AZ ÉRDEK ÉS ÉRDEKELTSÉG SZEREPE ÉS JELENTŐSÉGE AZ INTERSZEKTORÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN Dr. Juhász Gábor.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Együttműködő tanulás/ az együttműködés tanulása és stratégiai tervezés a felnőttképzésben Kihívások - megoldások.
Advertisements

Területi koordinációs kapacitások vizsgálata Szepesi Balázs A területfejlesztési értékelések bemutatása – workshop április 2 5.
(Re)Integráló Közösségek Konferencia; PTE BTK , Pécs,
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
A tervezés mint menedzsment funkció
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
A stratégiai tervezés módszertana
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Könyvtári és Informatikai Szövetség
„INTER-CIVIC: Vývoj dvojjazyčného portálu a digitálnych obsahov pre NGO”
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Majoros András GAZDASÁGPOLITIKA 2009/2010. II. Majoros András
Közösségfejlesztés és közösségi munka
AZ ÉRDEK ÉS ÉRDEKELTSÉG SZEREPE ÉS JELENTŐSÉGE A KISTÉRSÉGI FEJLESZTÉSEK MEGVALÓSÍTÁSÁBAN Dr. Juhász Gábor.
Sikeres, egészséges vagy örömteli szervezet? Készítette: Frank Ádám.
Vállalkozásgazdaságtan 1. előadás
5. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 2. Előadás vázlata
Családi vállalkozás.
MOTIVÁCIÓ.
A kulturális intelligencia
A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Mi készteti az embereket cselekvésre? Hogyan fokozható ez a késztetés?
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Szakmai elvárások és elvárt eredmények a szociális szolgáltatásokon belül nyújtott étkeztetéssel kapcsolatban… Nyíregyháza, március 29.
Minőség menedzsment 6.előadás
Csoportindítás Az első csoportülés megtervezése 0. szakasz - Felkészülés cél meghatározása módszer kiválasztása keretek meghatározása a környezettel való.
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
A stratégiai tervezés folyamata
A Körös-menti TDM Egyesület a „Szarvasért” Alapítvány, és a Szarvasi Város-, és Környezetvédő Egyesület megállapodása.
PARTNERSÉG. Schwertner János Mi a partnerség? Különböző (magán, társadalmi, gazdasági) kapcsolatokban: Különböző (magán, társadalmi, gazdasági) kapcsolatokban:
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Foglalkoztatás-politika
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
KORLÁTOK ÉS LEHETŐSÉGEK: EGYETEMI KÉPZÉSI HELYEK TÉRSÉGFEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A SZÉKELYFÖLDÖN Magyar Régiótudományi Társaság Vándorgyűlése Debrecen, 2010.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Vállalkozásmenedzsment I.
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
„FÜGG Ő SÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia Egy attitűd-vizsgáló kérdőív tapasztalatai Dr. Papp Éva.
„A tanácsadás emberi oldala” – az érzelmi kompetencia jelentősége a tanácsadásban – Dr. Szabó Szilvia (PhD.) főiskolai docens, ZSKF elnökségi tag, HSZOSZ.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
Téglásy Kristóf március 06. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Ifjúságügyi Főosztály Az ifjúságpolitika irányításának új szervezeti helye.
PÉNZÜGYI ELEMZÉS 1. előadás PhDr. Antalík Imre SJE GTK szeptember 21.
Az üzletek operatív működtetése
Desztináció-marketing
Összeállította: Piacsek László Zoltán
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
Lisszaboni Szerződés tükrében
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

AZ ÉRDEK ÉS ÉRDEKELTSÉG SZEREPE ÉS JELENTŐSÉGE AZ INTERSZEKTORÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉSBEN Dr. Juhász Gábor

ELŐADÁS VÁZLAT Az érdek és érdekeltség gazdaságszociológiai megközelítése Az érdekegyeztetés feltételrendszere Az érdekegyeztetés folyamata Összefoglalás

AZ ÉRDEK ÉS ÉRDEKELTSÉG GAZDASÁGSZOCIOLÓGIAI MEGKÖZELÍTÉSE az egyéni, csoportos és szervezeti cselekvést alakító motivációs rendszer kulcsfontosságú eleme; az érdekben egyfajta tudatos szükséglet ölt testet, amely arra készteti az egyéneket, hogy célracionális módon tegyenek kísérletet szükségletük kielégítésére.

AZ ÉRDEK ÉS ÉRDEKELTSÉG GAZDASÁGSZOCIOLÓGIAI MEGKÖZELÍTÉSE a szükséglet kielégítésére irányuló cselekvés bizonyos személyek adott szituációkban, folyamatokban realizálódó kapcsolatrendszerét hozza létre, amelyen keresztül az érdek kifejezésformát ölt. Az egyén csak ezen a rendszerszerű érdekeltségen keresztül válik képessé a kiindulópontot jelentő érdek érvényesítésére.

AZ ÉRDEKEGYEZTETÉS FELTÉTELRENDSZERE demokratikus, partneri, mellérendelő hozzáállás; integrációs stratégia követése az együttműködésben; heterarchikus formációk kialakítása; a „feed back” mechanizmusának szabad érvényesítése; a spontán, „alulról való építkezés jellegének” érvényesülése; legális, intézményesített együttműködési szisztéma.

AZ ÉRDEKEGYEZTETÉS FOLYAMATA Az egyéni, csoportos / szervezeti szükségletek feltárása és megfogalmazása; Az egyéni és csoportos cselekvéseket befolyásoló értékek, elvárások és célok meghatározása a külső, objektív társadalmi és gazdasági feltételrendszer kontextusában; A rendelkezésre álló erőforrások, kapacitások analízise és szintézise, a fejlesztési igények, szükségletek meghatározása; Az együttműködést befolyásoló személyes és társas motivációk, valamint érdekek elemzése („érdekháló-elemzés”);

AZ ÉRDEKEGYEZTETÉS FOLYAMATA Az eltérő érdekek mentén feltáruló konfliktusok elemzése és kezelése; Az együttműködés hatékonyságának facilitálása közös szükségletek, célok, érdekek felmutatásával, az erőforrások allokálásával: közös alapokon álló érdekeltségi szisztéma kialakításának elősegítése. Az együttműködés, a közös alapokon álló érdekeltség hosszú távon való fenntartásának biztosítása motivációs eszközök, ösztönzők beépítése, valamint szabályok generálása és bevezetése révén az intézményesítés folyamatában.

ÖSSZEFOGLALÁS A szektorok közti érdekközösség kialakítása és fenntartása azon múlik, hogy a szükségletek, motivációk, érdekek és konfliktusok feltárása, megfogalmazása és tudatosítása alapján kivitelezésre kerülő érdekegyeztetési mechanizmus mennyiben képes egy közösen meghatározott cél irányában allokálni és mozgósítani a különböző érdekeket egy olyan feltételrendszer keretein belül, amely minden érdekelt számára elfogadható.