Globális Korrupciós Jelentés: Klímaváltozás Bemutató 2011. május 11. Budapest.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
KLÍMAVÁLTOZÁS, KÖZLEKEDÉS, VÁROS, EURÓPAI UNIÓ, VISEGRÁGIAK
Advertisements

Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Kormányzati szándékok a közérdekű bejelentők védelmében
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
1 ENCASIA – A KBSZ részvétele a Hálózat munkájában KBSZ SZAKMAI FÓRUM - LÉGIKÖZLEKEDÉS Budapest, dr. Becske Loránd főigazgató.
Bemutatkozás Magyar Credit Management Szövetség Bemutatkozás Budapest, április 21.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Martin József Péter A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Az ENSZ klímatárgyalások Kiss Veronika OTDK április
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
ENERGIABIZTONSÁG 2009 Földgáz és energiabiztonság Rahóty Zoltán E
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
KÖZBESZERZÉSEK ÁTLÁTHATÓSÁGA Transparency International Magyarország Eger, szeptember 29. the coalition against corruption.
1 Svájci Hozzájárulás – Információs Nap Miskolc és Debrecen, május Szalóki Flórián Főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
DOKUMENTUMKEZELÉS.
A kontrollok szerepének felértékelődése a közszférában Domokos László Az Állami Számvevőszék elnökének előadása Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú.
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
Készítette: Csató Csilla (DVI3UH)
MNB felügyeleti integráció
A könyvvizsgálói szakma kihívásai a válság tükrében dr
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
A kommunális statisztikától a klímaváltozás méréséig
A vidéki tér sikertényezői
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
Energiatervezés Energiapolitikai szempontok Forgatókönyv elemzés.
Az EU szomszédságpolitikája A Keleti Dimenzió. A bővítés utáni helyzet május 1-je után tíz új tag (az EU eddigi legnagyobb bővítése) május.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
KARBON ALAPOK, BEFEKTETÉSI RENDSZEREK Dr. Fogarassy Csaba SZEI Egyetemi Klímatanács Főtitkára.
Korrupció érzékelési index – CPI 2007 Alexa Noémi Korrupció érzékelési index – CPI 2007 Alexa Noémi
Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi október 11.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
TÁMOP / Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért május 31. TERÜLETFEJLESZTŐK SZAKMAI MŰHELYE.
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
A belső kontrollok és kockázatelemzés az Integritás felmérés alapján
Kormányzati lépések a közigazgatási korrupció csökkentéséhez Horváth Viktor főosztályvezető.
Geotermikus erőművek létesítésének lehetőségei Magyarországon
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Kihívások a HR szakterület előtt Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Rajnai Attila gazdasági vezérigazgató-helyettes.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Út az etikus bank felé – az Ökobank projekt Kapitány Ákos Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Civil törvény és civil információs centrumok a közösségek megerősítéséért Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár február 6. Emeri Erőforrások Minisztérima.
BYTE Projekt FP 7 Gergely László MBA NIIF Intézet Big Data 2016 Európában és a világban – nem csak a szakma, esettanulmányok is.
Biztonságvédelmi és autóipari klaszterek együttműködésének lehetőségei hazai és nemzetközi téren.
A Tisza árvízi szabályozásának közgazdasági elemzése
Köztulajdonú gazdasági társaságok szervezeti integritása
Országos nagykereskedelmi menedzser
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
A MAGYAR ÁLLAMI VÁLLALATOK ÁTLÁTHATÓSÁGA, KÖZZÉTÉTELI KÖVETELMÉNYEKNEK TÖRTÉNŐ MEGFELELÉSE ÉS INTEGRITÁSA Budapest, április 24.
Előadás másolata:

Globális Korrupciós Jelentés: Klímaváltozás Bemutató május 11. Budapest

GCR – Globális Korrupciós Jelentés  A Transparency International minden évben vizsgál egy adott témát korrupciós szempontból  2011-ben a klímaváltozás a globális elemzések tárgya  Nemzetközi bemutató: április 30. Bangladesh  Magyarországi vonatkozásokat is tartalmaz a jelentés

Miért a klímaváltozás? A klímaváltozás vitathatatlanul a világ legnagyobb irányítási kihívása.  Óriási összegek áramlanak keresztül új, ellenőrizetlen csatornákon  Magas kockázatok rejlenek a probléma összetettségében, újdonságában és a bizonytalansági tényezőkben  Egyenlőtlenség a politikai döntéshozatal súlya és az érintettség szintje között

A GCR legfontosabb üzenete ‘Az irányítási mechanizmusok jelentős mértékű megerősítése csökkentheti a korrupciós kockázatokat, hatékonyabbá és sikeresebbé tenné a klímaváltozási politikát.’

A GCR tartalma  Összefoglalás: legfontosabb ajánlások a kormányzati, magán és civil szektor számára  Bevezetés a klímaváltozásba és klímaváltozással kapcsolatos irányítási kérdésekbe  Eljárások, szabályozási környezet bemutatása  A klímaváltozás hatásainak enyhítése  Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz  Külön fejezet: erdőgazdálkodás

Az irányítással kapcsolatos főbb üzenetek  A klímaváltozási irányítással kapcsolatos bizalmatlanság enyhítésének legjobb eszköze az átláthatóság megteremtése  A nyilvánosság részvételének növelése elengedhetetlen a jó klímaváltozási irányításhoz  A jogtalan befolyásoláshoz kapcsolódó kockázat magasabb mint valaha, mely a lobbierők diverzifikáltságából fakad

A klímaváltozás hatásainak enyhítése  Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mérésére, jelentésére és ellenőrzésére kialakított rendszer (MRV) megerősítése kiemelkedő fontosságú a hatások enyhítését célzó stratégiák sikeréhez  A szén-dioxid piacoknak biztosítékokra van szükségük, hogy a korrupciós kockázatok csökkenhessenek, meg kell teremteni pénzügyi stabilitásukat és a klímaváltozás hatásainak enyhítéséből származó előnyöket kell biztosítani  A zöld gazdaság megteremtéséhez vezető út új lehetőségeket kell, hogy teremtsen de azzal, hogy erősebb irányítási rendszeren keresztül helyreállítja a globális egyenlőtlenségeket

A klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás  A pénzügyi alapok működési átláthatóságának erősítése elengedhetetlen a bizalom kialakításához és a klímapolitika fenntarthatóságához  Szükséges a lakosság bevonása az adaptáció irányításába  A projektek megvalósításának felügyelete rendkívül fontos (TI jelentős tapasztalattal bír ezen a téren)  Az adaptáció extrémebb formái is kockázat- érzékenyek, mint pl. az elvándorlás, a katasztrófa-elhárítás

Az erdőgazdálkodással kapcsolatos üzenetek  Az erdőirtás az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 18%-ért felel, ugyanakkor természetes tárolója a kibocsátott szén- dioxidnak. Az egyik legkorruptabb terület (illegális fakivágások)  A magas korrupciós kockázat szükségessé teszi a mérés, jelentés és ellenőrzés megerősítését az UN REDD* sikerességének elősegítésére  A helyi lakosság együttműködése fontos a földterületi jogok védelméhez és a korrupció elkerüléséhez Reducing Emissions from Deforestation and Degradation

A cselekvési terv főbb összetevői  Pontos és hozzáférhető információ összegyűjtése  A teljesítmény mérése, nyomon követése és benchmarkolása  A kapacitás és az érintettség összehangolása (pénzügyi források, szakértelem)  A klímapolitikában használni kellene a meglévő elszámoltathatósági mechanizmusokat (UN Convention against Corruption, ombudsmen, közérdekű bejelentők)

A Transparency International ajánlásai Közszféra számára:  A korrupció ellenes biztosítékok szerves részét képezzék a klímapolitikának A főbb érintett szervezeti egységek egymáshoz igazítása és eszközök kialakítása a nyilvánosság bevonására Üzleti szektor számára:  A jelentési kötelezettségen túl teljes körű klímavédelmi politika megkövetelése, könnyen értelmezhető módon beépítve a fenntarthatósági jelentésbe Civil szektor számára:  Felügyelet biztosítása, helyi kapacitásbővítés és a környezetvédelmi mozgalmon túlmutató koalíciók kialakítása