NEVELÉS A CSALÁDBAN.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermeki viselkedés pszichés zavarai
Advertisements

A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Neveléselmélet, nevelésfilozófia
BEVEZTÉS A PEDAGÓGIÁBA
Hogyan tovább, kollégiumpedagógus? Vopaleczky György
Családszociológiai alapismeretek 1. rész
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Hatékonyság, eredményesség, méltányosság a köznevelési rendszerben:
Az integrált oktatás modellje Nahalka István Egyetemi docens
A személyiség.
Peremen billegő fiatalok
A harmadik erő elméletei
Önismeret Horváth Renáta.
Szocializáció Fogalmak:
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
A nevelés stílusa.
7. előadás Ember és vezetés, vezetési stílus
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY
Bevezető előadás. Összegzően meghatározhatjuk úgy is a személyiséget, mint az egyén jellegzetes gondolkodási, érzelmi és viselkedéses mintáit, melyek.
Szociális tanuláselmélet
Szociális tanulás formái
A gondozás,nevelés egysége
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Szocializáció Dr. Szabó-Tóth Kinga.
Szigor vagy engedékenység a gyermeknevelésben
CSALÁD.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A család szerepe, jellemzői
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Bevezető előadás ANDRAGÓGIA IFJÚSÁGSEGÍTŐKNEK Az akkreditált, iskolai rendszerű, felsőfokú szakképzésben 1. előadás.
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
Az emberi tanulás.
Az addikciók kialakulásában szerepet játszó fő tényezők
ÖRÖKLÉS, KÖRNYEZET, NEVELÉS
A pedagógus.
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
Nevelés és nevelői attitűdök
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
A kriminálpszichológia
Az alapvető művelődési igények meghatározói
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
Petrou Thessalia, spanyoltanár MA_LMK
A szülői példa jelentősége az utódok életében
Dr. Gyarmathy Éva MTA Pszichológiai Kutatóintézet
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
Út a sikeres tanuláshoz
Generációk és család.
A reklám centruma.
csütörtök A Menedék Alaítvány módszertana Alkalmasság a szociális munkában 1 Alkalmasság a szociális munkában Paróczi Zsolt.
Miskolc, Szenior tudáskormányzás Cédrus-NET Konferencia 1 Szenior kompetencia-deficit Csutorás György - Matiscsákné dr. Lizák Marianna.
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
A szocializáció folyamata
A viselkedés és az iskolaérettség kapcsolata
A FEJLŐDÉSLÉLEKTAN TÁRGYA, JELENTŐSÉGE, MÓDSZEREI
ÖNISMERET.
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
fogalma, módszerei – vezetési elméletek
A diszfunkcionálisan működő család
Előadás másolata:

NEVELÉS A CSALÁDBAN

A család A család fogalma A család funkciói - reprodukciós funkció - gazdasági funkció - szocializáció - feszültség szabályozás

A szocializáció A szocializáció: az embert érő hatások, az ezekre való reakciók folyamata, amelynek során az egyén megszerzi azt a tudást, a gyakorlati ismerteket és készségeket, amelyek alkalmassá teszik arra, hogy hatékonyan vegyen részt az társadalom, illetve az egyes csoportok életében. A családban a szocializáció az utánzás, mintakövetés és azonosulás segítségével történik

Családformák Nukleáris család Nagycsalád Zárt család Nyitott család

A családi nevelést meghatározó tényezők A család érzelmi légköre (meleg-hideg) A nevelés rugalmassága (nyílt-zárt) A követelmények határozottsága (erős-gyenge)

A családi nevelés típusai 1. Harmonikus nevelés (meleg-nyílt-erős) 2. Liberális nevelés (meleg-nyílt-gyenge) 3. Normatív nevelés (meleg-zárt- erős) 4. Túlvédő nevelés (meleg-zárt gyenge) 5. Autonóm-demokratikus nevelés (hideg-nyílt-erős) 6. Elhanyagoló nevelés (hideg-nyílt-gyenge ) 7. Kemény nevelés (hideg-zárt-erős) 8. Diszharmonikus nevelés (hideg-zárt-gyenge)

Szülői magatartásformák 1. Bátorító, megengedő nevelési stílus: önbizalom, önértékelés erősödése, pozitív énkép, belső kontroll, felelősség vállalása, önállóság 2. Tiltó, korlátozó nevelési stílus önértékelés gyengülése, negatív énkép, külső kontroll, felelősség elhárítása, függőség

