Általános áruismeret Termékfelelősség

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Advertisements

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
A MINŐSÉG MEGTERVEZÉSE
1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről
Készítették: Kerényi Éva Mogyorósi Mária Péterffy Réka
Magvas növények Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Szoftverminőség, 2010 Farkas Péter. SG - Sajátos célok  SG 1. Termék / komponens megoldás kiválasztása  SP 1.1. Alternatívák és kiválasztási kritériumok.
Minőségtanúsítás és tájékoztatás a minőségről
Kockázat Olyan eshetőség, amikor tevékenységünk (döntésünk) tényleges eredménye eltér a tervezettől.
Készletezési modellek Ferenczi Zoltán
A KERESKEDELEMBEN ALKALMAZOTT GÉPI BERENDEZÉSEK
Csonka Zoltán intézményvezető
Általános áruismeret A minőség
Növénytan 3 Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Szavatosság, jótállás, termékfelelősség
Tárgyi eszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Szállítmányozási és fuvarozási szerződés
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Kereskedelem Szakmacsoport
FOGYASZTÓVÉDELMI ALAPISMERETEK
Kereskedelem Szakmacsoport
Értékesítési csatornák
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
A fogyasztók tájékoztatása
A fogyasztók tájékoztatása
Felelősség, termékfelelősség
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Ügyfélbarát ügyintézés, partneri kapcsolat a pályázatkezelésben – Az Új Széchenyi Terv pályázatok tanulságai.
INFORMATIKA E-management E-business E-gyártás. Információ alapú gazdálkodás E-management E-business E-gyártás – E-minőségirányítás.
Panaszok kezelése Forgalomból kivonás
Az inspektor A gyártás részletes és kollegiális felügyelete.
A TERMÉKSTRATÉGIA LEGFONTOSABB ELEMEI
1 A NEMZETI MINŐSÉGÜGYI SZABÁLYOZÁSI RENDSZER Dr. Veress Gábor egyetemi tanár 2003.
TÁMOP / „Négy kistérség egy projekt” Marcali,
Forgóeszközök Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP / azonosítószámú.
Gépészet szakmacsoport
Vadgazdálkodási géptan
Gépészet szakmacsoport
Gépészet szakmacsoport
Általános áruismeret 5. EAN-kódok
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Mellesleg a jogról Az emlő helyreállító és esztétikai műtétei során felmerülő medico- legalis problémák.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Kereskedelmi levelezés
Évi 1 tonnánál nagyobb mennyiség? Mit tegyek? Honnan kérjek segítséget? El tudja dönteni, hogy CMR anyag-e? Előzetes bejelentés REACH-IT, ICLUID5 CMR anyag?
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
Statisztika I. Áruforgalom elemzése Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP /1-
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE
Csap eszterga programja NCT-re Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP /1-
Balaton-felvidék – Somló Szakképzés-szervezési Társulás TÁMOP /
1169/2011/EU jelölési rendelet
i.e. SMART üzleti ötletek versenye SWOT analízis workshop
Szemléletváltás a tűzvédelmi műszaki életben
A köztisztviselők jogállásáról…
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
AZ ÉRTÉKESÍTÉSI RENDSZER ELEMEI. A marketingcsatornák önálló szervezetek olyan csoportjai, amelyek abban a folyamatban vesznek részt, amelynek eredményeképpen.
Csomagolás. Azoknak a műveleteknek az összessége, amelyeknek alapvető célja: a termék védelme, ill. szállításra, tárolásra alkalmassá tétele, egységbe.
1 Vasúti beruházások a vállalkozó szemszögéből Horváth Róbert Vezető technológus Swietelsky Vasúttechnika Kft. X. KÖZFORGALMÚ ÉS VÁROSI VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉTŐL.
Változások az áramforrások területén Schmidtka Gábor október 13.
Nyugat-dunántúli Igazgatóság A VÁLLALKOZÁSOK FELELŐSSÉGI VISZONYAI, EZEK BIZTOSÍTHATÓSÁGA Csala László október 12.
FOGYASZTÓVÉDELEM.
Innováció, vagyis kitörés a Minden- napokból.
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
Marketing I. X. előadás Beszerzési magatartás és ipari marketing
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
Előadás másolata:

Általános áruismeret Termékfelelősség Készült 2010-2011 években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP-2.2.3-09/1-2009-0016 azonosítószámú projekt keretében

A termékfelelősségi törvény Áruismeret A termékfelelősségi törvény Célja: védi a fogyasztót a hibás áruval szemben, illetve rendelkezik a termékhibából eredő kártérítésről.

