PTE Természettudományi Kar

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Adatbázis-kezelés.
Advertisements

Tananyag: konzultáció
MiniCRM kapcsolat bemutató
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
A weboldalunkon regisztrált felhasználó neveddel és jelszavaddal tudsz belépni. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkon, abban az esetben kérjük,
A Powerpoint használata (gyorstalpaló)
MICROSOFT OFFICE ACCESS 2003.
Microsoft Office Programcsalád
Bitumen Internet Sales 2012
Electra IP cím módosítása
C++ programozási nyelv Gyakorlat hét
Operációs rendszerek Beállítások.
Vizsgalapok oktatói kezelése Készítette: Fekete Tamás.
A példaként választott tanulmány bibliográfiai tétel ISBD formában: A bibliográfiai tétel megalkotásához kért „könyvrészlet-leírás” űrlap „marc formában”:
SZÖVEGSZERKESZTÉS Boríték készítése.
2012. március 6. Rózsa Győző Interaktív környezet március Rózsa Győző
megismerése, mintaadatbázis létrehozása
Mikrovezérlők alkalmazástechnikája laboratóriumi gyakorlat Kovács Tamás & Mingesz Róbert 3. óra február 20., 23.
ALEPH Integrált könyvtári rendszer
A körlevél készítésének menete
Adatbázis-kezelés ACCESS program:
A C++ programozási nyelvSoós Sándor 1/12 C++ programozási nyelv Gyakorlat - 8. hét Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet.
PTE Természettudományi Kar
PTE Természettudományi Kar
Delphi programozás alapjai Nagyváradi Anett PTE PMMK MIT.
AlertPay regisztráció Az AlertPay regisztráció feltételei közt szerepel a legalább 18 éves korhatár betartása. Az alábbi regisztrációs lehetőségek közül.
WEB Technológiák ISAPI ME Általános Informatikai Tsz. dr. Kovács László.
Microsoft Access Űrlapok tervezése.
AlertPay regisztráció Az AlertPay regisztráció feltételei közt szerepel a legalább 18 éves korhatár betartása. Az alábbi regisztrációs lehetőségek közül.
Microsoft Office Programcsalád
Mikrovezérlők, perifériák laboratóriumi gyakorlat 3. óra szeptember 18. Mingesz Róbert v
Információ és kommunikáció Szilágyi András. Követelmények A cd-n az anyag a következő részeket fedte le: Kliensprogramok, letöltés-vezérlők Kliensprogramok,
Többtáblás adatbázisok
Körlevél.
2012. tavaszi félév Véső Tamás Véső Tamás OE­NIK / 18.
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
Hálózat kiépítésével lehetőségünk nyílik más számítógépek erőforrásainak használatára. Osztott háttértár használat: egy számítógép merevlemezének megosztásával.
Az ABAP programozási nyelv Alapvető vezérlési szerkezetek
Szintaktikai, szemantikai szabályok
1.3. Pascal program felépítése Az els ő program. Program ; … Begin … End. Program fej Deklarációs rész Végrehajtó rész.
Portálrendszerek és biztonság Bártházi András Első Magyarországi PHP Konferencia március 29. Copyright PHP Konferencia, 2003,
Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Support.ebsco.com Keresési figyelő létrehozása Oktatóprogram.
APEX BMF, II. félév.
Adatbázis-kezelés Probléma: az excel kezelhetetlen túl sok adat esetén
Az m70.hu regisztrációs folyamatát követheti végig illusztrálva – klikkeivel. Minden kattintásra változik a kép, beúszik a magyarázó szöveg. Két dia között.
Webprogramozó tanfolyam
ACCESS Lekérdezések, űrlapok, jelentések
Kördokumentumok 1..
Általános…. Neptun új modulok
1 Verseny 2000 gyakorlat SQL 2000 Server Portál adatbázis létrehozása.
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Az m70.hu regisztrációs folyamatát követheti végig illusztrálva – klikkeivel. Minden kattintásra változik a kép, beúszik a magyarázó szöveg. Két dia között.
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
Pénzügyben történt változások
Az Access 2007 újdonságai. Eltérések már indításkor is Indításkor új felületet kapunk Új adatbázis: sablonok segítségével is Mintapéldánk Árucikkek.accdb,
8. osztály Beszúrás. Töréspont  Kurzor elhelyezése.  Beszúrás menü, töréspont parancs.  Vagy CTRL + ENTER.  Oldaltörés.
Electra IP cím módosítása. 2  Internet behívás (IP cím) változás: A bank Internet szolgáltató váltás miatt módosítja az Electra szerver elérhetőségének.
Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük,
Táblák létrehozása és feltöltése adatokkal Rendezés Szűrés.
SAP Riportok, táblák, programok. Szegedi Tudományegyetem – Szoftverfejlesztés Tanszék SAP Logon !FRISS! Megnevezés: GUI Applikációs szerver:
Lekérdezések Adott tulajdonságú adatok listázásának módja a lekérdezés. A lekérdezések segítségével az adatbázisból megjeleníthetjük, módosíthatjuk, törölhetjük.
PHP függvények MySQL adatbázisok kezelésére
Ajánlat, szerződés, számla dokumentumok egységes kezelése
Riportok, táblák, programok
Módosító lekérdezések
PTE Természettudományi Kar
Hasznos billentyű kombinációk
Bankszámlatranzakciók feldolgozása és könyvelése Gyorsan és egyszerűen
Előadás másolata:

PTE Természettudományi Kar Programtervező- és GazdaságInformatikus Szak 7624 Pécs, Ifjúság u. 6. http://www.ttk.pte.hu/ SAP-ABAP2 02. Előadás Vaspöri Gábor SAP fejlesztő, Tel: 30/510-6351 E-mail: vaspori.gabor@gmail.com Skype: vaspori.gabor

Tartalom Névadás SY – mezők SE11 – SYST Mezőszimbólum Feladat1 SE11 – SQVI Belső táblák Egyszerű (OOP) ALV Debugger HF

Névadás a programon belül Amikor változókat, struktúrákat deklarálunk, érdemes egy megadott séma alapján haladni, hogy megkönnyítsük saját magunk, és mások dolgát Hisz könnyen előfordulhat, hogy az általunk megirt programot 5- 10 év múlva valaki másnak kell majd továbbfejleszteni. Minden érdemes az SAP aktuális irányelvei alapján dolgozni Hisz a legtöbb program amiben módosítanunk kell valamit, az SAP által készített riport  Az alábbi objektumok közül mi legtöbbet a változóval, a struktúrával, illetve a belső táblával fogunk foglalkozni De idő majd a többire is sor kerül!

Mező szimbólumok Használatának legfőbb oka: PERFORMANCE Nem másolja le az egész táblát még egyszer Különösen jó akkor ha valamit változtatni kell a belső tábla mezőinek értékén Plusz mindenféle trükk (+18) FIELD-SYMBOLS: <fs> TYPE struc. LOOP AT lt_tab ASSIGNING <fs>. <fs>-mező = ‘1’. ENDLOOP. Példa: MARA! CASTING IS ASSIGNED? UNASSIGN

SYS mezők SE11: SYST tábla SY-UNAME - felhasználói azonosító, SY-DATUM - aktuális dátum, SY-UZEIT - aktuális idő, SY-SUBRC - visszatérési kód (értéke 0, ha az utolsó művelet sikeres volt) SY-ULINE - ’_’, azaz egy aláhúzás karaktert tartalmaz, SY-VLINE - : ’|’, azaz egy pipe jelet tartalmaz. Példa! (write-okkal)

Feladat1/1 A múlt órai feladat átmásolás Akinek nincs meg az másolhatja a következőt is: Z_PTTK_BLADE_GY_1_01 Majd ezek után az bejelöljük az összes checkboxot, ezzel mindent átmásolunk az új programunkba

Feladat1/2 A hiányzó adatbázis táblák miatt, új táblával ismerkedünk meg. Az SCARR tábla a légitársaságok táblája Ezzel és még párral fogunk a legtöbbet foglalkozni a félév folyamán SE11: scarr! Új szelekciós mező mivel most már másik táblával dolgozunk, aminek más a PK-ja Lekérdezés írása ( SAP ABAP 1 Tananyag) Megjelenítés Lista (később) ALV (később) OOP ALV (még később)

