Közhasznú szervezet www.rirosz.hu Az EURORDIS és az IAPO tagszervezete Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetsége Pogány Gábor Ph.D.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Advertisements

Előadó: dr. Lengyel László Magyar Nemzeti Tanács Felsőoktatási ügyekkel megbízott Tanácsos.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A korai fejlesztés fontossága a Ritka Betegségek esetén – A betegszervezetek szerepe - RIROSZ. Pogány Gábor Ph.D. Ritka és Veleszületett.
Gondolkodj Egészségesen! Program OSZMK baleset-megelőzési konferencia szeptember 30.
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Magyar Kerékpárosklub Hungarian Cyclists’ Club (HCC)‏ László János, elnök.
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
A SHARE kutatás kínálta elemzési lehetőségek Gál Róbert & Vargha Lili Szirák, 2011.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
EU-információs és pályázati szolgáltatások civil szervezeteknek (Soros Alapítvány) Dr. Benedek László CELODIN Kht.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
„INTER-CIVIC: Vývoj dvojjazyčného portálu a digitálnych obsahov pre NGO”
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
Public Relations eszközök az egészségügyi intézmények szolgálatában
Budapest, február 17. Ritkák, de nem kevesek - avagy sok ritka sokra megy,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’ XIV. Országos.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
SAVARIA TISZK - működés tapasztalatai - Salgótarján, december 12.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A hippokratészi eskü értelmezése
KOLLABORÁCIÓT ÉS KOOPERÁCIÓT TÁMOGATÓ ESZKÖZÖK
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
AZ ÁPOLÁS ÉS AZ ÁPOLÓ.
A hálózati együttműködés lehetőségei és keretei. hálózat  „Minden olyan rendszer felfogható hálózatnak, amely egymástól elkülönült elemekből áll, és.
AdRisk Community action on Adolescent and Injury Risk – Közösségi összefogás a fiatalok baleseti kockázatának csökkentésére Európai szintű szituáció-elemzés,
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
….mert a ritka betegségek ellátása
A BIIRSZ tegnap, ma és holnap;
Előadás másolata:

Közhasznú szervezet Az EURORDIS és az IAPO tagszervezete Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetsége Pogány Gábor Ph.D. Nemzeti Betegfórum előkészítő választmányi tag A fogyasztók/betegek egyéni egészség-befektetései. „Előbb csináld azt, ami szükséges, utána azt, ami lehetséges, és máris azt fogod csinálni, ami lehetetlen” Assisi Szent Ferenc

Háttér: Az egészségügy és az orvoslás átalakulása a 21. században 1, Jelenlegi helyzet •Vizitekre alapozva kezel, ha a tünetek megjelennek és a normál funkció elvész •A professzionális autonómia vezérel •Csak szakemberek ellenőrzik a gondozást •A döntések tapasztalatra és tréningre alapozva születnek •A betegbiztonság egyéni felelősség kérdése •Titoktartás szükséges 21. sz-i megközelítés •Folyamatos gyógyító viszony – már a tünetek megjelenése előtt beavatkozik, megőrizve a normál funkciót •A gondozást a beteg szükségletei/értékei irányítják •A betegek a kontroll elsődleges forrásai •A döntések bizonyítékokon alapszanak •A betegbiztonság egy rendszer tulajdonság •Az átláthatóság fontos

Háttér: Az egészségügy és az orvoslás átalakulása a 21. században 2, Jelenlegi helyzet •A betegséghez vezető molekuláris és sejt szintű események nem ismertek •A rendszer csak a szükségletekre válaszol •A szakember részesül előnyben •A költségcsökkentés elsődleges igény •Súlyos pénzügyi és rokkantsági költségek meghaladva a lehetőségeket 21. sz-i megközelítés •Ismeri a preklinikai molekuláris eseményeket, a betegség kockázatát •A rendszer proaktív: előre látja a szükségleteket •A gyógyító team-ek közti kooperáció az elsődleges •A felesleges pazarlás folyamatos elkerülése fontos •Nagyságrendekkel hatékonyabb

A jövő paradigmája: a 4 P-s orvoslás PredictivePersonalizedPreemptive Participatory JövendölőSzemélyre szabottMegelőző Részvételen alapuló

