INTERNETET MINDENKINEK ! IDŐSEBBEK IS ELKEZDHETIK… Kattintással továbítható.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan jutunk információkhoz az interneten
Advertisements

Szeretem a könyvtáram!.
Készítette: Fodorné Varkoly Mária. Amit ma feltölt valaki, az több év múlva is elérhető lesz a világhálón! Ezért érdemes vigyázni milyen tartalmakat teszünk.
IT mentor Digitális írástudás. Magyarországon ember digitális „analfabéta ”. Forrás: NSZS 2005 Lakossági felmérés (Ariosz Kft.)
Országos Tini Könyvtári Napok Szolnok, június 23. Illés Julianna,
Tudástár informatika digitális tananyagok linkgyűjteménye
A könyvtár és az Internet mindenkié A világ a könyvtárban, a könyvtár a világban.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Élethosszig tartó tanulás a jobb közérzet érdekében
Internet magyarul? Széphalom, 2009 okt.2. Internetezés és nyelvhasználat A magyar nyelvű tartalmakon kívül milyen tartalmakat használ az interneten? (internetezők.
WEB 2 eszközök, közösségi portálok az oktatásban
Az Internet adta lehetőségek
Mit csinálsz a szobádban
Játék, letöltés... Van –e élet a neten ezeken túl?
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
Internet Felépítése, működése.
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
A Kék Vonal Internet Helpline tapasztalatai
Tanfolyami oktatásunk sajátosságai Készítette : Pohner Lászlóné október 10.
Tatabánya, október 9. ODR konferencia A Magyar Elektronikus Könyvtár ODR konferencia Digitalizált dokumentumok a könyvtárközi kölcsönzésben Tatabánya,
A könyvtár mint a felnőtt képzés helyszíne Tapasztalatok a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központban.
Készítette: Kotymán Arnold PS ÁMK Társulás Cserkeszőlő
Közösségi portálok használata (Etikett, veszélyek..)
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Célcsoport elérése – online támogatással Go East! – a ki nem használt lehetőségek birodalma.
Távoli online adatbázisok használata és FTP
A központi EIPEN portál bemutatása Készítette: Polgár Tibor.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Közösségi portálok használata
Közösségi portálok ajánlott használata
Közösségi portálok használata
Közösségi portálok használata
Közösségi portálok használata
Közösségi portálok használata
A legjobb és legolcsóbb hirdetési lehetőségeket az interneten találjuk. Rengeteg ingyenes hirdetési oldal van, s ha otthon rendelkezünk internetkapcsolattal,
Még ma is – amikor szinte minden családban van számítógép, sokak számára még ismeretlen a digitális írásbeliség, nem képesek bekapcsolni a számítógépet.
Közösségi oldalak használata
Mire jó az internet? Kommunikáció a családdal, a barátokkal Elérhető információ és szórakozás Tanulási, ismerkedési, és felfedezési lehetőségek lehetőségek.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
A hazai könyvtárak és az Európai Digitális Könyvtár Információs nap a 3. FP7-ICT pályázati felhívásról Budapest, január 29.
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Ismerje meg a Napi Gazdaság olvasóit! május 27.
IT mentor Digitális írástudás.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Számítógép-kezelői tanfolyam VFMK
Tudományos portálok összehasonlítása. Mi a portál? „Port”: kapu, „portal”: bejárat Eredetileg: „internetes kiindulópont” – továbblépés más oldalakra Ma.
Közösségi hálók hálójában Szilassi Andrea Városi Könyvtár Tatabánya.
Kinek hogyan segíthet? Motivációs üzenetek a társadalom különböző szegmensei számára.
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
Skype motívációs szerepe
Foglalkoztatási Információs Pontok Békés megyében
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
Az elektronikus szolgáltatások előnyei és veszélyei
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 10 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
Tudományos kommunikáció az interneten május 8. Simon Tamás [origo] Tudomány rovat.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
Rendezvényszervezés Educatio Gondolkodom, tehát ott vagyok! Educatio Gondolkodom, tehát ott vagyok!
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Nagy Regina Az információkat tartalmazó interaktív eszközökre, mint félkész termékekre kell tekintenünk, amiből a felhasználó saját.
E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS . E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus posta ( ) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára.
Párom.hu Magyarország egyik leglátogatottabb társkeresője 997 ezer aktív felhasználóval. Demográfiai targetálhatóság, 280 ezres eDM adatbázis. Célcsoport:
– Letölthető változat –
Előadás másolata:

