Meddig tarthatnak a böjti szelek a magyar húságazat számára?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Van-e még lejjebb?”, avagy a magyar húsipar állapotfelmérése 2012 húsvétján (a prezentáció az AKI adatainak felhasználásával készült)
Advertisements

A magyar húságazat 2010 tavszán
TRUEFOOD szeminárium, november 12., Budapest, Magyarország A hagyományos élelmiszerek innovációival kapcsolatos fogyasztói viselkedés Margrethe Hersleth,
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Készítették: Kerényi Éva Mogyorósi Mária Péterffy Réka
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet
M AGYAR É DESSÉGGYÁRTÓK S ZÖVETSÉGE H ÚSVÉTI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ április 7.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
1 PV helyzetkép Az NCsT felülvizsgálata a napelemes trendek tükrében Horváth Attila Imre helyettes államtitkár Zöldgazdaság Fejlesztéséért, Klímapolitikáért.
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Hogy is néz ma ki a magyar húságazat.
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
A húsipart érintő feladatok, aktuális információk február 10. Deák Ferenc élelmiszerbiztonsági osztályvezető FVM Állategészségügyi és Élelmiszer-Ellenőrzési.
A mindenkori kormányzati intézkedés kritikája mindig szimpatikusabb mint saját hibáinkkal, gondjainkkal történő szembenézés. Dr. Illés BélaGöd 2007 nov.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
A sertéshúságazat szabályozása Termelés: 17,5 mill. Tonna évente Export: 1,5 mill. Tonna évente.
Matematika II. 1. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév/
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
Makroökonómia Feladatmegoldás.
A makrgazdasági munkakínálat:
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
Dr. Mikulás Ildikó november 3. A borpiaci helyzet és a borpiaci rendtartás várható reformja.
Passzívház Készítette: Szabó Pál Felkészítő: Papp Attila
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
A magyar gazdaság Dr. Veres János pénzügyminiszter október 13.
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
Helyzetértékelés és kérdésfelvetések dr. Oszkó Péter november 14.
Munkanélküliség.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Közép-Európai Innovációs Központ – Forrás Informatika Kft. Ágazati Kutatás – Szoftverfejlesztés Május 17. Eger Tóth András Senior Projekt Menedzser.
HOGYAN KÉSZÜL A HÚSVÉTI SONKA?
Cementipari észrevételek és javaslat november 20. a es időszak tervezett CO 2 kvóta kiosztásával kapcsolatban MAGYAR CEMENTIPARI SZÖVETSÉG.
A magyar gazdaság várható helyzete
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
A másodlagos élelmiszer-ellenőrzésekhez kapcsolódó szakmai kihívások a gyártók, feldolgozók szemszögéből. Az új szabályozás hatása a magyar termékek piaci.
Vállalkozói - szakhatósági fórum üzleti partnerkeresés Tóth Katinka fogyasztóvédelmi felügyelő Kunszentmárton, december.
Lineáris programozás.
Matematika II. 1. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Kataszteri ágazat tavaszi félév.
Bizalmi/likviditási válság
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
Húságazati nagyböjt, avagy a magyar húsipar elmúlt egy évének gazdasági értékelése. Az anyag összeállításánál az AKII, a KSH és a Bizottság adatai kerültek.
Pápai Hús 1913 Kft.. A Pápai Hús 1913 Kft január 1-jén jött létre a közel százéves múltra visszatekintő jogelőd vállalat megvásárlásával. Tevékenységük:
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Folyósítási feltételek Nyilatkozat: földterület nagysága, termelt növények élőállat fajta, korcsoport, egyedi azonosítók naprakéyz nyilvántartást.
KOLBÁSZBÓL VAN A KERÍTÉS?
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
1169/2011/EU jelölési rendelet
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Fehéredtünk-e 2014-ben?
A sertéstenyésztés közgazdasági szerepe. A világ sertésállományának változása 2002-ben mintegy 1,2 milliárd db 90 millió t vágósertés Legjelentősebb sertéstenyésztő:
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Változatlan stagnálás? avagy Történt-e.
Együttműködésen alapuló gazdaság és társadalomfejlesztés Herpainé Márkus Ágnes Társadalmi Összetartozásért Alapítvány SOPRO hálózat.
GKI Zrt., A gépipar kilátásai, fejlődése ban Budapest, május 23. GÉPIPARI ÁGAZATI PÁRBESZÉD BIZOTTSÁG Némethné dr. Pál Katalin.
A HÚSVÉTI SONKA Dr. Zsarnóczay Gabriella
Innováció, vagyis kitörés a Minden- napokból.
TÍZMILLIÁRDOKKAL KÁROSÍTOTTA MEG A MAGYAR CSALÁDOKAT A FIDESZ!
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
Az ÁFA-csökkentés szükségessége és hatása a zöldség-gyümölcs ágazatban
Előadás másolata:

Meddig tarthatnak a böjti szelek a magyar húságazat számára?

Ez már végre a gödör alja, avagy lehet-e még csavarni az ágazat szereplőit préselő gépezeten? • Az ágazat által levágott sertések száma érdemben csökkent (kb. 10%), valószínűleg nem érte el a 4 milliót 2012-ben. • A legfontosabb alapanyag, az élősertés ára 2012-ben éves átlagban 18%- kal volt magasabb, mint 2011-ben. • A termelés szempontjából meghatározó egyéb költségek, bér, energia, szállítás stb. is érdemben növekedtek, részben az állami intézkedések hatására (bérkompenzáció). • A legfontosabb húsok illetve hústermékek árai decemberében 10% körüli értékben voltak magasabbak mint 2011 decemberében. (Miközben az áfa is emelkedett 2%-kal.) • A „húsfeldolgozás, hús és baromfihús készítmény gyártás” mérleg szerinti eredménye 2011-ben 7 mrd Ft körüli veszteség volt – a fenti adatok fényében biztosra vehető, hogy sajnos 2012-ben sem lesz jobb az eredmény.

