A MŰSZAKI-INFORMATIKAI ÉS GAZDASÁGI VÉGZETTSÉGŰ PÁLYAKEZDŐK TÉRBELI MOBILITÁSA ÉS ELHELYEZKEDÉSE A VERSENYSZFÉRÁBAN Várhalmi Zoltán - Czibik Ágnes- Dörgő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A magyar felsőoktatás.
Advertisements

Előadó: dr. Lengyel László Magyar Nemzeti Tanács Felsőoktatási ügyekkel megbízott Tanácsos.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Frissdiplomások Szemerszki Marianna Tanulási utak és képzési tervek a felsőoktatásban.
Friss diplomások a versenyszektorban
Diákhitel Lehetőség és felelősség
Elégedettség a felsőoktatással és a hallgatói szolgáltatásokkal a TÁMOP fejlesztési program első eredményei dr. Székely Mózes elnök Felsőoktatási.
Duális felsőfokú képzés a PMMIK-n
Informatikai szakképzés és munkaerő-piaci tendenciák BUDAPEST, január Budapest, Montevideo utca 9. | Telefon: | Fax: +36.
EUROSTUDENT V A felsőoktatás szociális dimenziója Kiss László Educatio Nonprofit Kft.
Szakmatanulás érettségi után a Belvárosi Térségi Integrált Szakképző Központban (BeTISZK) 1073 Budapest Dohány utca 65.
Tanulmányok szerepe a karrierben Kozellné Szabó Csilla Ozeki Informatikai Kft.
A tanácsadó képzés regionális munkaerő-piaci hatásai
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
DPR adatok AVIR-ban való megjeleníthetőségének lehetőségei július 4. Nyüsti Szilvia Educatio Nonprofit Kft. Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
„ A kompetencia-alapú pedagógusképzés programjainak disszeminációja a Nyugat-Dunántúlon ” HEFOP /0 8 / /1.0 A projekt eredményei.
Diplomás pályakezdők a versenyszektorban Tóth István János * - Várhalmi Zoltán + „Felsoktatás és foglalkoztathatóság” Műhelykonferencia a Budapesti.
M OBILITÁSI HAJLANDÓSÁG VIZSGÁLATA FŐVÁROSI ÁLLÁSKERESŐK KÖRÉBEN Molnár Nikolett PhD-hallgató XI. MRTT vándorgyűlés Kaposvár, 2013.
Életpálya-építés fiatalkorban
Az EUROSTUDENT V felmérés Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2. ütem (TÁMOP / ) Főkedvezményezett:
A diplomások jellemzőiről és előre- menetelükről készített felmérés Olaszországban prof. Andrea Cammelli Bolognai Egyetem AlmaLaurea igazgatója Konferencia.
Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Településüzemeltető Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
„Alacsony státusú szakok” – Kísérlet a diplomák munkaerő-piaci értékkülönbségeinek alternatív magyarázatára Kiss László Projekt megnevezése: Felsőoktatási.
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29. DAB Székház, Debrecen Thomas Mann u. 49. Hallgatói mobilitás a Debreceni Egyetemen.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
A BELFÖLDI VÁNDORMOZGALOM JELLEMZŐ VONÁSAI MAGYARORSZÁGON
1 A VAJDASÁGI PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁSOK MUNKÁBA ÁLLÁSI MODELLJE 7. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Újvidék, november Jenei Ervin.
Egyetemek és vállalatok együttműködése a kutatásban és fejlesztésben
Munkanélküliség végzettség alapján
Iskolai életutak az alacsony végzettségűek körében
Jelentkezési Tendenciák Kutatás —Műhelykonferencia Budapest, június 16. Fábri István: Jelentkezési és felvételi tendenciák Magyarországon
Társadalmi háttér és mobilitás Educatio – DPR Február 8. Budapest.
Reál diplomával a munkaerőpiacon Diplomás kutatás 2010.
DPR 2011 – országos eredmények „Pályakövetés, döntéstámogatás, hallgatói szolgáltatások fejlesztése a felsőoktatásban – eredmények és további tervek „
Vándorló diplomások, diplomáért vándorlók Frissdiplomások kötetbemutató Budapest, március 7. Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások.
Adatintegráció, adatok felhasználása Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2. ütem (TÁMOP / )
Kinek meddig tart a felsőoktatás? A tanulmányok alatti munkavállalás továbbtanulási tervekre gyakorolt hatása „A felsőoktatási struktúrába kódolt egyenlőtlenségek”
Szakképzési rendszer és munkaerő-piac Az állami felsőoktatási férőhely-allokáció hatékonysága a felsőfokú végzettségűek munkaerő-piaci helyzetének tükrében.
Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centruma Logisztikai Koordinációs Központ Logisztikai szakemberigény, képzési igény, elvárások és tények.
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Angol-Magyar Képző és Továbbképző Központ Cím: 1154 Budapest Kozák tér Tel: Fax: Web:
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Kétciklusú képzés a műszaki felsőoktatásban Jobbágy Ákos Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, BME.
ÁLLÁSHIRDETÉSEK Készítették: Ádámku Renáta Karancsi Diána Nagy Magdolna Percze Dóra Szőllősi László.
A felsőoktatás néhány demográfiai kérdése A külföldön tanuló hallgatók.
Szakfordító és tolmácsképzések Csillebérc augusztus 29. Dr. Sárvári Judit OKM Felsőoktatási Főosztály
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
EUROPASS.
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Péter Katalin December 2. Aszód.  Hol dolgozik?  Hogyan?  Kikkel?  Milyen tevékenységeket végez?  Milyen eszközöket használ?  Mit szeret csinálni?
MERRE TART A MAGYAR FELSŐOKTATÁS? Dr. Molnár Károly Budapest,
Statisztikák. TáTK-n végzettek munkaadó cégformája szerint (ELTE Diplomás pályakövetés adatai 2010)
Rendezvényszervezés Educatio Gondolkodom, tehát ott vagyok! Educatio Gondolkodom, tehát ott vagyok!
A KÜLFÖLDI HALLGATÓK INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI SZEMPONTJAI TÁMOP C-12/1/KONV Losoncz Annamária Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
Felsőoktatási felvételi ponthatárok 2007 Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter Oktatási és Kulturális Minisztérium július 26.
Emberi erőforrások FOKSZ. FOKSZ Felsőoktatási szakképzés 4 félév 2 szakirány: személyügyi és humánpolitikai 120 kredit  90 kredit, besorolási szakon.
Kereskedelmi Eszközök Specialista
Diplomás pályakezdők és felsőoktatási intézmények vállalati szemszögből – 2008 Várható munkaerő-kereslet magyarországi cég körében végzett felmérés.
Árazási és árképzési elemző Dolgozz velünk az Élet habos oldalán
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Európai szemeszter 2018/19
Andragógusok a pályán, miben segíthet a múzeumandragógia?
A székesfehérvári járás munkaerő-piaci helyzete
Felsőoktatási Szakképzés
Általános iskolások pályaválasztása 2014
Előadás másolata:

