Operációs rendszerek Bevezetés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Grafikus felhasználó felület Windows alatt
Advertisements

Grafikus felhasználói felület Windows alatt
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Alapvető tudnivalók A számítógép.
Az ablakok.
A Windows használata Bevezetés.
Számítógépes operációs rendszerek
Számítástechnika I. 1.konzultáció
Programok és alkalmazások indítása, futtatása
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Az operációs rendszer.
MICROSOFT - WINDOWS operációs rendszer
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Szoftver Fogalma, típusai.
Operációs rendszer alap elemei
Operációs rendszerek Beállítások.
Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.
A szoftverek csoportosítása
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
SZOFTVER.
Windows felhasználói felület Az felhasználó és a operációs rendszer közötti kapcsolatot az úgynevezett héj (shell) valósítja meg.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
A szoftver.
Az operációs rendszer.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
BE KI Perifériák Számítógép.
Windows operációs rendszer
A Windows grafikus felülete
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Az operációs rendszerek
Az operációs rendszer.
 A felhasználói felület határozza meg az operációs rendszer megjelenését, az asztal felépítését, és azt, hogyan navigálhatunk az operációs rendszer.
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
Az operációs rendszereK
Operációs rendszerek. Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszer.
Állomány és lemezműveletek
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Az adatállományokat, programfile-kat logikailag csoportosítva tároljuk: mappákban (könyvtárakban). Egy mappa tartalmazhat további mappákat, és így tovább,
Operációs rendszerek Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Operációs rendszerek feladatai és csoportosításuk.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
15. óra A Windows XP alapjai
Az ECDL-ről „Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és annak elősegítése, hogy minél több ember az Információs Társadalom teljesértékű.
Az operációs rendszer.
Az operációs rendszer feladata. 1. Az operációs rendszer fogalma: A számítógépek alkalmazhatóságának rugalmasságát a gépen megvalósított, futtatható szoftverek.
Szoftverek.
Az operációs rendszer feladata
Az operációs rendszerek feladatai, csoportosításuk
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Operációs rendszerek II Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra.
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
A szoftver csoportosítása 1. A rendszerprogramok a számítógép üzemeltetéséhez szükséges programok. Ezen belül: Operációs rendszerek MS DOS Windows 95,
Az operációs rendszer.
Számítógépes alapismeretek
Az operációs rendszer feladatai
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Az operációs rendszerek
SZOFTVEREK (programok)
Hasznos billentyű kombinációk
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Előadás másolata:

Operációs rendszerek Bevezetés

Az operációs rendszer fogalma Az operációs rendszer olyan programok összessége, amelyek vezérlik az alkalmazásokat, elosztják, ütemezik az erőforrásokat, kezelik a hardvert és biztosítják a felhasználó és a számítógéprendszer közti kommunikációt.

Operációs rendszerek típusai Egyfelhasználós, egyfeladatos: az első operációs rendszerek (DOS). Egyfelhasználós, többfeladatos: egy felhasználó több feladatának végrehajtására képes egy időben (Windows 7). Többfelhasználós többfeladatos: több felhasználó több feladatának végrehajtására képes egy időben (Windows server, unix).

Az operációs rendszer feladatai Programok betöltése és futtatása Perifériák kezelése Kapcsolattartás a felhasználóval Adattárolás megvalósítása (fájlkezelés) Parancsok értelmezése és végrehajtása Hibák kezelése

A szoftverek csoportosítása Operációs rendszerek (Rendszerszoftverek) Rendszerközeli programok (segédprogramok, programfejlesztő eszközök) Felhasználói programok Dos Vírusirtók Szövegszerkesztő (Word) Windows 95 Tömörítők Táblázatkezelő (Excel) Windows 98 Lemezkarbantartók Bemutatókészítő (PowerPoint) Windows NT Programozási nyelvek fordítói stb. Adatbáziskezelő (Access) Windows 2000 Képszerkesztők Windows XP Videószerkesztők stb. Windows 7 Egyedi célú szoftverek Windows 8 Linux stb.

Mappák és fájlok kezelése Az Intézővel: létrehozás, átnevezés, törlés, másolás, áthelyezés, küldés

A Windows használata Bevezetés

A Windows képernyő felépítése Ikonok: Az ikonok kis méretű ábrák, amik fájlokra, mappákra, programokra mutatnak.  Asztal (Desktop): Az asztalon helyezkednek el a Windows speciális ikonjai. Az asztalon elhelyezhetjük a saját ikonjainkat.  Tálca: Ezen található a Start menü, valamint ezen jelennek meg az egyes elindított ablakok és programok jelképei.

A Windows képernyő felépítése

A tálca A Tálca az éppen futó programok közötti váltásra szolgál. A Tálca beállításától függően egyéb dolgok, pl. a pontos idő is megjelenhetnek rajta. A Tálcán található a Start gomb is, mellyel a következő feladatokat tudjuk elvégezni Programok indítása Rendszerbeállítások Intéző elindítása Állományok, mappák keresése Kilépés a Windows -ból

Ablak típusai Programablak, más néven alkalmazásablak a programok elindításakor jelenik meg Párbeszédablak akkor jelenik meg, ha a program az általunk kiadott parancsot csak további információk segítségével tudja elvégezni.

Ablak részei

Ablak mozgatása Egy program ablakát a címsor megragadásával mozgathatjuk el. A nyilat felvisszük a címsorra, lenyomjuk, és lenyomva tartjuk az egér gombot mindaddig, míg arra a helyre nem kerül az ablak, ahol látni szeretnénk. Címsor: az ablak tetején található, a program nevét tartalmazó vízszintes sáv.

Ablak átméretezése Az ablak jobb felső sarkában található gombokkal Minden programablak jobb felső sarkában három gombot találunk: az Elrejt a Maximalizál/Visszaállít a Bezár gombot. Az egér segítségével az ablak szélére állva. Egy ablak mérete oldalvonalának vonszolásával is megváltozik. Ha az egeret az oldalvonalra visszük kettős nyíl jelenik meg. Ekkor lenyomjuk a bal egérgombot, és lenyomva tartva húzzuk az egeret addig, míg a szükséges méretet meg nem kapjuk.