Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Neutron felfedezéséhez vezető Bothe- Becker kísérlete 1930

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Neutron felfedezéséhez vezető Bothe- Becker kísérlete 1930"— Előadás másolata:

1 Neutron felfedezéséhez vezető Bothe- Becker kísérlete 1930
Készítette: Schön Tibor

2 1930 Bothe- Becker kísérlet
1930-ban Walter Bothe és Herbert Becker Li, Be, és B –t sugárzott be 5,3MeV-os α-sugárzással, amely sugárzást polóniumból nyertek. Így próbáltak magreakciókat létrehozni. Beríliumot bombázva az alábbiakat tapasztalták: A felszabadult elemet a mágneses mező nem térítette el tehát nem proton, de a Geiger-Müller számláló jelzett. Az ólom csak kis mértékben nyelte el a keletkezett anyagot. (Elnyelési együttható 0,22cm-1 , ami 3-4Mev-os γ-sugárzásnál 0,46cm-1) Tehát nem γ-sugárzás.

3 Bothe-Becker Kísérleti elrendezés

4 Mi történt? A keletkezett sugárzás kezdetben azonosítatlan marad és a Berillium-sugárzás nevet kapja. Megindul a kutatás a misztikus Be-sugárzás után Párizsban Frederic és Iréne Joliot-Curie 1932-ben parafint bombáztak Berillimum-sugárzással. Kimutatták, hogy az ismeretlen sugárzás sok hidrogént tartalmazó anyagokból protonokat tud kilökni.

5 A megoldás Bothe- Becker kísérlet leírása képlettel:
. Chadwick 1932-ben rájön, hogy ebben a berillium-sugárzásban lehet a régóta keresett részecske. Megismétli Curie házaspár kísérletét, de annyival kiegészíti azt, hogy a "berillium - sugárzással" nemcsak parafint sugároz be, hanem nitrogént is. A parafinból kilökött protonokat és a meglökött, így ionizálódó nitrogént ködkamrában lefényképezi. Ezen kívül proporcionális erősítővel ellátott ionizációs kamrával megméri a kilökött protonok illetve nitrogén atomok energiáját. Rájön hogy a Berillium-sugárzást alkotó részecske közel proton tömegű semleges részecske azaz NEUTRON. Bothe- Becker kísérlet leírása képlettel:


Letölteni ppt "Neutron felfedezéséhez vezető Bothe- Becker kísérlete 1930"

Hasonló előadás


Google Hirdetések