Gadó JánosNukleáris biztonság - 4 Az atomerőművek környezeti hatásainak elemzése.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Radioaktivitás mérése
Advertisements

ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL Tervezett üzemidő lejártát követő üzemeltetés engedélyezése Dr. Rónaky József főigazgató.
1 Az obnyinszki atomerőmű indításának 50. évfordulójára emlékező tudományos ülésszak június 25., Pécs Az atomenergetika gazdaságossága és versenyképessége.
Az atomenergia kockázatai
Négy fal között – egészségesen. Négy fal között – egészségesen Pál János Levegő Munkacsoport Tatabánya, november 23.
Munkahelyi egészség és biztonság
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
A környezeti radioaktivitás összetevői
Elektromágneses terek, ártó-káros sugárzások az ember környezetében
Determinisztikus alapú biztonsági elemzések
A hitelesítési tevékenység fő lépései 91/2007. (XI.21.) KvVM rendelete alapján március 18. Bajsz Katalin.
© Gács Iván (BME)1/13 Kémények megfelelőségének értékelése Az engedélyezi eljárások egy lehetséges rendszere (valóság és fantázia )
Energiatermelés külső költségei
Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Energia és környezet.
Energia és környezet A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése.
Ambrovics Andrea KEOP IH vezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Elektromágneses terek, ártó-káros sugárzások az ember környezetében
© Gács Iván (BME) 1/9 Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
Az atomenergia.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Az agrár-, és vidékfejlesztési igazgatás alapkérdései „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa” Az Európai.
A természetes háttérsugárzás és az
Felelősséggel a környezetért!
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
Indikátorok a Magyar Egészségadattárban
Számítástechnika a KFKI AEKI-ben
ORSZÁGOS KATASZTRÓFAVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG VESZÉLYHELYZET KEZELÉS FŐOSZTÁLY Az Országos Sugárfigyelő, Jelző és Ellenőrző Rendszer március 08.
Kibertér-biztonság és iparbiztonság Kossa György tű. dandártábornok
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
© Gács Iván (BME) 1/12 Energetikai levegőszennyezés folyamatai, matematikai modellezése Környezet- menedzsment.
© Gács Iván (BME) 1/12 Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
Atomerőmű Tervezet Herkulesfalva október 1. Gamma Atomerőmű-építő Zrt.
Munkahelyi egészség és biztonság
A nemzetközi és a hazai sugárvédelmi szabályozás
A sugárvédelem rendszere, alapelvek
Nagy rendszerek biztonsága
Ipari katasztrófáknyomában 6. előadás1 Mélységi védelem Célok: Eszközök meghibásodása és emberi hibák esetén bekövetkező meghibásodások kompenzálása A.
Az erőművek környezetvédelmi kérdései és élettani hatásai
ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL
Az EU élelmiszer- szabályozásának céljai Eu. Hosszú távú egészségkárosítás csökkentése Az élelmiszerben lévô egészségkárosító anyagok mennyiségének korlátozása.
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Gadó JánosNukleáris biztonság - 3 Valószínűségi alapú biztonsági elemzések.
A biztonság fogalma és mérhetősége
Gadó JánosNukleáris biztonság - 2 Az üzemzavar elemzések alapjai.
Az elektromágneses terek munkahelyi szabályozása
-1- Együttműködés, veszélyes üzemek – iparfelügyeleti tevékenység Országos Rendőr-főkapitányság, megyei (fővárosi) Rendőr-főkapitányságai és helyi Rendőr-kapitányságai.
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
RADONVIZSGÁLATOK AZ EGRI TÖRÖKFÜRDŐBEN
Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban
Dozimetria, sugárvédelem
Ahogy a szakfőorvos látja
©Copyright: Tűzvédelmi Konferencia Siófok Király András 1/10 Király András tűzbiztosítási szakértő Épületek tűzvédelmi felülvizsgálata,
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
Anyagmozgató- berendezések I.
Természetes háttérsugárzás komponensei
Város energetikai ellátásának elemzése
Bővített sugárvédelmi ismeretek 3. A sugárvédelem rendszere Dr. Csige István Dr. Dajkó Gábor MTA Atommagkutató Intézet Debrecen TÁMOP C-12/1/KONV
Munkaegészségtan Dr. Juhász Ferenc április.
Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
A sugárvédelem nemzetközi szervezetei
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Dow Vegyi Kitettségi Index
A NUBIKI Nukleáris Biztonsági Kutatóintézet Kft. részvétele a
Radioaktív lakótársunk, a radon
Előadás másolata:

Gadó JánosNukleáris biztonság - 4 Az atomerőművek környezeti hatásainak elemzése

Gadó János Nukleáris biztonság - 4 bme_4.ppt2 Tartalom  Az atomerőművek környezeti hatásai normál üzemi viszonyok között  A kibocsátások és a környezeti dózishatások számításának alapjai  Népességi, meteorológiai, táplálkozási adatok  Az üzemzavarok környezeti hatásainak értékelése  Nagy radioaktív kibocsátások egészségügyi és anyagi kockázatainak értékelése a valószínűségi elemzések alapján

Gadó János Nukleáris biztonság - 4 bme_4.ppt3 Normál üzemi hatások - 1 A személyzetre vonatkozó és a lakossági korlátok betartása egyaránt kötelező. A szabályozás nemzetközi alapja az, hogy az atomerőművekből eredő sugárzás ne befolyásolja károsan a személyzet és a lakosság egészségét. A személyzetre valamivel nagyobb kockázat engedhető meg, amit a fokozott egészségügyi ellenőrzés kompenzál. Nemzetközi alapok: ICRP ajánlásai Hazai szabályozás: Egészségügyi Minisztérium rendeletei (16/2000) és az Országos Tisztiorvosi Hivatal előírásai. Az előadásban csak a lakossági korlátokkal és azok teljesülésével foglalkozunk.

Gadó János Nukleáris biztonság - 4 bme_4.ppt4 Normál üzemi hatások - 2 Átlagos évi dózis a háttérsugárzásból: 2.6 mSv  Természetes: 85 %  50 % radon gáz  11,5 % táplálkozás  10 % kozmikus sugárzás  14 % talaj és épületek  Mesterséges: 15 %  14 % orvosi  < 0.1 % nukleáris hulladék  <0.2 % kihullás (atomkísérletek)  0.3 % foglalkozási

Gadó János Nukleáris biztonság - 4 bme_4.ppt5 Normál üzemi hatások - 3 ICRP 60 ajánlása: 1 mSv/év OTH: dózismegszorítások a kritikus lakossági csoportra Paks:légköri kibocsátásra: Csámpa lakossága vízi kibocsátásra: Gerjen lakossága megszorítás4 blokk + KKÁT: 0,1 mSv/év 4 blokk: 0,09 mSv

Gadó János Nukleáris biztonság - 4 bme_4.ppt6 Normál üzemi hatások - 4 Miért van kibocsátás normál üzemben? - primerkör szervezett szivárgása - radioaktív anyagok tárolóinak szivárgása - hulladékkezelésből származó kibocsátás Minden légköri kibocsátás a kéményeken történik (100 m- re a talajszint felett) A primerkör aktivitása szigorúan korlátozott:  jódizotópok fűtőelemek felületi aktivitásából és szivárgásából  korróziós termékek felaktiválódásából  a primerköri víz adalékanyagainak felaktiválódásából + trícium

Gadó János Nukleáris biztonság - 4 bme_4.ppt7 Normál üzemi hatások - 5 Mekkorák a kibocsátások? Nemesgázok összesen: Paks: 14 TBq (1 TBq = Bq), EPR: < 50 TBq Egyéb izotópok légkörbe összesen: Paks: 1,3 GBq (1 GBq = 10 9 Bq), EPR: < 1 GBq Folyadék kibocsátás összesen: Paks: 1,5 GBq + trícium, EPR: < 10 GBq A kibocsátási korlátok és a lakossági dóziskorlátok bőven teljesülnek.

