Dr. Bayer Judit Zsigmond Király Főiskola Szabályozott szabadság – 303 paragrafus a médiáról. MUOSZ 2011. február 10.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az emberi jogok nemzetközi védelme Európában
Advertisements

Balatonalmádi, szept A Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége, célkitűzései, különös tekintettel a közérdeklődésre számot tartó.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓS OSZTÁLY Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága Budapest, április 16.
A Lisszaboni Szerződés nemzeti parlamenteket érintő rendelkezései Sinka László OGY KH EU Budapest, February 10 & 11, 2009.
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
Alapjogvédelem az Európai Unióban
Az Európai Unió és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok 2010.július 30. Eger Aranyi Péter Nemzetgazdasági Minisztérium Fogyasztóvédelmi Osztály.
2011. március Emberi jogok regionális védelme az amerikai kontinensen II. Emberi és polgári jogok nemzetközi rendszere.
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
Közigazgatási alapismeretek
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
Az Európai Unió intézményrendszere
A véleménynyilvánítás szabadsága
EU Államháztartástan Készítette: Rácz Anita. Köster-ügy.
EU elsődleges jog - környezet. Treaties – a summary of the major provisions 1986-ig (RSz) EEO (1986) Maastricht Amszterdam (1999) Lisszabon EUMSz.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
1 A Ki biztosítja a torzításmentes versenyt? A tagállami intézmények és az Európai Bizottság közötti feladatmegosztás Inotai G. András Európai Bizottság,
SZECSKAY Ügyvédi Iroda CEBC – XXI. Vezérigazgató Találkozó Lobbizás európaiul március 31. Budai Judit.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
EU IV.. Európa Parlament – Strassbourg Titkársága - Luxemburg - tagországok állampolgárai választják a tagjait (Magyarország 23 fő) - elfogadja a költségvetést.
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
alkotmány – állam- és kormányformák
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
204/86. sz. ügy Görög Köztársaság kontra Európai Közösségek Tanácsa.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
EU szabályozás SZENNYEZETT TERÜLETEKET ÉRINTŐ UNIÓS JOGSZABÁLYOK.
A választási eljárásról szóló évi XXXVI. törvény EP választásra vonatkozó különös részi szabályai Előadó: Dr. Molnár Krisztián főjegyző, TVI vezető.
A költségvetés készítésének és elfogadásának folyamata
Adatvédelmi alapelvek
Polgári Légiközlekedési Hatóság
Az Identitás Erősítése a Maros Megyei Iskolákban Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO)
Földes Ádám A Paksi Atomerőmű és az információszabadság egy fejlődő demokráciában.
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
Az EU környezetvédelmi jogának végrehajtása: az Európai Bizottság és a nemzeti bíróságok szerepe (bevezetés) Budapest, január 11. Koller Péter Európai.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Az adatvédelem és a független alkotmányos intézmények nemzetközi összefüggései Sonnevend Pál 1.
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Az audiovizuális szolgáltatások szabályozásának új útjai A médiaszabályozás reformja az Európai Unióban dr. Zachar Balázs Miniszterelnöki Hivatal.
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
Állami szabályozás és önszabályozás a médiában Médiaszabályozás 2015.feburár 19. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
Külkereskedelem és EU jog Dr. Marosi Zoltán Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda október 18.
SOLVIT A belső piaci informális vitarendezési mechanizmus Miniszterelnöki Hivatal Európai Ügyek Hivatala.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Az Európai Unió gazdasági joga I. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Az EU felépítése és alapelvei
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
Az európai fizetési meghagyásos eljárás
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
A Versenyjogi szabályozás rendszere Dr. Pázmándi Kinga
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
A jogforrási rendszer II.
Az Európai Unió intézményrendszere és döntéshozatala
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
Közbeszerzési kartellek és a korrupció elhatárolása
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Az Európai Unió alapjogvédelmi rendszere –
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE, INTÉZMÉNYEI
A statisztikai adatvédelem szabályozása az Európai Unióban
Előadás másolata:

Dr. Bayer Judit Zsigmond Király Főiskola Szabályozott szabadság – 303 paragrafus a médiáról. MUOSZ február 10.

Uniós hatásköri szabályok  Az Unió kizárólag a tagállamok által a Szerződésekben ráruházott hatáskörök határain belül jár el a Szerződésekben foglalt célkitűzések megvalósítása érdekében. Minden olyan hatáskör, amelyet a Szerződések nem ruháztak az Unióra, a tagállamoknál marad. (EUMSZ 5. cikk) Szabályozott szabadság – 303 paragrafus a médiáról. MUOSZ február 10.

Charta  11. cikk  A véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadsága  (1) Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a véleményalkotás szabadságát, valamint az információk és eszmék megismerésének és közlésének szabadságát anélkül, hogy ebbe hatósági szerv beavatkozhatna, továbbá országhatárokra való tekintet nélkül.  (2) A tömegtájékoztatás szabadságát és sokszínűségét tiszteletben kell tartani. Szabályozott szabadság – 303 paragrafus a médiáról. MUOSZ február 10.

Charta  Csakhogy, a Charta hatásköre korlátozott:  Csak az Unió intézményeit kötelezi,  és a tagállamokat annyiban, amennyiben az uniós jogot alkalmazzák. E Charta rendelkezéseinek címzettjei (…) az Unió intézményei, szervei és hivatalai, valamint a tagállamok annyiban, amennyiben az Unió jogát hajtják végre. (51. cikk) Szabályozott szabadság – 303 paragrafus a médiáról. MUOSZ február 10.

