Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EU és Magyarország 7. előadás A magyar állampolgárok jogai az EU-ban.
Advertisements

Europe in Action 2007 Állampolgári jogokat mindenkinek Andrew Doyle, Az EPSA elnöke.
Fogyatékosok helyzete Magyarországon
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Budapest, március 30.
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
dr. Juhász Péter Fogyatékosságügyi és Rehabilitációs Főosztály
A kormányzat szerepvállalása a kibervédelemben Dr. Rétvári Bence államtitkár Változó környezet, változó biztonság - Kiberfenyegetések kihívásai napjainkban.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Európai Betegjogi Karta. Európai Betegjogi „Karta” Célja: A betegek tizennégy jogának proklamációja, alapvető jogok gyakorlati megvalósíthatóságát szolgálják.
8. cikkely: A személyes adatok védelme AZ EURÓPAI UNIÓ ALAPVETŐ JOGOK CHARTÁJÁBÓL (2000/C 364/01) ©2010 Alpár Gergely.
Powerpoint Templates. Page 2  Tehetetlenek  Sajnálatra méltóak  Nem tudnak önmagukról gondoskodni  Nem képesek tanulni  Nem tudnak dolgozni  Az.
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
Demokrácia és diktatúra
A nemzeti vámjogszabályok
Etikai alapelvek az ápolásban
Öregedő Európa – társadalmi kihívások
EMBERI JOGOK.
Marosi Ildikó PPKE ÁJK május
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Közhiteles nyilvántartások
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Köszöntő avagy néhány mondat a felsőoktatásról. Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
A háború és a modern fegyveres erő
Az orvos szabálysértési felelőssége
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Társadalmi reintegráció, a gondnokság szabályozásának átgondolása
Nyíregyháza, december 2. A cselekvőképesség új filozófiája Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi Tanács titkár.
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Cselekvőképesség fajtái
Polgári jog 2. Tulajdonjog.
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
A múlt megismerhetősége, mint a közérdekű és személyes adatok kapcsolódási pontjai C SINK L ÓRÁNT főosztályvezető (KIM) egyetemi adjunktus (KRE)
Értelmi fogyatékossággal élő személyek támogatott lakhatása
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
KUKKOLÓK és KUKKOLTAK JOGAI
Alapjogi bevezetés Információs jogok.
Támogatott döntéshozatal
A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
II. Az egészségügyi dolgozók jogai és kötelezettségei
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Állampolgári jogok és kötelességek
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
Down Alapítvány TÁMOGATOTT ÜGYINTÉZÉS 1145 Budapest, Amerikai út 14. Tel.: (061) A Támogatott.
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Az adatvédelem szabályozása
Migráció és nemzetközi jog
112 Dr. Dósa Imre.  Áttekintő  Új adatvédelmi törvény  Alapjogi beágyazás  Ráncfelvarrás  Újdonságok  Javaslatok a felkészüléshez.
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
ADATVÉDELEM – JOG évi LXIII. tv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról.
Miért fontosak a határok?
4. Az Alkotmány.
A könnyen érthető kommunikáció az önérvényesítők szemszögéből
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
A jogforrási rendszer II.
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
Nagyobb biztonság vagy több adminisztráció? - Górcső alatt a GDPR
Migráció és a struktúrális diszkrimináció kapcsolata
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Fogyatékosügyi Konvenciója: Kihívások és szükség a változásokra Klaus Lachwitz

Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Az ENSZ Konvenció •Minden állam, amelyik ratifikálja a Konvenciót át kell ültetnie és meg kell valósítani a fogyatékossággal élők részletes jogait a nemzeti jogalkotásba. •A Konvenció számos fontos cikkelyt tartalmaz.

Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Fontos cikkelyek Art.12:A jog előtti egyenlő elismerés Másokkal egyenlő jog-és cselekvőképesség Art. 14:A személyes szabadság védelme A fogyatékosság fennállása semmilyen esetben nem foszthat meg a szabadságtól Art. 15:A lealacsonyító bánásmód elleni védelem Semmilyen orvosi és tudományos kísérletezés nem lehetséges az érintett beleegyezése nélkül

Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Fontos Cikkelyek Art. 16:Védelem a kizsákmányolás, az erőszak, és a becsapás ellen Intézmények lebontása / pszichiátriai elhelyezés a személy akarata ellenére Art. 17:A személy integritásnak a védelme Szabad hozzájárulás a kezeléshez / Beavatkozáshoz Art. 19:Önálló életvitel Megfelelő támogatás és jog a közösségben való éléshez másokhoz hasonló egyenlő esélyekkel

Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion 12-es cikkely •„A jog előtti egyenlő elismerés“ kifejezi, hogy a(z értelmi) fogyatékossággal élőknek ugyanolyan jogaik vannak, mint más állampolgároknak. •Art. 12 cikkely paradigma változást tartalmaz: Az államok elismerik, hogy minden állampolgáruknak teljes és egyenlő jogai vannak, függetlenül a a fogyatékosság fokától és mértékétől.

Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Fontos következtetések •A nemzeti jogszabályok, amelyek korlátozzák az önrendelkezést és kizárják a fogyatékossággal élőket a társadalomban való teljes és aktív részvételből megsértik a Konvenciót. •A gondnoksági jogszabályokat, amelyek előrevetítik a fogyatékossággal élő ember teljes vagy részleges jogi cselekvőképtelenségét minden államnak meg kell változtatni, amelyik ratifikálta a Konvenciót!

Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion A 12-es cikkely részletei •Minden fogyatékossággal élő embert a 12-es cikkely teljes jog-és cselekvőképesnek tekint. •A fogyatékossággal élőknek „jog –és cselekvőképességük van az élet minden területén ugyanúgy, mint mindenki másnak". •"A jog-és cselekvőképesség" fogalma nem csak jogokat és kötelezettségeket jelent, de teljes jogot a jog-és cselekvőképesség gyakorlásához.

Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion A következtetések •A 12-es cikkely tilt minden olyan nemzeti gondnoksági jogszabályát, amelyik megtagadja az emberektől a teljes jog-és cselekvőképességüket és meghatározza egy harmadik személy jogi jelenlétének bármilyen formáját. •Helyettesítő döntéshozatalt meg kell változtatni egy olyan jogi modellre, ami segíti a fogyatékossággal élőket a jogaik gyakorlásában: ez a támogatott döntéshozatal

Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Kihívás •Az Európai Uniónak nincs olyan tagállama, ahol a polgári jog magába foglalná a támogatott döntéshozatal modelljét. •A fogyatékossággal élőknek joguk van dönteni, még akkor is, ha ez rossznak, logikátlannak vagy ellentmondásosnak tűnik. •A meghatározó csak a jogszabály lehet, mivel az minden állampolgárra vonatkozik.

Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Más következtetések Art. 14Szabadság A fogyatékossággal élőket nem lehet megfosztani a szabadságuktól, kivéve a fogyatékosügyi - pártatlan szabályok és eljárások szerint (Számos pszichiátriai szabály nem felel meg ezeknek a kritériumoknak ) Ha megfosztják a szabadságuktól, ugyanazokra a biztosítékokra jogosultak, mint mindenki más a nemzetközi emberi jogoknak megfelelően, plusz a megfelelő befogadásra és a magánéletre (Art. 22)

Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Más következtetések •A Konvenció 15.1-es cikkelye meghatározza, hogy „senkit sem lehet alanya orvosi vagy tudományos kísérletnek a saját szabad akarata nélkül “. •A 12-es és 15-ös cikkely szerint a kikényszeríttet beavatkozás, intézményekben való elhelyezés vagy a fizikai korlátozás illegális, feltéve ha a személy veszélyezteti a közösség biztonságát.

Inclusion Europe Respect - Solidarity - Inclusion Más következtetések Art. 17: Integritás •Az önálló vélemény nagyon fontos a mentális integrálásnál •Semmilyen kényszeríttet beavatkozás •Semmilyen orvosi és tudományos kísérletezés az illető szabad akarata nélkül (Art. 15) •Autonómia és választás az egyén fogyatékosságára vonatkozóan •Az integritáshoz megfelelő információkra van szükség ( könnyen érhető nyelven), hogy dönthessenek