Ozmózis vizsgálata.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
47. kísérlet A reakciósebesség vizsgálata
Advertisements

Hidrosztatikai nyomás
7-8.óra: Sejtbiológiai ismeretek
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011.
Összefoglaló feladatok
Sejtalkotók.
Gáz-folyadék fázisszétválasztás
Táplálékok, tápanyagok
,,Az élet forrása”.
A növényi sejt.
HIDROGÉN-KLORID.
2011 masszőr évfolyam A VÉR.
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
A membrántranszport molekuláris mechanizmusai
Kénsav H2SO4.
Kísérletek keményítővel. Ha megkérdezünk egy kisiskolást : Melyek az élet feltételei, akkor azt mondaná :oxigén, víz. Ha megkérdezünk egy kisiskolást.
Többkomponensű rendszerek Vizes oldatok
Sav-bázis egyensúlyok
SÓOLDATOK KÉMHATÁSA PUFFEROLDATOK
KOLLOID OLDATOK.
OLDATOK KOLLIGATÍV TULAJDONSÁGAI
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
1 Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
Szappanok káros hatása
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
Alapanyagok Segédanyagok
A növények ásványianyag-felvétele
Ülepítés gravitációs erőtérben Fényszórás (sztatikus és dinamikus)
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
Híg oldatok törvényei. Kolligatív tulajdonságok
A víz.
Vízlágyítás.
Vízlágyítás.
15. Alumínium, magnézium és vas azonosítása
49. kísérlet Az ecetsav reakciói
25. Nátrium-karbonát, kálium-bromid és kalcium-karbonát azonosítása
48. kísérlet Sók azonosítása vizes oldatuk kémhatása alapján
Szükséges Eszközök: gázfejlesztő főzőpoharak fecskendők Anyagok:
OLDÓDÁS.
A sósav és a kloridok 8. osztály.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
AZ ÁLLATI ÉS A NÖVÉNYI SEJT ÖSSZEHASONLÍTÁSA
Az oldatok.
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
A folyadékok és a gázok nyomása
Egyed alatti szerveződési szintek
Oldatkészítés, oldatok, oldódás
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
Tápanyagaink.
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
Hidrogén-klorid. A hidrogén gáz és klór gáz hő vagy fény hatására robban – klór- durranó gáz. A hidrogén folytatja „égését” a klórgázban. H 2 + Cl 2 =
Savak és lúgok. Hogyan ismerhetők fel? Indikátorral (A kémhatást színváltozással jelző anyagok)  Univerzál indikátor  Lakmusz  Fenolftalein  Vöröskáposzta.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Készítette: Kothencz Edit
47. lecke A növények vízháztartása
Szervetlen vegyületek
Bemutató.Készítette:Izsáki Domonkos
A folyadékok és a gázok nyomása
Fizikai kémia I. az 1/13. GL és VL osztály részére
Mi a neve az üvegben levő folyadéknak?
Analitikai számítások a műszeres analitikusoknak
OLDATOK.
Folyadék halmazállapot
Híg oldatok tulajdonságai
OLDATOK.
Híg oldatok tulajdonságai
Előadás másolata:

Ozmózis vizsgálata

Témaválasztás ,,Érik a ropogós cseresznye, viszek a babámnak belőle, viszek a babámnak, sej haj belőle, ha beteg gyógyuljon meg tőle” –szól a népdal, s így igaz, a cseresznye minden része gyógyszer. Érés idején, ha sok eső éri, cseresznye könnyen kirepedezik,megbetegedhet. Vajon miért? A vízbe tett szőlőszem megduzzad, kipukkan. Milyen jelenség játszódik le ilyenkor? Mi ennek a jelentősége az élőlények,a növények,az állatok életében? Hogyan hasznosítja a tudomány a mindennapjainkban? Használja-e az orvostudomány? Van-e szerepe a környezetvédelemben? Erre kerestük a magyarázatot, és meg is találtuk az ozmózis jelenségének vizsgálatai, valamint búvárkodásaink során. .

A következő kísérleteket végeztük el: 1. Érett terméseket vízben tartottunk 2. Túlcukrozott meggybefőtt vizsgálata 3. Sósavval lemaratott héjú tojás viselkedése vízben 4. Só a burgonyában 5. Cukor és keményítő hatása a sárgarépa belsejében. 6. Áramlás celofánon, marhabélen keresztül.

1.Érett terméseket vízben tartottunk babot szőlőt cseresznyét A bab, a szőlő, a cseresznye is vizet vettek fel, megduzzadtak megrepedeztek.

2. Túlcukrozott meggybefőtt vizsgálata: A befőttben a szemek összezsugorodtak.

3. Sósavval lemaratott héjú tojás a vízben. Sósavban pezsgés figyelhető meg Leoldotta a meszes héjat a sav CaCO3+2HCl=CaCl2+CO2 +H2O A tojás belső héja megmaradt.

