Kísérleti terápia – fájdalomcsillapítás nélkül? Jávor András dr.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Advertisements

Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
Biztosítás. Mi jelent a biztosítás? •A biztosítás a nyugalom megvásárlásának egy formája •Ha valamilyen szerencsétlen előre nem látható veszteséget szenvedsz.
GKV - kötelező egészségbiztosítás (előre meghatározott szolgáltatások előre meghatározott önrésszel) A kötelező egészségbiztosítás alapelve: minden biztosítottnak.
A felzárkózás keretei Bauer Tamás. Konvergencia? Felzárkózás? •A konvergenciaprogram felzárkózási program •Leszakadás vagy felzárkózás? A helyes pályára.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Kornai János: VITAINDÍTÓ ELŐADÁS Egészségbiztosítási reform konferencia január
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
A magyar egészségbiztosítási rendszer
A rendszerváltozás és az egészségbiztosítás
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
G M P Dr. Hetényi László.
Egészségügyi finanszírozás
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
A magyar egészségügy reformja június Dr. Kincses Gyula ESKI Főigazgató.
1 GKI-EKI Egészségügykutató Intézet A cselekvés igénye és (talán) lehetősége politikai konszenzus helyett Skultéty László ügyvezető igazgató GKI-EKI Egészségügykutató.
„Egy hálóban webezünk!” - a reformok informatikai kihívásai
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
Gondolatok a jubileumi XX. Magyarországi Egészségügyi Napokról
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
ÉRDEKVÉDELEM Dr. Borsi Éva május. Dr. Papp Lajos Miatyánkja Mikor hittél abban, hogy téged megbecsülnek, Munkád elismerik, lakást is szereznek,
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
A mindenkori kormányzati intézkedés kritikája mindig szimpatikusabb mint saját hibáinkkal, gondjainkkal történő szembenézés. Dr. Illés BélaGöd 2007 nov.
AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS RENDSZERE MAGYARORSZÁGON
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Egységes egészségügyi információrendszer
Egészségpolitika.
Az informatika az egészségügyben ma és holnap
Az egészségügy ma és a távlatok
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
EGÉSZSÉGÜGY-EGÉSZSÉGIPAR TÉNYEK ÉS TERVEK DR. RÁCZ JENŐ BUDAPEST, 2OO3.O5.29.
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
Javaslat az ágazati információ-politika átalakítására Dr. Kincses Gyula mb. főigazgató MEDINFO.
1/7 KONSZENZUS: PRIVATIZÁCIÓ. 2/7 A privatizációs stratégia javasolt elemei I. A privatizációs stratégiának az alábbi területeket kell érintenie: –A privatizáció.
(A biztosítási jogviszony nyilvántartás múltja, jelene, jövője. )
1/11 Dr. Kincses Gyula – Dr. Surján György ESKI Dr. Racskó Péter EüM Informatikai minimum-feltételek és akkreditáció.
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
1 Milyen a magyar egészségadatok minősége VI. Egészséginformációs Fórum május Király Gyula / 8.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Az OEP regionalizációja
F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Javaslat az egészségügyi ágazat szektor-semleges adatgyűjtési rendszerének megújítása Dr. Kincses Gyula.
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
A gyógyulás üzlet? Mit hoznak Önnek az üzleti biztosítók? Halálbiztos egészségügyet?
www.reformazdravotnictva.sk Az Szlovák egészségügyi reform első lépései Peter Pažitný.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Dr. Rácz Jenő ÖNKORMÁNYZATI EGÉSZSÉGÜGYI NAPOK BUDAPEST FEBRUÁR 24.
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
A HÁZIORVOSLÁSRÓL DIÓHÉJBAN dr. Selmeczi Kamill FAKOOSZ.
Hibák és tévedések a forrásteremtésben A szűkösség anatómiája A Magyar Kórházszövetség XVII. Kongresszusa Debrecen Dr. Szepesi András.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar Kórházszövetség XXVII.
Országos Egészségbiztosítási Pénztár – Egészség, biztonság!
Családtámogató ellátások
Lantos Csaba. Egészségügyi kiadások a GDP százalékában között OECD átlag Egészségügyi kiadások a GDP százalékában 2012-ben Forrás: OECD Health.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Szakmapolitikai fórum
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
Előadás másolata:

Kísérleti terápia – fájdalomcsillapítás nélkül? Jávor András dr.

A mai helyzet Több biztosítót akarok! Nem jó! Nem szabad!