Áruismeret Alapfogalmak Termékfelelősség: a termékhibával kapcsolatos teljes felelősség, amely gyártói vétkesség hiányában is fennáll. Az európai termékfelelősség csak fogyasztási cikkekre és fogyasztókat érő sérülésekre és károkra korlátozódik.

(Európai Közösség termékfelelősségi irányelvek 6. cikkely 1. bekezdés) Áruismeret Alapfogalmak Termékhiba: „A termék akkor hibás, ha nem nyújtja azt a biztonságot, amit az összes körülmény figyelembevételével joggal el lehet várni, különösen a termék megjelenését, a termék ésszerűen várható használatát és a termék forgalombahozatalának időpontját tekintve... „ (Európai Közösség termékfelelősségi irányelvek 6. cikkely 1. bekezdés)

Áruismeret

Áruismeret Termékhiba-típusok konstrukciós hiba: a gyártó a tervezés, illetve a fejlesztés során olyan hibát követ el, mely nem csupán egyetlen terméken jelentkezik, hanem az egész sorozaton (pl. egy kellő kipróbálás nélkül forgalomba hozott kerékpár) gyártási hiba a termelésben jön létre, csak egyes darabokon jelentkezik (pl. fémfelületek nem kellő gondossággal bevont részeinek a korróziója) tájékoztatási hiba: a gyártó elmulasztja felhívni a fogyasztó figyelmét az áru kedvezőtlen tulajdonságaira, nem tájékoztatja a hibás használatból adódó veszélyekről

A termékfelelősségi kockázat csökkentésének a lehetőségei Áruismeret A termékfelelősségi kockázat csökkentésének a lehetőségei tervezési, gyártás-előkészítési eljárásokkal: biztonsági előírások betartása, beszerzett alapanyagok minősége, stb. gyártás közbeni eljárásokkal: technológia pontos betartása a termék kibocsátását követő feladatokkal biztosítással

Magyar termékfelelősségi törvény Áruismeret Magyar termékfelelősségi törvény 1993. évi X. törvény a termékfelelősségről A termékfelelősségből adódó kockázat csökkentése érdekében szigorítani kell a gyártásközi minőségellenőrzést, a készáru vizsgálatát, javítani a fogyasztó tájékoztatását. A licencia szerződések köréből származó árukra is érvényes a termékfelelősség, hiszen gyártónak minősül, "aki magát gyártónak jelöli, nevét, védjegyét vagy más ismertető jelét helyezi el a terméken."

Magyar termékfelelősségi törvény Áruismeret Magyar termékfelelősségi törvény 1993. évi X. törvény a termékfelelősségről A termékfelelősségből adódó kockázat csökkentése érdekében szigorítani kell a gyártásközi minőségellenőrzést, a készáru vizsgálatát, javítani a fogyasztó tájékoztatását. A licencia szerződések köréből származó árukra is érvényes a termékfelelősség, hiszen gyártónak minősül, "aki magát gyártónak jelöli, nevét, védjegyét vagy más ismertető jelét helyezi el a terméken." 

Kereskedelmi hatások stabil üzleti partnerek Áruismeret Kereskedelmi hatások stabil üzleti partnerek a vásárló közvetlenül a gyártóhoz fordulhat igényével.  A kereskedő, illetve az importőr viszont köteles helytállni abban az esetben, ha gondatlanul köt szerződést, vagy az ismeretlen, időközben esetleg megszűnő céghez a fogyasztó nem tud fordulni.

Áruismeret Kereskedelmi hatások a fogyaszthatósági idő figyelemmel kísérése: az áru lejárati, fogyaszthatósági idejének feltüntetése; lejárati idők; szakszerű, állagmegóvó raktározás a fogyasztók tájékoztatása: vásárlók részletes, pontos tájékoztatása; a használati kezelési útmutatók, magyar nyelvű ismertető füzetek hiánytalan átadása, stb.