Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák? Hasznos mikrobák Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Hasznos mikrobák Több milliárd mikrobát ismerünk, és még sokkal több van, ami felfedezésre vár. E mikrobák többsége vagy: az életben maradásunkhoz szükséges, egyéb módon hasznos a szervezet számára, az iparban hasznosítható.
A természetben Mikroba–növény kölcsönhatás: A természetben sok olyan mikroba található, amely a növények növekedését segíti elő. A rhizobaktériumok a talajban található nitrogént kötik meg, amely sokféle termény növekedéséhez szükséges. gyökerek mikrobák
A természetben Oxigéntermelés A cianobaktériumok vagy kékalgák oxigént termelnek az óceánokban.
A természetben Lebomlás Jelentése: a szerves anyag komposzttá való lebomlása. Elsőként a gombák hatolnak be a talajban levő szerves anyagba, majd őket követik a baktériumok. A szervetlen tápanyagok ilyen újrahasznosítása nélkül a Földön megszűnne a szerves anyagok elsődleges termelése.
A Lactobacillusokat joghurt és a sajt előállításához használják. Az élelmiszeriparban Sajt és joghurt A joghurt és a sajt a tejsav erjedése (fermentációja) során keletkezik. Néhány gombafajtát pedig arra használnak, hogy kékké változtassák a sajtot! Kenyér és más kelt tésztafélék Az élesztőt kenyér és egyéb kelt tésztafélék előállítására használják. Alkoholgyártás Az élesztőt az alkoholgyártásban is használják, ekkor az erjedés levegő nélkül zajlik. A Lactobacillusokat joghurt és a sajt előállításához használják. A Saccharomyces cerevisiae-t kenyér és az alkohol készítéséhez használják.
Az élelmiszeriparban Erjedés Az a folyamat, amelynek során a baktériumok egyszerű összetevőkké - pl. szén-dioxiddá, alkohollá - bontják le az összetett cukrokat. Az erjedés során az élelmiszerből egy új élelmiszer jön létre.
A penicillint a Penicillium gomba termeli. A gyógyításban Penicillin Alexander Flemming fedezte fel 1928-ban. A Penicillium notatum nevű gomba termeli. Ez ma az egyik leggyakrabban alkalmazott antibiotikum. Védőoltások A védőoltást Edward Jenner találta fel 1796-ban. Általában az egyébként megbetegedést okozó kórokozó gyenge vagy inaktív változatából állítják elő. A penicillint a Penicillium gomba termeli.
Probiotikumok Mik ezek? Élő mikroorganizmusok, amelyek megfelelő mennyiségben fogyasztva kedvező hatással vannak a befogadó szervezet egészségi állapotára. Milyen típusú baktériumok? Lactobacillusok, amelyek részét képezik az emberi bélrendszer természetes mikroflórájának. Lactobacillusok
Probiotics Hogyan működnek? közvetlenül a kórokozó mikrobákkal lépnek kapcsolatba, s megakadályozzák, hogy azok betegséget okozzanak megerősítik az emésztő traktus természetes határát, amely a patogén mikrobák ellen nyújt védelmet a "versengő kizárás" azt jelenti, hogy a jótékony hatású és a betegséget okozni képes mikrobák versengenek egymással a táplálékért és egyéb erőforrásokért - és időnként kiszorítja egyik a másikat kölcsönhatásba lépnek az immunrendszerrel és erősítik azt