Egészség versus gazdasági fejlődés  Az egészség nemcsak az egyén számára fontos!  A 21. század válság utáni gazdasági fellendülésének motorja a mega egészségipar lehet! (IT utáni Kondratyev ciklus)  az általános egészségi állapot fejlesztése egy ország gazdasági fejlődésének és társadalmi kohéziójának is záloga lehet!  Az egészségügy civil jellegű forrásai évtizedek óta dolgoznak ezen a területen  Szükséges a civilek munkájának összehangolása, a transzparencia kialakítása

AZ EGÉSZSÉGÜGY TÁRSADALMI BEÁGYAZOTTSÁ- GA Leegyszerűsítve, az emberek egészségét 20%- ban a veleszületett tulajdonságok, 35%-ban az életmód, 30 %-ban a természetes és társadalmi környezet, 15%-ban az egészségügyi ellátáshatározza meg (Simon Tamás Orvostovábbképző Szemle 2007; 14(9):13-16)

Egyéni felelősségvállalás 1.  Az egészség nyereség modell sarokköve az egyéni felelősségvállalás elérése!  Az egészségmegőrzés, a betegségtudatosság kialakítása, a betegségmegelőzés egyaránt fontos népegészségügyi és gazdaságossági szempontból  Az egészségünk a legnagyobb értékünk, tehát nem mindegy, milyen stratégiát választunk megtartására!  Az egyénnek a társadalommal egyetértésben, kohézióban kell felelősségtudatra jutnia, így érjük el a lehető legideálisabb eredményt

Egyéni felelősségvállalás 2.  Közösség nélkül nincs identitás.  Identitás nélkül nincs individuum.  Individualitás nélkül nincs szabadság és kreativitás...és nincs egészség sem,  sem egyéni, sem közösségi, sem társadalmi szinten.  Az egyén felelőssége óriási  A többség számára előnyösebb a rendszert hibáztatni, mint önmagának cselekedni

A civilek felelőssége  Kampányaink során elsődleges a figyelem felkeltése egy téma iránt:  Ritka Nap  Színes ernyők a Hősök terén  A figyelemfelkeltés társadalmi szintű, DE  Egyéni szinten, a szövetségen belül, egyéni sikereket érünk el, családoknak segítünk  Egyéni egészségnyereséget termelünk  Sikeres transzfert tudunk elérni az össztársadalmi összefogás és az egyéni problémák megoldása között

A hazai helyzet a betegszervezetek szintjén:  Tipikus az anyagi szűkösség és bizonytalanság  Relatíve alacsony szervezettségi szint  Kombinálva elégtelen infrastrukturális háttérrel és a megfelelő humánerőforrás hiányával!  Elégtelen kooperációs hajlandóság

A civil szervezetek megoszlása- Relative alacsony szervezettségi szint! (%) (KSH, 2006)

Az egészségügyi szervezetek együttműködési intenzitása : (%) (Péntek E., 2008)

  Közös tapasztalatok hasznosítása,   Jó gyakorlatok terjesztése,   Anyagi támogatás esélye,   A közös politikai nyomásgyakorlás lehetősége! Csak egy megoldás van! Hatékonyabb, professzionálisabb működés, stratégiai megközelítési móddal! Ennek a legjobb elérési útja a nemzeti és nemzetközi kooperáció! De nagyon nehéz!!

  Hogy elérjünk egy kritikus tömeget a döntéshozók és a társadalom szempontjából   Hogy a lehetséges maximális számú különböző ritka beteget képviselhessük   Kooperáció, források koncentrálása, jobb munkamegosztás   Egység, mérsékeltebb verseny   Megnövekedett befolyás a nemzeti hatóságokat és politikusokat tekintve   Tapasztalatok, információ és jó gyakorlatok megosztása   A ritka betegségekkel kapcsolatos ismeretek terjesztése   Hazánk ritka betegeinek nemzetközi képviselete Ezért alakítottuk meg a RIROSZ-t!

Jövőképünk  Egészségügyi civil szervezetek célkitűzései a NBF kapcsán:  Transzparencia elérése a szervezetek között  Egységes szakmai sztenderdek létrehozása az egyéni egészségnyereség maximalizálására  Demokratikus hozzáférés a gyógyítási javakhoz  Betegséggel járó stigmatizáció csökkentése  Folyamatos együttműködés a nemzeti konzultáció rendszerében  Szoros szakmai együttműködés kialakítása a szakkollégiumi rendszerrel  Kommunikációs jellegű jó gyakorlatok gyűjtése az egészségnyereség elérése érdekében

