Készítette: Vári Lászlóné Szolnok, 2010. 09. 14..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2012. Január 24. Érettségi Érettségi formái  Rendes érettségi vizsga a középiskolai tanulmányok követelményeinek teljesítése után, a tanulói jogviszony.
Advertisements

Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
NYÍREGYHÁZI VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM
Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola
ÉRETTSÉGI UTÁN TANÉV.
Felvételi tájékoztató 2011 Felvételi Felvételi tájékoztató 2011 A döntést segítő kiadványok •Felsőoktatási felvételi tájékoztató szeptemberben.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Informatikai Szaknyelvi Vizsga
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
2013. november 15. A központi írásbeli felvételi vizsgát szervező középiskolák jegyzékének közzététele.
Az idegen nyelvekről a NAT-BAN
Europass dokumentumok cégeknek We mean business, október 18.
Az Informatikai Szaknyelvi Vizsga
Az üzleti szaknyelvi ECL nyelvvizsga
Tudnivalók a kétszintű érettségiről tanév.
Beszélj velünk és a világgal!
Nyiss velünk a világ felé ! PTE BTK Idegennyelvi Lektorátus Zank Ildikó.
A Vasúti vizsgaközpont. 49 /2004. EK, ,. 59 /2007. EK. ,
Bagaméri Zsuzsanna, BME Nyelvvizgaközpont SZAKMAI NAP 1 1.Az akkreditált egynyelvű és kétnyelvű középfokú francia nyelvvizsgák bemutatása 2.Ebédszünet.
Bagaméri Zsuzsanna, BME Nyelvvizsgaközpont
Orosz nyelv TÁMOP / Kép helye április 10.
1 Érettségi tájékoztató 2008 Érettségi tájékoztató február 8.
A Vasúti vizsgaközpont
Tájékoztató a 2009/2010. tanévi beiskolázásról. Írásbeli felvételi vizsgákról A 9. évfolyamra történő beiskolázás esetében a felvételi kérelmekről: Vagy.
LEXINFO Az Informatikai Szaknyelvi Vizsga sajátosságai Babos Krisztina Dunaújváros, május 09.
INFORMATIKAI NYELVVIZSGA - KÖZPONT A vizsgákkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalók Spisák Andor.
1 NYESZE KONFERENCIA NYESZE KONFERENCIA ÁLTALÁNOS NYELVI ÉS SZAKNYELVI VIZSGÁK, VIZSGAANYAGOK Varga György
Az idegen nyelvi kompetenciák fejlesztése, valamint az intézményeken belüli implementáció és megyei szaktanácsadás. KOMPETENCIA-KONFERENCIA Debrecen, 2006.
Érettségi tájékoztató 2013/2014-es tanév. Az érettségi vizsga menete Írásbeli időszak: május –Az érettségi időpontokat külön táblázatban olvashatják.
Tájékoztató az emelt szintű érettségiről a 10-dik évfolyamosoknak
Kétszintű érettségi.
BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUM
KLNOMH Vásárhelyi Pál Általános Iskola OM azonosító: P ÁLYAVÁLASZTÁS- I SKOLAVÁLASZTÁS Továbbtanulási tájékoztató
Dia áttekintése n Tanuljon nyelveket n Szintfelmérés n Angol és német tanfolyamok n További tanfolyamaink n Látogasson el hozzánk és válasszon tanfolyamaink.
Általános iskola első osztály
Pályaválasztás Pályaválasztás
Budapest IX. Kerületi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium
A felvételi eljárás elemei
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2015
KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
Az idegennyelvi képzés helyzete a bolognai- rendszerű képzésben (Nyelvi követelmények) MFRFK Gödöllő április 22.
Felvételi eljárás 2014/2015.
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
A Francia Tanszék 50 kredites képzési formái az alapképzésben (BA)
Kétszintű érettségi. tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér.
JAG. ÉRETTSÉGI Jelentkezési határidő:február 15. Jelentkezés:iskolában, jegyzőnél JAG FELVÉTELI Jelentkezési határidő: február 15. Jelentkezés: EGYÉNILEG.
TOVÁBBTANULÁSI SEGÉDANYAG MERRE TOVÁBB A KÖZÉPISKOLA UTÁN?
ÉRETTSÉGI 2016 Általános tájékoztató az érettségiről
NYELVI KÉPZÉS AZ ÓBUDAI EGYETEMEN Elfogadta a Rektori Tanács
TÁJÉKOZTATÓ AZ ÉRETTSÉGI- FELVÉTELI VIZSGÁKRÓL Aktuális információk január 28.
Érettségi élő idegen nyelv
Kétszintű érettségi.
Felvételi a középfokú iskolákba
Érettségi tájékoztató 2016/2017
Jelentkezés Érettségire jelentkezés határideje: február 15. Helye: Tiszakécskei Református Általános Iskola és Gimnázium.
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Vásárhelyi Pál kereskedelmi Szakgimnázium
A felvételi eljárás elemei
Kétszintű érettségi 2018 május
IRÁNY A PÁLYA! november 14. „Az emberi nemnek az a hivatása, hogy munkáljon, alkosson, teremtsen.” Széchenyi István.
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
FELVÉTELI Berzsenyi Dániel Gimnázium 1858
FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
ÉRETTSÉGI MÁJUS-JÚNIUS
Felvételi a középfokú iskolákban a 2014/2015. tanévben
Beiskolázás a „Gundel”-ben
FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Tájékoztató MSc. Képzésre jelentkezőknek
Merre tovább a középiskola után?
Előadás másolata:

Készítette: Vári Lászlóné Szolnok,

Nyelvvizsga információ Főbb jellemzők Szaknyelvi jelleg A vizsga azt méri, hogy a vizsgázó szaknyelvi kommunikációs helyzetekben (szóban és írásban) milyen szinten képes a nyelvet használni. A szaknyelvi vizsga alapját tehát azok a kommunikációs helyzetek, szándékok és feladatok határozzák meg, amelyekbe a vizsgázók várhatóan kerülhetnek. A szaknyelvi kompetencia a négy fő nyelvi készség (olvasott szöveg értése, hallott szöveg értése, íráskészség és beszédkészség) és a közvetítés (fordítás, összefoglalás) készségének segítségével valósul meg, ezért a vizsga középpontjában a négy fő nyelvi készség és a közvetítési készség mérése áll. Komplexitás A SZIE Zöld Út vizsga írásbeli és szóbeli része csak együtt tehető le, tehát csak C típusú, komplex nyelvvizsga bizonyítvány adható ki. Részvizsgák (írásbeli vagy szóbeli) nem ismételhetők.

A vizsga felépítése A vizsga minden része szaknyelvi, amely szintenként eltérő módon, mérési okokból két helyen (az olvasott és a hallott szöveg értésénél) kiegészül környezeti és környezet-védelmi tematikájú közös feladattal. A vizsga sikeressége A vizsga akkor sikeres, ha a vizsgázó összességében 60%-ot teljesít, miközben minden mért részkészségből (olvasott szöveg értése, hallott szöveg értése, íráskészség, beszédkészség, közvetítés) eléri minimum a 40%-ot. Bizonyítvány A bizonyítvány négy nyelven tartalmazza a sikeres vizsga KER (Közös Európai Referenciakeret) szerinti szintjét (B1 = alapfok, B2 = középfok, C1 = felsőfok) és a szaknyelvet. A vizsga díja: Alapfok: ,- Ft; Középfok: ,- Ft; Felsőfok: Ft

Vizsgaidőszakok Naptári évenként 3 alkalommal; március, április és november hónapban A következő vizsga időpontja: november- december minden nyelv, minden szaknyelv, minden szint felsőfokú nyelvvizsga csak Gödöllőn és Budapesten tehető Jelentkezési és csekkleadási határidő: október 16. Bizonyítvány várható átvétele: január 20-tól A mezőtúri vizsgahely jelenleg átszervezés alatt áll, a vizsgahely Szolnokra történő áthelyezése folyamatban van. Amennyiben október 16-ig (a novemberi vizsga jelentkezési és csekkleadási határidejéig) megérkezik az engedély, úgy intézményünkben, Szolnokon is tartunk novemberben nyelvvizsgát. A fejleményekről folyamatosan tájékoztatjuk az érdeklődőket a honlapon, illetve az Idegen Nyelvi Tanszék hirdetőjén.

Szaknyelvek és vizsgaszintek Szaknyelvek (modulok)  Gazdálkodási menedzsment szaknyelv (+ közös, környezeti és környezetvédelmi rész)  Mezőgazdasági szaknyelv (+ közös, környezeti és környezetvédelmi rész)  Műszaki szaknyelv (+ közös, környezeti és környezetvédelmi rész) A vizsga nyelvei  angol  német  francia (csak gazdálkodási menedzsment és mezőgazdasági szaknyelvekből) Vizsgaszintek  alapfok (B1)  középfok (B2)  felsőfok (C1) [csak Gödöllőn vagy Budapesten tehető le]

Jelentkezési feltételek, fontosabb tudnivalók  A vizsgára a 14. év betöltése után lehet jelentkezni, állampolgárságra való tekintet nélkül. A jelentkezés az internetes hálózaton keresztül, on-line történik. Nincs papíralapú jelentkezési lap.  Jelentkezéskor a jelentkező azonosító lapot kap, amelyet ki kell nyomtatni, mert nélküle sem az írásbeli, sem a szóbeli vizsgán nem vehet részt. A jelentkezés csak akkor érvényes, ha a vizsgadíj befizetését igazoló eredeti csekkszelvény (feladóvevény) a jelentkezéskor kiválasztott vizsgahelyen a megadott határidőre leadásra kerül vagy postai úton a határidőre megérkezik.  Üres csekket a Vizsgaközpontban vagy a Vizsgahelyeken lehet kérni személyesen, vagy a Vizsgahely címére küldött felbélyegzett és megcímzett válaszborítékban postai úton.  A VIZSGÁZÓNAK A VIZSGA MEGKEZDÉSE ELÕTT ÉRVÉNYES SZEMÉLYI IGAZOLVÁNNYAL, ÚJ VEZETŐI ENGEDÉLLYEL VAGY ÚTLEVÉLLEL KELL IGAZOLNIA SZEMÉLYAZONOSSÁGÁT. A JELENTKEZÉS ÉRVÉNYESSÉGÉT A KINYOMTATOTT AZONOSÍTÓ LAPPAL KELL IGAZOLNI.  A vizsgázó a saját vizsgaidőpontjait a "Vizsgabeosztások" menüpont alatt kérdezheti le. A megadott írásbeli és labor időpontok előtt 30 perccel kell megjelenni.

A vizsgafeladatokról, szaknyelvenkénti témakörökről és egyéb tudni valókról a honlapon tájékozódhatnak. MINDEN ÉRDEKLŐDŐT SZERETETTEL VÁRUNK!