Gadó János Nukleáris biztonság - 4 bme_4.ppt8 A kibocsátások és a környezeti dózishatások számításának alapjai - 1 Az esetleg kibocsátható aktivitások 131 I összmennyisége TBq% Normál üzemi primerköri aktivitások0, Zónaleltár1, A burkolat alatti gázrés Szivárgás spiking révén302, A burkolatok 1%-ának sérülése2500,02 A burkolatok 100 %-ának sérülése A burkolatok 100 %-ának sérülése + fragmentáció312502,5

Gadó János Nukleáris biztonság - 4 bme_4.ppt9 A kibocsátások és a környezeti dózishatások számításának alapjai - 2  A burkolat sérülése nem az üzemzavar kezdetének pillanatában következik be, de általában feltételezzük, hogy az aktivitás az üzemzavart követően azonnal a primerköri vízbe kerül – a baleseteknek van figyelembe vett időbeli lefutása.  A reaktor leállítását követően hirtelen megváltoznak a hőmérsékleti- és nyomás-viszonyok a primerkörben, ezért az addig hermetikusnak látszó fűtőelempálcákon lévő mikrorepedéseken keresztül gázok juthatnak a primerkörbe – ez a „spiking” jelensége.  Lényeges, hogy a reaktor leállását követően számoljunk az izotópok bomlásával (hasadásból már nem keletkeznek). Az aktivitás igen nagy része gyorsan lecsökken (kis felezési idejű izotópok).

Gadó János Nukleáris biztonság - 4 bme_4.ppt10 A kibocsátások és a környezeti dózishatások számításának alapjai - 3 A primerköri víz kibocsátásának útvonalai Szervezett szivárgás (normál üzem) – igen kis mennyiség Csőtörés (üzemzavar)  konténment – max. 492 mm cső törése – víz + gőz keveréke jut be időfüggően a konténmentbe Szivárgás a konténmentből – 2,5 bar-on max. 14,7%/nap – a szivárgás mértéke a nyomás függvénye A radioaktív anyag a konténmentből a kéményen keresztül jut ki a környezetbe Gőzfejlesztő csőtörés (üzemzavar) – konténment bypass

Gadó János Nukleáris biztonság - 4 bme_4.ppt11 A kibocsátások és a környezeti dózishatások számításának alapjai - 4 Balesetkor a folyamatok bonyolultabbak - a reaktortartály megsérülhet - az olvadék kölcsönhathat a reaktor alaplappal - a konténment megsérülhet. A konténment szerepe - a radioaktív anyagok visszatartása (p < 2,5 bar) nyomástartó edény, sprinkler - a jód nagy része kiülepedik a falakra (elemzésben nem számít) - a céziumot a sprinkler kimossa a gőzből (elemzésben nem számít)

Gadó János Nukleáris biztonság - 4 bme_4.ppt12 A kibocsátások és a környezeti dózishatások számításának alapjai - 5 Ha a kibocsátási pontból (pl. kémény) a kibocsátás időbeli lefutása ismert, akkor kiszámíthatjuk a környezeti dóziskövetkezményeket (COSYMA, MACCS programok) Útvonalak: - felhő (csóva átvonulása) - talaj (50 évig) - inhalációs (csóva átvonulása + reszuszpenzió) - tápláléklánc (realisztikus közelítés) Legveszélyesebb izotópok: 131 I, 137 Cs, 90 Sr

Gadó János Nukleáris biztonság - 4 bme_4.ppt13 A kibocsátások és a környezeti dózishatások számításának alapjai - 6 Tipikus számítási eredmények: - dózisok a reaktortól bizonyos távolságra - dózisok a kritikus lakossági csoportra - dózisok adott helyen az idő függvényében - dózistérkép, stb. Felhasználás: - elfogadási kritériumok teljesülésének ellenőrzése - balesetelhárítási felkészülés - tényleges balesetelhárítás

