Egyetemes értékek az egyetemen kutatás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kutatási eredmények Az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár ügyfelei között végzett telefonos közvéleménykutatásról 2008 Április.
Advertisements

Készült 2008-ban az Országos Bűnmegelőzési Bizottság megbízásából
Dr. HASSAN Elsayed egyetemi docens DUCHON Jenő műszaki tanár Trefort Ágoston Mérnökpedagógia Központ, Óbudai Egyetem AZ ONLINE FORRADALMAK NEVELŐ SZEREPE.
A gyermek- és fiatalkori bűnözés kérdései ügyészi szemmel
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
PROJEKT A GYAKORLATBAN AVAGY A TANULÓPÉNZT MEG KELL FIZETNI.
Gázpalack lopások márciusában észlelte hatóságunk, hogy kisboltoknál, vegyeskereskedéseknél üzemeltetett gázcsere telepek sérelmére.
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
SZÜLŐI KÉRDŐÍV Az intézményi minőségfejlesztési keretében között kitöltött szülői kérdőívek kiértékelése (A kérdőív kitöltésére.
11 Az interakció azokat a folyamatokat foglalja magában, amelyekben minden résztvevő kész arra, hogy megváltozzon és ennek a beállítottságnak az alapján.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Alkalmazható-e a mediáció az interneten elszenvedett jogsérelmek orvoslásában? Dr. Baracsi Katalin családjogi szakjogász, internetbiztonsági szakértő,
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
Bánhidi M. (2007): Bevezetés a tudományos kutatásba NYME AK, Győr KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
FONTOS FOGALMAK AZ INTERJÚZÁS ÉS A KÉRDŐÍVEZÉS MÓDSZEREIHEZ A politikai szocializáció kutatás (1990) példáján Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe.
Az iskolai erőszak kriminalizálása Gyurkó Szilvia december 1.
Művelődés és szórakozás
Fiatalok az új magyar demokráciában a politikai magatartás és részvétel aspektusából Készítette: Kovács Tamás PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MA.
Sós Ildikó OTDK Megosztott szavazat a magyar országgyűlési választásokon.
Tiltják? Tűrik? Támogatják? Hogyan viszonyulnak a szülők gyermekük internethasználatához?
A borpiac kibővítése az Internet segítségével Készítette: Fancsali Éva, Sárossy Gábor, Stverteczky András, Szabó István.
Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet A LEADER PROGRAM MINT HELYI PARTNERSÉG KÉRDÉSEI MAGYARORSZÁGON.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Az internetes ismerkedés hatása a homofíliára Lőrincz László Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet
Biostatisztika, MS Excel
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2009 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól június 3.
Közjó – néhány gondolat Család és közjó: a család a társadalom alapegységeként a közjó záloga is Botos Katalin közgazdász (SZTE): a gyermek a közjó alapja.
Munkavállalók bűncselekmény miatti elbocsátásának munkajogi vetületei
Fiatalok politikai szocializációja - közösségekben való részvétel Bognár Adrienn PTE - BTK Szociológia Tanszék.
A belső kontrollok és kockázatelemzés az Integritás felmérés alapján
EGY MÉRÉS NEM MÉRÉS? NEMZETI ÉS TELEPÜLÉSI SZINTŰ IFJÚSÁGI STRATÉGIÁK KUTATÁSI SZÜKSÉGLETEI Kádár-Csoboth Péter Nemzetközi trendek, új kihívások.
MTA Regionális Kutatások Központja A szlovák–magyar határtérség – az összekapcsolódás útjai és nehézségei - szemelvények kutatásainkból - Dr. Hardi Tamás.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Korai tehetségnevelés
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Egyetemes értékek az egyetemen kutatás Arapovics Mária PhD Kutatásvezető egyetemi adjunktus ELTE PPK Andragógia Tanszék Az egyetemisták és főiskolások.
Egyetemes értékek az egyetemen Lovasné Avató Judit A kutatás módszertana.
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
A gazdasági válság hatása a magyarországi vállalkozások körében H-1024 Budapest, Margit krt. 5/b  Tel: :   Web:
Együttműködés a rendőrség és a biztonsági szervezetek között.
Iszony vagy viszony - Magyarország megítélése az Európai Unió tagállamaként - Pavlics Tamás -
Az olvasó hallgató Olvasásszociológiai felmérés a Debreceni Egyetemen Németh Nóra Veronika Debreceni Egyetem ONK 2010.
Öngyilkosság és időjárás összefüggése Magyarországon
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Kétszintű érettségi. tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér.
Bemutatkozik az iskolapszichológus …
Iskolai tehetséggondozó tevékenység az online kérdőíves felmérés tükrében Sági Matild.
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
Az adóeljárás és a büntetőeljárás kapcsolata június 5.
Bevezetés a tudományos kutatás és írás gyakorlatába 2. alkalom október 7.
Egyedi mérések összegzése
A mediáció szerepe a büntető igazságszolgáltatásban
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
Az off-label gyógyszerhasználat és az orvosi felelősség
Változó szakma-változó értékek?
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-dunántúli régiók fejlődésére Alprojekt-záró konferencia A beszállítói hálózatok menedzsmentjének és vállalati.
Közbiztonság Budapesten Budapesti adatok
A kutatás a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával,
Előadás másolata:

Egyetemes értékek az egyetemen kutatás NORMAKÖVETÉS, AVAGY A KÜLÖNBÖZŐ JOGSZABÁLYSÉRTÉSEK MEGÍTÉLÉSE A DIÁKOK KÖRÉBEN dr. Takács Dávid Egyetemes értékek az egyetemen kutatás

A téma relevanciája 1. Témát érintő kutatások: 2. Hipotézis: Ifjúság 2008 gyorsjelentés: jó állampolgárság kritériuma a törvények betartása Csákó Mihály: demokráciakép kulcseleme TÁRKI 2009: korrupció vizsgálata 2. Hipotézis: a demokráciát pozitívabban megítélők a jogszabályszegéseket jobban elítélik az elítélés mértéke a Btk szerinti minősítéshez igazodik

A kérdőívben szereplő jogszabálysértések csoportosítási szempontjai iskolai kihágás, csalás: „hamis orvosi igazolást szerez, mert túl sok az igazolatlan órája” szabálysértési értékre elkövetett lopás „ellop egy üveg bort az áruházban” „jegy nélkül utazik a vonaton” Büntető Törvénykönyvben nevesített bűncselekmények „nem segít egy balesetnél” „ellop egy autót” „hamis adóbevallást készít, hogy kevesebb adót kelljen fizetnie”

Magatartások, melyeket erőteljesen ítélnek el („felháborítónak tartom”) a válaszadók

Magatartások, melyeket elítélnek a válaszadók („felháborítónak tartom”+”elég rossznak tartom”)

Magatartások, melyeket leginkább elfogadnak a válaszadók („nem látok benne rosszat”+”magam is megtenném”)

Érdektelenségi sorrend („nem érdekel”)

A válaszok összevetése a demográfiai alapadatokkal 1. A szabálysértések elítélése és a válaszadók neme Nincs szignifikáns eltérés Kivétel: „mással íratja meg a szakdolgozatát” < nők erőteljesebben elítélik A szabálysértések elítélése és a válaszadók életkora Nem tapasztaltunk mérhető különbséget A szabálysértések elítélése és az érettségi helyszínek Nincsenek jelentős eltérések Kisebb eltérések oka: érdektelenek arányában jelenik meg „hamis orvosi igazolást szerez, mert túl sok az igazolatlan órája” „jegy nélkül utazik a vonaton” „ellop egy üveg bort az áruházban”

A válaszok összevetése más kérdésekkel 1. A szabálysértések elítélése és a demokratikus intézményrendszerbe vetett bizalom közti összefüggés Korreláció kimutatható: legintenzívebben az igazságszolgáltatással 2. A szabálysértések elítélése és a demokráciai megítélése (működőképessége) közti összefüggés Korreláció kimutatható: elsődlegesen a korrupciós cselekményeknél A szabálysértések elítélése és a választási hajlandóság közti összefüggés Korreláció kimutatható

Összegzés a demokráciát pozitívabban megítélők a jogszabályszegéseket jobban elítélik – a felmérés alátámasztotta. az elítélés mértéke a Btk szerinti minősítéshez igazodik: részben igazolódott, mivel azt tapasztaltuk, hogy a személyes tulajdon sérelmével kimutatott korreláció erősebb, mint a bűncselekmény tárgyi oldalához köthető kapcsolat.

Köszönöm a figyelmet! dr. Takács Dávid jogász-politológus takacsdav@yahoo.com 2011. szeptember 23.