A tudás tarisznyája Bicskén

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Támogató Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében „Képzés, foglalkoztatás szakembereknek” tárgyú felhívás.
Advertisements

 Kecskemét és Térsége Többcélú Társulás  Ft támogatás (4 tagintézmény) TÁMOP /08/2. Kompetencia alapú oktatás megvalósítása Kecskemét.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
„Az ifjúság társadalmi integrációjának segítése a Szekszárdi Kistérségben” TÁMOP-5.2.5/B-10/
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Emberi Erőforrások Minisztere alapította,
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
Látássérültek közösségi mentorainak képzése és foglalkoztatása TÁMOP /
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
Minőségi oktatás létrehozása – Hátránykompenzáció közoktatási és kulturális szolgáltatások fejlesztésével és tartalmi modernizációjával Magyarhomorogon.
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
Esélyegyenlőségen alapuló tehetség- felismerés, tehetséggondozás egy innovatív Észak-Pest megyei gimnáziumban (TÁMOP 3.4.4/B-08/2/KMR) Az Európai Unió.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű képzési.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
„Közel hozzuk a kultúrát” A Reneszánsz Év pályázatai (Reneszánsz túrák, Közkincs, Tengertánc, Fókusz, PANKKK, Tájházak, Megújuló gyűjtemények)
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
MÁS-KÉPp 60 Esély a tanulásra – csatlakozás a jövőhöz Hatvanban Hatvan Város Önkormányzata Hatvan Városi Művelődési Központ és Könyvtár Grassalkovich Oktatási.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás Egy kísérleti projekt tapasztalatai Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért 2010.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
CAMPUS HUNGARY PROGRAM. A program célja A projekt a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóinak, munkatársainak külföldi K+F, tanulmányi, operatív intézményi.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
A Kreatív-Hálózat projekt bemutatása Dr. Mező Ferenc szakmai vezető TÁMOP /
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
"Tudás és kompetencia Szakmai képzések az egyenlő esélyű hozzáférésért TÁMOP A-12/ Németh Orsolya alelnök, projektmenedzser Vakok.
TÁMOP b-14/ „határokon túl-ha/tár”
A „NYÍLÓ ABLAKOK” című projekt bemutatása KOVÁCS ÁRPÁDNÉ
„Építő közösségek a tényői IKSZT-ben”
TÁMOP – A- 12/1. ALAPVETŐ CÉL  HH és HHH tanulókat nevelő iskolák kapcsolatfelvétele, programkínálatuknak bővítése  testvériskolai kapcsolat.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
„NŐ AZ ESÉLY” TÁMOP B-2- 12/ , 0012.
„Adj teret, nyiss utat! – Szociális kompetenciákkal a hátrányok ellen” TÁMOP A-12/
Gersekaráti IKSZT – esély és lehetőség a közösség szolgálatára IKSZT Szakmai nap, Bak,
„ INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK MEGHONOSÍTÁSA A HAGYOMÁNYŐRZÉS ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ KÉPZÉS ÉS KUTATÁS TERÉN „ TÁMOP BALATONKENESE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
TÁMOP / „GYÖNGYÖSSOLYMOS ÖSSZEFOG A CSALÁDOKÉRT, A MUNKÁÉRT!”
Digitális kompetencia fejlesztés Digitális írástudással a munkaerő- piaci aktivitás elősegítéséért.
„ÚT A JÖVŐBE” Pályaválasztást segítő, pályaorientációs program a gyermekotthonokban és lakásotthonokban nevelkedő gyermekek számára.
1 Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
„NŐ AZ ESÉLY” TÁMOP B-2- 12/ A romák munkaerő-piaci reintegrációjának elősegítése, -A TÁMOP B-1-11/1kiemelt projektre épül,
Kistérségi gyerekesély programok támogatása MTA Gyerekprogram.
TÁMOP „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” Előadó: Petromán Anikó.
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
Projektzáró rendezvény
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Előadás másolata:

A tudás tarisznyája Bicskén Hagyomány és kreativitás

Társadalmi Megújulás Operatív Program „Építő közösségek” 3. ütem – A, Közművelődési intézmények a kreatív iparral kapcsolatos alapkompetenciák fejlesztését elősegítő új tanulási formák szolgálatában

A tudás tarisznyája Bicskén - hagyomány és kreativitás - TÁMOP 3.2.3/ A – 11/ 1 – 2012 – 0019 Hagyomány: helytörténet, helyi értékek megőrzése és népszerűsítése Kreativitás: ötletgazdagság, alkotóképesség

