Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK Épületgépészeti Tanszék

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Passzívház.
Advertisements

Széchényi Ferenc Gimnázium
HŐSZÜKSÉGLETSZÁMÍTÁS
Szalmabála építészet.
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
Energiahatékony épületek értékelése
Csoknyai Tamás PhD BME Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszék
AZ ÚJ ÉPÜLETENERGETIKAI SZABÁLYOZÁS
Épületek életciklusra vetített környezetterhelés számítása
Hőtechnikai alapok A hővándorlás iránya:
Az új épületenergetikai szabályozás
PENÉSZESEDÉS KOMPLEX VIZSGÁLATA
Középületek energiahatékonysági átalakítása
HAGYOMÁNYOS ÉPÍTÉSI TECHNOLÓGIA ENERGETIKAI VIZSGÁLAT
XVII. DUNAGÁZ Szakmai Napok, Konferencia és Kiállítás
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
HALÁSZ GYÖRGYNÉ PhD DE MFK Épületgépészeti Tanszék
REGŐS utca TÁRSASHÁZ ENERGIATAKARÉKOS FELÚJÍTÁSA
Kazán rekonstrukció
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
Megújuló energiaház, hibrid ház
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
A fűtési költségmegosztás nemzetközi gyakorlata és hazai tapasztalatai
Az EuP/ErP irányelv hatása az épületgépész rendszerek tervezésére
Füles-falszárító patronok a vizes falak ellen
HMV-termelés, a fűtési melegvíz és a használati melegvíz elosztása
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
ENERGIAPASSZUS, ENERGETIKAI OSZTÁLYBA SOROLÁS
Dr Tóth Péter egyetemi docens Bozsaky Dávid PhD hallgató
Szoláris rendszerek.
Passzívházak épületgépészeti rendszerei
Passzívház Készítette: Timkó Mónika Felkészítő tanárom: Gráf Tímea Iskolám: Berzeviczy Gergely Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola 1047 Budapest.
Passzívház Készítette: Szabó Pál Felkészítő: Papp Attila
Passzívház Török Krisztián Kovács Kornél
DR. TAKÁCS LAJOS GÁBOR okl. építészmérnök, egyetemi adjunktus
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához október 8. Dobogókő Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
PASSZÍVHÁZAK TŰZVÉDELMI KÉRDÉSEI
TŰZTERJEDÉS ELLENI GÁTAK
Energia és takarékosság a háztartásban
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Épületgépészet 2000 II. kötet. Épületgépészet K. 2001
ÉPÜLETEK HŐTECHNIKAI FOLYAMATAINAK ELEMZÉSE
Csiha András: Egy energiaaudit tanulságai 170 önkormányzati intézmény (iskola, középiskola, szakközépiskola, kollégium, óvoda…) épületeinek energetikai.
Baumann Mihály PTE PMMFK Épületgépészeti Tanszék
A TETŐ ÉS AZ ÉPÜLET ENERGIAMÉRLEGE
A LEGTISZTÁBB ENERGIA AZ, AMIT FEL SEM HASZNÁLUNK !
HŐTECHNIKAI SZABÁLYOZÁS AZ ENERGIATUDATOSSÁG SZEMSZÖGÉBŐL
Vállalati szintű energia audit
A jövő az energia hatékony lakásoké nyílászáró csere, külső hőszigetelés és megtakarítási lehetőségek :19.
2008. április Hogyan tervezzünk A + - os tanúsítvánnyal rendelkező házat? Dr. Magyar Zoltán PTE PMMK Épületgépészeti.
Jónás Imre Építész Építésügyi Műszaki Szakértő
Zuglói társasház energiahatékonysági felújításának tapasztalatai Dzsiki Ferenc Lagross Kft. Budapest,
Épületenergetikai szakértők vizsgáztatása, számítási példák
Constantin Jurca Épületenergetika gazdaságosan 1 ÉPÜLETENERGETIKA GAZDASÁGOSAN Constantin Jurca.
A 7/2006 (V.24.) TNM rendelet várható következményei a távhőszolgáltatásban "Legújabb fejlesztések a hazai távhőszolgáltatásban – 2007" Regionális távhőkonferencia.
Szigeteléstechnika, passzívház Hőnyereség maximalizálása, hőveszteség minimalizálása Benécs József okl.gépészmérnök Passzívház Kft. A Kárpát-medence Kincsei.
1 Szoláris épületek szerkezetei és méretezése Előadók: Csoknyai Tamás Egeressy Márta Simon Tamás Talamon Attila.
Épületenergetikai szabályozás ma és holnap Zöld András Debreceni Egyetem Műszaki Kar Épületgépészeti és Létesítménymérnöki TanszéK.
Az épületek energetikai tanúsítása Tanúsítási példák – családi ház Szalay Zsuzsa Dr. Csoknyai Tamás BME Épületenergetika Tanszék.
PASSZÍV HÁZ – AKTÍV HÁZ Egyetemek és főiskolák környezetvédelmi oktatóinak VIII. országos tanácskozása Kecskemét Előadó: Medgyasszay Péter.
Épületautomatika helye a hatékony energia-felhasználásban.
Az épületek energetikai tanúsítása Tervezési példák – családi ház Szalay Zsuzsa Dr. Csoknyai Tamás BME Épületenergetika Tanszék.
MAPASz Innovatív Épületek Egyesület Hálózat az információért az innovatív megoldásokért.
Bodó Béla, mesteroktató, energetikus
„Vegyünk egy nagy levegőt”
Fenntarthatósági témahét
Terjék Anita ÉMI Kht. Mechanikai Tudományos Osztály Sólyomi Péter
Tananyag fóliák Építési célú anyagok megfelelőség igazolása és a termékek minőségi átvétele Előadó : Papp Imre okl. faipari mérnök Építésügyi Minőségellenőrző.
Az ablakok és ajtók megfelelőség igazolása
Tananyag fóliák Építési célú anyagok megfelelőség igazolása és a termékek minőségi átvétele Előadó : Papp Imre okl. faipari mérnök Építésügyi Minőségellenőrző.
Előadás másolata:

Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK Épületgépészeti Tanszék Az első lépések, avagy az épületek energetikai tanúsítása, tanúsítás jelentősége a lakásszövetkezetek és az ingatlanforgalmazók szemszögéből Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK Épületgépészeti Tanszék

2002/91 EC Direktíva Miért tartja fontosnak az EU ezt a témát? Mert területén az összes energiafogyasztás mintegy 40%-a az épületszektorra jut – a fenntartható fejlődésnek ez kulcskérdése, különös tekintettel az épületek hosszú fizikai élettartamára, a szétszórtan elhelyezkedő, nagyszámú fogyasztóra. Az intézkedésektől 20 % energia megtakarítást várnak.

7/2006 TNM rendelet

176/2008 Korm. rendelet

264/2008 Korm. rend. – felülvizsgálat A gázkészülékekre vonatkozó követelmények és a direktíva kapcsolata: a gázkészülékek égési folyamataik révén CO2 forrásnak tekinthetők, ezért fokozottan is érvényes rájuk a co2 csökkentés alapelve. A direktíva szellemében minden gázkészülék esetében ez a megközelítés alkalmazandó (fejlesztés, üzemeltetés során) Erre az általános alapelvre épülnek rá a kazánokra vonatkozó speciális követelmények, amit a 8. cikkely fogalmaz meg.

7/2006 TNM rendelet A szabályozás lényege: „integrált” energiamérlegre vonatkozik, amely tartalmazza: a fűtés és a légtechnika termikus fogyasztását, a nyereségáramok hasznosított hányadát, a ventilátorok, szivattyúk energiafogyasztását, a használati melegvíztermelés energiafogyasztását, a világítás energiafogyasztását, (lakóépületek esetében nem) az aktív szoláris és fotovoltaikus rendszerekből származó nyereséget, a kapcsolt energiatermelésből származó nyereséget valamennyi tételt primer energiahordozóra átszámítva

Összesített energetikai jellemző követelményértéke

Követelmények funkció szerint Lakó és szállásjellegű épületek Irodaépületek Oktatási épületek Egyéb funkciójú épületek

Épület besorolása

Szerkezetek előírt U-értéke Épülethatároló szerkezet A hőátbocsátási tényező követelmény- értéke U (W/m2K) Külső fal 0,45 Lapostető 0,25 Padlásfödém 0,30 Fűtött tetőteret határoló szerkezetek Alsó zárófödém árkád felett Alsó zárófödém fűtetlen pince felett 0,50 Homlokzati üvegezett nyílászáró (fa vagy PVC keretszerkezettel) 1,60 Homlokzati üvegezett nyílászáró (fém keretszerkezettel) 2,00 Homlokzati üvegezett nyílászáró, ha névleges felülete kisebb, mint 0,5 m2 2,50 Homlokzati üvegfal 1,50 Tetőfelülvilágító Tetősík ablak 1,70 Homlokzati üvegezetlen kapu 3,00 Homlokzati, vagy fűtött és fűtetlen terek közötti ajtó 1,80 Fűtött és fűtetlen terek közötti fal Szomszédos fűtött épületek közötti fal Talajjal érintkező fal 0 és -1 m között Talajon fekvő padló a kerület mentén 1,5 m széles sávban (a lábazaton elhelyezett azonos ellenállású hőszigeteléssel helyettesíthető)

Mit jelent a tanúsítás? Az épületet, nem az ott lakókat kell minősíteni! Standard fogyasztói szokások Használati idő befolyása Meteorológiai viszonyok befolyása Számlák alapján való tanúsítás problémái

Épület vagy lakás tanúsítása Egy épületre egy követelményérték vonatkozik! Az épület A/V viszonyát kell alapul venni Közbenső lakás védett, sarok lakás nagyobb energiafogyasztású

Hogyan üzemeltessem a fűtést? Szabad-e éjszakára csökkenteni a helyiséghőmérsékletet? Gazdaságos ez? Nem függ ez attól, hogy milyen az épületem? (hőkapacitás, szigetelés mértéke) Nem függ ez attól, hogy hány fokkal csökkentem a hőmérsékletet? Nem függ ez attól, hogy mennyi időre történik a csökkentés?

Hogyan üzemeltessem a fűtést? Minden esetben van megtakarítás, ha a helyiséghőmérsékletét csökkentem! Mindegy, hogy milyen épületről van szó. Mindegy, hogy hány fokkal csökkentem a hőmérsékletet. Mindegy, hogy mennyi időre történik a csökkentés.

Hogyan üzemeltessem a fűtést? Hosszabb időszakot nézve biztosan igaz, hogy ugyanannyi energiát kell a fűtéssel az épületbe bevezetnem,mint amennyi annak a hővesztesége!

Hogyan üzemeltessem a fűtést? Hány fokkal csökkentsem a helyiséghőmérsékletet? Minél nagyobb a hőmérséklet csökkenés, annál nagyobb a megtakarítás! Ha túlságosan csökkentem, akkor a levegőben levő nedvesség kicsapódhat! Nagyon alacsony helyiséghőmérséklet közérzeti problémákat okozhat. 4-5 °C-al célszerű csökkenteni

Helyiségenkénti szabályozás – termosztatikus radiátorszelepek

Hogyan szellőztessünk?

Hogyan szellőztessünk?

Hogyan szellőztessünk? Szellőztetés feladata a helyiségbe került szennyeződések eltávolítása! Szennyezések: Vízgőz (nedvesség) Széndioxid (CO2) Szagok, illatanyagok Oldószerek Hő

Hogyan szellőztessünk? Helyes szellőztetés: Naponta többször (akár óránként) rövid időre (2-5 percre) intenzív szellőztetés (kereszthuzat) Ennyi idő alatt a falak, bútorok nem hűlnek ki. A termosztatikus radiátorszelepet a szellőztetés idejére lejjebb állítani!

Ablakkeretbe építhető légbeeresztő

Falba építhető légbevezető elem

Kontrollált (gépi) szellőzés

Kontrollált (gépi) szellőzés

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!