Pókok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagy fehér cápa.
Advertisements

Vizeinkben élő gerincesek
Nyitray Norbert 6. Tétel: Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb.
Az A vércsoport.
Ízeltlábúak törzse.
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
A pillangó tanítása Egy nap egy kis pillangó látszott egy félig nyitott selyemgubóban. Egy férfi ült mellette, és nézte a pillangót néhány óráig, ahogy.
A puhatestűek törzse.
A puhatestűek törzse.
Jellemezze a méh légzőrendszerét és ivarszerveit!
A Hüllők osztálya Készítette: MBI®.
Szigetszentmiklós, 2013.március 23.
Ízeltlábúak törzse.
Fonálférgek törzse.
Az emberi test felépítése
Sejtmagvas egysejtűek
A légzőrendszer.
Melyik a kakukktojás? (Miért?)
2. témakör: Az állatok kommunikációja
Rendszerezés ismétlés.
Tartalom jegyzék Delfinek(Fogas cetek) Bemutató Életmódja Leírásuk
Közönséges madárpók „Avicularia”
Készítette: Vomberg Fanni Virág
Jellemezze a méh idegrendszerét és keringési rendszerét!
Százlábuak.
A rókák és egyben a kutyafélék családjának legkisebb termetű faja.
A természet ékszerei.
Készítette: Rácz Imre Vince
A légzőrendszer.
Az emlősök osztálya.
Hogyan táplálkozik a kagylók többsége?
Rendszertani diák / 6 Puhatestűek Készítette: Főző Attila.
Ízeltlábúak Készítette: Főző Attila.
A nyílméregbéka.
Tigrisek Készítette : Juhász Noémi.
Emlősök osztálya MBI®.
Ismétlés Írd be az eddig tanult megfelelő állatcsoport(ok) nevé(i)t!
Madarak osztálya Készítette: MBI®.
(A rovarok tájékozódása)
Pókok Aranae.
Szeretet nélkül kapcsolat-romboló erő, szeretettel kötőanyag
A vérkeringés szerepe.
A metafizika és a természettudomány. Különböző érzékszervi ingereket érzünk, melyeket alkalmi mondatokkal fejezhetünk ki. Pl.: a tej látványára a „Tej.
Állatok anyagszállítása
Növények szervei 3. levél.
Állatok érzékszervei.
Növények szervei 3. Hajtás levél.
TUDTAD?.
Földigiliszta.
SZIMMETRIA és ASZIMMETRIA az EMBERI TESTBEN
Aranyos futrinka Fémes aranyzölden csillogó rovarok, férgek csdigák
Ízeltlábúak törzse.
Az ultrahang világa Készítette: Gór ádám.
Mechatronikus szemmel nézve Bozsik Márton - NIUAJF
Bárhová lépsz, ott vannak
Emlősök Mindannyian szőrösek.
Gerincesek: halak, kétéltűek, hüllők
KN Munkatankönyv 3. osztály, 1. kiadás Tankönyv 2. kiadás.
Rét állatvilága 2.
Készítette : Polyák Petra 8.a
MIRIGYVÁLADÉKOK. HERNYÓSELYEM A SELYEMHERNYÓ MIRIGYVÁLADÉKA: AZ ÉRETT HERNYÓK GUBÓT KÉSZÍTENEK, MELYRŐL A SELYEMSZÁL A LEPKE KIKELÉSE ELŐTT LEGOMBOLYÍTHATÓ.
Százlábúak,rákok és pókszabásúak
Puhatestűek felépítése
22.lecke Az állatok légzése
A sivatagok élővilága.
16. lecke Az ízeltlábúak.
O: Emlősök rendszere Alo: Méhlepényesek
Rovarok (folytatás).
15. lecke A puhatestűek és a gyűrűsférgek
Előadás másolata:

Pókok

Morfológia A rovaroktól eltérően három helyett mindössze két testtájjal rendelkeznek. Egy egyesült fej-törzs résszel, amit fejtornak vagy proszómának (cephalothorax) neveznek, és egy hassal, azaz opisztoszómával. A természetben azonban erre is akad kivétel, a bérgyilkos pókok személyében, amelyeknek a fejtor részük látszólag teljesen elkülönül két önálló egységre. Néhány primitívebb fajtól eltekintve (Liphistiidae család) a hasuk kívülről nem szegmentált.

