TELEPÜLÉS ÉS LAKOSSÁG RENDSZEREZÉSE

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KIS TELEPÜLÉSEK FEJLESZTÉSE KÖRNYEZETVÉDELMI ELVEK FIGYELEMBEVÉTELÉVEL mgr. Csordás Róbert mérnök, közgazdász Szabadka.
Advertisements

A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
A városok fejlődése és szerkezete
Az urbanizáció és városaink
Természetismeret 5. földrajzi rész - az előző évben tanultuk
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
A modern nagyvárosok kifejlődése, az agglomerálódási szakasz
Települések A városok.
város, mezőváros, falu, tanya
Többség – kisebbség helyzete Magyarországon
Készítette: Papp Anita
Urbanizáció a fejlődő országokban
Településhálózatunk, a falvak és a tanyák
TELEPÜLÉSHÁLOZATUNK. FALVAK ÉS A TANYÁK
Az urbanizáció és városaink. Mitől város egy település?  magasabb a lélekszáma és a népsűrűsége  szerepköre összetettebb  infrastruktúrája fejlettebb.
TELEPÜLÉSHÁLÓZATUNK. A FALVAK ÉS A TANYÁK.
Az Urbanizáció És Városaink Tankönyv:
A falvak és a tanyák TK.:85-88.old. Atl.:20-21.old.
Az ipari forradalom.
Az urbanizáció és városaink
KEZDÉS!!!!!!.
A Falvak és a Tanyák Tk.:85-88.o. Atlasz:20-21.o.
Az urbanizáció és városaink
Településhálózatunk. A Falvak és tanyák
Településhálózatunk a falvak és a tanyák.
A vidéki társadalom néhány jellegzetessége Farkas Tibor PhD. SZIE GTK RGVI MRTT VI. Vándorgyűlés, Gödöllő december
Város és Falu Tantárgyfelelős: Dr
Településföldrajz: A települések, településhálózat feltárásával, rendszerezésével, fejlődésének vizsgálatával foglalkozó tudományág. Település: Egy embercsoport.
Településföldrajz: A települések, településhálózat feltárásával, rendszerezésével, fejlődésének vizsgálatával foglalkozó tudományág. Település: Egy embercsoport.
Kazinbarcika - zsákutca vagy útelágazás?
A faluhálózat földrajzi jellemzői Településföldrajz II. Informatikus és szakigazgatási agrármérnök (BSc) 2013/2014, II. félév BCE Gazdaságföldrajz és Jövőkutatás.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Somorja, október 28. Magyar-szlovák agglomeráció Pozsony környékén - Közszolgáltatás fejlesztési hálózat Pozsony határon átnyúló agglomerációjában.
Dr. Hardi Tamás, MTA RKK NYUTI,
Európa városi történelme
Urbanizáció Kelet-Közép-Európában. A., Az I. világháború előtti időszak I. Általános jellemzők II. Belső különbségek 1. legfejlettebb térség 2. „közepesen”
A Közép-Dunántúli Régió településszerkezete és településhálózata
Közép-Magyarország településszerkezete
A Nyugat-Dunántúl településhálózata
Környezetvédelmi normáknak megfelelő urbanizáció Készítették: Cseh Edina Deé Kinga Nagy Csilla Kiss Edith Felkészítő tanár: Mihályfalvi Katalin.
Településszerkezet, Humán erőforrás Korompai Attila – TFTE 2012 május 31. Budapest.
A települések és a városodás folyamata
Térkép 2..
Regionális gazdaságtan 7.
Urbanizáció és környezet Tantárgyfelelős: Dr
Ausztrália.
A latin-amerikai kultúrrégió társadalomföldrajza
A TERMÉSZET ÉS A TÁRSADALOM KÖLCSÖNHATÁSAI
Vidéki települések fejlődésének jellemzői Településföldrajz II. Informatikus és szakigazgatási agrármérnök alapszak (BSc) 2014/2015, II. félév BCE Gazdaságföldrajz.
Iskola és közösség Iskola és közösség I: Iskola és település (oktatásökológiai megközelítés) Iskola és közösség II: Az iskola funkciói (funkcionalista.
Európa demográfiája Készítette: Vadas Erik I. Geográfus MSc
Amerika. Lakói Őslakosok: eszkimók, indiánok(Ázsiából) Bevándorlók(gyarmatosítók): - angolok, franciák(Angol-Amerika  USA, Kanada) - spanyolok, portugálok(Latin-Amerika.
Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai.
Theologia pastoralis Assisi Szent Ferenc mondása:
A települések általános kérdései
A legősibb települések
A faluföldrajz Dr. Kozma Gábor.
Az urbanizáció (urbs, urbis)
Digitális témahét.
Az urbanizáció földrajzi különbségei
Az urbanizáció földrajzi különbségei
Az urbanizáció földrajzi különbségei
9. TELEPÜLÉSEK.
Készítette: Koleszár Gábor
1. A TÁRSADALMI FÖLDRAJZ TÁRGYA ÉS FELOSZTÁSA.
18. TELEPÜLÉSEK.
Magyarország – falvak (községek) városok
Közgazdászpalánta verseny
TELEPÜLÉS-EGÉSZSÉGTAN
Készítette: Koleszár Gábor
Előadás másolata:

TELEPÜLÉS ÉS LAKOSSÁG RENDSZEREZÉSE

1. Mit jelentenek a fogalmak? Kösd össze a megfelelőt! 1. Korfa 2. Infrastruktúra 3. Urbanizáció 4. Demográfia 5. Agglomeráció A, Nagyvárosok körül kialakuló településegyüttes B, Népességszám korcsoportok és nemek közötti megoszlását bemutató grafikon C, Városodás és városiasodás D, Lakosságot kiszolgáló és életkörülményeit javító létesítmények E, Népességgel foglalkozó tudomány

A. tanya B. falu C. város D. mindhárom 2. Milyen településtípusra jellemző? Írd a megállapítások után a megfelelő betűt! A. tanya B. falu C. város D. mindhárom Lakosai főleg az iparban és a szolgáltatásban dolgoznak: Szórványtelepülés: A legrégebbi településtípus: A népesség lakó vagy munkahelye: Infrastruktúrájuk kiépülésével a nyaralás, turizmus színtere lehet: A földművelés, az állattartás hozta létre, az itt lakók ma is ezzel foglalkoznak: Településhálózat része: Ebben a településfajtában élnek a legtöbben: Többnyire jelentős vonzáskörzete van: Farmokká alakulhat:

3. Karikázd be az alábbi párokból annak a betűjelét, amelyiknek nagyobb az aránya hazánkban! I. a, a hazánkban élő német kisebbség b, a nálunk élő délszlávok II. a, az 50 év felettiek b, a 15 év alattiak III. a, az iparban dolgozók b, a szolgáltatásban dolgozók IV. a, a városlakók b, a falusi lakosság V. a, szlovák nemzetiség b, szerb nemzetiség

4. Csoportosítsd a falvakat alaprajz és lélekszám szerint 4. Csoportosítsd a falvakat alaprajz és lélekszám szerint! Az alaprajzokhoz készíts rajzot is!

5. Végezd el a munkafüzet 55/ 2. és 5. feladatait!

6. Mely folyamatokra jellemzők a felsoroltak 6. Mely folyamatokra jellemzők a felsoroltak? Rendezd két csoportba a betűket! Közös nevük: ……………………………… 1. 2. Folyamat: …………….. ………………………………. ……………………………… ………………………………. a. a városok számának gyarapodása, b. bővülő közlekedési hálózat, c. népességszámának gyarapodása, d. építmények komfortfokozatának emelkedése, e. fogyasztási és kulturális szokások megváltozása, f. közműellátottság bővülése

7. Milyen szerepkörű városok alakultak ki az alábbi helyeken 7. Milyen szerepkörű városok alakultak ki az alábbi helyeken? Írj példát is! Az Alföld és hegyvidék találkozásánál: Az átkelőhelyeken: Az ásványkincsek lelőhelyeinek közelében: Hévizek mellett: Gazdag oktatási és kulturális hagyományokkal rendelkeznek: Útvonalak találkozásánál: Főként mezőgazdaságból és terményeik feldolgozásából élő városok:

MEGOLDÁSOK

1. 1. B 2. D 3. C 4. E 5.A

2. C A B D

3. I. a II. a III. b IV. a V. a

4. egyutcás, halmaz, sakktábla Apró, kis, közép, óriás

6. Urbanizáció Városiasodás: b, d, e, f Városodás: a, c

7. Vásárváros pl. Eger Hídváros pl. Komárom Bányaváros pl. Komló Üdülőváros pl. Hévíz Iskolaváros pl. Sárospatak Közlekedési csomópont pl. Bátaszék Mezőváros pl. Kecskemét