Radioaktivitás Természetes radioaktív sugárzások

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az anyagszerkezet alapjai
Advertisements

2011.Október 03. Szent László ÁMK, Baja
A természetes radioaktív sugárzások
Készítette: Bráz Viktória
Radioaktivitás Henry Becquerel: egy véletlen során felfedezi a radioaktivitás jelenségét 1895-ben. Pierre és Marie Curie: 8 tonna uránszurokércből 0,1.
Radioaktivitás és atomenergia
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Kémia Hornyák Anett Neptun-kód: XIGGLI
Az atomok Kémiai szempontból tovább nem osztható részecskék Elemi részecskékből állnak (p, n, e) Elektromosan semlegesek Atommagból és elektronokból.
Radioaktivitás, izotópok
A termeszétes radioaktivitás
Radioaktív anyagok szállítása
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
Készítette: Borsodi Eszter Témakör: Kémia I.
Neutron felfedezéséhez vezető Bothe- Becker kísérlete 1930
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Magfizika Radioaktivitás felfedezése Az atommag Radioaktív bomlások
Becquerel, Henri ( ) Legfontosabb eredményeit a fluoreszencia, a foszforeszencia, az infravörös sugárzás és a radioaktivitás területén érte el.
Mindent a radioaktivitásról
Dr. Csurgai József Sugárzástan 1. Dr. Csurgai József
Dr. Csurgai József Gyorsítók Dr. Csurgai József
Radioaktivitás Bomlási kinetika
Az atommag.
Magfúzió.
Tartalom Az atom felépítése Az atom elektronszerkezete
Atomenergia.
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Sugárvédelem és jogi alapjai
Veszprémi Viktor ATOMKI, Debrecen Supported by OTKA MB
Veszprémi Viktor Wigner Fizikai Kutatóközpont OTKA NK81447
Rutherford kísérletei
Tanárnő : Szilágyi Emese
2. AZ ATOM Atom: atommag + elektronfelhő = proton, neutron, elektron
Az atommag 7. Osztály Tk
Az atommag szerkezete és mesterséges átalakítása
Marie Curie Skłodowska (Varsó,1867-Sallanches, 1934)
Az anyagok részecskeszerkezete
Az atom felépítése.
A termeszétes radioaktivitás
sugarzaserzekelo eszkozok
A termeszétes radioaktivitás
Radioaktivitás II. Bomlási sorok.
Jean Baptiste Perrin ( )
A 11. évfolyam fizika faktosainak előadása. Mit jelent az „őselem” és az „elemi részecske” kifejezés? A történelem folyamán milyen elképzelések születtek.
Környezetkémia-környezetfizika
Kép- és modellalkotó eszközök az orvosi gyakorlatban 2. előadás: Matematikai és fizikai alapok.
Az atom sugárzásának kiváltó oka
A radioaktivitás és a mikrorészecskék felfedezése
A kvantum rendszer.
Természetes radioaktív sugárzás
Az atommag alapvető tulajdonságai
Úton az elemi részecskék felé
Máté: Orvosi képfeldolgozás1. előadás1 A leképezés tárgya Leképezés Képfeldolgozás Felismerés Leletezés Diagnosztizálás Terápia Orvosi képfeldolgozás Minden.
2. AZ ATOM Atom: atommag + elektronfelhő = proton, neutron, elektron
RAdiOaktivitás, nukleáris energia
Sugárzások környezetünkben
RÖNTGENSUGÁRZÁS.
Bővített sugárvédelmi ismeretek 1. Bevezetés, sugárfizikai ismeretek Dr. Csige István Dr. Dajkó Gábor MTA Atommagkutató Intézet Debrecen TÁMOP C-12/1/KONV
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Nukleáris medicina Lényege: A radioaktív izotópok diagnosztikai és therápiás célból való felhasználása.
Curie házaspár Készítette: Kőszegi Zoltán. Curie házaspár.
A nagyon sok részecskéből álló anyagok
AZ ATOM FELÉPÍTÉSE.
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Atomenergia.
A) hidrogénizotóp (proton)_____1H1 B) hidrogénizotóp (deutérium)__1H2
ATOMMAGFIZIKA Chadwick Marie Curie Becquerel Szilárd Leó Teller Ede
A maghasadás és a magfúzió
Az atomelmélet fejlődése
Előadás másolata:

Radioaktivitás Természetes radioaktív sugárzások

Radioaktivitás: Egyes elemek azon tulajdonsága, hogy minden külső beavatkozás nélkül, radioaktív sugárzás kibocsátása közben elbomlanak, és más elemekké alakulnak. A természetes radioaktivítás a természet-ben előforduló néhány elemnek és izotópjainak tulajdonsága. A 80-nál nagyobb rendszámú elemek és néhány könnyebb elem izotópjai radioaktívak.

Mesterségesen radioaktívak azok az elemek és elemek izotópjai, amelyek a természetben nem fordulnak elő, és mesterségesen, atommáglyában, gyorsító berendezésekben atom robbanásakor, radioaktív besugárzás hatására lezajló magreakciókban keletkeznek.

