Algoritmusleíró eszközök

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az algoritmus.
Advertisements

Programozási feladatok
Definíciók: Algoritmus: bármely véges sok lépéssel leírható tevékenység. Olyan pontos előírás, amely megmondja, hogy egy adott típushoz tartozó feladat.
Bevezetés a programozásba - Az algoritmusok leírása
Összefoglalás Hardver,szoftver,perifériák Memóriák fajtái
Algoritmusok.
Adatelemzés számítógéppel
Ismétlés: Döntések a feltétel egy logikai kifejezés if feltétel then
3. A programozás eszközei, programozás-technikai alapismeretek
Algoritmus Az algoritmus problémamegoldásra szolgáló elemi lépések olyan sorozata, amely: véges – azaz véges számú lépés után befejeződik, és eredményt.
Készítette: Cselényi Szandra Nóra
A C nyelv utasításai. Kifejezés+ ; Utasítás printf("Hello")printf("Hello"); a=b+ca=b+c; fuggveny(a,b)fuggveny(a,b); Blokkok: több utasítás egymás után,
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke A programozás alapjai 1. (VIEEA100) 9. előadás.
Programozás alapjai A programozás azt a folyamatot jelenti, melynek során a feladatot a számítógép számára érthető formában írjuk le. C++, Delphi, Java,
Programozási alapismeretek 1. előadás
Programozás alapjai.
Programozási nyelvek.
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
Java programozási nyelv 2. rész – Vezérlő szerkezetek
Algoritmusok Tusnádi István
DAG topologikus rendezés
ISZAM III.évf. részére Bunkóczi László
Egy egyszerű gép vázlata
A problémamegoldás lépései
Egyszerű gráfok ábrázolása Pascalban:
GRÁFELMÉLET Alapfogalmak 1..
Az algoritmusok áttekinthető formában történő leírására szolgáló eszközök Páll Boglárka.
Algoritmusok.
ALGORITMUS.
Algoritmusok.
ALGORITMUSOK.
3.2. A program készítés folyamata Adatelemzés, adatszerkezetek felépítése Típus, változó, konstans fogalma, szerepe, deklarációja.
Programozási nyelvek.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
1 Hernyák Zoltán Web: Magasszintű Programozási Nyelvek I. Eszterházy.
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
Algoritmusok.
Algoritmus szerkezetek
Programozás. Programozási nyelvek: Gépi nyelv A számítástechnika őskorában egyedüli lehetőség volt a gép bitsorozattal való programozása. Minden processzor.
Algoritmusok.
Programozás és programozás módszertan
Az algoritmuskészítés alapjai
Programtenyésztés igény szerint avagy hogyan segít programot írni a természetes kiválasztódás Szita István, Eötvös Collegium.
Háló- (gráf-) algoritmusok
Programozás, programtervezés
Török Katalin és Marosi Nóra 11/c. Pascal: Az es években megjelent magas szintű programozási nyelv, közel áll az emberi gondolkodáshoz. Nevét.
Algoritmusok. Az algoritmus meghatározott sorrendben elvégzendő műveletek előírása, mint azonos típusú (matematikai, logikai) feladatok megoldására alkalmas.
Algoritmizálás és programozás tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Az algoritmuskészítés.
Összeállította: Sashalmi Tibor
Algoritmizálás, adatmodellezés
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
Strukturált programozás.  A strukturált programozás jelenti valamennyi ma használatos programtervezési módszer alapját  Széles körben elfogadott az.
kialakulása, fejlődése, generációk
Programozási nyelvek csoportosítása.
Programozás alapjai Készítette: Csiszár Nóra Anita
kialakulása, fejlődése, generációk
Programozási nyelvek Programozási alapismeretek
Algoritmusok Tusnádi István
Programozási alapok.
Compiler illetve interpreter nyelvek
Algoritmizálás.
Példa: Dinteger = {..., -1,0,1,...}; Dboolean = {true, false};
Bevezetés a programozásba Algoritmikus gondolkodás
A fej vagy írás játék algoritmusa
Programozási nyelvek alapfogalmai
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
Számítógépes algoritmusok
Algoritmusok szerkezete
Algoritmus készítés.
Strukturált és nem strukturált programok
Előadás másolata:

Algoritmusleíró eszközök

Az algoritmus definíciója Utasítássorozat, mely megadja egy feladat megoldásmenetének pontos leírását. Véges sok utasítást tartalmaz. Nem feltétlenül véges végrehajtási idejű. Megfelelő sorrendű (szemantikailag helyes). Utasításonként megfelelően paraméterezett (szintaktikailag helyes).

Algoritmus leíró eszközök

Folyamatábra A programot gráfként írja le. A program-gráf egy irányított gráf, amely csomópontokból és őket összekötő élekből áll. Egyetlen induló és befejező éle van, az induló élből bármely csomópont elérhető. A folyamatábra három féle csomópontot tartalmaz: utasítás csomópont, döntés csomópont, gyűjtő csomópont. Látványos. Hátrányai: terjedelmes, szövegszerkesztővel nehezen készíthető, javítása rendkívül nehézkes.

Folyamatábra Utasítás csomópont Döntés csomópont Gyűjtő csomópont Igaz Hamis Feltétel

Folyamatábra Emelje fel a kézibeszélőt Van búgó hang? Várja meg a tárcsahangot Igaz Hamis Keressen egy másik telefonkészüléket! Dobjon be egy érmét! Tárcsázzon! Vége

Stuktogram A folyamatábra hibáit próbálja meg kiküszöbölni azzal, hogy a program-gráfot élek nélkül ábrázolja.  Egyetlen alapelem marad, a téglalap. Csak strukturált programok írására alkalmas. Hátránya: terjedelmes, nehezen javítható, nehezen „olvasható”.

Stuktogram Szekvencia: Szelekció: Iteráció: Utasítás1 Utasítás2 Feltétel Igen Nem Szelekció: Utasítás1 Utasítás2 Feltétel Iteráció: Utasítás(ok)

Leírás fával A program-gráfot fával írja le. A fa nem tartalmaz ciklust . A ciklusokat rekurzívan írhatjuk le. Az eddigieknél szélesebb alkalmazási lehetőségű, áttekinthetősége viszont továbbra is rossz.

Leírás mondatokkal Sorszámozott utasítású programozási nyelvekhez (pl.: BASIC) illeszkedik. Utasításai sorszámozott mondatok. A követést a sorszámok biztosítják. Hátránya: nehezen áttekinthető, nehezen olvasható, nem egyértelmű, nem specifikus.

Leírás mondatokkal 1. Emeld fel a kézi beszélőt! 2. Várd meg a tárcsahangot! 3. Ha van búgó hang, akkor folytasd az 5. soron! 4. Keress egy másik telefonkészüléket! Folytasd a 7. soron! 5. Dobj be egy érmét! 6. Tárcsázz! 7. Vége

Leírás mondatszerű elemekkel Más néven: pszeudokód, vagy leírónyelv. Elemei nem teljes mondatok, hanem mondat szerű elemek. Anyanyelv + matematikai, logikai nyelv. Struktúrái megfelelnek a Neumann elvű programozási nyelv struktúráinak. Kódolása egyszerű.

Leírás programnyelven Nem „mindenki” számára érthető. Szigorú szintaxisú.