© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | 2013. III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index 2013. III. negyedév 2013. szeptember.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
Makroökonómia gyakorlat
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 29.
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
Trade Marketing Klub Kozák Ákos GfK Hungária Piackutató Intézet 2009
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
© GfK 2013 | Kozák Ákos | Mérők Klubja | február 27.1 A MIKROSZINTŰ FOGYASZTÁS MAKRO HATÁSAI © GfK 2013 | Kozák Ákos | Mérők Klubja | február.
Reklámtorta 2013 DIMSZ Vámos-Hegyi Attila elnök. A kutatás módszertana • DM Szenzor elnevezésű ágazati kutatásunk célja és módszertana az előző évhez.
A válság és ami utána következik….
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
GKI Zrt., A gazdaság helyzete – kampány előtt és után (Tények, várakozások és előrejelzés) Mérők Klubja Budapest, április 24. Dr. Karsai.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
Makroökonómia Árupiaci egyensúly.
Makroökonómia 3.előadás.
Makroökonómia Pénzpiaci egyensúly.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
Kormányszóvivői tájékoztató. A gáz árának változása januárban GKM- PM tájékoztató december 14.
Az infláció és az inflációs folyamatok
Makroökonómia Feladatmegoldás.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Kaliforniai paprika árváltozásának okai Készítette: Dér András.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
Kertész Balázs Szinapszis Kft. Kutatási igazgató
Munkanélküliség.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
GKI Zrt., Bizalom és beruházás Budapest, május 19. Akar László csoport-vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A magyar gazdaság várható helyzete
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
Az inflációs jelentés frissítése augusztus.
Nyugat-Mecseki TIT területi kutatás Összefoglaló 2005.április.
15. Az inflációs díjemelés és a többlethozam-visszatérítés számítása
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
A gazdasági élet problémái
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás Budapest, november.
Mi várható gazdasági téren? - az ország gazdasági helyzetének megítélése Szlovákiában, Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon - Szeitl Blanka.
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
A magyar mezőgazdaság szerkezete
Makrogazdasági kilátások Inflációs Jelentés június
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – szeptember Magyar Nemzeti Bank Gábriel Péter, igazgató szeptember 24.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
Pogány András stratégiai igazgató
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – június
Márkakereskedői helyzetkép
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Közvélemény- és piackutatási igazgató
Előadás másolata:

© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember

© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév2 Indexek komponensei KérdésekRészindexekFőindex 5. Az ország várható gazdasági helyzete 5 év múlva FOGYASZTÓI VÁRAKOZÁSOK INDEX 3. Háztartások jövő évi pénzügyi-anyagi helyzetre vonatkozó várakozásai FOGYASZTÓI BIZALOM INDEX VÁSÁRLÁSI HAJLANDÓSÁG INDEX 1. Vásárlási hajlandóság tartós fogyasztási cikkek iránt 4. Az ország várható gazdasági helyzete a következő 12 hónapban 2. Háztartások jelenlegi pénzügyi-anyagi helyzete az előző évhez viszonyítva

© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév3 Komplex Fogyasztói Bizalom Index A Komplex Fogyasztói Bizalom Index értéke több mint 9 pontos növekedéssel 2013 szeptemberében 170,3 pont. n=500

© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév4 Fogyasztói Várakozások Indexe Emelkedés figyelhető meg a Fogyasztói Várakozások Indexének értékében is. A több mint 7 pontos növekedés következtében jelenleg 203 pont az index értéke. n=500

© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév5 Vásárlási Hajlandóság Indexe A Vásárlási Hajlandóság Index értéke is emelkedett az előző negyedévhez képest. A 12 pontot meghaladó növekedés hatására szeptemberében 134 pont az értéke. n=500

© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév6 A három index egymáshoz való viszonya n=500

© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév7 A gazdasági helyzet általában

© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév8 Az ország jelenlegi általános gazdasági helyzetének megítélése* Az ország gazdasági helyzetének megítélése a tavalyi év azonos időszakához, illetve az előző negyedévhez képest is javuló tendenciát mutat. * Az ország általános gazdasági helyzete ma jobb vagy rosszabb mint egy évvel ezelőtt volt?, n=500

© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév9 Tendenciák az ország gazdasági helyzetének érzékelésében* A tavalyi év azonos időszakához képest kevesebben, a lakosság 25 százaléka számít az ország gazdasági helyzetének romlására. *Az ország általános gazdasági helyzete ma jobb vagy rosszabb mint egy évvel ezelőtt volt?, n=500 *Ön szerint a következő 12 hónapban az ország pénzügyileg jó vagy rossz helyzetben lesz?, n=500 Megjegyzés: a többiek nem tudták besorolni magukat a fenti kategóriákba.

© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév10 Munkanélküliséggel kapcsolatos várakozások* 2013 szeptemberében a munkanélküliség alakulásával kapcsolatos vélekedések hasonló képet mutatnak, mint az előző negyedévben: 35 százalék számít a munkanélküliség növekedésére, a lakosság további 39 százaléka pedig stagnálásra számít a következő 12 hónapban. *Véleménye szerint az elkövetkező 12 hónapban a munkanélküliek száma nő, nem változik vagy csökken?, n=500

© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév11 Árváltozásokkal kapcsolatos várakozások – a következő 12 hónapra* Az árváltozásokkal kapcsolatos várakozások az előző időszakhoz hasonló képet mutatnak, továbbra is tízből heten számítanak az árak emelkedésére. A válaszadók átlagosan 7%-os növekedésre számítanak. *Ön szerint mi várható a árváltozásokkal kapcsolatban a következő 12 hónapban: nőni fognak, változatlanok maradnak vagy csökkenni fognak?, n=500

© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév12 Rövid és hosszú távú inflációs várakozások összevetése* *Az elkövetkezendő 12 hónap alatt - Ön szerint - az árak átlagosan hány százalékkal fognak megváltozni?, n=313 NT/NV nélkül ; Ön szerint hogyan fognak az árak alakulni az elkövetkező 5-10 évben: nőnek, változatlanok maradnak vagy inkább csökkeni fognak?, n=266 NT/NV nélkül ** KSH adata 2013/08 **

© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév13 A család reáljövedelmére vonatkozó várakozások* A lakosság reáljövedelemre vonatkozó várakozásai továbbra is kedvezőtlennek mondhatók: a megkérdezettek több mint fele (52%) az inflációnál kisebb mértékű növekedésre, vagyis a reáljövedelmük csökkenésére számítanak. *Családjának a jövedelme a következő 1-2 évben az áraknál nagyobb, hasonló vagy kisebb mértékben fog növekedni?, n=500

© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév14 Beruházások, megtakarítások

© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév15 Lakáseladás vs. lakásvásárlás megítélése* *Általában véve mit gondol, jó időpontot választ az az ember, aki most akar házat / lakást venni?, n=500 | Ön szerint érdemes ma házat, lakást eladni?, n=500 Kis mértékben nőtt azok aránya, akik szerint érdemes mostanában lakást vásárolni, most 58%, tehát jelenleg körülbelül 10 magyarból 6 venne lakást. A lakásuk eladását továbbra is mindössze 6% tartja érdemesnek.

© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév16 A lakás értékének változása − megkérdezettek érzékelése és a tények* *A házuk illetve lakásuk jelenlegi értéke az egy évvel ezelőtti értékéhez képest nőtt, változatlan maradt vagy csökkent? – akik saját lakásban, házban élnek, n=464 Budapesti lakások átlagos kínálati ára, a adatbázisában lévő 200 ingatlaniroda ellenőrzött kínálata alapján (ezer Ft/m2).