Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Grafikus felhasználó felület Windows alatt
Advertisements

Grafikus felhasználói felület Windows alatt
Grafikus felhasználó felület Windows alatt
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Operációs rendszerek.
Alapvető tudnivalók A számítógép.
Az ablakok.
A Windows használata Bevezetés.
A Windows grafikus felülete
Számítógépes operációs rendszerek
Programok és alkalmazások indítása, futtatása
Operációs rendszerek Bevezetés.
Operációs rendszerek Elmélet.
Az operációs rendszer.
Grafikus felhasználó felületek Linux-on
MICROSOFT - WINDOWS operációs rendszer
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
Operációs rendszer alap elemei
Operációs rendszerek Beállítások.
Számítógépes ismeretek 5. óra
Operációs rendszerek. Szoftver: Számítógépeken futtatható programok és a hozzájuk tartozó leírások, dokumentumok. Program: A számítógép számára értelmezhető.
Az operációs rendszer.
Fajfrik Dóra tanárjelölt munkája alapján
Windows felhasználói felület Az felhasználó és a operációs rendszer közötti kapcsolatot az úgynevezett héj (shell) valósítja meg.
Operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái
A szoftver.
Az operációs rendszer.
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
Az operációs rendszer működése, fajtái, felépítése
BE KI Perifériák Számítógép.
Windows operációs rendszer
Operációs rendszerek Elmélet.
A Windows grafikus felülete
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
Microsoft Windows A Windows fejlődése, általános jellemzése – 2. dia
Az operációs rendszerek
Az operációs rendszer.
 A felhasználói felület határozza meg az operációs rendszer megjelenését, az asztal felépítését, és azt, hogyan navigálhatunk az operációs rendszer.
Programrendszer 2. Erőforrás – erőforrás elosztás 3. Indítja és ütemezi a programokat 4. kommunikáció 2 Takács Béla.
Az operációs rendszereK
Operációs rendszer.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Az operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógépet működtető szoftver, amely a számítógép indulásakor azonnal betöltődik a számítógép memóriájába:
Operációs rendszerek Oberhuber Balázs.
Az operációs rendszerek feladata, fajtái, felépítése
15. óra A Windows XP alapjai
Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.
Az operációs rendszer.
Az operációs rendszer feladata. 1. Az operációs rendszer fogalma: A számítógépek alkalmazhatóságának rugalmasságát a gépen megvalósított, futtatható szoftverek.
rendszer intézményértékelés és projektértékelés Felhasználói segédlet 2005.
Szoftverek.
Az operációs rendszer feladata
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 3. Előadás.
2. Operációs rendszerek.
SZOFTVEREK (programok)
Az operációs rendszer.
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
A szoftver csoportosítása 1. A rendszerprogramok a számítógép üzemeltetéséhez szükséges programok. Ezen belül: Operációs rendszerek MS DOS Windows 95,
Könyvtárstruktúra, felhasználói és rendszerkönyvtárak Fájlkiterjesztések, attribútumok és engedélyek Takács Béla 2016.
Az operációs rendszer.
Az operációs rendszer feladatai
IT ALAPFOGALMAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK.
Operációs rendszerek.
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Az operációs rendszerek
SZOFTVEREK (programok)
Hasznos billentyű kombinációk
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Előadás másolata:

Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák kezelése kapcsolattartás a felhasználóval parancsok értelmezése, karbantartása hibakezelés adatvédelem

Az operációs rendszerek főbb részei: Rendszermag (kernel): Segítségével használhatjuk ki a hardver adta lehetőségeket. Alkalmazói-programozási interfész: Illesztési felület, ami meghatározza, hogy a különböző programok hogyan vehetik igénybe a rendszermag szolgáltatásait. Rendszerhéj (shell): Ez a rész biztosítja a kapcsolattartást a felhasználóval. Megjelenés szerint az operációs rendszer lehet: Karakteres (parancssori) Grafikus

Operációs rendszerek csoportosítása működés szempontjából: Egyfelhasználós, egyfeladatos: Egyszerre csak egy felhasználó használhatta, és csak egy program futhatott. Többfeladatos (multitasking): Egy felhasználó több programot is futtathat egyszerre. Többfelhasználós (multiuser): Egy gépen több felhasználó is dolgozhat egyszerre. Hálózati operációs rendszer: Ezek biztosítják a hálózatok működését.

Windows grafikus felület fontosabb elemei: Asztal

Asztalnak nevezzük a Windows indításakor megjelenő képernyőterületet Asztalnak nevezzük a Windows indításakor megjelenő képernyőterületet. Ez a grafikus felhasználói felület. A munkánk során szükséges ikonok, ablakok és egyéb objektumok fognak itt elhelyezkedni, ezeket odébb tolhatjuk, eldobhatjuk, vagy ideiglenesen félre tehetjük az utunkból. Munkaasztalunkon alapvetően a következőkben ismertetett objektumokkal fogunk találkozni.

Tálca A munkaasztal alsó szélén foglal helyet. Segítségével hozzáférhetünk a Windows használatához elengedhetetlen Start menühöz, továbbá könnyedén váltogathatunk futó programjaink között. A tálca jobb szélén, az ún. értesítési területen láthatjuk, hogy aktuálisan milyen nemzeti kiosztás szerint működik a billentyűzetünk (ha több lehetőség közül választhatunk), és láthatjuk a gépünkben működő óra által mutatott időt. Ha az időt jelző számok fölé toljuk az egérmutatót, akkor néhány másodperc múlva a dátum is megjelenik egy sárga keretben.

Start menü Segítségével fogunk hozzáférni a futtató programjaink listájához és a Windows rendszer néhány alapvető parancsához. A Start menüben a programok és parancsok listája kategóriánkénti csoportosításban jelenik meg. A Start menü a Windows-zal való munkánk alapja. Segítségével elindíthatjuk programjainkat, módosíthatjuk az alapbeállításokat és kiléphetünk a rendszerből. A Start menüt a Tálcán látható "Start" feliratú gombra kattintva érhetjük el. Ha a billentyűzeten van Windows-emblémával jelölt gomb, a Start menü ennek lenyomásával is bármilyen helyzetben elérhető.

Ikonok, parancsikonok A grafikus felületen egy-egy programot, fájlt, mappát, vagy egy program valamely szolgáltatását grafikus elemek azonosítanak. Ezek sorakoznak egymás alatt és mellett az asztalon. Programablakok felépítése futó alkalmazások az asztalon egy-egy téglalap alakú területet foglalnak el. Ezt nevezzük ablaknak. Bal felső sarkában: vezérlőmenü ikonja és az ablak neve Jobb felső sarok: kis méret, előző méret, teljes méret, bezárás ikonok Görgetés: a fel, ill. lefelé mutató nyilakra kattintva, a helyzetjelző szürke téglalap mozgatásával szürke téglalap és a nyilak közti területen (PageUp, PageDn) Átméretezés: ablak sarkának vagy széleinek húzásával A Windows-ban tetszőleges számú ablakunk lehet a képernyőn, mindaddig, amíg a számítógép memória-kapacitása engedi.