A MŰSZAKI-INFORMATIKAI ÉS GAZDASÁGI VÉGZETTSÉGŰ PÁLYAKEZDŐK TÉRBELI MOBILITÁSA ÉS ELHELYEZKEDÉSE A VERSENYSZFÉRÁBAN Várhalmi Zoltán - Czibik Ágnes- Dörgő Benedek

Milyen típusai és jellegzetességi vannak a felsőoktatással kapcsolatos migrációnak? A bérezés és karrier tekintetében legkedvezőbb vállalati körökbe milyen tényezők segítik a bekerülést? Arra keressük a választ, hogy a helyi beágyazottságot mennyiben lehet kompenzálni a tanulmányok alatt megszerzett tudással, tapasztalatokkal. 2 A tanulmány célja A műszaki-informatikai és gazdasági végzettségű pályakezdők térbeli mobilitása és elhelyezkedése a versenyszférában

3 Migrációs típusok A műszaki-informatikai és gazdasági végzettségű pályakezdők térbeli mobilitása és elhelyezkedése a versenyszférában súlyozatlan esetszám % Bevándorlók 92726,1 Helyben maradók 81323,7 Mobilak 82123,2 Hazatérők 74721,3 Elvándorlók 1985,7 Összesen ,0 A műszaki-informatikai és gazdasági területen diplomát szerzett pályakezdők fele más kistérségben vállal munkát, mint ahol tanulmányait elvégezte A diploma megszerzése után immobilak 74 százaléka budapesti, a nem fővárosi egyetemi térségek megtartó-képessége tekintetében kiemelendő Győr, Pécs, Miskolc és Debrecen.

Diploma után mobilak: 24% Budapesten vállal munkát 44% jobb jövedelemi szinten lévő térségben vállal munkát 4 Diploma utáni mobilitás A műszaki-informatikai és gazdasági végzettségű pályakezdők térbeli mobilitása és elhelyezkedése a versenyszférában Forrás: Frissdiplomások Educatio Nonprofit Kft (N=2727)

több, mint 250 főt foglalkoztató vállalat külföldi tulajdonban van nem a mezőgazdaság, az építőipar vagy a vendéglátás területén folytat gazdasági tevékenységet a jövedelmi viszonyok tekintetében a leginkább kedvező térségben dolgoznak a pályakezdő diplomát igénylő munkakörben dolgozik 5 A kedvező vállalati szegmens A műszaki-informatikai és gazdasági végzettségű pályakezdők térbeli mobilitása és elhelyezkedése a versenyszférában

6 Kedvező vállalati szegmensbe való bekerülést segítő tényezők szig.Exp(B) Műszaki-informatikai végzettség,634,951 Nappali képzés,455,880 Költségtérítés képzés,160,833 Objektív eredmény,4591,086 Szubjektív eredmény,1751,148 Több felsőfokú képzés,3991,088 szig.Exp(B) Magas szintű nyelvtudás,0031,334 Külföldi tanulmányok,0111,414 Szakmai gyakorlat,103,849 Tanulmányokkal kapcsolatos munka,0381,234 Tanulmányokhoz nem kapcsolódó munka,5281,064 Külföldi munka,0781,242 Forrás: Frissdiplomások Educatio Nonprofit Kft (N= 3506) A műszaki-informatikai és gazdasági végzettségű pályakezdők térbeli mobilitása és elhelyezkedése a versenyszférában

7 A helyi kötődés kompenzálásának lehetőségei bekerülési esély Helyi lakos és helyben végezte az egyetemet 1,904 Külföldi tanulmányok és magas szintű idegen- nyelvtudás 1,886 Gyermekkorában helyben lakott 1,362Külföldi tanulmányok1,414 Tanulmányait helyben végezte 1,398Magas szintű nyelvtudás1,334 Forrás: Frissdiplomások Educatio Nonprofit Kft (N= 3506) A műszaki-informatikai és gazdasági végzettségű pályakezdők térbeli mobilitása és elhelyezkedése a versenyszférában

8 A műszaki-informatikai és gazdasági végzettségű pályakezdők térbeli mobilitása és elhelyezkedése a versenyszférában