A mai helyzet Több biztosítót akarok! Nem jó! Nem szabad! ÁRAMSZÜNET!!!!

Mi a probléma lényege? •Egészségdeficit! •Az egészségügy forráshiányos! •Potyautasok jelenléte! •A járulékfizetés nem transzparens! •A finanszírozási rendszer erősen diszfunkciós! •A paraszolvencia etikátlan és szakmapolitikailag kezelhetetlen! •A fejlesztéspolitika ad-hoc jellegű, az amortizáció kezelése megoldatlan! •Összeomló intézményrendszer – dezintegrált ellátás – rossz hatékonyság! •A gyógyszerköltségek kezelhetetlenek! •Egyre jobban feszítő humánerőforrás gondok! •Veszélyben az orvosi tudás megszerzése és karbantartása! •Megrokkant a prevenció bázisintézménye az ÁNTSZ! •Az egészségügy közigazgatása, szakigazgatása alacsony színvonalú! •A korszerű információ- és kommunikációtechnológia csak elvétve van jelen az ágazatban! Informatikai fejlesztési koncepció egy évtizede nincs!

Mit kell megvizsgálnunk? •Mi van erről a konvergencia- programban vagy a Zöld Könyvben? •Miben lehetne egyetértést elérni?

Egészségdeficit •Konvergencia-program: –egy szó sincs erről! •Zöld Könyv: –Folytatódik a népegészségügyi program (???) –A rossz egészségi állapot a kezelési költségeken kívül jelentős termelés-kiesést is okoz: számítások szerint akár ezermilliárdos nagyságrendű a veszteség, azaz a GDP közel 5%- a vész el az idő előtti megbetegedések és halálozások miatt –A célunk az, hogy a magyarok egy évtizeden belül hat évvel hosszabb életre számíthassanak, amelyből a mostaninál jóval több évet tölthetnek jó életminőségben, egészségesen. •Miben lehetne egyetértést elérni? –Az egészség nem az egészségügyben keletkezik és nem ott vész el! –Ha szegényedik a társadalom, akkor romlani fog egészségi állapota –Soha nagyobb szükség nincs egy széleskörű Népegészségügyi Programra, mely forrásokkal is rendelkezik!

Az egészségügy forráshiányos •Konvergencia-program: –A kormány célja, hogy az E. Alap kiadásai 2006 és 2009 között a GDP arányában 0,9 százalékponttal csökkenjenek!!! –A háziorvosi és szakorvosi ellátás díjai néhány százalékkal csökkennek •Zöld Könyv: –A magyar eü GDP részesedése megfelel az európai átlagnak •Miben lehetne egyetértést elérni? –Az egészségügyből forráskivonás nem történhet meg! –Az állam költségvetési politikájában az egészségügy legyen az egyetlen prioritás (volt egyszer egy „Egészség Évtizede…”?)! –A széles szakmai egyetértésen alapuló hatékonyságnövelés valósuljon meg!

Potyautasok jelenléte •Konvergencia-program: –A szolgáltatások igénybevételének feltétele a biztosítotti jogviszony –Azon személyek is részesülhetnek a természetbeni egészségügyi ellátásban, akiktől a járulékot foglalkoztatójuk levonta, de azt nem fizette be. •Zöld Könyv: –A Kormány szándéka az, hogy kialakítja az egészségbiztosítási azonosítóhoz (TAJ kártyához) kötött jogviszony-igazolás rendszerét. –Létrehozzuk az ún. egyéni „számlát” annak érdekében, hogy befizetéseink egy helyen legyenek nyilvántartva, és átlátható lehessen, hogy mikor, mennyit fizettünk, illetve fizettek utánunk. •Miben lehetne egyetértést elérni? –A közfinanszírozott egészségbiztosításban kötelező a részvétel! –Mindenki ellátása mögött törvényben rögzített és kikényszeríthető járulékfizetés legyen! –A nem létező biztosítotti jogviszony megállapítása nem az egészségügyi szolgálat feladata, hanem a járulékbeszedő és nyilvántartó szervezeté, és így az hajtja be az ennek következtében keletkező követeléseket!

A járulékfizetés nem transzparens •Konvergencia- program: –Több-biztosítós modell? •Zöld Könyv: –Egyéni számla? •Miben lehetne egyetértést elérni? –Adósok listája legyen nyilvános! –Állami intézmények adóssága esetén a költségvetés hitelezzen –Adósság elengedés ne történjen –Egyéni számla?

