Gazdasági helyzetkép és várakozások Előadó: Erdei Tamás A Magyar Bankszövetség elnöke Az MKB elnök-vezérigazgatója Budapest, 2004. május 3-4. A Magyar.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 29.
A gazdaság helyzete – kampányban
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
GKI Zrt., A gazdaság helyzete – kampány előtt és után (Tények, várakozások és előrejelzés) Mérők Klubja Budapest, április 24. Dr. Karsai.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 30.
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
Külső adósság – Kockázatok és mellékhatások… Antal Judit MNB, Pénzügyi elemzések 2006 február 28. MNB-klub.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Inflációs Jelentés november Kovács Mihály András.
Az inflációs célkövetés tapasztalatai Magyarországon
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
1Magyar Közgazdasági Társaság Előadó: Magyari László Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Budapest, november 6. A MAGYAR NEMZETGAZDASÁGI.
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
A válság tanulságai egy elemző szemével – feltámad a pannon puma? Barcza György október 1.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
A magyar gazdaság várható helyzete
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
Makrogazdasági folyamatok és versenyképesség Csillag István Budapest, március 4.
ICEG EC KELET-EURÓPA: MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK ÉS GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK AZ EU-CSATLAKOZÁS ELŐTT MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK A BALTI ORSZÁGOKBAN 2002.
A májusi inflációs jelentés főbb üzenetei Kovács Mihály András május 22.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
Az inflációs jelentés frissítése augusztus.
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
0 Makrogazdasági áttekintés november. 1 A Takarékbank es előrejelzése Reál GDP növekedés4.73,94, ,6-6,30,5.
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
Lőrinczné dr. Bencze Edit
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
A ’95-ÖS STABILIZÁCIÓTÓL AZ EURÓPAI UNIÓIG A magyar gazdaság tíz éve Dr. Surányi György egyetemi tanár A Banca Intesa közép-kelet-európai igazgatója 2005.
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Magyarország külkapcsolati rendszere Szabó Zsolt március 20.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Fizetési mérleg jelentés
Makrogazdasági kilátások Inflációs Jelentés június
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – szeptember Magyar Nemzeti Bank Gábriel Péter, igazgató szeptember 24.
Pénzügyi folyamatok és monetáris politika Csermely Ágnes szeptember 26.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
MAGYAR GAZDASÁG Jobban teljesít?
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – december
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – június
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – március
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

Gazdasági helyzetkép és várakozások Előadó: Erdei Tamás A Magyar Bankszövetség elnöke Az MKB elnök-vezérigazgatója Budapest, május 3-4. A Magyar Bankszövetség és a Fővárosi Bíróság közös konferenciája

2 Gazdasági növekedés: újra a fenntartható pályán?  A korábban beruházás és exportvezérelt növekedési pályát től fogyasztás vezérelt váltotta fel  fenntarthatatlan fogyasztás bővülés  Belső korrekció, külpiaci fellendülés hatása 2003 harmadik negyedévtől  3,2 % körüli GDP növekedés idén (2,9 % tavaly) belső struktúraváltozás mellett %-os változás az előző év azonos negyedévéhez

3 A vállalati szektor helyzete: fellendülés előtt a feldolgozóipari ágazatok?  : erőteljes lassulás a feldolgozóiparban  anticiklikus gazdaságpolitika, húzóerő az építőipar az autópálya és egyéb fejlesztési projektek; valamint a lakásboom miatt  2003: feldolgozóipari termelés bővül, hitelkereslet növekszik,  az építőipar, állami projektek a költségvetés helyzete miatt visszaestek Növekedés az előző év azonos negyedévéhez (%)

4 A lakossági pénzügyi pozíciója: kiemelkedő bérkiáramlás  A gazdasági lassulásra a versenyszektor foglalkoztatási és béralkalmazkodással reagált, miközben a költségvetési szektorban kiugró volt a reálbér növekedés.  2003-ban a gyorsuló bér- dinamika megtört és erős lassulás következett be. Idén 2% körüli nettó reálkereset növekedés várható a gazdaságban. Reálbér növekedés az előző év azonos hónapjához képest(%)