A tojáshéj leoldása után a tojást egy napra vízbe tettük. A tojás megduzzadt Tűvel kiszúrtuk. Spriccelt a víz a megduzzadt tojásból.

Só a burgonyában Kivájt burgonyát sóval tömtünk meg. Másnapra burgonya összezsugorodott, beleesett a főzőpohárba.

Cukor és keményítő hatása a sárgarépa belsejében. Kivájt répát keményítővel, és cukorral tömtünk meg. Másnapra cukor helyén oldat jelent meg,a keményítő változatlan maradt. A keményítő nem oldódik vízben, nem hozta létre a cukor által kialakított folyamatot.

Áramlás marhabélen vagy celofánon keresztül a töményebb oldat felé Kiinduláskor tömény festett cukoroldatot tettünk az üvegcsőbe,megjelölve a folyadékszintet beleállítottuk egy hígabb oldatba. 1napmúlva Az üvegcsőben a folyadékszint emelkedett, egy darabig, majd megállt.

A vizsgált jelenségek magyarázata Búvárkodásaink során megtudtuk, hogy minden vizsgált jelenségünk alapja az ozmózis Az oldott anyag (só, cukor, ...) általában a folyadékot egyenletesen betölti diffúzió útján. Ha féligáteresztő hártya akadályozza ezt, akkor az ozmózis jelensége játszódik le.

A féligáteresztő hártyán az oldószer molekulái léphetnek csak át, mert az oldott anyag részecskéi túl nagyok,hiszen hidratálódnak. Ozmózis

Hidratált ionok képződése Oldatokban az oldódó részecskék oldószer molekulákat kötnek meg,szolvatálódnak (vizes oldatokban hidratálódnak). A szolvatált (hidratált ) ionok mérete jóval nagyobb mint a visszamaradt oldószeré,ezért nem jutnak át a féligáteresztő hártyán.

Az ozmózis jelenségének iránya a koncentrációviszonyoktól függ.

Vörösvértestek viselkedése különböző ozmózisnyomású oldatokban A sejtek környezetükből vizet vesznek fel, ha sejtplazmájuk ozmózisnyomása nagyobb, mint a környező folyadéktereké és fordítva. A vörösvérsejtek a sejtplazmájukkal megegyező ozmózisnyomású, 0,9%-os NaCl-oldatban ugyanannyi vizet vesznek föl, mint amennyit leadnak. Alakjuk szabályos. A kisebb ozmózisnyomású, 0,01%-os NaCl-oldatban a vörösvértestek vizet vesznek föl, kigömbölyödnek. Egy idő után a megnövekedett hidrosztatikai nyomás miatt a sejthártya szétrepedhet, és a sejt elpusztul (ez a jelenség a hemolízis). A nagyobb ozmózisnyomású, 10%-os NaCl-oldatban a sejtek vizet veszítenek, összezsugorodnak. Alakjuk szabálytalanná válik. Vörösvértestek viselkedése különböző ozmózisnyomású oldatokban

Ozmózisnyomás,fordított ozmózisnyomás. Az ozmózis következtében az oldat folyadékszintje emelkedik, a koncentrációja csökken Az áramlás az ozmózis során az ellentétes oldalon kifejtett megfelelő nagyságú nyomással ellensúlyozható.(ozmózis nyomás) Ellentétes irányú áramlást eredményez,ha a kifejtett nyomás nagyobb az ellenkező oldali nyomásnál(fordított ozmózis nyomás). Ozmózisnyomás jele: π Számítása: π = ρgh πV=RT alakban ez a van ‘t Hoff törvény

Az ozmózis jelentősége Fontos szerepe van a sejtek víztartalmának alakulásában.

Gyökerek vízfelvételében

A víz tisztításában, sótalanításában Ozmózis vízszűrő készülékek

Dialízisben Az egy folyamat, amelynek során ozmózis révén tisztul meg egy folyadék, vagy a salakanyagok membránon mennek át és küszöbölődnek ki A dialízis lényege a veseműködés mesterséges pótlása. Az ozmózis illetve diffúzió törvényén alapuló folyamat segítségével kiszűrik a méreganyagot a vérből. Alkalomszerűen kidializálható mérgezésben, rendszeresen krónikus uraemia esetében alkalmazzák.

Ozmózis a cukorgyártásnál A cukortartalmú lé a növény sejtfalain keresztül egymással szemben átdiffundál, azaz helyet cserél; innen a lényerésnek ezt a módját diffúziónak nevezik, a kilúgzó edényeket pedig diffuzôrnek. diffuzőr

Kazánházakban, távfűtési rendszerekben, kórházak, laboratóriumok berendezéseiben is használják.