Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Élelmiszerbiztonsági útmutató
Advertisements

Az A vércsoport.
A napsugárzás jótékony hatásai:
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Mi az a mikroorganizmus?
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
III. Belgyógyászati Klinika
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
Táplálékok, tápanyagok
Folyók, Hol-tenger és érdekességek
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
A védekezés.
Mik azok a mikrobák?.
ACTINOMYCES NEMZETSÉG
Szintetikus mosószerek Eutrofizáció
Kénsav H2SO4.
Az Ökológia biotikus és abiotikus tényezői
A KÉMIAI REAKCIÓ.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
A Biogáz (házilag) Felhívjuk a kedves nézők figyelmét, hogy ha a következő szövegek hallatán,illetve képek láttán valakinek bármilyen baja lesz, azért.
Élelmiszerek gyártása
Cellulóz.
Növények országa. Moszatok törzsei.
Készítette: Leidecker Orsolya
Évszakok a kertben 5. osztály.
A növények lebontó folyamatai: Az erjedés és a légzés
A baktériumok.
A Föld zöldellő csodái.
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
Talaj összes foszfor tartalmának meghatározása
Nitrogén mineralizáció
Antibiotikumok és antibiotikum-rezisztencia
A szervezet természetes védekezőképessége
Nano Silver.
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Élőlények kölcsönhatása, élő környezeti tényezők
A sínekről. (Krónikus betegségek, allergiák, visszatérő betegségek.)
Azok akik nem állatok és nem növények, különcök
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók
Bakteriális megbetegedések
Hasznos baktériumok Oláh Szófia 10.B.
Környezetvédelem.
EGY KIS ISMÉTLÉS MI A PROKARIÓTÁK JELENTŐSÉGE A MINDENNAPI ÉLETBEN?
Környezetvédelem.
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Gyomorsav és epe szerepe a szervezetben
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
A FOSZFOR 1 – táplálék a talaj mikroszervezeteinek 2 – táplálék a növénynek 3 – szerkezet javító hatás a talajnak.
A VÉR FELÉPÍTÉSE ÉS FELADATAI KÉSZÍTETTE: RÁCZ KATA.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Nitrogén csoport V. főcsoport. Sorold fel az V. főcsoport elemeit és vegyjelüket! NitrogénNnemfémgáz FoszforPnemfémszilárd ArzénAsfélfémszilárd AntimonSb.
Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.
Készítette: Üsth Ella Mónika
A prokarióták.
Mikrobák mennyiségi meghatározása
10. rész :Táplálékunk összetevői
22. lecke A szénhidrátok.
Nem kórokozó baktériumok
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák? Hasznos mikrobák Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?

Hasznos mikrobák Több milliárd mikrobát ismerünk, és még sokkal több van, ami felfedezésre vár. E mikrobák többsége vagy: az életben maradásunkhoz szükséges, egyéb módon hasznos a szervezet számára, az iparban hasznosítható.

A természetben Mikroba–növény kölcsönhatás: A természetben sok olyan mikroba található, amely a növények növekedését segíti elő. A rhizobaktériumok a talajban található nitrogént kötik meg, amely sokféle termény növekedéséhez szükséges. gyökerek mikrobák

A természetben Oxigéntermelés A cianobaktériumok vagy kékalgák oxigént termelnek az óceánokban.

A természetben Lebomlás Jelentése: a szerves anyag komposzttá való lebomlása. Elsőként a gombák hatolnak be a talajban levő szerves anyagba, majd őket követik a baktériumok. A szervetlen tápanyagok ilyen újrahasznosítása nélkül a Földön megszűnne a szerves anyagok elsődleges termelése.

A Lactobacillusokat joghurt és a sajt előállításához használják. Az élelmiszeriparban Sajt és joghurt A joghurt és a sajt a tejsav erjedése (fermentációja) során keletkezik. Néhány gombafajtát pedig arra használnak, hogy kékké változtassák a sajtot! Kenyér és más kelt tésztafélék Az élesztőt kenyér és egyéb kelt tésztafélék előállítására használják. Alkoholgyártás Az élesztőt az alkoholgyártásban is használják, ekkor az erjedés levegő nélkül zajlik. A Lactobacillusokat joghurt és a sajt előállításához használják. A Saccharomyces cerevisiae-t kenyér és az alkohol készítéséhez használják.

Az élelmiszeriparban Erjedés Az a folyamat, amelynek során a baktériumok egyszerű összetevőkké - pl. szén-dioxiddá, alkohollá - bontják le az összetett cukrokat. Az erjedés során az élelmiszerből egy új élelmiszer jön létre.

A penicillint a Penicillium gomba termeli. A gyógyításban Penicillin Alexander Flemming fedezte fel 1928-ban. A Penicillium notatum nevű gomba termeli. Ez ma az egyik leggyakrabban alkalmazott antibiotikum. Védőoltások A védőoltást Edward Jenner találta fel 1796-ban. Általában az egyébként megbetegedést okozó kórokozó gyenge vagy inaktív változatából állítják elő. A penicillint a Penicillium gomba termeli.

Probiotikumok Mik ezek? Élő mikroorganizmusok, amelyek megfelelő mennyiségben fogyasztva kedvező hatással vannak a befogadó szervezet egészségi állapotára. Milyen típusú baktériumok? Lactobacillusok, amelyek részét képezik az emberi bélrendszer természetes mikroflórájának. Lactobacillusok

Probiotics Hogyan működnek? közvetlenül a kórokozó mikrobákkal lépnek kapcsolatba, s megakadályozzák, hogy azok betegséget okozzanak megerősítik az emésztő traktus természetes határát, amely a patogén mikrobák ellen nyújt védelmet a "versengő kizárás" azt jelenti, hogy a jótékony hatású és a betegséget okozni képes mikrobák versengenek egymással a táplálékért és egyéb erőforrásokért - és időnként kiszorítja egyik a másikat kölcsönhatásba lépnek az immunrendszerrel és erősítik azt