A RIROSZ néhány programja: • Euroterv I-II (Joint Action) projekt ( • Polka projekt ( • Burqol-RD projekt ( • EurordisCare2 projekt • Ritka Betegségek Világnapja ( • A diagnózis közlését segítő protokoll ( • Családi fejlesztő táborok • Uni-Versum Központ létrehozása ( versum-koezpont)

Euroterv  A ritka betegségek az EU népegészségügyi prioritása, mert nekik is joguk van a többiekével azonos esélyű gyógyuláshoz az igazságosság, egyenlőség és szolidaritás elve alapján.  Megszületett az EU Tanácsi Ajánlás, melyben hazánk is vállalta, hogy 2013-ig lesz nemzeti terv/stratégia minden tagállamban!  Az EUROPLAN program során kidolgozott konkrét ajánlások és indikátorok eszközt nyújtanak a tagállamok számára a saját tervük és stratégiájuk kidolgozásához, az európai szintű közös hálózat keretein belül.

Polka  A program az Eurordis és a Tudományos Múzeumok Európai Hálózata (ECSITE) által indított nemzetközi POLKA projekt keretében kerül megszervezésre.  Társfinanszírozásban valósul meg a közötti EU Közegészségügyi Programjával, DG Sanco-val. A 3 évre tervezett projekt 2008 szeptemberétől 2011 szeptemberéig tart.  A projekt során innovatív, kiscsoportos vitafórumok teszik lehetővé a ritka betegséggel élőket is érintő, megosztó etikai kérdésekről való informálódást, véleménycserét és konszenzushozatalt.  A terv szerint a projekt keretében fórumot szervezünk Európa szerte, 27 ország bevonásával, 21 nyelven, országonként minimum 80 résztvevővel!  Közvélemény-kutatási adatok

Polka témái 1. témakör Kezelésekhez és „árva” gyógyszerekhez való hozzáférés  Tudásközpontok  Határon átívelő egészségügyi ellátás  Meghatározható-e az egy betegre költhető költségvetési limit?  Meghatározható-e az egy betegre költhető költségvetési limit? 2. témakör Genetikai kérdések  Diagnózis, információhoz jutás, genetikai konzultáció  Újszülöttek szűrése  Őssejt kutatás  Beültetés előtti genetikai diagnosztika

Burqol-RD kutatás  ECONOMIC BURDEN AND HEALTH-RELATED QUALITY OF LIFE IN PATIENTS WITH RARE DISEASES IN EUROPE (BURQOL-RD)  Kutatás még tervezési szakaszban (vizsgálandó betegcsoportok kijelölése)  Módszer: kérdőív  Célja: felmérni milyen szociális/gazdasági hátrányokkal jár, ha valaki ritka beteg lesz  Nemzetközi felmérés lesz, a Fundación Canaria de Investigación y Salud koordinálásával és a DG Sanco, European Commission támogatásával  Hazai partnerünk a Budapesti Corvinus Egyetem - Egészség-gazdasagtani es Egészségügyi Technologiaelemzési Kutatóközpont

Ritka Betegségek Világnapja  56 résztvevő ország  február 26., Magyar Mezőgazdasági Múzeum Céljaink:  A ritka betegségekre, és a betegekre gyakorolt hatásukra irányuló figyelem és tudatosság növelése.  A hazai ellátórendszer tökéletesítése.  Támogatás szerzése a leendő Ritka Betegségek (Re)Habilitációs Központja számára! Egy ritka nap a nagyon különleges emberekért

Countries that participated in RDD

Ritka Betegségek Világnapja  A Magyar soros elnökség hivatalos eseménye, az EU informális központi eseménye  Ingyenes belépés a Múzeumba és a programokra is minden érdeklődőnek  Kb. 900 résztvevő  Kb. 30 stand + poszter  Igazi családi program  Párhuzamosan több program  Nagy sajtófigyelem (237 megjelenés, összevont elérés (REACH) fő, reklámegyenérték (AVE) Ft)

Programok  Szakmai Konferencia - on line egyenes video közvetítés  Szórakoztató programok  Játszósarok  Kézműves műhely  Ritka Szépségek Gyűjteménye kiállítás  Gergely Alexandra emlékdíj átadó  Standszekció  Médiavonzó esemény (színes tenyerek) + sajtókampány  Büfé

Mert egyedül nem megy… 

Köszönöm a figyelmet! Rare Diseases Hungary Honlap: Cím: H-1082, Budapest, Üllői út 82. Adószám: