HIPOTÉZIS A képzésben és oktatásban megjelent alábbi három fogalom paradigmaváltást okozott:  Flexible Learning  Distance Education  Open Learning Thomas.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Forrás: Educatio folyóirat 2003/III szám, - E-LEARNING / Buda András: Virtuális oktatás című cikke Előadó: Burai István György cím:
Advertisements

Tudástár informatika digitális tananyagok linkgyűjteménye
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
PowerPoint program A PowerPoint programot nyissuk meg a Start menüből.
Internetes attitűdváltozások a felsőoktatási hallgatók körében 2002–2007 Dr. Vig Zoltán augusztus 26.
A tanulás jövője Dr. Kuti István oktatási főigazgató-helyettes
Informatika tanításom
Internet és tanulás – a 21. század kihívása
Teleházakban telementorálás •Cél korosztály év •„Virtuális kitekintés” •„ On-line ” képességfejlesztés •Informatika tanárok hiánya a régióban Egyéni.
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 4. konferencia.
Weszely Orsolya Bertalan Tamás
A könyvtár mint a felnőtt képzés helyszíne Tapasztalatok a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központban.
Paradigmaváltás az oktatásban
E - Learning Információtechnológiai támogatás a nyitott- és távoktatásban.
E-learning és a multimédia
A szakképzési rendszer modellje. 1. sz.m.2. sz.m.3. sz.m. 4. sz.m.5. sz.m. 6. sz.m. Kötelező szakmai tantárgyak Tantárgyi vizsgák Választható szakmai.
Az ICT hatása az oktatási folyamatra Paradigmaváltás az oktatásban.
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
Energiatermelés és környezet © Gács Iván (BME) 1 Energiatermelés és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet.
Prezentációkészítés Microsoft PowerPoint.
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
JÓ GYAKORLAT Digitális taneszközök használata történelem órán
Digitális szövegfeldolgozás Nappali tagozat
Elektronikus tanulási környezetek sajátosságai
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
PREZENTÁCIÓ KÉSZÍTÉS (előadás készítés) (bemutató készítés)
e-Learning a tanárképzésben
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Informatikai alapszoftverek
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Követelmények Multimédia A tantárgy általános célja, célkitűzése A számítógépen alapuló multimédia-alkalmazások elméleti alapjainak megismertetése.
E-learning Kovácspál Eszter.
Számítástechnikai szoftver üzemeltető
Prezentáció készítés MS PowerPoint segítségével
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
Tanulási és tanítási stílusok elektronikus környezetben
Microsoft Office Power Point 2003 segítségével
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény MEGNYITÓ.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
A tehetséggondozás 25 éve a törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskolában   „Az első lépések”
Prezentáció és grafika
Az Internet alkalmazásának lehetőségei Áttekintés.
Általában a kétszintű informatika érettségiről. Források, ahol utána nézhetünk részletesebben:
+ Idegennyelv-oktatás az általános iskola 1-3. évfolyamán OFI-konferencia Budapest, Morvai Edit.
Bemutatókészítés Szövegek, képek és egyéb objektumok vetíthető diakocka-sorozaton való elhelyezése. Az adatelemek pozícionálási és formázási beállítása.
1 Egy HEFOP projekt tapasztalatai Farkas András február 26. Digitális tanulási környezet alkalmazása az informatikai kompetenciák.
Készítette: Kiscsatári Nóra
Ambrusné Dr. Somogyi Kornélia
Weblap-szerkesztés. Információs hálózati szolgáltatások Internet fontosabb szolgáltatásai (szóbeli) Elektronikus levelezési rendszer használata (szóbeli)
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Bevezetés az informatikába 8. előadás Dokumentumkészítés számítógéppel II.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Kommunikáció-technológia specializáció
Számítógéphálózatok Távadatfeldolgozás 2000/2001. Tanév, II. félév Dr. Vadász Dénes.
Budapest szeptember 28.. A webes alkalmazás a CD főkönyvtárában lévő index.html nevű fájllal indítható el.
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
Információs és Kommunikációs Technológiák
Informatika Oktató: Bock Ádám. Prezentáció készítés PowerPoint program segítségével.
A verseny meghirdetője: Informatika - Számítástechnika Tanárok Egyesülete A verseny célja: az informatikában tehetséges diákok számára lehetőséget teremteni.
Biztosítási matematika és kockázatelemzés I. Egészségbiztosítási szakirány Előadó és gyakorlatvezető: Vályi Sándor Fogadóóra: kedd 14-15, 208/4. szoba.
A verseny helyszíne a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és AMI, Százhalombatta.
Új technológiák alkalmazási lehetőségei a mentori munkában Készítette: Lőrinczné Tasi Zsuzsanna.
Szövegszerkesztési alapfogalmak
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK „ Az intézményi felelősök felkészítése a Szakképzési Minőségbiztosítási Keretrendszer (SZMBK) követelményeinek figyelembevételével,
Prezentációk 2. Bemutatók készítése.
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

