Köszöntöm a Hallgatóságot!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
Advertisements

Tutori tevékenység a gyakorlatban
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Diplomát adó alapszakjaink:
Játékváros (Ditzingen játékvárosainak példái alapján) Időpont: június vége- július eleje Helyszín: GYAKI-5.Sz. Általános Iskola és Sportiskola Játékváros.
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
GRAFFITI Brassai Orsolya június 2. …így is lehet!?
Biztosítók. Bevezetés  Biztonság  A biztosítások célja, hogy előre nem látható, esetleg- vagy biztosan bekövetkező, anyagi következményekkel is járó.
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
„Régi jó földből – új erős hajtások”. Miért jelentkezek az SZMT Elnöki poziciójára? - Elvira •Mert nagyon sokat kaptam ettől a közösségtől, Tőletek és.
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
Köszöntjük Szakmai gyakorlati foglalkoztatói Workshop résztvevőit Köszöntjük a TÁMOP támogatásával megvalósításra kerülő „ESÉLYTEREMTÉS NÓGRÁDBAN”
TÁMOP B-11/ „Életút a párkereséstől a jól működő családig”
Színes programok minden korosztálynak
Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet
Alternatív szülési formák
Civil szervezetek a munka világában
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Az osztályfőnöki szerep története
A számítógép veszélyei és káros hatásai
Magyarországi diákok az erdélyi felsőoktatásban Készítette:Szilágy Enikő.
Mentortanárképzés eLearning támogatása
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Életbiztosítási Program
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Közösségi portálok használata
A kisebbségi (magyar) felsőoktatás kialakulása és perspektívái Szatmárnémetiben Készült a Debreceni Egyetem Nevelés – és Művelődéstudományi Doktori Program.
Az életközépút válsága: teljes összeomlás vagy egy új esély?
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
Az EDUVITAL koncepció és oktatási gyakorlat Dr. Falus András egyetemi tanár, az MTA tagja.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutató Intézet
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
P E D A G Ó G I A I K A R. Alapképzési (BA) s z a k o k Nappali tagozat SzakKöltségtérítésKépzési idő (félév) Andragógia Ft6 Gyógypedagógia 110.
A végrehajtás operatív kérdései Előadó: Ferenczi Beáta, projektmenedzser Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatósága.
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
Bodor Tamás főosztályvezető-helyettes Gyermek és Ifjúsági Osztály
Csoport, egyszemélyes csoport, család
II. Kerületi Védőnői Szolgálat gyermekvédelmi tevékenysége
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Dr. C. Molnár Emma Szívügy Alapítvány. Szülészet-nőgyógyászati pszichológia A kismedence és medencefenék betegségei és a szexuális funkció Az ismeretlen.
Elgondolások az aktív időskor programjára,
Családbarát közintézmények Kopp Mária MD, PhD Kopp Mária MD, PhD Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi.
Kormányszóvivői tájékoztató Tájékoztató a Népesedési Kormánybizottság munkájáról.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
Mesterképzés Vállalkozásfejlesztés szak NYÍLT NAP
A betegellátás keretei és rendszere
Bolognai Folyamat a az európai és a hazai mérnökképzésben Jobbágy Ákos BME november 17.
„Mindenről lehet beszélni” bűnmegelőzési modellprojekt 2010.
A támogatott lakhatás kihívásai
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
Okos Jövő Fórum 2015 Smart Future Fórum 2015 Győr A Széchenyi István Egyetem és az Okos Jövő Innovációs Klaszter közös rendezvénye.
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. (ISBN száma: ) Dr. Tóth Krisztina egyetemi docens GAZDASÁG- ÉS.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
A SZÜLŐI KOMPETENCIA TÁMOGATÁSA A KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJÁBAN Budapest augusztus 31.
Közösségszervezés BA.
BIM törekvések Magyarországon - MABIM bemutatkozó előadás
Vajdasági ifjúsági tapasztalatok az uniós programok terén
Tóth Lajos VKM államtitkár között
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Az EU családügyi és ifjúságpolitikai törekvései
Előadás másolata:

Köszöntöm a Hallgatóságot! Kamuti Hajnalka Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar

A kiírtaktól eltérő téma címe Tájékoztatás az ÓE-en bevezetésre kerülő előadássorozatról, későbbiekben választható tárgyról.

Oka: Országos szinten történő bevezetés. Segítségkérés az FDSZ Ifjúsági Tagozatának képviselőitől tájékoztatás, javaslattétel, kapcsolattartás témakörben. Az FDSZ Ifjúsági Tagozata tekintsen ki saját problémakörén kívülre és álljon mellé a profiljához illeszkedő programoknak.

