Kreatív ipar lehetőségei Pécs fejlődésében Dr. Síkfői Tamás 2012.11.21. Pécs Kistérségi Paktum.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

N A GY K A N I ZS A az ezredforduló városa. ALPOK-ADRIA MUNKAKÖZÖSSÉG DRÁVA-MURA EUROKISRÉGIÓ NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ DÉL-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ NAGYKANIZSAI.
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Szakképzés a gazdaságban Dr. Síkfői Tamás Pécs Dr. Síkfői Tamás: Szakképzés a gazdaságban.
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Környezetipari Export Klaszter pályázat 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Gyógy-és wellness turizmus a Dél-dunántúli régióban
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
A gazdaság változásai Globalizáció
Műegyetem - Kutatóegyetem Bizalom-Minőség-Együttműködés 1 Hogyan tovább, Műegyetem? november 17.
"Együttműködés, Lehetőség, Tudáshasznosítás, ELTE" Kutatási- és technológiatranszfer szolgáltatások fejlesztése az ELTE-n TÁMOP /1/KMR
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Köszöntjük a TTI Kerekasztal Résztvevőit! Pécs, április
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Kisvállalkozások alkalmazkodás és versenyképesség Kállay László GKM.
Nyugat-Pannon Térségi Iparfejlesztési Stratégia 2020 Möglichkeiten und Lokalisationsvorteile der Region im Fahrzeugindustrie A térség lehetőségei, lokalizációs.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
1 Horvát-Magyar együttm ű ködések a vidékfejlesztésben Beremend, november 23.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Regionális jelentőségű klaszterek közös beruházásainak támogatása, szolgáltatásainak kialakítása, fejlesztése ÉMOP – 2007/1.2.1 TERVEZET.
1 Szellemi tőke szerepe a tudástársadalom korszakában
Kassa Kárpát-medencei gazdasági fórum Szolnok, május 16.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Foglalkoztatási Fórum Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum 2011
VERSENY MINDEN HATÁRON TÚL: NAGYVÁROSOK KREATÍV FEJLESZTÉSE LUKOVICH TAMÁS, PhD.
Kis- és középvállalkozások versenyképességének támogatása,klaszter együttműködéseken keresztül Bihor-, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben.
Pályázati lehetőségek és tapasztalatok a Gazdaságfejlesztési operatív programban Gáspár Bence Orosháza, július 31.
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Újraiparosítási folyamatok a Dél-Dunántúlon Feldolgozó ipari helyzetkép a Dél-Dunántúli régióban Kovács Szilárd PhD-hallgató PTE KTK Regionális Politika.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
A helyzetfeltárás ágazathoz kapcsolódó következtetései és az előzetes célrendszer bemutatása: Vállalkozási környezet Bujdosó Zoltán – Molnár Ernő – Patkós.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Nemzeti Technológiai Platform a
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
A Pécsi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
Pécs és térsége gazdasága Pólus és a K+F+I november 27. Dr. Síkfői Tamás.
Milyen Kamarát akarunk? A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara legyen a gazdaságszervezés és irányítás valamennyi szintjének (kistérségi,
A Pécsváradi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 26. Baranya Megyei Önkormányzat.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
A Sásdi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 27. Baranya Megyei Önkormányzat.
A tudás szerepe a járműiparban – bevezető gondolatok
Miskolc, október 21. dr.Szilágyiné Baán Anna titkár
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Előadás másolata:

Kreatív ipar lehetőségei Pécs fejlődésében Dr. Síkfői Tamás Pécs Kistérségi Paktum

Pécs és a Dél-Dunántúl az életminőség pólusa Egészségipar Környezetipar Kreatív ipar K+F+I infrastruktura Képzés, tanulás Science Building 7 Mrd PEIK Borászati Kutató I. Tudásközpont 7 Mrd Zsolnay Kreatívipar Negyed 12 Mrd Kodály Központ 8 Mrd Kreatív Inkubátor Ház 200 m Biotechnológiai klaszter 3 Mrd Kreatív Klaszer Termál Klaszter Környezetipari Klaszter Energetikai Klaszter Kerámia Klaszter Környezeti ipari Klaszter PTE AOK Kaposvári Egyetem PTE ET szakképzés PTE TTK PTE MK Pollack PTE Transgén SPF 80 m 134 Mrd Ft eddigi beruházás 31 projektben Bikal reneszánsz város Mohácsi emlékpark 1,5 Mrd Mecsekextrém Siklósi vár Pécsváradi vár Szigetvári vár Beremend alternatív energia Mecsek-Dráva projekt 17 Mrd Biomassza Pécs 24 Mrd Mohácsi bioetanol üzem 400 m Bóly, Szentlőrinc geotermikus energia 700 m PTE klinikum 12 Mrd Kaposvári egyetemi agrárkutató Gépipari Klaszter 50 Mrd Kesztyűs klaszter Várklaszter Klaszterek Élelmiszer Kompetenci a Központ