A projekt összege: 19. 985.249 Forint A projekt szervezője és lebonyolítója a Bicskei Egységes Művelődési Központ és Könyvtár

A tudás tarisznyája Bicskén Programunkban szereplő „tudás tarisznyája” már önmagában is jelentéssel bír. A magyar népmesékben gyakran szerepel, hogy a legény tarisznyával, vándorbottal útnak indul, hogy bejárja a világot és szerencsét próbáljon. A fiatalok a BEMKK Petőfi Művelődési Központjában próbálhatnak szerencsét, olyan tudást szerezhetnek meg, amely meghatározhatja pályaválasztásukat, jövőjüket. Célunk, hogy a fiatalok a helyi vagy környékbeli kreatív ipar területein találják meg lehetőségeiket.

A pályázat céljai A helyi hagyomány kreatív felhasználása, az ehhez szükséges ismeretek és kompetenciák birtoklása, ami hosszabb távon hozzájárul a foglalkoztatás javításához. Helyi kötődésű kreatív iparterületekhez kapcsolódó ismeretanyag feltárása Helyi értékeket hordozó produktumok létrehozása/ előállítása

Célcsoport A megvalósuló projekt célcsoportja a 12 – 18 éves korosztály, akik közül a tervek szerint 80 gyermek és fiatal kapcsolódik majd be a programba a két év során.

Célunk, hogy olyan fiatalok számára is elérhetővé tegyük a kompetenciafejlesztő programokat, akik egyébként nem tudnák megfizetni a részvételt (pl.: nagycsaládosok, egyszülős gyermekek, romák…)

Kreatív ipar? A kreatív ipar 13 különböző ágazatot magába foglaló iparág, a világ egyik legfejlődőbb ágazata. Tartalmazza a művészetektől a szabadidősportig, az örökségvédelmen át például a webfejlesztést.

Kreatív területek Képzőművészet Fotográfia Film- és videóművészet Elektronikus sajtó

2012 / 2013-as tanévben induló kompetenciafejlesztő foglalkozás-sorozatok (szakkörök) „Mesélő kövek” (képzőművészeti csoport) „Az óceánrepüléstől a csillagokig” (fotográfiai csoport) „Láttatok” (film- és videóművészeti csoport) „Bicstext” (elektronikus sajtó / diák újságíró csoport)

2013 / 2014-es tanévben induló kompetenciafejlesztő foglalkozás-sorozatok (szakkörök) „Lenyomatok” (képzőművészeti csoport) „Bicske mutogató” (fotográfiai csoport) „Bicske színe-java” (film- és videóművészeti csoport) „Bicskenyitogató” (elektronikus sajtó / diák újságíró csoport)

Produktumok Falinaptár Képeslapok Képzőművészeti leporelló Film Kreatív honlap Bicske kincsei I – II. (helyi értéktár)

A projekt fenntartási időszaka 2014. augusztus 31 – 2019. augusztus 31. Évente egy, a választott kreatív területek valamelyikéhez kötődő kompetenciafejlesztő program (szakkör)

A projekt munkatársai Nagyné Szita Erzsébet Horváth Lászlóné – projektmenedzser, szakmai vezető Horváth Lászlóné – pénzügyi asszisztens

Pötördi Éva Kiss Irén – kommunikációs munkatárs - esélyegyenlőségi munkatárs

Mesélő kövek Németh Éva művésztanár

Mesélő kövek A képzőművészet szerepének bemutatása a helyi társadalom életében, a jellemző műfajaival kapcsolatos esztétikai ismeretek elsajátítása. A képző- és iparművészet társadalmi funkciójának, fejlesztési lehetőségeinek alternatíváit bemutató, a művészeti területek termékeinek befogadását és létrehozását elősegítő kreatív, kompetenciafejlesztő programok módszertani kidolgozása, megvalósítása.

Mesélő kövek A cím Bicske épített örökségére utal. A csoport a képzőművészet eszközeivel mutatja be a települést, azt, hogy miről mesélnek a kövek. Bicske épületeinek megismerése, stílusjegyeinek tanulmányozása, alkotásokban való megjelenítése fut végig a programban. Az épületeken keresztül megismertetjük lakóhelyünk múltját, jelenét.

