„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Mennyire szolidáris a magyar társadalom? Alapjövedelem, közmunka, segélyezés április 25. Előadó: Závecz Tibor.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
GfK HungáriaMárkacsemeték konferencia – Dörnyei Otília május 5 Gyermek a családban, avagy a szülők megváltozott fogyasztási szokásai Dörnyei Otília,
A gazdaság helyzete – kampányban
„Legyen jobb a gyermekeknek! Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység ellen Kun Zsuzsa MTA GYEP.
1. A családpolitika társadalmi hatásai
Biztos kezdet- gondolat Projekt? Program? gyerekházak.
Gyermekszegénység – uniós prioritások és a magyar elnökség lehetőségei.
Munkaerőpiac, gyerekszegénység Darvas Ágnes ELTE TáTK, GYERE Gyerekesély Egyesület.
Szilvási Léna szakmai vezető november 11.
Legyen jobb a gyermekeknek!
1 ”Közlekedési rendszerünk az EU csatlakozás küszöbén” Tudományos konferencia, Győr, Széchenyi István Egyetem, november 5. Dr. Holló Péter az MTA.
A rendszeres szociális ellátás hatása a gazdasági aktivitásra és a segélyezett romák életmódjára Kiss Eszter OTDK 2011.
1 A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programtól a Legyen jobb a gyerekeknek Nemzeti Stratégiáig MEH–MTA 2006–2007. évi kutatások beszámolója május.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Gyerekkor - válságban „Válság regionális munkaerő-piaci hatásai” konferencia Miskolc, május 5-6. Darvas Ágnes MTA GYEP, ELTE TáTK.
Gyermekszegénység és a gyermekek jól-léte az Európai Unióban
EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés június 10.
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Legyen jobb a gyerekeknek! Gyerekszegénység – egészségügy XVI. Magyarországi Egészségügyi Napok Balatonfüred, október 7-9.
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
1 Ferge Zsuzsa Szegénység és kirekesztettség Magyarországon Munkavállaló nők X. országos konferenciája szeptember 29.
A szociálpolitika aktuális kérdései
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Gondoljunk másokra is!. Milleniumi fejlesztési célok 2000 szeptemberében az ENSZ kibocsátotta milleniumi nyilatkozatát. A nyilatkozat alapján, nyolc Milleniumi.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.
DR BITTNER PÉTER NEKÜNK ÖSZTÖNZÉS NEKIK OSZTALÉK SZÉKESFEHÉRVÁR,
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Kistérségi gyerekesély programok MTA GYEP Iroda SZMI április 21.
Gyermekek esélye Magyarországon TÁMOP Záró konferencia, Könyvtár: Esély! Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár június 21. Darvas Ágnes ELTE TáTK –
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
Kistérségi fejlesztési mátrix a Kisteleki kistérségben március 31.
A gyerekszegénység elleni program esélyei válság idején Ferge Zsuzsa Országos konferencia A „Legyen jobb a gyermekeknek” Nemzeti Stratégia helyzetéről.
„Legyen jobb a gyermekeknek! ” Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység ellen Kun Zsuzsa MTA GYEP.
GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, április
Legyen jobb a gyerekeknek, legyen jobb a gyakorlatban MACSGYOE konferencia Budapest, május 12. Darvas Ágnes MTA Gyerekszegénység Elleni Program Iroda.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
And what else?... Leszakadó gyerekek.
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
Kreatív statisztikai módszerek a szegénységmérésben
A gyerekszegénység néhány metszete Magyarországon
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Miért kell kistérségi kiterjesztés; hol tart Szécsény
Biztos kezdet- gondolat
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Előadás másolata:

„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008. november 11

A gyerekek helyzete Magyarországon Európához képest: Szegénységi arány A szegények aránya Magyarországon valamivel kisebb, mint az EU 25-ben (Mo 13% , EU 25: 16%); A gyermekszegénység azonban az átlagosnál valamivel nagyobb; Ezért azon 5 ország között vagyunk, amelyekben a legnagyobb a távolság a népesség és a gyerekek szegénysége között, a gyerekek rovására

Szegénységi ráták az EU-ban, gyerekek és teljes népesség, 2005 [1]

A gyerekek helyzete Magyarországon Európához képest (folyt): Anyagi depriváció A szűkösség általában nagyobb az új tagállamokban, mint a régiekben. Jellegzetes a kevésbé egészséges táplálkozás és a nagyobb arányú díjhátralék.

