SDT-monitor Informatikai eszközök alkalmazása a tanulási folyamatban – 1. év 2006. febr. 6. – május 23.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
Advertisements

AZ EPICT TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS HATÁSVIZSGÁLATA IKT-METRIA FELVÉTELEK ALAPJÁN Az IKT-metria mérőeszköz.
Belső tanulási folyamat az intézményben - a kompetencia alapú oktatás intézményi elterjesztése.
A Hallgatói Mentorprogram működése
Jó gyakorlat „A 21. század gyermekeiért” – IKT eszközök használata egy inkluzív iskolában II. Rákóczi Ferenc Tagiskola 7400 Kaposvár, Kanizsai u
Teleházakban telementorálás •Cél korosztály év •„Virtuális kitekintés” •„ On-line ” képességfejlesztés •Informatika tanárok hiánya a régióban Egyéni.
Pályázati adatok: Projekt címe: „ A pedagógiai módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése Békéscsaba iskoláiban” Azonosító:
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
1 EMDOR KFT Integrációs Pedagógiai Rendszer Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2008/2009.
A szaktanácsadás támogató szerepe
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
2009/2010. tanév szaktanácsadói tevékenysége
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
„Kompetencia alapú oktatás- egyenlő hozzáférés a vésztői Szabó Pál Általános Iskolában” TÁMOP / „ Az első mag ezerszer újra kel, folyton.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
as tanév Záró értekezlet.
JÓ GYAKORLATOK AZ IKT ISKOLAI ALKALMAZÁSÁBAN
Mérés, értékelés és minőségbiztosítás a közoktatásban
11 Az interakció azokat a folyamatokat foglalja magában, amelyekben minden résztvevő kész arra, hogy megváltozzon és ennek a beállítottságnak az alapján.
Az IKT-eszközök alkalmazásának és fejlesztésének pedagógiai támogatottsága évfolyam OKI-kutatás-fejlesztési projekt.
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
SDT-monitor Kommunikáció. Kommunikációs színtereink Levelezés Keretrendszerek TIP-TAP Telefon MSN Skype.
SDT-monitor Informatikai eszközök alkalmazása a tanulási folyamatban Budapest, febr. 6.
Sokszínű Digitális Tanítás főszerkesztő-helyettes
e-Learning a tanárképzésben
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
SZTE BTK Spanyoltanár MA
Informatikai iskolák szakképzési igények és kapacítások
Az IKT-metria mérőeszköz
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
TIOP / TÁRSADALMI INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM.
IKT ÉS ISKOLAFEJLESZTÉS
ELEMÉR
PEDAGÓGIAI KÍSÉRLET KOOPERATÍV MÓDSZEREK ALAKAMAZÁSA II. OSZTÁLYBAN A MATEMATIKA TANÍTÁSÁBAN ARI LÁSZLÓ II. év- távoktatás.
Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap Két ország, egy cél, közös siker! Dr. Kovács Ferencné.
A projekt oktatási rendszere Előzmények Fejlesztőknek szóló oktatások Képzőknek szóló oktatások TÁMOP A/1-11/ Homor.
Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
Kompetensek lettünk? június 27..
LKG és a KIT, LKG és a KIT Bánhegyesi Zoltán.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
A Számvitel Didaktikája
2012. augusztus Nyári Tanártovábbképzés.
A szociális képességek fejlesztése módszertana
IKT ÉS ISKOLAFEJLESZTÉS eLEMÉR Projektkonferencia –2010. okt. 21. Leövey Gimnázium, Budapest.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
ONK 2011 Békési Kálmán Budapest november 3-5. A prezentált eredmények alapja a TÁMOP kutatási projekt. A projekt az Oktatáskutató és.
„Rövidebb képzési idejű szakképzés bevezetése az SZLTISZK Vályi Péter Szakképző Iskolai Tagintézményben” TÁMOP A -12/1– Szakmai munkánk.
A szaktanácsadó segítő szerepe
Simon Gabriella A papíralapú portfólió
A pályázati kiírás: „Szakképző intézmények felkészülésének támogatása a rövidebb képzési idejű szakképzés bevezetésére.” A pályázat címe: Az Asbóth Szakközépiskola.
Digitális eszközök és források a tanórán Országos informatikai mérés Hunya Márta Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Fejlesztési és Innovációs Központ.
AZ ÚJ TÍPUSÚ SZAKTANÁCSADÁS Szabó Klára január 28.
MAVE Budapest, május 24. INCLUSIVE – project bemutatása E-learning „A távolságot, mint üveg golyót, megkapod..” /József Attila - Altató/ Wenhard.
Könczöl Tamás igazgató Sulinet Digitális Tudásbázis.
TIOK IKT – összefoglaló Nagy Regina Sulinet Programiroda tartalomfejlesztési szakértő.
Sári Gusztáv Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola TÁMOP B „Közoktatási intézmények esélyegyenlőségi alapú fejlesztéseinek támogatása”
Informatikai eszközök a tanórán
Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola Kecskemét Bethlen krt. 63. Mérés-értékelés Konferencia Mezőtúr
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Dánia Mérés-értékelés tanulmányút Készítette: Bite Zoltán Kolping Katolikus Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium - Pétfürdő.
Tanév előkészítő fórum szeptember Bedőné Fatér Tímea Szakmai blog: Magyartanítást.
TÁMOP B- 12/ „Szakképző intézmények felkészülésének támogatása a rövidebb idejű szakképzés bevezetésére” az 500. Sz. Angster József Szakképző.
Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola
SZFP II. Mérés-értékelés Fejlesztési Szakterület
TÁRSADALMI INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM
Mérés – értékelés 2006/2007 Gál Ferenc augusztus 31.
Előadás másolata:

SDT-monitor Informatikai eszközök alkalmazása a tanulási folyamatban – 1. év febr. 6. – május 23.

Kutatási és fejlesztési terv Kutatási feladatokFejlesztési feladatok 1. év Egy innovatív iskolai kör megtalálása és felmérése, kontrollcsoportos vizsgálat 6 kiválasztott iskola fejlesztése mentorok és tréningek segítségével, iskolafejlesztési szemlélettel 2. év Az iskolák teljes körének felmérése 2 alkalommal: az IKT eszközhasználatra koncentrálva Az iskolák műhelyekké fejlesztése, e műhelymunka támogatása; közhasznú kézikönyv létrehozása 3. év Az iskolák teljes körének felmérése: az IKT eszközhasználatra koncentrálva a 3 éves változások elemzése Az IKT-tanártovábbképzés Tanácsadás, főként a kézikönyv használatában, ped. intézetekkel együttműködve

Kutatási hipotézisek - 1 HipotézisMérőeszköz és indikátor Produktum Van egy olyan innovatív iskolai kör Magyarországon, amely műhellyé válva mintául szolgálhat a követő iskolák számára. Meghívásos jelentkeztetés Műhelyek kialakítása A műhelyek sikeressége A fejlesztésben résztvevő iskolák köre A létrejött műhelyek Az éves munkát összefoglaló tanulmány Ezek az innovatív iskolák maguk is igénylik a segítséget a továbbfejlődéshez. A műhelyek sikeressége Részvétel a tréningeken A mentori segítség igénybevétele Az éves munkát összefoglaló tanulmány

Kutatási hipotézisek - 2 HipotézisMérőeszköz és indikátor Produktum Az informatikai eszközök szak- és korszerű alkalmazásának tudatos segítése emeli a digitális eszközök használatának pedagógiai színvonalát és az eszközhasználat intenzitását, ugyanakkor hatással van az iskolai munka egészére is. Bemeneti és záró kérdőív Interjúk Mentori látogatások Óravázlatok, feladatlapok Iskolaportrék, valamint az éves munkát összefoglaló tanulmány kötet (kézikönyv) a 2. évben A motivált, de tapasztalatlan iskolákban a fejlesztő folyamat hatékonyabb. ua

Kutatási hipotézisek - 3 HipotézisMérőeszköz és indikátor Produktum A jó gyakorlatok összegyűjtése és terjesztése képes az informatikai eszközök tanórai alkalmazásának katalizálására. Kérdőív, interjú a 2. évben Kézikönyv Az új eszközök alkalmat adnak a pedagógiai paradigmaváltás – a kooperatív tanulás – felgyorsítására, az iskolafejlesztésre. Ezt a célt jól szolgálják a kollaboratív platformok. Óralátogatások, óravázlatok, feladatlapok, kérdőív, interjú, beszámolók Kézikönyv

