ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection Ez a.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FDDI (Fiber Distributed Data Interface, Száloptikai adatátviteli interface)
Advertisements

GPRS/EDGE General Packet Radio Service/ Enhanced Data rate for GSM Evolution.
Hálózati és Internet ismeretek
A TCP/IP protokollkészlet és az IP-címzés
Tempus S_JEP Számítógép hálózatok Összefoglalás Összefoglalás Összeállította: Broczkó Péter (BMF)
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Rétegzett hálózati architektúrák
A TCP/IP hivatkozási modell
Számítógépes hálózatok alapfogalmak
1 Informatikai Szakképzési Portál Hálózati és Internet ismeretek Hálózati menedzsment.
Névadás a hálózaton. Kialakulás •szükség volt egy olyan címzési rendszerre, amely a keretek helyi továbbítása érdekében alkalmas a számítógépek és az.
A Blown-up rendszer Biczók Gergely Rónai Miklós Aurél BME Számítástudományi és Információelméleti Tanszék Turányi Zoltán Richárd Ericsson Traffic Lab Valkó.
Hálózati architektúrák
HÁLÓZATOK.
Rétegelt hálózati architektúra
Hálózati alapismeretek
Az Ethernet és az OSI modell
ZigBee alapú adatgyűjtő hálózat tervezése
13.a CAD-CAM informatikus
OSI Modell.
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
Hálózati ismeretek 4 Az adatkapcsolati réteg
Sebesség A gépeket összekötő eszköz egyik fontos jellemzője, hogy milyen mennyiségű jel haladhat rajta keresztül 1 másodperc alatt. Ezt átviteli sebességnek.
Hálózati ismeretek TANFOLYAMI SEGÉDLET.
Ember László Hálózatok (Networks) ISO-OSI TCP/IP.
A VoIP és a Microsoft Dynamics CRM Kondás János MCSA, MCSE, MCT System Builders Kft.
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
Bevezetés a VoIP technológiába
Hálózati és Internet ismeretek
INTERNET.
Hálózati modellek. Rétegek felépítése hálózati kapcsolatok megvalósítását részfeladatokra (kapcsolattípusokra) bontják, ezek a rétegek a rétegek egymásra.
Hálózati alapismeretek előadásvázlat
Létező hálózatok Kapcsolat-orientált csomagkapcsolt adathálózat: X.25.
Hálózati réteg.
Hálózati architektúrák
Adatkapcsolati réteg.
Tóth Gergely, február BME-MIT Miniszimpózium, Általános célú biztonságos anonimitási architektúra Tóth Gergely Konzulensek: Hornák Zoltán.
Az internetről.
Számítógép-hálózatok
Számítógép-hálózatok
A kommunikáció eszközei Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A televíziós adás-vétel elve.
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
Hálózati ismeretek ismétlés.
Hálózati alapismeretek
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
Hálózati alapok 1. Fejezet. A számítógépes hálózat definíciója A számítógép hálózat olyan függőségben lévő vagy független számítógépek egymással összekapcsolt.
A hálózati elemek együttműködése
Az OSI modell 3. fejezet.
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Számítógép-hálózatok alapjai
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Nyílt rendszerek összekapcsolása
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
Számítógép hálózatok. Számítógép hálózat fogalma A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
Hálózatok II. Alapfogalamak.
Új generációs hálózatok Bakonyi Péter c.docens. IKT trendek.
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
Spring 2000CS 4611 Bevezetés Vázlat Statisztikus multiplexelés Folyamatok közötti kommunikáció Hálózati architektúra Működési karakterisztikák.
Tűzfal (firewall).
Bevezetés az informatikába 10. előadás Számítógép-hálózatok.
Kommunikációs káosz Telefon, hangposta, fax, , azonnali üzenetek Túl sok eszköz, túl kevés idő Kommunikációs káosz Telefon, hangposta, fax, ,
A szállítási réteg az OSI modell 4. rétege. Feladata megbízható adatátvitel megvalósítása két hoszt között. Ezt úgy kell megoldani, hogy az független.
A TCP/IP protokoll. Az ARPANET eredeti protokollja: Network Control Protocol. 1974: Vinton G. Cerf és Robert E. Kahn: új protokollstruktúra fejlesztése.
Hálózati protokollok és szabványok
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Előadó: Kajdocsi László
Kommunikáció a hálózaton
Hálózatkezelés Java-ban
Előadás másolata:

ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection ISO International Standards Organisation OSI Open System Interconnection Ez a hálózatok tervezésének, megvalósításának megkönnyítése céljából kommunikációs (protokoll) rétegekre tett ajánlás. Hálózatok általános felépítése Hálózatok általános felépítése ISO-OSI (adatátviteli) modell •Réteges felépítés szabályai –az ellenállomások azonos rétegei között folyik a kommunikáció; –a szomszédos rétegek között kapcsolódási pontok vannak definiálva, amelyeken keresztül az adatok az egyik rétegből a másikba kerülnek; Kialakítás szempontjai –ne legyen túl sok, de túl kevés réteg sem; a hasonló jellegű feladatokat azonos réteg végezze; –egy szint belső változása ne érintse a többit; a határaik könnyen definiálhatók és határozottak legyenek;

Protokoll rétegek •7. Réteg:felhasználási vagy alkalmazási réteg (application layer) •6. Réteg:megjelenési réteg (presentation layer) •5. Réteg:kapcsolattartási vagy viszony réteg (session layer) •4. Réteg:szállítási réteg (transport layer) •3. Réteg:hálózati réteg (network layer) •2. Réteg:adatkapcsolati réteg (data link layer) •1. Réteg:fizikai réteg (physical layer) adatküldés adatfogadás

OSI hálózati protokoll rétegek Viszony (kapcsolattartási) réteg: Összeköttetés alapú Összeköttetés alapú (Vonalkapcsolt) Az adatátvitelben résztvevő készülékek között az adatátvitel idejére fizikai kapcsolat alakul ki. (Pl. telefon) Nem összeköttetés alapú Két végpont nem épül ki fizikai kapcsolat az átvitel idejére. Az adatokat tárolva továbbító készülékek továbbítják a címinformáció alapján, mellyel ki kell egészíteni a továbbítandó adatokat. (Internet, postai küldemények) Szállítási réteg: Üzenetkapcsolt Az adatok egyben, egy üzenetben (Datagrammában) továbbítódnak. Csomagkapcsolt A továbbítandó adatokat maximált méretű csomagokra bontva továbbítják a tárolva továbbító eszközök. Minden csomag tartalmazza a csomag sorszámát és a címinformációkat. Előnyei: osztott hozzáférés, hibajavítás.

Hálózati protokoll rétegek működése

adatbeágyazás folyamata

Hálózati eszközök működése az OSI rétegmodell-ben

OSI és az Internet