Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Advertisements

Kisgyermekes szülők és a munkaerő-piac Őry Beáta Projektvezető
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
„A Partnerség erősítése” Foglalkoztatáspolitikáért felelős Államtitkár
Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának feladatai és lehetőségei a hátrányos helyzetű álláskeresők munkerő-piaci integrációjának elősegítése.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
„Első munkahely garancia” központi munkaerő-piaci program Munkáltatói Fórum március Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ.
A Kormány intézkedései és tervei
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
MTA Regionális Kutatások Központja Vidéki alternatívák – segély és/vagy munka? Dr. Balcsók István tudományos munkatárs MTA RKK ATI Debreceni Osztály.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Közfoglalkoztatási és Logisztikai Főosztály
Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Workshop
A KARCAGI KISTÉRSÉG MUNKAERŐPIACI HELYZETE TÁMOGATÁSI LEHETŐSÉGEK
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
MUNKAÜGYI TANÁCSOK ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA A foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései, a társadalmi érdekegyeztetés szerepe a foglalkoztatáspolitikában.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Bemutató a NKH Befektetésösztönzési Főosztály munkatársai számára
Munkanélküliség.
„Út a munkához „ program Simon Gábor államtitkár.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Segélyezési rendszer átalakítása
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Pécsi Kistérségi Foglalkoztatási Paktum Workshop Június 10. Foglalkoztatási helyzetkép a Dél-dunántúli régióban Sasvári Gábor igazgató-helyettes.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
1 Tájékoztató munkahelybővítést és megőrzést elősegítő központi és decentralizált pályázatokról, lehetőségekről Kisbér, április 8.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Munkahely megtartási és teremtési támogatások
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
FOGLALKOZTATÁS BŐVÍTŐ TÁMOGATÁSOK ÉS KEDVEZMÉNYEK ÉV Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, Szombathely Szombathely,
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
MILASSIN ERIKA IGAZGATÓ
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Közfoglalkoztatás Magyarországon
A START program(ok) Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors Inspires, BCE december 8.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Az együttműködő partnerek szemszögéből Pártfogói konferencia december 9. F OGLALKOZTATÁSI F ŐOSZTÁLY Tamásné Lehoczki Aranka osztályvezető.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1. „Komplex munkaerő-piaci programok a munkanélküli és inaktív emberek foglalkoztatásáért” intézkedés TÁMOP /
Bemutatkozik A FORDULÓPONT PROGRAM A programot az EU és a Magyar Állam támogatja.
MUNKAERŐPIACI FOLYAMATOK Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ, Szombathely Szentgotthárd, február 15.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
A térség munkaerő-piaci helyzete Előadó: Schwarcz Gáspár kirendeltség-vezető Pest Megyei Kormányhivatal Ráckevei Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége.
1 Tájékoztató a Tatabányai Kistérség munkaerőpiaci helyzetéről és a munkahelymegőrzést és bővítést elősegítő központi és decentralizált pályázatokról,
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
Társadalmi tudatformálás
Heves megye munkaerő-piaci helyzete
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
„Első lépés” a Zemplénben TÁMOP C-09/
Zalaegerszeg Megyei Jogú Város munkaerőpiaci helyzete
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
„Út a munkához”program
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Helyi Foglalkoztatási Együttműködések az Edelényi kistérségben
Előadás másolata:

Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon Kósa István Nemzetgazdasági Minisztérium

Meghatározó tényező a demográfiai trend Európai tendencia: a népesség elöregedése és fogyása. Okai: Alacsony termékenység (Magyarországon az átlagosan egy nőre jutó gyerekszám az Unióban a második legalacsonyabb arányszám.) Változik az egyéni életciklus (fiatalok később alapítanak családot, nők később vállalnak gyermeket) Várható élettartam növekedése (Nálunk mindkét nem esetében a legalacsonyabbak közé tartozik Európában.) Bevándorlás: Európa migrációs célpont, de ez nem ellensúlyozza az általános népességfogyást