Pécs adatok és a Klaszter céljai • Pécsett 700 olyan kis- és középvállalkozás van amely a kreatív ipar valamelyik területén dolgozik. Ez a munkavállalói kör és a vállalkozások sokasága adja a helyi kreatív osztályt. Legfőbb motivációjuk ezért a régió versenyképességének növelése és tudásalapú kreatív ipar kialakítása és fejlesztése. • Közös érdekünk a kreatív ipar fejlesztése, a kreatív ipar első közös piaci projektjeinek megszervezése. Legfontosabb céljaink és közös érdekeink: • Olyan innovatív és gazdasági potenciállal bíró kreatív ipari folyamatok generálása, amelyek gazdaságfejlesztő hatásain keresztül az ágazat jövedelemtermelő képességét és a szolgáltatási rendszerek minőségi fejlesztését is eredményezheti. TECHNOLÓGIA • Kreatív ipar elismertetése és megismertetése a társadalom széles rétegeivel és más fejlődő és/vagy húzó iparágak képviselőivel. TOLERANCIA • Kreatív ipar hasznosítási és hasznosulási lehetőségeinek bemutatása, azaz a kreatív ipar kapcsolása az ipari termeléshez, biotechnológiához, környezetvédelmi projektekhez, kommunikációs és pénzügyi szolgáltatásokhoz. TECHNOLÓGIA – Rendszeresen kommunikáló és együttműködő hálózat üzemeltetése, amely képes érdekeinek egységes megfogalmazására, a belső értelmetlen piaci verseny csökkentésére, együttműködésre. TUDÁS – Know-how rendszerek és azok transzfereinek kiépítése. TUDÁS

• Az adatbázis adatbányászati módszerrel készült, • 2010 végi állapotot tükröz, • A Dél-Dunántúli Régióra terjed ki, • Az alábbi kreatív iparágakat különbözteti meg: Kreatív ipari adatbázis, a vizsgálat alapja Építőművészet Reklámipar Tervezés, design Szoftver, számítógépes játék Hangszeripar Örökségvédelem Előadó művészet Képzőművészet Filmgyártás, filmművészet Újságírás, hírügynökségek, sajtó Múzeumok, kiállítások Kulturális kereskedelem 7 7

Kreatív ipari szereplők a Régióban 8 8

A kreatív ipar Pécsen belüli koncentrációja Number of companies in individual street: 9 9

Kreatív ipari vállalatok Pécs belvárosában 10

Legfontosabb kreatív iparágak Pécsi vállalatok száma Pécs régión belüli súlya Vállalatok száma a koncentrációs területen Koncentrációs terület Pécsen belüli súlya Előadóművészet 10758%2725% Építőművészet 19654%5227% Filmgyártás, filmművészet 3872%-- Hangszeripar 250%-- Képzőművészet 14263%5740% Kulturális kereskedelem 2823%1036% Múzeumok, kiállítások 4342%2967% Örökségvédelem 1343%1185% Reklámipar 7972%2937% Szoftver és számítógépes játék 1820%-- Tervezés, design 6783%2233% Újságírás, hírügynökségek, sajtó 10356%3231% 11

Problémák, lehetőségek • Pécs és a kreatív ipar  Jelenlegi helyzet és a hivatalos kultúra rendszere  A „hivatalos” támogatók hiánya  Hálózatosodás alacsony foka  Legtöbben a városon kívüli cégek alvállalkozói • Klaszter:  együttműködés motorja  Jellegéből fakadóan komoly export potenciál  Növekvő foglalkoztató  Igen rugalmas, kreatív vállalkozói kör