Nevelési helyzetek - megoldási lehetőségek Agresszív megoldás Korlátozó megoldás Együttműködő megoldás Tehetetlenség

Anya – gyermek kapcsolat

Az anyával való kapcsolat alapvetően fontos a gyermek későbbi fejlődése szempontjából Monotrópia= az anyához való viszony minden későbbi kapcsolat alapja Az ember szeretetteljes törődés nélkül maradandó sérüléseket szenved A kötődés hiánya: hospitalizáció = testi lelki zavarok – ok: ingerszegény környezet

A kapcsolat zavarai Az anya és gyermek kapcsolat zavarainak egyik lehetséges forrása az anya éretlensége, felkészületlensége az anyaságra (rejtetten elutasíthatja a gyermekét ) Lehet, hogy az anya túlságosan aggódó, szorongó Gondot jelenthet az is, hogy az anya nem következetes

A szociális viselkedési zavarok okai: elhanyagolás, túlzott szigor, erőszak, kényeztetés, túlvédés, túlzott engedékenység 

Eltérő magatartásformák: túlzott félénkség, depresszió, rombolási düh, agresszió, feltűnést kereső viselkedésformák, szociális kötődésre való képtelenség.

ÖRÖKLÉS, KÖRNYEZET, NEVELÉS

ELMÉLETEK 1. Biogenetikus elmélet: a gyermek személyiségének fejlődését az öröklés determinálja. Az ember minden alapvető vonása öröklődik. 2. Szociáldeterminizmus: mindenben a környezet szerepét hangsúlyozza. Az emberi személyiség az őt érő környezeti hatások eredménye. 3. Konvergencia elmélet: a gyermek személyiségének fejlődésében két tényező működik együtt: az öröklés és a környezet. A két tényezőből az öröklés szerepe a hangsúlyosabb. (60/40 százalékos arányban.)

A személyiség fejlődését befolyásoló tényezők az öröklés, a környezet és a nevelés Biológiai öröklődés A minta öröklődése Szociokulturális öröklődés Környezet Nevelés

megjelennek a szülőktől öröklött gének, ill. azok Biológiai öröklődés Kromoszóma = sejttani egység, mely az öröklődésért felelős anyagot tartalmazza Gén = az öröklődés funkcionális egysége, a DNS molekula egy meghatározott szakasza Mutáció = a gének sorrendjében bekövetkező módosulás, kimaradás Genotipus = a szülőktől öröklött gének összessége Fenotipus = a genotipusnak az a része, amelynek megfelelő tulajdonságok megjelennek az utódokban Az öröklődés az a folyamat, amelynek során az utódokban megjelennek a szülőktől öröklött gének, ill. azok kombinációi.

A „minta” öröklődése Imprinting = az élet korai szakaszában igen gyorsan végbemenő, nem tudatos bevésődési folyamat (Konrad Lorenz)

Szociokulturális öröklődés A család által közvetített, korábban felhalmozott értékek. Nyelvi kód: kidolgozott kód korlátozott kód Az öröklött nyelvi kód hatása az iskolai teljesítményre

Környezet Környezet = az embert körülvevő természeti és társadalmi tényezők összessége Hatása a személyiség fejlődésére: - hely ahol él (szűkebb, közvetlen környezet) - település - a terület kultúrája Az intellektuálisan stimuláló környezet szerepe a személyiségfejlődésben

A nevelés, oktatás megvalósítja az adottságban rejlő lehetőségeket. A nevelés lehetőségei Az ember adottságait - mivel azok a fogamzás pillanatában eldőlnek - befolyásolni csak külső hatásokkal lehet. A befolyásoló tényezők között a legjelentősebb a nevelés személyiségformáló hatása. Az öröklött adottságokból a nevelés, tanulás, gyakorlás által képességek fejlődhetnek. A képesség alkalmassá teszi az egyént bizonyos tevékenységek sikeres elvégzésére. A környezet biztosítja azokat a feltételeket, amelyek révén az adottságból képesség, tehetség fejlődhet. A nevelés, oktatás megvalósítja az adottságban rejlő lehetőségeket.

A nevelés korlátai A nevelés korlátai azok a külső vagy belső eredetű zavarok, amelyek a nevelés folyamatában fellépnek, és ezáltal nehezítik a tervszerű nevelést. A zavaró tényezőknek két forrása van: 1. a szociális kapcsolatok megromlása. 2.fizikai zavarok A rossz szociális helyzet, az öröklött rendellenességek, az idegrendszeri és szervi megbetegedések, a különböző fogyatékosságok határt szabnak a nevelésnek.