Az ágazat külkereskedelmi szerkezete idomul az általános élelmiszergazdasági tendenciákhoz Forrás: AKI Az alapanyag (élősertés) export növekszik, miközben a feldolgozott termékek exportja mennyiségben csökken (értékben stagnál). A hús import értékben és mennyiségben is érdemben emelkedik. Az ágazat versenyképességi problémái már a külkereskedelmi számokban is egyértelműen látszanak.

CégVágott sertés (db millió) Tönnies15,4 Vion10 Westfleisch7,1 Danish Crown3,3 Vogler1,9 Böseler Goldschmaus1,5 Mueller Group1,44 BMR1,44 Tummel1,35 Gausepohl1,3 Németország sertésvágás 2011-ben Németországban 170 körüli engedélyezett vágóhíd vág le évente 50 milliót meghaladó számú sertést. Magyarországon több mint 120 engedélyezett vágóhíd vág le 4-4,5 millió sertést. Ha az összes magyarországi vágóhíd egy cég lenne, akkor is csak a 4. lenne Németországban. A legtöbb sertést vágó magyar cég nem kerülne be a top 10-be Németországban. Szerkezeti problémák bemutatása a húsipari számok fényében, avagy lelepleződik a magyar csoda

A válság mára az átlagos újságolvasó számára is egyértelmű • Strukturális – üzemszerkezeti • Eredményesség hiánya – fejlesztések elmaradása - technológiai leszakadás – versenyképességi problémák • Alkuerő hiánya – költségek árban való megjelentetésének képtelensége • Morális válság – a törvénybe ütköző tevékenységek széles körű terjedése (húsfestés, átcímkézés, kétes eredetű termékek felhasználása) • A Magyar Húsiparosok Szövetségének tagjai a fenti folyamatok egyértelmű vesztesei, mivel tevékenységüket a transzparens csatornákon, folyamatos hatósági felügyelet alatt, adófizetés mellett végzik, míg versenytársaik a szürke zónában mozogva versenyelőnyre tesznek szert és tevékenységükkel az egész ágazatról alkotott képet rombolják a fogyasztó szemében.

Átfogó, horizontális és nem egyedi tűzoltó intézkedésekre van szükség! Sikeres húságazat nélkül nincs sikeres sertésstratégia! • A feketegazdaság súlyának csökkentése érdekében az alapvető élelmiszerek, így a húsok és hústerméke áfáját a lehető legrövidebb időn belül le kell csökkenteni az EU-ban átlagosnak tekinthető 10% alatti értékre. • A csalásokban, visszaélésekben érintett ágazati szereplőket meg kell nevezni, velük szemben precedens értékű, szigorú büntetéseket kell alkalmazni. • A húságazatot a következő EU fejlesztési időszak kiemelt ágazati közé kell sorolni és a forrásokat a technológiai fejlesztések támogatására kell összpontosítani. • Az ágazat központi terheit csökkenteni kell – egyes esetekben esetleg csak átmeneti időszakra.

Mi is a húsvéti sonka?* • Parasztsonka: Egész csontos, bőrös comb vagy lapocka szárazon pácolva (konyhasóval és/vagy nátrium-nitráttal a felületet bedörzsölik), majd 6 °C-on több hétig (hónapig) érlelve, hideg füsttel több napon át több órán keresztül füstölve, 6 hónapig eltartható. • Hagyományosan érlelt nyers (darabolt) sonka: Bőrös vagy anélküli, combizmok (felsál, dió), lapocka, tarja, karaj, szárazon pácolva, néhány héten keresztül érlelve, hideg füsttel több napon át több órán keresztül füstölve, 1 hónapig eltartható. • Gyorspácolt nyers sonka: Konyhasót és nitritet tartalmazó páclével (max. 25%) beinjektált hús, ami több napig fedőpácban érlelődik majd hideg vagy meleg füsttel több napon, több órán keresztül füstölik, 1 hónapig eltartható. • Gyorspácolt, főtt sonka: Konyhasót, nitritet és egyéb anyagokat tartalmazó páclével (max. 25%) beinjektált a húst, amit 1-2 napig érlelnek, hideg vagy meleg füsttel több órán keresztül füstölik, vákuum csomagolják és 72 fokon főzik, 1 hónapig eltartható. *Dr. Zsrnóczay Gabriella prezentációja alapján

-A hús „bizalmi termék”. Olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott! -Kétes eredetű terméket, olyat amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, ne vásároljon! -Legyen tisztában azzal, hogy a húsvéti füstölt áruk kategóriában nagyon sokféle minőségű termék található meg a piacon. A Ft-os gyorsérlelt kötözött sonka és a 2000 Ft feletti parasztsonka nem ugyanaz. -Vásárláskor gondosan ellenőrizze a termék szavatossági idejét! -Vásároljon legális, a Hússzövetség tagjai által gyártott magyar terméket! Néhány húsvéti jó tanács a fogyasztónak

Köszönöm a figyelmet!