Fejtor Minden pók nyolc lábbal rendelkezik, habár néhány hangyautánzó az első párt az antenna imitálására használja. Szemük egyszerű, nem összetett lencséből áll, ezért a legtöbbjük csak a sötét/világos átmenetet képes megkülönböztetni. Tapogatóval is megáldotta őket a természet, amely a táplálék elfogyasztásában segíti őket. Ez több fajnál is módosuláson esik át, és az így a kialakuló faj specifikus szerv a párzásban is fontos szerepet tölt be. Mivel nem rendelkeznek antennával, az ingerek felvételére a lábaikon lévő sörtéket használják. Ezek az ingerek lehetnek hangok, rezgések, és a légmozgásból adódó apró nyomásingadozások is. A pókok nem rendelkeznek azzal a képességgel, hogy az elejtett zsákmányt megrágják. Ehelyett, mint a legtöbb pókszabású élőlény, a préda elfolyósított belső részét szívják ki. Képesek elfogyasztani a saját selymüket is.

Érzékszervek A legtöbb esetben nyolc szemmel rendelkeznek, amelyek jellegzetes elhelyezkedési mintázata a fajok azonosításában is jelentős. A Haplogynae családba tartozók hat, a Tetrablemma családba sorolhatók négy, míg a Caponiidae tagjai csak kettővel rendelkeznek. Néha az egyik pár szem sokkal fejlettebb, mint a többi, de az is előfordul, hogy nem is rendelkeznek látószervvel, mint a barlanglakó fajok. Néhány család vadászó pókjai, mint az ugrópókok és a farkaspókok azonban kitűnő látással rendelkeznek. Az ugrópókok még a színeket is képesek megkülönböztetni.

Lélegzés és Keringés A pókok nyílt keringési rendszerrel rendelkeznek, és nincsen igazi vérük, sem pedig igazi ereik, amiben az keringhetne. Ehelyett hemolimfával rendelkeznek, ami artériákon keresztül áramlik a szerveiket körülölelő szinuszokba, a szív pumpafunkciójának köszönhetően. A pókokban az evolúció során kétféle, anatómiailag különböző légzőrendszer alakult ki. Egyes fajok csak redős tüdővel, míg mások tracheával, esetleg mindkettővel rendelkeznek. A Mygalomorph és a Mesothelae család tagjai két pár hemolimfával töltött redős tüdővel végzik a légcserét. A redős tüdő össze sem hasonlítható az igazi, emberi tüdővel. A szervből járatok vezetnek az elülső hasfalon lévő nyílásokhoz, amelyeken keresztül megtörténik a légcsere, majd később a szöveteknél a gázcsere. A trachea, azaz légcsőrendszer révén az oxigén közvetlenül a hemolimfába, vagy pedig a szövetekbe diffundál

Emésztés Az emésztés külső és belső is lehet. A legtöbb pók rendelkezik erős emésztőnedvvel, amelyet az elkábított zsákmányba fecskendez. Ez az erős váladék feloldja a préda szövetállományát. Ezek után a pók egyszerűen kiszívja, az elfolyósodott szerveket. A legerősebb emésztőnedvvel rendelkező fajok nem csak a lágy szöveteket képesek feloldani. A pókok csupán folyékony halmazállapotú táplálékot vesznek fel. Sok pók selyembe bugyolálja az elfogott élőlényt, ezzel időlegesen elraktározza, hogy majd egy későbbi időpontban elfogyaszthassa azt. Továbbá képesek saját selymük elfogyasztására is.

Életmód Annak ellenére, hogy ragadozók, változatos életmódot folytatnak. Az esetek többségében a zsákmányszerzési módjuk meghatározza, hogy mit ejthetnek el. Így a hálókészítő pókok ritkán kapnak el hernyót, és a karoló pókok (akik lecsapnak az áldozatukra) gyakrabban fognak maguknak méhet és pillangót, mint más rovart. Egyes fajok kizárólag egyetlen élőlényre vadásznak, mint például a kalóz pókok, amelyek más pókokat fogyasztanak. A Bolas (labdás) pókok szex feromonokat termelnek, hogy hím molylepkéket foghassanak maguknak.

Vége