Eredmények, ismeretek megosztása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Advertisements

A határmenti együttműködés „iskolapéldája” Előadó: Kiss Gábor projektvezető.
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 DISSZEMINÁCIÓ.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációjának értékelése Cseres-Gergely Zsombor – Scharle Ágota -
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
„FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
Megtakarításokról közérthetően mindenkinek
A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Projektmenedzsment szeminárium 1 Projektkészítő szeminárium Pályázati technikák gyakorlati alkalmazása.
Projektkezdeményezés és pályázatírás
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
dr. Földy Ferenc Operatív Program Kft február 23.
Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben
EEgészség Program szeptember. 22. Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet K+FINNOVÁCIÓ 1 EGÉSZSÉGÜGYI INFORMATIKAI K+F EREDMÉNYEK HASZNOSÍTÁSA Dr.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
DISSZEMINÁCIÓ Eredmények, ismeretek megosztása.
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
A szakdolgozat készítés minőségirányítási aspektusai
Információrendszer architektúrák I. gyakorlat
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program ( ) folyamatos és félidei értékelése Tájékoztató a évi értékelési tevékenységről a Monitoring.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Besenyi Sándor Regionális szakmai munkatárs Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. Régiós szakmai műhely - Szeged A „FoglalkoztaTárs.
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
Nemzetközi összefogás az ökológiai gazdálkodás e-learning oktatásáért
Valorizáció a Leonardo programban Muradin Eszter december 2. Leonardo Nemzeti Iroda.
Pályáztatás, projektmenedzselés az EU operatív programjaiban, gyakorlati tapasztalatok, problémák és megoldások -HEFOP ESZA Kht -
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
DM-004. Pályázatírás módszertana, gyakorlati alkalmazásai
Sikeres pályázás az EU-ban - Pályázatírói Információs Nap (2009. április 28., Budapest) NCA-NK-08-D-P-0053 Forrásteremtés Együtt a Munkaerőpiac Fejlesztéséért.
Web: Boros Áron ügyvezető OTP Hungaro-Projekt Kft. Félixfürdő, május 18. Egyszerűen a siker felé EU és üzlet.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Esettanulmány a projektmenedzsment lépéseinek bemutatására
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
„Míg élsz, egyre tanulj, és soha abba ne hagyd.” Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos.
Az OFA Kht. Civil Műhely Szakmai tanácsadás, információcsere, helyi és regionális foglalkoztatási partnerségek fejlesztése 1.Foglalkoztatási Civil Műhely.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Európai vállalkozók, Európai vállalkozások Dr. Szente Kálmán.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Határtalanul Együtt egymásért a zene és a tánc világában HA /14 Premier Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
INNOLEARN KONFERENCIA Gödöllő, szeptember 26.
A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Ricz András Regionális Tudományi Társaság,
AdRisk Community action on Adolescent and Injury Risk – Közösségi összefogás a fiatalok baleseti kockázatának csökkentésére Európai szintű szituáció-elemzés,
Királyné Kerék Anikó programvezető OFA Hálózat – Nyugat-dunántúli Regionális Iroda „KoopeRáció projekt hálózatépítéssel kapcsolatos kérdőíves felmérés.
Kinyitjuk az Adattárat Informatikatörténeti Adattár További tervek, felhívás közreműködésre.
1 AEMA – Hálózat Adult Education Made Accessible Projektcélok és megvalósítás - Információs nap Miskolc, március 19.
Máté Szilvia programvezető OFA Hálózat - Észak-Alföldi Regionális Iroda „KoopeRáció projekt hálózatépítéssel kapcsolatos kérdőíves felmérés eredményének.
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
1 SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS SZAKÉRTŐI MŰHELYMUNKA Február
Mitől innovatív egy vállalkozás? Nyert a pályázatom! Hogyan tovább? Segítünk a megoldásban!
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
Introduction to Közgazdasági Politechnikum Hogyan pályázunk mi?
Towards an Effective Regional Resource Allocation (TERRA) Zárókonferencia Nagyvárad, március 19. A projekt rövid bemutatása - célok és eredmények.
Továbbképzés Ide írja be a tárgyat..
Hatékony és pontos munkavégzés
dr. Kovács László főtitkár
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Üzleti terv bemutatása
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 3
Hatékony és pontos munkavégzés
Cégnév Üzleti terv.
Előadás másolata:

Eredmények, ismeretek megosztása DISSZEMINÁCIÓ Eredmények, ismeretek megosztása

A disszemináció fogalma Disszemináció = szétterjedés A projekt eredményeinek terjesztése annak érdekében, hogy a projekt által kiváltott hatás (hatásosság) és a projekt megvalósítására fordított források hasznosulása (hatékonyság) a lehető legnagyobb lehessen.

A disszemináció tartalma A disszemináció magába foglalja: a projektek során megszületett termékek, szolgáltatások EREMÉNYEINEK bemutatását, a projektmegvalósítás tapasztalatainak átadását (projektmenedzsment, együttműködés, problémák,…)

A disszemináció SA pályázatoknál Az eredmények terjesztésének „hazai” speciális problémái: Forráshiány - vállalkozások, intézmények egymás versenytársaként tűnnek fel. Elzárkózás - az eredmények eltitkolása. Nincs igazi együttműködés. „Dögöljön meg a szomszéd tehene is!” Megoldás: Együtt sírunk, együtt nevetünk elv érvényesítése.

Miért kell a disszemináció? A kézzelfogható eredmények mellett be kell mutatni: a nehezebben megragadható eredményeket (pl. a szakmai ismeretek bővülése). az áttételesen érvényesülő hatásokat (vállalkozás fejlődése, készségek alakulása). esetleges gondokat, problémákat. FONTOS a projektmenedzsment tapasztalatainak átadásához az együttműködés részletei, szervezési kérdések, válságkezelés, minőségbiztosítás.

A disszemináció a projekt szakaszaiban Projektünk hozhat értékes, terjesztésre érdemes részeredményeket is. A projekt megvalósítása alatt javasolt a részeredmények, tapasztalatok folyamatos nyilvánosságra hozatala – egyébként is készítenünk kell részjelentéseket – mérföldkő. A projekt befejeztével fontos valamennyi eredmény és tapasztalat rendszerezett megfogalmazása: A beérkező visszajelzések alapot jelenthetnek a projektmunka folyamatos értékeléséhez. A disszemináció maga is tárgya a projekt átfogó értékelésének.

EU-s információs források Érdemes az uniós tagállamokban megvalósított projekteket áttanulmányozni saját projektjeink tervezése során. Az Európai Bizottság által létrehozott adatbázisban kereshető formában, országonkénti, illetve témánkénti bontásban mintegy 500 „sikertörténet” rövid ismertetése olvasható az alábbi címen: http://www.europa.eu.int/comm/regional_policy/projects/stories/index_en.cfm

A disszemináció és fenntarthatóság A disszemináció segíti a támogatott tevékenység eredményeinek és hatásainak a projekt időbeli keretein túli fenntarthatóságát. A projekteredmények minél szélesebb körhöz való eljuttatása erősítheti az optimális hasznosítást. A hosszabb távú alkalmazás csak a projekt eredmények szükséges továbbfejlesztése révén érhető el.

Last bullet: To ensure that the implementation follows the relevant rules and regulations of the EU and the Member State

Lao Ce: Az út és erény könyve ÚTRAVALÓ „…Ezért a bölcs sürgés nélkül működik, szó nélkül tanít, nézi az áramlást és hagyja, nem erőlködik, alkot, de művét nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem őrzi, el se veszíti…” Lao Ce: Az út és erény könyve