Társadalmi és gazdasági következmények A népesség korösszetétele megváltozik, a korfa felborul (Magyarországon az elmúlt másfél évtizedben a dolgozó-eltartottak aránya 1-ről 1,5-re nőtt) A fiatalok később és kisebb számban lépnek be a munkaerőpiacra Megnő az aktív kor időszaka (nyugdíjkorhatár fokozatos kitolódása) Kedvezőtlen költségvetési, társadalombiztosítási hatások (nyugdíjrendszerek átalakításának szükségessége) Szociális problémák kialakulása (időskori szegénység, generációk közötti feszültségek)

A lisszaboni célkitűzések közül az idősek foglalkoztatása teljesült leginkább EURÓPAI UNIÓ MAGYARORSZÁG CÉL 2010 TÉNY 2010 ÖSSZESEN 70 64,1 58,7 55,4 NŐK 60 58,2 53,2 50,6 55+ 50 46,3 34,8 34,4

Az idősek foglalkoztatási jellemzői Az idősebb korosztályok gazdasági aktivitása a nyugdíjkorhatár emelés következtében nőtt az elmúlt másfél évtizedben A kor növekedésével mind a foglalkoztatás, mind a munkanélküliség szintje csökkenő trendet jelez Európai összehasonlításban változatlanul a legrosszabbul teljesítő országok között vagyunk Az elmúlt időszakban az idősek foglalkoztatása terén következett be a legnagyobb változás Az idősek munkavállalói pozícióját sajátos kettősség jellemzi: relatív biztonság és reménytelenség együtt

Az idősek összetételének sajátosságai Magas az idősek között a szakképzetlenek, elavult szaktudással rendelkezők száma (50% felett) Az átlagosnál magasabb a munkaerőpiacról tartósan kiszorulók száma a munkahely elvesztése esetén Kevés az idegen nyelvet beszélők száma Alacsony az informatikai ismeretekkel rendelkezők száma Munkaerő-piaci, vagy egyéb felnőttképzésben való részvételi hajlandóság alacsony Erős a munkaerőpiacról való menekülési attitűd

Foglalkoztatáspolitikai intézkedések Munkajogi szabályozás: a védett kor intézményének megerősítése az új Munka Törvénykönyvében Korhatár előtti nyugdíjazás megszüntetése Az álláskeresési ellátás rendszerének átalakítása nem érintette a nyugdíj előtt állók segélyezését A hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatását elősegítő programokban kiemelt célcsoportot alkotnak az 50 év feletti álláskeresők A programokban való részvételt mentor segíti Nagy számban kerülnek bevonásra a közfoglalkoztatásba is az idősebb, alacsony iskolai végzettségű álláskeresők Szociális hozzájárulási kedvezmény a munkáltatók számára

FONTOSABB TÁMOGATÁSI TERÜLETEK Decentralizált programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért (TÁMOP 1.1.2 és 1.1.4) A munkaerő-piaci hátránnyal küzdő munkavállalók közötti hat célcsoport egyike az 50 éven felüliek Számukra a munkáltatókat foglalkoztatásra ösztönző speciális támogatási konstrukció került kidolgozásra Degresszív támogatás szakaszai 1-4 hónap: munkabér + szociális hozzájárulási adó 100%-s megtérítése 5-8 hónap: munkabér + szociális hozzájárulási adó 50%-s megtérítése 9-12 hónap: szociális hozzájárulási adó támogatása A programot a regionális kormányhivatalok munkaügyi központjai hajtják végre Forrás: 86 Mrd Ft, ebből 90 000 munkanélküli programba való bevonását tervezik

FONTOSABB TÁMOGATÁSI TERÜLETEK START Bónusz, Program: (TÁMOP 1.2.1) Tartós (több, mint 3 hónapja) munkanélküliek és GYES-ről/GYED-ről visszatérők célzott járulékkedvezménye START Extra és START Bónusz Programok Alacsony iskolai végzettségűek, 50 éven felüliek , tartós munkanélküliek és GYES-ről/GYED-ről visszatérők célzott járulékkedvezménye Forrás: 30,753 Mrd Ft A szociális gazdaság támogatása (TÁMOP 2.4.3.) Hátrányos helyzetű munkanélküliek támogatása szociális szövetkezetek létrehozása érdekében Forrás: 15 Mrd Ft Civil szervezetek által végrehajtásra kerülő foglalkoztatási programok több területen Forrás összesen: több, mint 14 Mrd Ft

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket! Kósa István istvan.kosa@ngm.gov.hu