Charta  Ez a Charta az uniós jog alkalmazási körét nem terjeszti ki az Unió hatáskörein túl, továbbá nem hoz létre új hatásköröket vagy feladatokat az Unió számára, és nem módosítja a Szerződésekben meghatározott hatásköröket és feladatokat. (51. cikk (2)) Szabályozott szabadság – 303 paragrafus a médiáról. MUOSZ február 10.

Letelepedés és szolgáltatások nyújtásának szabadsága (49. cikk, 56. cikk)  tilos a valamely tagállam állampolgárainak egy másik tagállam területén történő szabad letelepedésére vonatkozó minden korlátozás.  tilos az Unión belüli szolgáltatásnyújtás szabadságára vonatkozó minden korlátozás a tagállamok olyan állampolgárai tekintetében, akik nem abban a tagállamban letelepedettek, mint a szolgáltatást igénybe vevő személy.  (állampolgár=vállalkozás) Szabályozott szabadság – 303 paragrafus a médiáról. MUOSZ február 10.

EUMSZ versenyjogi cikkei, ( cikk);  a belső piaccal összeegyeztethetetlen a tagállamok által vagy állami forrásból bármilyen formában nyújtott olyan támogatás, amely bizonyos vállalkozásoknak vagy bizonyos áruk termelésének előnyben részesítése által torzítja a versenyt, vagy azzal fenyeget, amennyiben ez érinti a tagállamok közötti kereskedelmet. Szabályozott szabadság – 303 paragrafus a médiáról. MUOSZ február 10.

… és annak Bizottság által adott értelmezése a Közszolgálati Közleményben  Hivatalos megbízás  Független (a médiumtól) testület ellenőrizze a feladat megvalósulását  A finanszírozás a feladathoz szabott, arányos és felhasználása kontrollált és átlátható. A közszolgálati média politikai függetlenségével az EU nem foglalkozik, de más szervezetek ajánlása tartalmazza:  UN-OSCE-OAS-ACHPR Közös Nyilatkozat Diversity in Broadcasting (2007)  (96) 10 Európa Tanács ajánlás  EBU Model Law  Article 19’s Public Service Model Law  Open Society Justice Initiative Szabályozott szabadság – 303 paragrafus a médiáról. MUOSZ február 10.

Audiovizuális Médiaszolgáltatásokról szóló irányelv (AVMSD)  Csak tévé és tévé-szerű online szolgáltatások  Származási ország elve  Csak kiskorúak védelme és gyűlöletbeszéd  Válaszadási jog (tények esetén) Szabályozott szabadság – 303 paragrafus a médiáról. MUOSZ február 10.

EUSZ 2. cikk  Az Unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok – ideértve a kisebbségekhez tartozó személyek jogait – tiszteletben tartásának értékein alapul.  Megsértését a 7. cikk alapján politikai szankció követheti. Szabályozott szabadság – 303 paragrafus a médiáról. MUOSZ február 10.

EUSZ 7. cikk 1)  Tagállamok 1/3 vagy EP vagy EB javaslatára  Tanács 4/5 többségével  EP egyetértésével  megállapítja a 2. cikkben foglalt értékek súlyos megsértésének az egyértelmű VESZÉLYÉT. Előzőleg a Tanács meghallgatja a tagállamot. Szabályozott szabadság – 303 paragrafus a médiáról. MUOSZ február 10.

2) Tagállamok 1/3 vagy EB javaslatára Tanács egyhangú döntésével – EP egyetértésével Megállapítja, hogy egy tagállam súlyosan és tartósan MEGSÉRTI a 2. cikk értékeit. 3) Ez után a Tanács már minősített többséggel felfüggesztheti az egyes jogokat. Szabályozott szabadság – 303 paragrafus a médiáról. MUOSZ február 10.

Neelie Kroes levele  Súlyos kétely  AVMSD: származási ország elvét rosszul implementálták: előzetes Bizottsági jóváhagyás kimaradt; nem csak kiskorúak és gyűlöletbeszéd esetén.  Kiegyensúlyozott tájékoztatás aránytalan; a letelepedés akadályát is képezheti  Bejelentési kötelesség aránytalanul korlátozó, főleg a lekérhetőé és a nyomtatotté; a letelepedés akadályát is képezheti  Charta 11. cikk  Arányosság elve A válasz mintha nem értené a levelet, vagy az uniós jogot. Szabályozott szabadság – 303 paragrafus a médiáról. MUOSZ február 10.

A szólásszabadság nem EU-s hatáskör, az EU nem ellenőrzi, és nem kérheti a módosítását. Sérelme „csak” a tagsági jogok felfüggesztésével járhat. Szabályozott szabadság – 303 paragrafus a médiáról. MUOSZ február 10. Jogi szankcióPolitikai szankció

Vagy pedig:  a Bizottság a 2. cikkelyt felhatalmazásnak tekinthetné és eljárhatna a kérdésben? Ezzel súrolná a hatáskör-átruházás elvét, és egy újabb lépést tenne a politikai unió irányába. Szabályozott szabadság – 303 paragrafus a médiáról. MUOSZ február 10.

Dr. Bayer Judit Zsigmond Király Főiskola Szabályozott szabadság – 303 paragrafus a médiáról. MUOSZ február 10.