Orbán Éva SZIE Állatorvos-tudományi Könyvtár Hagyományos és új terápiás eljárások az információhiány kezelésére Tanulságos esetek az Állatorvos-tudományi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Keresőrendszerek.
Advertisements

Számítógépes katalógusok
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Kórházak – könyvtár nélkül ?
Hirdetésfeladás, vásárlás az interneten, aukciós oldalak.
Internet ismeretek II..
Gárdony, január 29. AZ ÁLLATORVOSI MUNKA INFORMÁCIÓS HÁTTERE Gyakorlati útmutató az Állatorvos-tudományi Könyvtár szolgáltatásainak használatához.
Szolgáltatásfejlesztés, adatbázisépítés együttműködéssel Networkshop 2005 Szeged Burmeister Erzsébet Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum
Társadalomelméleti szaktájékoztatás Az EPA és a MATARKA Minkó-Csontos Anna SZTE Egyetemi Könyvtár
A „Roxfortban” tanítani Orbán Éva – Miszori Katalin – Pádár Éva Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Könyvtár, Levéltár és Múzeum Moodle Moot – Gödöllő.
Online Katalógus aleph.nyf.hu.
ZENEI ADATBÁZISOK. The Music Index Online A Music Index a zenei időszaki kiadványok legátfogóbb bibliográfiai és részben teljes szöveges adatbázisa több.
KOVÁCS DÁVID. ALAPFOGALMAK Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások Neveléstudomány Dr. Ficzkó Ildikó SZTE Egyetemi Könyvtár
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Tájékozódást segítő eszközök a könyvtárban; katalógusok és adatbázisok
Műszaki tudományok az interneten
MATARKA szakmai nap Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum március 24. KÖSZÖNTJÜK A RÉSZTVEVŐKET!
Kereső programok használata
Aki keres, az talál? Igen, talál. Ki ezt, ki azt, de egy szót beütve a google keresőbe (pl.) mindig ugyanazt, hacsak nem kerültek fel új honlapok az adott.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Nyílt könyvtári gyűjtemények az Interneten Szabványos metaadatok: átjárhatóság Tapolcai Ágnes MEK Osztály.
Budapest, november 8. 1 Szakadatbázisok és elektronikus források Orbán Éva igazgatóhelyettes Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Könyvtár,
Keresőoptimalizáló eszközök ( S earch E ngine O ptimization tools )
Szemantikus keresők.
A könyvtár: elektronikus információk tárolója, közvetítője, előállítója Koltay Klára
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Ebsco adatbázisok Koltay Klára 2006/ félév.
A DE ENK Kenézy Élettudományi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai
Tudományos eredmények disszeminációja Open Access a Debreceni Egyetemen Karácsony Gyöngyi DEENK.
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
Információkeresési stratégiák Karoliny Eszter. Témaválasztás - információs probléma Teljesítményértékelési rendszerek alkalmazása a könyvtárakban Teljesítményértékelési.
A WEB ARCHÍVUMOK KÉRDÉSKÖRE KÖNYVTÁRI ÉS TÁJÉKOZTATÁSI SZEMPONTBÓL.
o Minden elektronikus formában érhető el o A munkafolyamatok egy része automatizálható, így a szolgáltatások gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnek o A.
Készítette: Gocsál Ákos, Gocsál Klára, Fehér Péter 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Internet az oktatásban – taneszközök.
Hol keressünk tudományos munkákat kutatásunkhoz?.
Keresőrendszerek.
Oktatóprogram CINAHL keresés
FEMIP „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban” TÁMOP / Bángi-Magyar Attila szakmai vezető OFI Szakmai Napok december 7.
Keresés a weben Kulcsszavas keresés: Google (
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
Bevezetés a szemantikus technológiákba. Szemantikus technológiák  Rendszerelemek – jelentés – logikai formula  Elvárások – logikai formula  Az elvárások.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Beke Gabriella Egészség – Információ - Könyvtár MOKSZ – ÁEEK Könyvtár tudományos konferencia Budapest, 2015.március 27.
Adatkeresés az interneten
Google Scholar Wolfram Alpha Scirus Készítette: Varga Ádám.
Szakinformációk a korlátozott és szabad hozzáférésű adatbázisokban Dr. Kiss Danuta, Tóth Mónika NymE Központi Könyvtára Március 3.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
National Center for Biomedical Information PubMed, MESH, PMC adatbázis TÁMOP rendezvény Vasas Lívia lvasas.lib.sote.hu Budapest,
A Nation Library of Medicine és adatbázisai Vasas Lívia PhD 1 /21.
Online és e-könyvek Hasonlóságok és különbségek. Tartalom és funkcionalitás A hagyományos print könyv tartalma elektronikus formátumban + kiegészítő funkciókkal:
FELHASZNÁLÓI TRÉNINGEK Bevezetés a könyvtári katalógusok használatába.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Keresési módszerek könyvtári katalógusokban. A könyvtári katalógus funkciója A könyvtár állományában meglévő dokumentumok feltárása Az egyes példány adatainak.
Készítette: Kiss András
OVIDIUS Info-Service Co Ltd.
Útmutató az adatbázis használatához
OVIDIUS Info-Service Co Ltd.
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
OVIDIUS Info-Service Co Ltd.
A JaDoX, mint repozitórium szoftver
Navigáció az Interneten:
GEGES JÓZSEF Ph.D. OVIDIUS Info-Service Co Ltd.
OVIDIUS Info-Service Co Ltd.
Vasas Lívia lvasas.lib.sote.hu Budapest, október
Az internet minőségi információ halmazainak feltárásáról
CINAHL with Full Text Kiss Annamária
Előadás másolata:

Orbán Éva SZIE Állatorvos-tudományi Könyvtár Hagyományos és új terápiás eljárások az információhiány kezelésére Tanulságos esetek az Állatorvos-tudományi Könyvtárból VI. Vetmail Konferencia, január 14.

A kérdések átlagos száma évenként

Kezdjük mindjárt amputációval néhány szép történeti feladat, amelyet könyvekből oldottunk meg…

Keresés kérdésünk és az adatbázis/internet összevetése • csak a kérdező gondolkodik • képes a probléma pontos megfogalmazására, és a források megválasztására • képes a helyes kifejezések megkeresésére (és pontos beírására!) • képes a helyes forma és a megfelelő „szintaxis” alkalmazására • képes az eredmények kritikus értékelésére • karaktersorozatokat vet össze, algoritmusokat követ • csak az van benne, amit beletesznek • indexeket, „szótárakat” készít emberi segítséggel vagy automatikusan • szintaktikai (keresési) szabályokat ad • tájékoztatja a keresőt a keresés szabályairól • a találatokat rangsorolja indexelés, automatikus relevancia-megállapítás révén vagy a kérdező által meghatározott módon Kérdező Adatbázis, internet

Szabadon hozzáférhető adatbázisok az interneten

Egy kis adatbázis anatómia Adatbázis = számítógépes fájl előre meghatározott adatszerkezettel és kezelő programmal Szakirodalmi adatbázis = dokumentumok visszakeresésére alkalmas Kék fül, rejtélyes malacbetegség, légzőszervi és reprodukciós szindróma, PRRS

Egy kis internet anatómia

Amit mindig el kell olvasni… Útmutók a kereséshez/oktató-anyagok :

Az adatbázisok és keresőik  a tartalom jól körülhatárolt (pl. dokumentumok)  biztosítják (és a kereshető szavak indexével támogatja) a szabad keresést  biztosítják a kulcsszavas keresést (intellektuális „befektetés” bevitelkor és kereséskor)  megoldható a szűkítés különböző mezőkre  a keresés hatékonysága nagyrészt a keresőn múlik

Internet és a keresőgépek  a tartalom ellenőrizetlen és ismeretlen  egykor: szakértői kulcsszavazás  automatikus „letapogatás”, elemzés, értékelés  a kereső szavak előfordulásának gyakorisága  a kereső szavak közelsége  rangsor: a weblapra történt hivatkozások száma szerint (a hivatkozó lap súlyozásával)  szabványos metaadatok: keresés a honlap részein  a keresés hatékonysága kevésbé múlik a keresőn, nagyobb részben az automatikus letapogatás és rangsorolás minőségén

Példa: kutyák és macskák májának ultrahangvizsgálata (1) Fontos a sorrend! ‘VAGY’ ne kerüljön a végére!

Példa: kutyák és macskák májának ultrahangvizsgálata (2) Egy „google-típusú” keresés esélye a PubMed-ben

Példa: kutyák és macskák májának ultrahangvizsgálata (3) Egy valamivel hatékonyabb keresés a kulcsszavak – Medical Subject Headings – használatával.

Példa: kutyák és macskák májának ultrahangvizsgálata (4) Az eredmények „ellenőrzése” – a teljesség növelése Új tárgyszó felvétele: liver diseases/diagnostics/ultrasound

Google lehetőségek

Példa: kutyák és macskák májának ultrahangvizsgálata (5) Haladó keresés a Google-ban a találatokon belüli kereséssel, „vezetés” nélkül Egy hasznos szűkítés site:eu.int

Trendek Úton az egyetlen kereső felé Keresés a „láthatatlan weben” – például a MATARKÁban. Több adatbázis együttes keresése: „metaadatbázis”

…és a teljes szövegek felé…

… és a gyűjtemények felé A pdf formátum saját kezelősora

Szabad Hozzáférés Kezdeményezés (Budapest Open Access Initiative)  a kiadók monopóliumával szemben  a szerzők „önrendelkezése”  tananyagok, kutatási eredmények, cikkek ingyenes hozzáférhetővé tétele  intézményi elektronikus könyvtárakban.

Megfontolások a hatékony kereséshez  Csak mi gondolkodunk!  Ne feledkezzünk el a könyvekről!  Csak azt találhatjuk meg, ami szerepel az adatbázisban vagy a neten, és ez távolról sem minden.  A keresési trükkök ismerete nélkül sötétben tapogatózunk.  A keresés időt és kitartást igényel.  A kudarcok ösztönözzenek új keresési stratégiák kidolgozására!

A jól végzett keresés után édes a pihenés!