhasználói dokumentáció: Szerepelni kell benne: Feladat. (Egy rövid, összefoglaló leírás az áttekintés miatt + egy részletes leírás a pontos használathoz.) Hardverkörnyezet. (Számítógép, operációs rendszer, memóriaméret, periféria igény, grafikus kártya, stb.) Használat leírása. (Program betöltése, elindítása. Milyen kérdéseket tesz fel, és mik a lehetséges válaszok? Mik a program egyes lépései, lehetőségei?) Bemenő adatok, eredmények, szolgáltatások részletes leírása. (Mit, mikor, milyen sorrendben kell megadni?) Mintaalkalmazás, példafutás. (A felhasználó ez alapján tudja előre – gép nélkül – elképzelni a programot.) Hibaüzenetek és a hibák lehetséges okai. (Mi a teendő valamely hibaüzenet láttán?)

Dokumentálás Programismertető: Célja a vásárló, programkereső ember meggyőzése arról, hogy az adott program felel meg leginkább az igényeinek. A hangzatos, reklám jellegű stílus mellett igényli a feladat rövid, szöveges leírását áttekintési céllal; a program tulajdonságainak rövid leírását; a minimális hardver- és szoftverkörnyezet ismertetését.

Dokumentálás Installálási kézikönyv, operátori kézikönyv: Nagyobb programok esetén mellékelik, máskor ez a felhasználói dokumentáció része.

Dokumentálás A dokumentáció tulajdonságai: Szerkezet: Forma: Ne legyen túl hosszú! Ne legyen túl szűkszavú! Legyen világosan tagolt! Legyen tömör! Legyen olvasható! Legyen pontos! Forma: Tartalomjegyzék. Index.

Dokumentálás A dokumentáció tulajdonságai: Stílus: A fejlesztői dokumentációban minden más szemponttól fontosabb a pontosság. Ezért ebbe kerülhet a matematikai leírás és a formális specifikáció. A felhasználói dokumentáció elsősorban részletes leírás, amely időnként lehet „szájbarágós” is. Célszerű előre látni a potenciális felhasználói kört. A programismertető reklám célra szolgál, itt dicsérni kell a programot, kiemelve a jó tulajdonságait. Az installálási, illetve az operátori kézikönyv elsősorban utasítások, teendők pontos felsorolása, utalva a lehetséges válaszok következményeire.

Köszönöm a figyelmet! 