Gadó János Nukleáris biztonság - 4 bme_4.ppt14 Népességi, meteorológiai, táplálkozási adatok - 1 A lakosság megoszlása - a számítás szerint térkép-cikkekben (r 1, r 2,  1,  2 ) hány ember (gyermek) lakik - az adatok aktualizálása szükséges (népszámlálás, IBJ)

Gadó János Nukleáris biztonság - 4 bme_4.ppt15

Gadó János Nukleáris biztonság - 4 bme_4.ppt16 Népességi, meteorológiai, táplálkozási adatok - 2 Meteorológiai adatok  Normál üzem, üzemzavarok: a legrosszabb időjárási kategória alapján  Baleset: valószínűségi elemzés statisztikai adatok alapján  Balesetelhárítás: aktuális adatok alapján Táplálkozási adatok  Statisztikai adatok, felmérések alapján  A jód tekintetében a tejgyártást figyelembe kell venni

Gadó János Nukleáris biztonság - 4 bme_4.ppt17 Az üzemzavarok környezeti hatásai - 1 Várható üzemi események  Fűtőelemburkolatok épek maradnak  Jód-spiking léphet fel  Kibocsátási útvonalak u.azok, mint normál üzemben Következmény: a várható üzemi események során a kibocsátások nem haladják meg az éves normál üzemi határértéket.

Gadó János Nukleáris biztonság - 4 bme_4.ppt18 Az üzemzavarok környezeti hatásai - 2 Tervezési üzemzavarok  R ig C ig +  R ic C ic  A ahol C ig az i izotóp talajszintű kibocsátása (TBq) C ic az i izotóp kibocsátása a kéményen (TBq) R ig 1 TBq i izotóp talajszintű kibocsátásának hatása R ic az i izotóp kémény- kibocsátásának hatása A a határérték (= ) Izotóp R ig R ic Xe E-83.0E-9 I E-55.5E-6 Cs E-48.1E-6

Gadó János Nukleáris biztonság - 4 bme_4.ppt19 Az üzemzavarok környezeti hatásai - 3 A legnagyobb környezeti hatással járó üzemzavar (Paks): a gőzfejlesztő kollektor fedél felnyílása Mert: - a folyamat egy konténment bypass - a kibocsátás 46 m-en történik (talajszintűnek minősül) Kibocsátások az elemzések szerint: Xe TBq I-13129,8 TBq Cs-1370,21 TBq Összhatás: 

Gadó János Nukleáris biztonság - 4 bme_4.ppt20 Az üzemzavarok környezeti hatásai - 4 Ha a fenti példában alkalmazott határértéket nem érjük el, akkor a blokk 800 m-es körzetén kívül nem kell balesetelhárítási intézkedést alkalmazni.

Gadó János Nukleáris biztonság - 4 bme_4.ppt21 Nagy radioaktív kibocsátások egészségügyi kockázatai - 1 A tervezésen túli esetek kockázatait is kicsire kell megszabni, úgy, hogy  ne legyen a 800 m-es körzeten kívül kimenekítés (jódprofilaxis és elzárkóztatás lehetséges) – 50 mSv  ne legyen 3 km-en kívül átmeneti kilakoltatás – 30 mSv  ne legyen 1 éven túli kilakoltatás a 800 m-es körzeten kívül – 1000 mSv (100 mSv a szigorúbb korlát) Hasonló módon kell értékelni, mint az üzemzavaroknál láttuk, de  9 izotópcsoportra  talajszintű kibocsátást feltételezve

Gadó János Nukleáris biztonság - 4 bme_4.ppt22 Nagy radioaktív kibocsátások egészségügyi kockázatai - 2 A határérték túllépésének valószínűsége természetesen nem zérus (új atomerőművekre /év, üzemelőkre a /év gyakorisági limit szokásos), azzal, hogy a korai konténment-sérülést és katasztrofális radioaktív kibocsátást okozó események - nagynyomású tartálysérülés - hidrogén robbanás - gőzrobbanás - reaktivitás-balesetek gyakorisága egyenként is kisebb legyen, mint /év.