Kutatási hipotézisek - 4 HipotézisMérőeszköz és indikátor Produktum Az IKT-eszközöket tanórán használó tanárok, illetve az ilyen órák száma kb. duplájára nő a 3 éves időszakban. Első éves bemeneti és záró mérés Országos mérések rendszere (3 alk.) Évenkénti „Jelentés” az IKT tanórai alkalmazásáról” A hatékony IKT- tanártovábbképzés rendszere kialakul a projekt 3. évére Dokumentumelemzés, kérdőív, interjú Jelentés a 3. évben

Résztvevők •Almási Utcai Általános Iskola, Makó •Eötvös József Gimnázium, Tata •Kalmár László Szakközépiskola, Budapest •Leövey Klára Gimnázium, Budapest •Móra Ferenc Szakközépiskola, Szeged •Szabó Lőrinc Gimnázium, Budapest •Csibi Erzsébet, Dancsó Tünde, Diószegi Endre, Vollár Tünde, Chrenkó Eszter •Merényi Ádám, Pethő Balázs, Sulyok Myrtill •Halász Gábor, Kárpáti Andrea, Miltényi Gábor, Friss Péter, Főző Attila

A tanárok, iskolák feladatai •Tanáronként 10 előre megtervezett, tanmenetbe illesztett SDT-s óra •Keretrendszer-használat (legalább 2 óra) •Tanári kutatási napló(10, 5 szerkesztett) •Műhelymunka –2 (1) összevont tréning (konferencia) –2 iskolai tréning a trénerrel vagy segítővel –2 belső műhely, jegyzőkönyv –A tantestület „beavatása” •Óralátogatás (2+1), bemutató óra (1) –Az iskolán belül és az iskolák között is, jegyzőkönyv •Beszámoló

Az adatgyűjtés feldolgozása •Kérdőívek –A fejlődést, változást mérik, kontrollcsoporttal •Interjúk –Iskolaportrékhoz használjuk, ebben az évben 3 portré készül •Naplók –Megkezdődött a feldolgozás, tanulmány lesz •Óralátogatások –A tanulmány része lesz •Beszámolók –A tanulmány része lesz

Az ártatlanság elvesztése 7 fő most írt először szakmai jellegű t kollégáknak 7 fő most tartott először prezentációt 12 fő most oldatott meg először számítógéppel feladatlapot 12 fő most adott ki és szedett be először számítógéppel feladatokat és megoldásokat 12 fő most használt először órán internetet 13 fő most kért először számítógépes kiselőadást 16 fő most használt először SDT-t magyarázat során 21 fő most használta az SDT-t (és az internetet) először egyéni és csoportmunkára* az órán

Negatív érdekességek a kérdőívek alapján •1 fő csak 1-2 alkalommal készített feladatlapot •2 fő csak 1-2 alkalommal használta felkészüléshez az SDT-t •1 fő csak egyszer használta magyarázat közben az SDT-t •Még mindig van 4 fő (24 helyett), aki nem használt keretrendszert •4 fő sem egyéni, sem csoportmunkára nem használt internetet az órán, SDT-t sem •(1 főtől nincs levelem)

Mire jó a számítógép? mérés-értékelés (0,2)4,24,4 tanári magyarázat, szemléltetés (0,4)4,24,8 kooperatív feladatmegoldás (0,8)3,94,7 a tanárok felkészülése (0,4)4,24,6 projektfeladatok (0,2)4,44,6 az eredmények nyilvántartása (0,3)4,44,5 a diákok kapcsolattartása egymással (0,3)4,14,4 egyéni gyakorlás (0,3)4,14,4 a diákok felkészülése (0,4)3,94,3 a feladatok kiadása és beszedése (0,4)3,84,2 a tanárok és diákok kapcsolattartása (0,5)3,44,1

A jövő tanév •Néhány iskolát műhellyé fejlesztünk –A műhely másik 2-3 iskola bázisa, tanítója –A műhely „belső tanító” is  iskolafejlesztés –3-5 tanár részvétele szükséges  mentori szerep –Mentori támogatást továbbra is kapnak •Kiadjuk a módszertani kézikönyvet az 1-2. év anyagaiból •Folytatjuk az iskolaportrékat

Mennyit fejlődtünk? Nagyon szépen köszönjük a sok munkát és a jó szándékot, mi sokat tanultunk! Tanári önértékelés: 3,9  4,2 Hunya Márta