Tárgy: Párkapcsolat – Családtervezés – Várandósság - Szülés, Születés - Gyermekgondozás, nevelés -Család –Munkába való visszatérés, munkajog c. választható (kötelezően vagy szabadon)  tárgy bevezetése az Óbudai Egyetemen, későbbiekben a felsőoktatásban.  

Indok: A fenti témákban a fiatalok fejében fiktív, rózsaszín cukormázas vagy épp ellenkezőleg, elrettentően negatív képek lebegnek. A szülés születés gyermekgondozás témakör az akár több diplomás, esetlegesen szakmabeli, 30-as, 40-es korosztályt is sok esetben feleslegesen kétségbeejtő helyzetek elé állítja vagy éppen ellenkezőleg: a komoly problémák elbagatellizálásából továbbgyűrűző problémák hadával állnak szemben

Miért? Életük fenti aktuális szakaszaiban információk hada árasztja el Őket (Internet, média, kiadványok, tanfolyamok, szakértői tanácsok, nem szakértői tanácsok (fórumok, ismerősök, rokonok, családtagok), amelyekkel több probléma is akad: - csak rutincselekvésre készítenek fel, arra nem, milyen kihívások várnak rájuk valójában, - sok esetben ellentmondásosak, - terjengősek, a mai rohanó világban munka és a megélhetést biztosító pénz hajszolása mellett sem idejük, sem türelmük nincs végigolvasni, hallgatni ezeket, - sok esetben szétszórtan és nem rendszerezve találhatóak meg.

A töredékes, eltúlzott információk következményei: - alacsony párkapcsolati, házasodási, gyermekvállalási tendenciák, - meddőség, császármetszések, gyermekágyi depresszió, felesleges aggodalmakból adódó stresszes helyzetek, tápszeres táplálás magas száma, szülés utáni betegségek(inkontinencia, méhsüllyedés, anémia, cukorbetegség stb.) - válások, kapcsolatok szétbomlásának, csonka családoknak magas száma, - problémás gyermekek, fiatalok, felnőttek magas száma, és még sorolhatnánk…

Részben megoldást jelenthet Választható tárgyként történő oktatás

Megvalósítás: Rövid, tömör, helyenként algoritmikus nyelven (pl. folyamatábrával, ha sír a baba ezt, ezt, ezt, és ezt kell megvizsgálni, mint lehetséges okot) felépített, folyamatosan aktualizált, a valós életre felkészítő szakértői tananyag, amelyben szerepet kap az  intuíción alapuló megoldások "használata” is.

Kihatása: A fenti negatív következmények javulása mellett igen sokrétű: A szakma(szakértők) és a fiatalok közeledése egymáshoz, társadalmi, gazdasági kihatások stb., Többek között megoldaná a szülésznők foglalkoztatását (óraadó oktatóként történő alkalmazásukkal), mivel nincs betöltetlen szülésznői állás pl. Budapesten. Támogatná a Népesedési kerekasztal alábbi törekvését: „Támogassuk a tervezett gyermekek megszületését a biológiailag és pszichológiailag legmegfelelőbb korban (családbarát felsőoktatás!).”

Szakértő segítőim (nem teljes a lista): Dr. Újvári Attila Szülész - Nőgyógyász, Klinikai Onkológus Szakorvos http://www.ujvaridr.hu/ Mottója: „Szülészeti ellátásom központjában a megnyugtatás, a természetes folyamat visszafogott szemmel tartása, a szülés, mint a női kiteljesedés lehetőségének megadása, visszaadása áll. Szükség esetén persze beavatkozom, de tapasztalataim szerint erre jóval ritkábban van szükség, mint az a médiából fenyegeti a várandósokat.”

Szakértő segítőim (nem teljes a lista): Nováky Rita Szülésznő, Perinatális szaktanácsadó, az Országos Bábaszövetség elnöke http://szuleszno.hu/.

Kéri-Záborszky Mária-Védőnő  Bp.XIII.ker.EÜ.Szolg.Nonprofit Kft.Védőnői Szolgálat

A további szakértők felkérése  folyamatban…

Népesedési Kerekasztal, NEMFI, Perinatis Alapítvány, Az elgondolás már a tervezési szakaszban is kapott, kap némi publicitást: (dr. Maruzsa Zoltán felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár, Népesedési Kerekasztal, NEMFI, Perinatis Alapítvány, Országos Bábaszövetség, Magyar Asszonyok Szövetsége, Asszonyok a nemzeti egységért szervezet, MBA Bíborklub, ÓE vezetői, az FDSZ ifjúsági tagozata, rajtuk keresztül más egyetemek, egyes médiák

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!