Mesélő kövek Kezdés: 2012. október Várható befejezés: 2013. június Alkalmak száma: heti 1x3 óra (és kirándulások, nyári tábor) Maximális létszám: 14 fő

Képzőművészeti leporelló Létrejövő produktum Képzőművészeti leporelló

Bicstext Jóna Dávid médiapedagógus, tanár

Bicstext A rádiós és televíziós munka, valamint az internet által kínált online felületek szerkesztésére és gyakorlati fogásaira irányuló ismeretek: az egyes műsorok és online felületek műfaji sajátosságainak, a tervezés, az elkészítés és a rögzítés szakmai fogásainak elsajátítása mellett a helyi, regionális, országos, kisebbségi, illetve kereskedelmi műsorszolgáltatás sajátosságainak feldolgozása, a helyi értékek, érdekességek leíró jellegű bemutatása, illetve a helyi események napi szintű feldolgozása és megismertetése.

Bicstext A cím egy játékos szófordulat, az internetes levelezés egyik formátumára, a Rich Text használatára utal, ami speciális lehetőségeket rejt magában. A kezdőbetű megváltoztatásával Bicskére asszociálunk, ami ettől máris egyedi és a sajátunk.

Bicstext Kezdés: 2012. november Várható befejezés: 2013. június / július Alkalmak száma: heti 1x3 óra (és kirándulások, nyári tábor) Maximális létszám: 12 fő

Létrejövő produktum Elektronikus újság

közművelődési szakember, „Láttatok” Kun Zoltán közművelődési szakember, operatőr

Láttatok A fotográfiához hasonlóan a film hatása, dokumentáló szerepének lehetőségei a helyi társadalom életében, lehetőségei a fejlesztési programok megvalósulásában.

Láttatok „Látok” és „Láttatok”, avagy mutassunk utat a jövőbe, azaz olyan szakmai és személyes kompetenciákra tegyenek szert a fiatalok, melyeket a későbbiek során kamatoztathatnak, növelve ezzel beilleszkedési, elhelyezkedési esélyeiket a munkaerő piacon. A témaválasztásban az idén 60 éves Petőfi Művelődési Központ szakmai munkáját és az intézmény tevékenységén keresztül partnereit állítjuk a középpontba. A film eszközeivel szeretnénk láttatni Bicske értékeit, a Petőfi Művelődési Központ szerteágazó kapcsolatrendszerén keresztül.

Láttatok Kezdés: 2012. november Várható befejezés: 2013. június / július Alkalmak száma: heti 1x3 óra (és kirándulások, nyári tábor) Maximális létszám: 12 fő

Kulturális életet bemutató film Létrejövő produktum Kulturális életet bemutató film

Az óceánrepüléstől a csillagokig Kósa László fotós, médiareferens

Az óceánrepüléstől a csillagokig A fényképek dokumentáló szerepének, jelentőségének tudatosítása, a bennük rejlő információk használata; a fotográfia elméleti és gyakorlati lehetőségei a civil közösségek, a település értékeinek, életének, történeti folyamatainak dokumentálásában, a helyi értékek megőrzésében és népszerűsítésében, az oktatásban, ismeretterjesztésben, tudományban, a hétköznapi munkában és a művészetekben.

Az óceánrepüléstől a csillagokig Bicske leghíresebb eseménye az óceánrepülők kényszerleszállása Bicske határában. Igaz ugyan, hogy ők nem repültek a csillagokig, de a cím nem is erre utal, hanem az uniós csillagokra. Az európai zászló nem csupán az EU jelképe, hanem Európa népeinek egységét és identitását is szimbolizálja. A 12 csillag ősidők óta a tökéletességet szimbolizálja. A csoport célja Bicske helytörténeti jelentőségű fotóinak feltárása és dokumentálása, különös tekintettel a város kiemelkedően fontos vagy egyedi eseményeire az újkőkortól egészen a legújabb uniós beruházásokig.

Az óceánrepüléstől a csillagokig Kezdés: 2012. október Várható befejezés: 2013. június Alkalmak száma: heti 1x3 óra (és kirándulások, nyári tábor) Maximális létszám: 12 fő

Helytörténeti falinaptár Létrejött produktum Helytörténeti falinaptár

Kompetenciafejlesztéshez kapcsolódó egyéb programok tapasztalatcserék (kirándulások) nyílt napok pályaválasztási börze, találkozó nyári tábor

A kompetenciafejlesztő programok (szakkörök) várható időpontjai: - Film- és videóművészet: hétfő - Képzőművészet: péntek - Elektronikus sajtó: kedd - Fotográfia: szombat délelőtt A foglalkozások 3x45 percesek.

Csoport megbeszélés, csoportok felosztása Kérjük a jelentkezőket, csatlakozzanak a kiválasztott program csoportvezetőjéhez.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Nagyné Szita Erzsébet BEMKK igazgató, projektmenedzser