Gadó János Nukleáris biztonság - 4 bme_4.ppt23 Nagy radioaktív kibocsátások egészségügyi kockázatai - 3 Mindezek elérésére balesetkezelési intézkedéseket kell bevezetni (új atomerőművek tervezésekor, illetve az üzemelő blokkokra utólag). Tervezési esetek (kezdeti események + egyszeres meghibásodás): üzemzavarok, zónasérülés nincs Tervezésen túli esetek: zónasérüléstől olvadásig, a konténmenten keresztüli fokozott kibocsátástól a katasztrofális kibocsátásig. A balesetkezelés céljai:  a zónasérülés megakadályozása a tervezésen túli esetek nagy részére  a katasztrofális kibocsátást okozó események gyakoriságának /év alá szorítása  a baleseti kibocsátási limit betartása a balesetek nagy részére.

Gadó János Nukleáris biztonság - 4 bme_4.ppt24 Nagy radioaktív kibocsátások egészségügyi kockázatai - 4 Paksi helyzet (balesetkezelés utólagos bevezetése két lépcsőben) A zónasérülés gyakorisága 2, /év, ami elfogadható érték (szokás: új blokkokra /év, üzemelő blokkokra /év) A baleseti kritérium nem-teljesülésének gyakorisága (a balesetkezelés teljeskörű bevezetése után): /év, elfogadható A katasztrofális kibocsátásra vezető okok közül a gőzrobbanás és a reaktivitás-balesetek gyakorisága eleve /év alatt van, a nagynyomású tartálysérülés gyakorisága az eddig bevezetett balesetkezelés miatt kisebb, mint /év, a hidrogénrobbanás gyakorisága a balesetkezelés teljeskörű bevezetése után /év alá kerül.

Gadó János Nukleáris biztonság - 4 bme_4.ppt25 Nagy radioaktív kibocsátások anyagi kockázatai - 1 Költségelemek Védőintézkedések költségei kimenekítéskiköltöztetésdekontaminálás táplálkozási tilalmak tejtermelés, állatállomány, növénytermesztés Egészségkárosodás költségei kórházi és otthoni kezelés GDP csökkenés a munkából való kiesés miatt A blokk (erőmű) kieséséből származó költségek

Gadó János Nukleáris biztonság - 4 bme_4.ppt26 Nagy radioaktív kibocsátások anyagi kockázatai - 2 A bemenő adatokban fontos szerepet játszanak a biztosítási költségek. A bizonytalanság igen nagy, a számszerű eredmények nem megbízhatóak. A költségek nagy radioaktív kibocsátások esetén több száz milliárd forintra tehetők. Az egészségügyi kiadások nem meghatározóak. Nagyobb baleset által az atomenergetikának és ezen keresztül az emberiségnek okozott kár felmérése aligha lehetséges.

Gadó János Nukleáris biztonság - 4 bme_4.ppt27 Összefoglalás  Megismertük az atomerőművek környezeti hatásainak korlátozását normál üzemi viszonyok között, a korlátozás Pakson teljesül.  Bemutattuk a kibocsátások és a környezeti dózishatások számításának alapjait, beleértve a szükséges adatokat.  Értékeltük az üzemzavarok környezeti hatásait, Paksra a korlátozások teljesülnek.  Értékeltük a nagy radioaktív kibocsátások egészségügyi és anyagi kockázatait, Paksra a (még be nem vezetett) korlátozások a balesetkezelés teljeskörű bevezetése után teljesülni fognak.