A gyerekek helyzete Magyarországon Európához képest (folyt A gyerekek helyzete Magyarországon Európához képest (folyt.): Társadalmi, területi különbségek Szegénység okai (Átlagos gyerekszegénységi arány: EU:19%, MO:20%) Egyedül álló szülők: Szegénységi kockázat valamivel kisebb , mint EU25 (34%-33%) 3 és többgyerekes családok Szegénységi kockázat valamivel nagyobb (25%-28%) Oktatási egyenlőtlenségek Szegregáltabb, szülői háttér hatása szokatlanul nagy (PISA) Területi egyenlőtlenségek Becslések szerint: Magyarországon különösen nagyok és növekvők. Nyugathoz képest sajátosság: Gyerekszegénység egyre inkább falusi, mint városi jelenség Ebből adódik HH és LHH kistérségekben gyerekszegénység csökkentésének kiemelt fontossága

A gyerekek helyzete Magyarországon Európához képest (folyt): Foglalkoztatottság, munkabér Foglalkoztatás: Szülői (különösen anyai) foglalkoztatás Európában egyik legalacsonyabb Az összes gyerek 14%-a foglalkoztatott nélküli háztartásban él (negyedik legrosszabb EU 25-ben, átlag 10% alatt) Munkanélküliek ellátása és munkabér: Munkanélküli ellátás európai átlagon, új tagországokénál valamivel jobb Munkabérek színvonala azonban relatíve nagyon alacsony, egyenlőtlenségek nagyok. Következmény: A munkavállalás sokkal kevésbé segít, mint az országok többségében. Ha 2 szülő közül 1 munkát vállal, az EU-25-ben 50 százalékponttal, nálunk csak 25 százalékponttal csökken a gyerekszegénység.

A gyerekek helyzete Magyarországon Európához képest (vége): A szülői munkavállalás hatása

Gyerekszegénység alakulása Magyarországon az utóbbi években, 1 1. Gyermekszegénység 2001 után csökkent, 2006 óta kicsit nőtt:

Gyerekszegénység alakulása Magyarországon az utóbbi években,2 (vége) Mélyszegénység valamivel kevésbé nőtt, mint (családi ellátások relatív javulásával függ össze)

Min kellene javítanunk folyamatosan? A Nemzeti Stratégia nagyon fontos – kevés európai országban van ilyen tartalmú országgyűlési döntés. De folytatni, figyelembe véve nálunk jobban haladó országok tapasztalatait: FOLYAMATOSAN, TÜRELEMMEL, RÖVID-KÖZÉP-HOSSZABB TÁVON: Konkrétabb célkijelölés - rövid-, közép-, hosszú távra (Jelenleg ez hiányzik) Folyamatos értékelés – visszacsatolás (Jelenleg alig van értékelés – Első fontos lépés Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottság létrehozása) Céltudatos forrásbővítés hosszabb távon, Súlyos korlát a belföldi és EU-NFT forráshiány. Jobb együttműködés mindenki és mindenki között (tárcák, kormányzat és önkormányzatok, tervezők és érintettek, stb.) „Policy proofing” Gyerekeket érintő szolgáltatások bővítése és színvonaljavítása Biztos Kezdet – jó kezdet. Változások fokozatos bevezetése, ha lehet HH és LHH kistérségekkel kezdve- ez jó célzás.

Mit kellene javítanunk sürgősen: Válság (és növekvő szegénység) hatásait korlátozni: Munkanélkülivé váló szülőknél folytatni családi alapú segélyezést; Éhezést, rossz táplálkozást javítani; Gyerekes családoknál közmű kikapcsolást és lakásvesztést megállítani. A gyerekek érdeke azt kívánja, hogy az őket szolgáló forrásokat elsőként kell emelni, és utolsóként szabad csak csökkenteni

a gyermekek mindenek felett való érdeke, Következtetés A Nemzeti Stratégia következetes és fokozatos megvalósítását követeli: a gyermekek mindenek felett való érdeke, a gyermekek szenvedésének csökkentése, az ország gazdasági és társadalmi fenntarthatósága az ország „európaisága”.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! www.gyerekesely.hu