INTERNETET MINDENKINEK ! IDŐSEBBEK IS ELKEZDHETIK… Kattintással továbítható

AZ INTERNET MINDEN KOROSZTÁLYNAK NYÚJT VALAMI … • HASZNOSAT, • SZÓRAKOZTATÓT • LEBILINCSELŐT, • ÉRDEKESET.

A GYEREKEKNEK, DIÁKOKNAK NÉLKÜLÖZHETETLEN …

• A TANULÁSHOZ, (anyaggyűjtés, információszerzés) • VIZSGÁRA jelentkezéshez, eredmény megismeréséhez, • INFORMÁLÓDÁSHOZ – például továbbtanuláshoz, vagy külföldi és hazai ösztöndíjakról, pályázatokról

ÉS MÁR ELKÉPZELNI SEM TUDNÁK AZ ÉLETÜKET …

• ONLINE KAPCSOLATTARTÁS nélkül, (Chat, , Fórumok) • LETÖLTÉSEK nélkül (pl. csengőhang, háttérkép, zene, programok, stb.) (pl. csengőhang, háttérkép, zene, programok, stb.) • Vagy INTERNETES JÁTÉKOK nélkül, (Online és lementhető játékok)

A NŐK KÜLÖNÖSEN KEDVELIK A …

• A NŐI MAGAZINOKAT a sok aktuális érdekes hírért (pl. a Nők Lapja Café vagy az Origo Női Lapozója) • A GYERMEKVÁRÁSSAL, NEVELÉSSEL kapcsolatos oldalakat (pl. ) • A FŐZŐOLDALAKAT a sok-sok receptért, (pl. ww.mindmegette.hu ) • A FEJTÖRŐKET, JÁTÉKOKAT a szellemi izgalomért (pl )

A FÉRFIAK ÁLTALÁBAN ÉRDEKLŐDNEK A …

• ÜZLETI, BANKI, VÁLLALKOZÁSI hírek iránt, (PL az Origo Üzleti Negyede, és és ) • SPORTTAL, AUTÓZÁSSAL kapcsolatos oldalak iránt (Minden általános hírportálon található) • SZÉP ÉS HÍRES (HÍRHEDT) NŐKET BEMUTATÓ OLDALAK IRÁNT • (PL. és )

MINDANNYIUNK SZÁMÁRA FONTOS, HOGY…

• LEVELET ÍRHATUNK – ismerősöknek és hivatalosat - bárhová a nagy világba, Megtalálhatjuk rég nem látott ismerőseinket, osztálytársaikat a közösségi oldalakon (pl. ) • TELEFONÁLHATUNK, BESZÉLGETHETÜNK INGYEN a számítógépen keresztül mikrofon és megfelelő program segítségével, (Skype, MSN Messenger vagy Express Talk és persze az internetkapcsolat)

• TÁJÉKOZÓDHATUNK MINDENFÉLE DOLOGRÓL A NAP 24 ÓRÁJÁBAN Pl,:- Helyi, országos és külföldi újságok a neten, - Állás- és egyéb apróhirdetések, - Kulturális programok, - Mindenféle intézmény, szervezet megtalálható fontos és érdekes adataival, - Betekinthetünk a világ különböző könyvtárainak, levéltárainak katalógusaiba, digitalizáltarchívumaiba,

• ÜGYINTÉZHETÜNK a világhálón keresztül. (Pl. okmányirodai ügyek, adóbevallás, pályázatok, felvételi) • Betekintést nyerhetünk PL az INGATLAN-, GÉPKOCSI-,EGÉSZSÉGÜGYI és MUNKAÜGYI nyilvántartások ránk vonatkozó adataira ( ) • Egészséggel, betegséggel, gyógyszerekkel kapcsolatos mindenféle információt megtudhatunk a Doktor Info honlaptól.

• UTAZÁSAINK MEGTERVEZÉSÉHEZ HIHETETLENÜL SOK LEHETŐSÉG ÁLL RENDELKEZÉSÜNKRE: - menetrendek (busz, vonat, repülő, hajó) - térképek (műholdfelvételek is) - utazási magazinok komplex ajánlatokkal, - útvonaltervező programok stb. pl. ( és és és és stb. )

• FOGLALKOZÁSUKKAL, HIVATÁSUKKAL KAPCSOLATOS bel- és külföldi információkat, pályázatokat, tudnivalókat tudunk olvasni a világhálón, • Kapcsolatba léphetünk ismert és ismeretlen kollégáinkkal az egész világon. Levelezhetünk személyesen, és levelező listákon keresztül azonos szakmacsoporton belüli emberekkel. (A példa a honlapokra ezúttal elmarad, mert megszámlálhatatlanul sok van belőlük.) TALÁLHATUNK TOVÁBBÁ …

• VIRTUÁLIS LÁTOGATÁSOKAT TEHETÜNK - képtárak, múzeumok digitális gyűjteményeiben, (pl. és és éswww.uffizi.firenze.it - MEGTEKINTHETJÜK A MÚLT ÉS JELEN SZÉP ÉPÍTÉSZETI CSODÁIT : (pl. a piramisokat, az Eiffel-tornyot, a Louvre-t különböző honlapokon, és még sok gyönyörű alkotást itt: )

MEGSZEMLÉLHETJÜK VIRTUÁLISAN AKÁR A NAPRENDSZERT IS. Bármelyik égitestről akármelyik bolygó megfigyelhető erről az oldalról: … és a FÖLDET is minden apró részletével a Google Earth vagy a Map programjának segítségével.

TANULHATUNK ÉLETHOSSZIG… • A Mindentudás Egyeteme segítségével • A tudományos, művészeti és irodalmi portálokon keresztül (pl. és és és ) • NYELVTUDÁSUNKAT gyakorolhatjuk és fejleszthetjük az idegennyelvű oldalak és sajtó olvasásával, fordítógépek, szótárprogramok és nyelvoktató hírlevelek segítségével.

SOKAN VANNAK MÁR, AKIKNEK EZEK A GONDOLATOK ISMERŐSEN HANGZOTTAK…

Többen közülük nem iskolarendszerben, hanem egy KULTURÁLIS INTÉZMÉNYBEN: MŰVELŐDÉSI HÁZBAN vagy KÖNYVTÁRBAN sajátították el az alapvető tudnivalókat.

Az egyik ilyen intézmény a TATABÁNYAI VÁROSI KÖNYVTÁR, (Tatabánya, Népház u. 5.) amelynek munkatársa: SZILASSI ANDREA, már ötödik éve oktat folyamatosan időseket és fiatalokat az internet és a számítógép alapvető ismereteire - kezdő és haladó szinten egyaránt.

EZT A BEMUTATÓT IS Ő KÉSZÍTETTE - FŐKÉNT AZOKNAK AZ EMBEREKNEK,…

• Akik még nem internethasználók, • De hisznek abban, hogy segítséggel ők is azokká válhatnak. • És akiknek fontos az, hogy ne menjen el mellettük az információs társadalom fejlődése, • Mert nyitottak, kiváncsiak mindenre, ami hasznos és szép változásokat okozott mások életében, • Látják, hogy az internet forradalmi változást eredményezett a társadalomban.

Vége A zene tovább szól, amíg nem kattintunk.