5 A lakossági pénzügyi pozíciója: Robbanásszerű eladósodás, alacsony megtakarítás  2003 végén már 2000 MdFt lakossági hitel állomány (1500 MdFt lakáshitel)  Lakáshitelek: 1999 végén GDP 1%-a, 2003 végén 8,1%-a!  A 2003 végi boom-hatása késleltetve jelenik meg a hitelállományokban  Hitelkereslet idén lassul, átalakul – svájci frank  Megtakarítási hajlandóság alacsony, enyhén javulhat, folytatódó dezintermediáció mellett (tőzsde, befalapok, pénztárak, biztosítás)

6 Külső egyensúly: növekvő külső finanszírozási igény  2003 második felétől növekszik a beruházási célú import (előtte től komoly fogyasztási import dinamika)  A hiány 2004-ben mérséklődhet a javuló exportteljesítmény miatt  A folyó fizetési mérleg hiányát a várhatóan javuló idegenforgalmi mérleg is javíthatja  A tőkemérleget a tavalyitól elmaradó magyar tőkeexport és várhatóan növekvő FDI javíthatja

7 Árfolyamalakulás: nagyobb kiszámíthatóság 2004-ben?  Hektikus piac, volatilis árfolyam végig az erős oldalon  évi sokk tanulsága: gazdaságpolitikai összhang és hitelesség  évi gazdasági és kamat környezet inkább erős forintot valószínűsít

8 Infláció, főbb kamatok és hozamok: tartósan magasan 2004-ben ?  Az előzetes pesszimista várakozásoknál kedvezőbb, de így is 6% körüli infláció várható 2004-ben, melyben 1,5-1,8% körüli az egyszeri hatás (ÁFA).  Gazdasági mutatók további javulása esetén fokozatos kamatmérséklések várhatóak az év folyamán.  A továbbra is magas reálkamatszint, elvben még ösztönzi a megtakarítások növekedését és fékezi a forint alapú finanszírozást; de az idén csökkenő nominális kamatok és a tavalyit meghaladó infláció mérsékli ezt a hatást.

9 A gazdasági környezet főbb tényezői  Monetáris és fiskális politikai összhang  A növekedés előfeltételeit nem erodáló megszorítások következetes végig vitele, az egyensúlyi pozíciók javítása, a versenyképesség fokozása, a befektetői klíma javítása, a bizalom visszaszerzése  Az állami funkciók reformja, az újraelosztás mérséklése  2004-ben tartósan viszonylag magas kamatszint  Hatékonyság javítási kényszer a pénzügyi és vállalati szektorban  ERM II. csatlakozási és euró átállási menetrend meghirdetése  Az uniós források jóval hatékonyabb, nagyobb volumenű bevonását a költségvetési pozíció 2004-ben még fékezi  Logisztikai-infrastrukturális hídfőállás szerep Közép-kelet Európában, szubregionális centrum dél és kelet felé

10 Összefoglaló táblázat: makrogazdasági mutatók és előrejelzés Forrás: Kopint-Datorg márciusi konjunktúra jelentés

11 Polgári Törvénykönyv 292. § (2) bek. Pénztartozás esetén: “A jogosult a határnapot megelőzően, illetőleg a határidő kezdete előtt felajánlott teljesítést is köteles elfogadni; ilyenkor a teljesítés és a lejárat közötti időre kamat vagy kártalanítás nem jár. “

12 Polgári Törvénykönyv 282. § (2) bek. Dolog-szolgáltatás esetén: „A kötelezett a határnapot megelőzően, illetőleg a határidő kezdete előtt csak a jogosult beleegyezésével teljesíthet.

13 „Piacgazdasági feltételek közepette, kínálati pénzpiac esetén nem állja meg a helyét a Ptk.-nak az a szabálya [292. § (2) bek.], amely szerint a jogosult minden további nélkül köteles elfogadni a pénztartozás visszafizetését a lejárati határidő előtt.” Új Ptk koncepció

14 Külgazdasági kapcsolatok körében: „ Pénztartozásnak a határnapot megelőzően, illetőleg a határidő kezdete előtt történő teljesítése esetére - a teljesítés és a lejárat közötti időre - kamat vagy kártalanítás kiköthető.” Polgári Törvénykönyv külgazdasági kapcsolatokra történő alkalmazásáról szóló évi 8. törvényerejű rendelet 12. § (2)].

Köszönöm megtisztelő figyelmüket !