HIPOTÉZIS A képzésben és oktatásban megjelent alábbi három fogalom paradigmaváltást okozott:  Flexible Learning  Distance Education  Open Learning Thomas Kuhn: STRUCTURE OF SCIENTIFIC REVOLUTIONS (1962) A paradigma olyan koncepciók, értékek, felfogások és praktikumok együttese, amely a valóság egy jellegzetes vízióját alkotja, és amely segítségével egy közösség önmagát szervezi. TANÁRKÉPZÉS TANÁROK NÉLKÜL? A HÁLÓZAT ALKALMAZÁSA A TANÁRKÉPZÉSBEN Balogh Imre BDF Informatika Tanszék – BME Távoktatási Laboratórium

Nyitott tanulás (Open learning) Változatos tanulási helyzet, amely biztosítja a kötetlen részvételt és a tanulók nagyobb felelősségét nemcsak abban, hogy hol és mit tanulnak, hanem például abban is, hogy mit és hogyan tanulnak és mennyit ér a tudásuk (Scriven, 1991) Rugalmas tanulás (Flexible learning)  Kielégíti az egyéni tanulási igényeket  Nagyobb felelősséget kíván a tanulóktól  Hatékonyan használja az erőforrásokat  Lehetőséget biztosít a differenciált tanulásra  Támaszkodik a saját fejlesztésekre  (Cooper, 1996 Taylor, 1997) Távoktatás (Distance education) A távoktatás három generációja:  Single medium –levelezés modell (alacsony interakciós szint)  Multimedia modell (Open University)  Információtechnológia – telelearning model (USA)

Rugalmas – és nyitott tanulás a BDF-en es tanévtől: Bevezetés az információtechnológiába. 1. Évfolyam 2 félév, heti 2óra Célok:  Információtechnológiai ismeretek közvetítése, annak érdekében, hogy a hallgatók képesek legyenek a rugalmas- és nyitott módszerek alkalmazására  Annak vizsgálata, hogy az adott tananyag elsajátítása mennyiben lehetséges rugalmas- és nyitott tanulási környezetben. Hipotézis Elegendő előképzettség esetén az információtechnológia tanítható rugalmas és nyitott oktatási módszerekkel állandó tanári jelenlét nélkül a főiskola intranet hálózata segítségével. Adatok  Létszám: 314 hallgató  Ebből rugalmas- és nyitott módszerrel oktatott: 93 hallgató

Tananyag Bevezető előadás Alapismeretek Windows alapismeretek Internet I. – , WWW Szövegszerkesztés I. Szövegszerkesztés II. Szövegszerkesztés III. Szövegszerkesztés IV. Zárthelyi dolgozat Internet II. – Alapok, Internet III. – WWW Internet IV. – IRC, ICQ Internet V. – FTP, Outlook Záró előadás Zárthelyi dolgozat Prezentációkészítés I. Microsoft Word Prezentációkészítés II: Új bemutató tervezősablon használatával. (Színséma, diaminta, beépített elrendezések). Áttűnés. Időzítéspróba. Prezentációkészítés III. Bemutató készítése üres bemutatóból. Diák másolása, törlése, beszúrása. Objektumok beszúrása. Prezentációkészítés IV. Táblázat; Jegyzet, Animáció, Akció, nyomtatás, Úticsomag. Képfeldolgozás I. Monitorok, grafikus kártyák. Microsoft Photo Editor Zárthelyi dolgozat Képfeldolgozás II. Microsoft Photo Editor további lehetőségei Hangfeldolgozás A hang fizikai tulajdonságai. A Windows és a hang. Hangrögzítő. Médialejátszó. CD lejátszó. HTML szerkesztés I. Weblap részei, Alapfogalmak Word és a HTML HTML szerkesztés II. Word és a HTML (objektumok) PowerPoint és a HTML Zárthelyi dolgozat

Felmérés Az oktatás megkezdése előtt egy kérdőíves felméréssel megvizsgáltuk a hallgatók előképzettségét, valamint a számítógéphez, számítógéphálózathoz és internethez való viszonyát. Ezek közül néhánynak az eredményét mutatják a következő diagramok. A vizsgálat eredményeinek elemzése folyamatban van. A szerzett tapasztalatok alapján a következő tanévben a vizsgálatot megismételjük, a vizsgálatba bevonjuk a számítástechnika szakosok, valamint a levelező tagozatos hallgatókat is.

Első félév Második félév