Queryk Queryk Adatbázis táblákat lehet vele lekérdezni, gyorsan és egyszerűen Az SAP automatikusan generálja a programot SELECTION SCREEN SELECT ALV Jogosultság kérdése, hogy ki milyen Queryt ér el Létre lehet hozni Infoset-eket, amikhez felhasználói(csoportokat) lehet rendelni Query futtatásához, létrehozásához felhasználói csoporthoz kell tartozni! A csoporthoz tartoznak a Query-k, amik meghatározzák a jogokat Tranzakciók SQ00 - Query-k létrehozása (megegyezik az SQ01-el) SQ01 - Query-k létrehozása SQ02 - InfoSet létrehozása SQ03 - Felhasználói csoportok beállítása SQ07 - SAP Query fordítása SQVI - QuickViewer

SQVI Nem SAP Query, de azzá konvertálható User specifikus (mindenki csak a sajátját látja) Mindenkinek van joga quickview-t létrehozni Join (transzparens) Automatikusan megtörténik Inner Left Outer Alias Automatikusan generálódik: Szelekciós képernyő A lekérdezés Az ALV lista (vagy sima lista)

Feladat2/1 TR: SQVI Név megadás Cím megadás Adatforrás Nézet (Bázis, Layout)

Feladat2/2 Példa ami nem működik! Nagyon nehezen működik  Funkciók Ellenőrzés Táblák behívása Táblák törlése (a lekérdezésből) Alias Etc.

Feladat2/3 Módusz váltás (Bázis) Lista elemeinek kiválasztása Mik jelenjenek meg Szelekciós képernyő elemeinek kiválasztása Mikre lehessen szűrni Lent információs sáv túl egyszerű ez a tranzakció ahhoz, hogy szükség legyen rá Bal felül van a végrehajtás gomb, amivel elindíthatjuk a lekérdezést

Feladat2/4 További beállítási lehetőségek a bázis layouton. Listamező választás Ugyanaz mint a másik oldalon a checkbox, DE itt látjuk a mező - neveket is Rendezési sorrend Szelekciós mezők Adatforrás Ugyan az mint a legelején

SAP QUERY – SQ01, SQ02, SQ03 Lehetőségünk van lokális, egyedi, számolt mezők felvételére Lehetőségünk van a Query generálása után is módosítani az InfoSet-et Több felhasználó is használhatja a lekérdezést Következő óra: SAP Query-s példa???

Debugger/1 Használata Breakpoint /H Debugger mód indítás Link-shortcut (később) Csak aktív programba lehet breakpointot rakni A rossz beállítások: miatt nem mindig sikerül kiszedni a BP-t Illetve nem mindig záródik be a Debugger ablak Ilyenkor újra kell indítani a tranzakciót Mindig kell lennie egy szabad módusznak Internal BP Aki elhelyezte a BP-t, annál ugrik fel a Debugger ablak External BP Akkor ugrik fel az ablak, ha a beállított felhasználó futtatja a programot De annál fog megjelenni az ablak aki elhelyezte a BP-t

Debugger/2 Léptetők: F5 Egyet lép F6 Egy kicsit nagyobbat lép F7 Kilép az aktuális ciklusból(IF-ből,etc) F8 Végigfut (vagy megáll a következő BP-nél) Programnév Event (később) SY-SUBRC SY-TABIX Duplakatt!!! Példa!

Debugger/3 Amire duplán kattintunk az megjelenik a másik ablakban Változók Struktúrák Belső táblák Az ablakokat magunk is elrendezhetjük a beállítás gombbal! Az adatokon futás időben változtathatunk!

Debugger/3 Mező szimbólum példa Belső tábla vs. Mezőszimbólum

Házi feladat1 Quickview készítése Név: Z_HF_02_01 Cím: „Felh - Házi Feladat 02_01” Megjegyzés: „Felh - Lekérdezés” Adatforrás: Tábla-join Szelekciós képernyők mezői: SCARR-CARRID SPFLI-CITYFROM SPFLI-CITYTO SPFLI-COUNTRYFR Lista elemei: SCARR-CARRNAME SCARR-URL SPFLI-CONNID SPFLI-COUNTRYTO SPFLI-FLTIME

Házi Feladat/2 1. A korábban létrehozott tábla lekérdezése (Z_PTTK_Felh_) 2. Mező szimbólum használat 3. Egy adat módosítása 4. WRITE-okkal kiíratás 5. + pont Színes, esztétikus kiíratás Egymás alá rendezés Help: F1, www.google.com