A finanszírozási rendszer erősen diszfunkciós •Konvergencia- program: –Vizitdíj –Számlaadási kötelezettség –Szakmai és finanszírozási protokollok •Zöld Könyv: –Ua. •Miben lehetne egyetértést elérni? –Normatív finanszírozási formák bevezetése –Erős kontroll kiépítése

Összeomló intézményrendszer – dezintegrált ellátás – rossz hatékonyság! •Konvergencia-program: –Beutalási kényszer –Kórházbezárás, átalakítás –OEP vásárlói szerepe erősödjön –Eredményérdekeltség a kórházaknál –Alapellátás (háziorvos) kistérségi összehangolása –Protokollok alapján minőségellenőrzés •Zöld Könyv: –Kórház privatizáció •Miben lehetne egyetértést elérni? –Alapellátás megerősítése –Kistérségi egészségpolitika, integráció finanszírozási eszközökkel is támogatva –Orvosszakmai szempontok figyelembevétele az intézmény átalakítás során –Szociális ellátás integrált fejlesztése kórházbezárás, átalakítás előtt! –OEP vásárlói szerep erősödjön –Szabad orvos és intézményválasztás megtartása bizonyos finanszírozási feltételekkel

A gyógyszerköltségek kezelhetetlenek! •Konvergencia-program (főbb elemek csak): –Támogatási kulcsokban megszorítás –Liberalizált patikaalapítás –OTC termékek patikán kívül is –Általánossá váló „fixesítés” –Háziorvosok egyéni gyógyszerkerete –Kórházi beteget generikusra állítsák be –On-line ellenőrzési rendszer –Térítésmentesség megszüntetése •Zöld Könyv: –Szakdolgozó írhat receptet •Miben lehetne egyetértést elérni? –Elektronikus gyógyszerrendelés bevezetése –Csak „evidence-based” gyógyszerek támogatása –Transzparencia –Volumenkorlátozás –Generikus program

Mi a probléma lényege? •Egészségdeficit! •Az egészségügy forráshiányos! •Potyautasok jelenléte! •A járulékfizetés nem transzparens! •A finanszírozási rendszer erősen diszfunkciós! •A paraszolvencia etikátlan és szakmapolitikailag kezelhetetlen! •A fejlesztéspolitika ad-hoc jellegű, az amortizáció kezelése megoldatlan! •Összeomló intézményrendszer – dezintegrált ellátás – rossz hatékonyság! •A gyógyszerköltségek kezelhetetlenek! •Egyre jobban feszítő humánerőforrás gondok! •Veszélyben az orvosi tudás megszerzése és karbantartása! •Megrokkant a prevenció bázisintézménye az ÁNTSZ! •Az egészségügy közigazgatása, szakigazgatása alacsony színvonalú! •A korszerű információ- és kommunikációtechnológia csak elvétve van jelen az ágazatban! Informatikai fejlesztési koncepció egy évtizede nincs!

•Ha belátjuk, hogy tévedni emberi dolog, nem szégyen tévedni. Szégyen csak az, ha elmulasztjuk kijavítani tévedéseinket. Soros György

Rövid elmélkedés a térképekről Szentgyörgyi Albert eleget tudott a térképekről, amelyek szerint az élet halad. Valamerre. Ő mesélte az alábbi háborús történetet, s tudvalevő, hogy a történelem a háborúkon keresztül halad. Valamerre.

Rövid elmélkedés a térképekről Az Alpokban valamelyik kis magyar katonai alakulat parancsnoka, egy fiatal hadnagy, felderítő járőrt küldött ki a jeges pusztaságba. Rögtön ezután havazni kezdett, két napig havazott, és a járőr nem tért vissza. A hadnagy szenvedett: a halálba küldte az embereit.

Rövid elmélkedés a térképekről De harmadnap a felderítő járőr visszatért. Hol voltak? Hogy találták meg az utat? Igen, felelték a katonák, már elveszettnek hittük magunkat és vártuk a véget. De ekkor egyikünk térképet talált a zsebében. Ez megnyugtató volt. Letáboroztunk, kivártuk a havazás végét, aztán a térkép megmutatta a helyes irányt. És most itt vagyunk.

Rövid elmélkedés a térképekről A hadnagy elkérte azt a csodálatos térképet, hogy áttanulmányozza. Nem az Alpok térképe volt, hanem a Pireneusoké.. Viszontlátásra. Miroslav Holub( ): Rövid elmélkedés a térképekrôl Fordította: Zádor András