A radioaktivitás felfedezése Antoine Henri Becquerel (1896) Az uránérc előzetes besugárzás nélkül is bocsátott ki bizonyos sugarakat, amelyek a fényhez hasonló nyomot hagytak a fényképezőlemezen. Antoine Henri Becquerel 1852-1908 Francia fizikus

Becquerel: Különböző ásványok fluoreszkálását (meg-világítás utáni fénykibocsátás) vizsgálta Feltételezte:hogy ha fényhatásnak teszi ki őket, akkor azok utóvilágítást mutatnak Először röntgensugárzásra gyanakodott, ezért - mivel az minden anyagon áthatol - fekete papírba csomagolva egy fiókba tette fotolemezei mellé. Azok megfeketedtek. Ez akkor is bekövetkezett, ha előzetesen nem világította meg az ásványokat. Becquerel 1896. március 5-én kijelentette, hogy az urántartalmú ásványok röntgen-sugárzást bocsátanak ki.

A radioaktivitás felfedezése Marie Curie (1867-1934) Pierre Curie (1859-1906) Felfedezték a polóniumot és a rádiumot Megfigyelték, hogy az új sugárzás független a sugárzó elem fizikai és kémiai állapotától Radioaktív sugárzás: előzetes energiaközlés nélkül bekövetkező sugárzás

Maria Sklodowska (Curie felesége) 1898. december 26-án az uránnál milliószor erősebben sugárzó anyagot választott ki. Rádiumnak nevezte el (radius - sugár). Másik anyagot is találtak, amely 5000-szer jobban sugárzott a rádiumnál. Ez a polónium nevet kapta (Lengyelország után). 1903-ban a sugárzás vizsgálata terén elért eredményeikért Nobel-díjat kaptak.

Marie Curie nevezte el ezeket az anyagokat radioaktív anyagoknak, a jelenséget radioaktivitásnak, a sugárzást pedig radioaktív sugárzásnak. A radioaktív sugárzás vizsgálata céljából Curie-ék több, mint egymillió tonna olcsó érchulladékot szereztek be egy osztrák uránfesték gyárból. Mindebből 0,1 g tiszta RaCl2-t sikerült kiválasztaniuk.

A radioaktív anyagból kilépő sugarakat elektromos mezőbe vezette, a sugárzás három összetevőjét figyelte meg. Ernest Rutherford (1871-1937)

A sugárzás tulajdonságai külső hatás nélkül keletkezik erőssége az elem mennyiségétől függ fizikai és kémiai változások nem befolyásolják kémiai hatása van, megfeketíti a filmet ionizáló hatása van élő sejteket károsítja fluoreszkálást, foszforeszkálást okoz

A radioaktív sugárzás típusai α-sugárzás: nagy sebességű He2+- ionokból áll, ionizáló hatása legnagyobb, áthatoló képessége a legkisebb β-sugárzás: közel fénysebességű elektronokból áll, ionizáló hatása kisebb, áthatoló képessége nagyobb ϒ-sugárzás: nagy frekvenciájú elektromágneses hullám, ionizáló hatása legkisebb, áthatoló képessége legnagyobb

Az -sugarak kétszeresen ionizált héliumatomok, a bomlás után kettővel kisebb rendszámú, néggyel kisebb tömegszámú elemet kapunk. Energiája: 0,8- 1,2 pJ Sebességük: 107 m/s nagyságrendű A -bomlásnál a neutrino is kilép az anyagból. (pozitron) A mag tömegszáma az elektron kis tömege miatt nem változik, rendszáma viszont növekszik. A neutron protonná vagy a proton neutronná alakul át elektron kibocsátása vagy elnyelése révén. Energiája: fJ és pJ közötti tartomány Sebességük: 108 m/s nagyságrendű

Az atommag úgy is átalakulhat: A -sugárzás igen rövid hullámhosszú, nagy energiájú, nagy áthatolóképességű elektro-mágneses sugárzás, amely mindig csak - vagy - sugárzással fordul elő. A radioaktiv bomlás által keletkezett új elem gyakran ismét radioaktív. Az atommag úgy is átalakulhat: (neutron) Az ilyen magátalakulást K-befogásnak nevezzük. A Z rendszám 1-gyel csökken, az A tömegszám változatlan marad, és egy ϒ-foton, illetve egy neutrinó távozik a magból.

A sugárzások áthatolóképessége: α: levegőben néhány centiméter β: levegőben néhány méter γ: levegőben néhány száz méter

A radioaktivitás a sugárzó atomok belső átalakulásának következménye. Radioaktív családok A radioaktivitás a sugárzó atomok belső átalakulásának következménye. A radioaktív elemek családokba sorolhatók, melyben egymást követő bomlások sorozata játszódik le,míg egy stabil izotóp keletkezik. Mindegyik családnak van egy : Leghosszabb felezési idővel rendelkező őseleme (névadó) Stabil végső eleme, amely valamelyik ólomizotóp, ill. a bizmut A bomlási sorok tömegszáma 4-el osztva azonos maradékot ad, a családok eszerint különülnek el.