Mentálhigiénés tanácsadás a Somogyi TISZK intézményeiben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A pedagógusok munkaidő beosztása
Advertisements

A Szily TISZK közösségfejlesztési szolgáltatása /2009/ Bemutatkozás a tagiskoláknak Fejlesztő pedagógusi szakszolgáltatás Iskolapszichológusi szakszolgáltatás.
MÉREI FERENC FŐVÁROSI PEDAGÓGIAI ÉS PÁLYAVÁLASZTÁSI TANÁCSADÓ INTÉZET 1088 BUDAPEST, VAS U TEL.: Április 29.Németh Margit A
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | A KOM-PASSZ program ismertetése „KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program GEBAUER FERENC MFPI, március 7.
A Hallgatói Mentorprogram működése
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Az iskolai szociálismunka
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
V. Kollégiumi Konferencia március 26. A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Intézet és a Deák Ferenc Középiskolai Kollégium rendezvénye.
Pályaorientációs és álláskeresési tanácsadói szolgáltatások
3. alprojekt A hátrányos, ill. halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű illetve tanulási nehézségekkel küzdő tanulók fejlesztésére létrehozandó.
KOMPLEX TANÁCSADÓI RENDSZER
Tehetségpont létrehozása
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
TÁMOP /A
A TÁMOP pályázat bemutatása. A támogatás célja -A befogadó közoktatási rendszer megteremtése -A sajátos nevelési igényű gyerekek, tanulók sikeres.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Mentorképzés a Debreceni Egyetemen
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Az e-portfólió használati köre
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
„A három-ötperces eseményeknek különös varázsa van az életünkben” Bródy János.
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A pályaválasztási szakemberek kompetenciái
TÁMOP /1-2F „Mércénk az ember” Oktatásfejlesztési munkacsoport.
"Legyen az esély egyenlő ..."
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
A PROJEKT KÉPZÉSI ÜTEMEZÉSE ÉS CÉLCSOPORTJAI Kaposvár, szeptember 8.
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
„KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
A szaktanácsadó segítő szerepe
Egyéni fejlesztési tervek készítése és használata az iskolában
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Alternatív munkaerő-piaci szolgáltatás
A tanárképzés szerkezete
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Team munka egy többcélú intézményben
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
ÁRPÁD SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM, SZÉKESFEHÉRVÁR Tóth Ágnes MÉCS vezető.
TÁMOP „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” Előadó: Petromán Anikó.
A pályaorientációs konzultáció. A pályaorientáció fogalma: A pályaorientáció egy olyan folyamat, amely az igénybevevő egyéni igényeinek figyelembevételével.
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Diákportfólió minden szinten a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében
Tét - TANULÓI ÉLETÚT TÁMOGATÁSA AZ ÓVODÁTÓL A FELSŐOKTATÁSIG a tanulók tudatos önfejlesztése érdekében Hujber Tamásné kovács Gabriella Kaposvári Klebelsberg.
főosztályvezető-helyettes
A Tanácsadók Virtuális Közösségének
Előadás másolata:

Mentálhigiénés tanácsadás a Somogyi TISZK intézményeiben Hujber Tamásné Pszichológus 2009. szeptember 8.

Tartalmi csomópontok Mi hívta életre? (Mentálhigiéné a közoktatásban.) Mentálhigiénés tanácsadás színterei Tanácsadói kör bemutatása Tárgyi erőforrás igény Módszerek bemutatása Ajánlatok az intézmények részére Tartalmi csomópontok

Mentálhigiéné fogalma „Az egészség, mint állapot nem csak az egészségügyön belül értelmezendő. Sokkal összetettebb tényezők eredményeként kialakuló, fenntartható állapot. Ebben a megközelítésben a lelki egészség gondozásának része minden lelki érték, kapcsolati kultúra fejlesztése. A mentálhigiéné lelki, kapcsolati kultúra.” (Dr. Grezsa Ferenc)

Kérdések A mentálhigiéné lehet a nevelés új értelmezési kerete? Miért van szükség ma a korábbi időszakokhoz képest tudatosabb pedagógiai tevékenységre? Hogyan tud a 21. század pedagógusa megfelelni a mentálhigiénés feladatok követelményeinek?

Pedagógiai mentálhigiéné Szemléletmód Szakmai kihívás Ismeret, készség, önismeret, attitűd váltás A mentális egészség fenntartását szolgáló értékek közvetítése Az iskolai élettér, az ott kialakult viszonyok, kapcsolatok segítsék az ott élők lelki egészségének védelmét Pedagógus, tanuló, szülő

Cél – folyamat – probléma Újra kell tanulni és tanítani a spontán mentálhigiénés szemléletet, amit a humán hivatás szakmává válásával elveszítettünk. A pedagógusnak át kell adni a lelki harmónia megteremtéséhez szükséges tudnivalókat. De hogyan, ha ő maga sem tudja saját harmóniáját megtalálni.

Több elemű rendszer kiépítése indokolt Pedagógusképzésben kellene kezdeni Pályán lévőknek folyamatos továbbképzés szükséges A már kiképzett szakemberek iskolai munkáját kellene támogatni Konzultációs hálózat létrehozása Szupervízió A tanuló mentálhigiénés problémáival történő foglalkozás időkerete nem megoldott. Pénz, pénz, pénz...

Kivel osztja meg a tanuló a problémáját? Személyek Átlag Szórás Kortárs barát 3,56 1,26 Anya 3,50 1,39 Partner 3,32 1,54 Idősebb, tapasztaltabb barát 3,16 1,38 Testvér 2,90 1,51 Apa 2,63 Más rokon 2,14 1,22 Orvos 2,07 Más felnőtt 1,73 1,07 Osztályfőnök 1,71 1,05 Pszichológus 1,68 1,19 Más tanár 0,9 Hitoktató/lelkész 1,42 0,96

A tanácsadás színterei Pedagógus tanácsadó konzultáció Tanuló tanácsadás Szülő konzultáció

Pedagógus tanácsadó konzultáció Szervezet Csoport/team Egyéni

Tanuló tanácsadás Osztály Kiscsoport Egyéni

Szülő konzultáció csoportos Iskolai szintű előadások Szülői értekezletek csoportos, kiscsoportos Osztály értekezlet egyéni Egyéni tanácsadás konzultáció

Építkezés elemekből 1. Tanulói tanácsadás (alkalom): általában egyéni, ritkán baráti/párkapcsolati jelenléttel. A tagintézményekkel el kell fogadtatni azt a működési módot, hogy az érdeklődő tanulók tanítási időben is eljussanak a tanácsadói szolgáltatáshoz. Szülői tanácsadás (alkalom): az intézményi összekötővel előre egyeztetett időpontban – soha nem a tanácsadóval való kontaktkapcsolatban! Pedagógus konzultáció (alkalom): a pedagógusok a tanácsadás időtartamában előre egyeztetett időpontban vehetik igénybe. A pedagógusok részére egyeztető/problémajelző lap található a tanáriban kifüggesztve. Mintáját a mellékletben elhelyezem.

Építkezés elemekből 2. Kiscsoportos pedagógus konzultáció (alkalom): általában team-ben, egy projektben dolgozók, vagy egy osztályban tanító pedagógusok számára. A kiscsoport 10 fő alatti létszámot jelent. Optimális munkaforma a siker átéléséhez. Nevelőtestületi/csoportos továbbképzések/tréningek (alkalom): a nevelőtestület egészét, vagy nagyobb csoportjait jelenti pl.: munkaközösségeket. Előnye ennek a formának, hogy egyszerre hallják mindazok, akik számára az értekezlet, továbbképzés, tréning szól.

Építkezés elemekből 3. Osztály/tanulócsoportos foglalkozások (alkalom): osztályfőnöki órák, vagy egyéb más tantárgyakhoz való kapcsolódás esetén tematikus óra tartás – előre meghatározott témában. Megfigyelés/hospitálás (alkalom): tanulócsoport tömegesedése esetén, vagy egyéni tanulói megfigyelések esetén, a tanácsadó további munkájához informálódás céljából alkalmazott gyakran használt módszer. Álláskeresési technikák klubfoglalkozás pályakezdőknek

Álláskeresési technikák klubfoglalkozás Az álláskeresési technikák klubfoglalkozás célja: a diákok hatékony álláskeresési technikákat, stratégiákat, módszereket ismerjenek meg, tisztában legyenek a munkaerő-piac sajátosságaival, valamint ismeretekkel rendelkezzenek a munkavállalás normáiról, szabályairól, Megismerik a munkavállaláshoz szükséges tudnivalókat: álláslehetőségek felkutatása, jelentkezési csomag összeállítása, állásinterjún való részvétel stb.

A klubfoglalkozások tartalmi elemei Munkaerő-piaci alapismeretek (a térség munkaerő-piaci helyzete, hiányszakmák, telített szakmák) A munkanélküliséggel és a munkaviszonnyal járó előnyök, hátrányok Célállás meghatározása Munkakörök jellemzői Álláskeresési csatornák Rejtett és nyílt munkaerő-piac Önéletrajz, motivációs levél készítése (hivatalos levél formája) Telefonálás szabál Állásinterjúra való felkészítés (megjelenés, viselkedési formák, gyakori kérdések az állásinterjún) Munkahelyi etikett (jogszerű alkalmazás szabályai, szerződésformák, munkavállalói és munkáltatói kötelességek) Foglalkoztatást elősegítő támogatások (START kártya, AM könyv)

Tanácsadói kör bemutatása

Humán erőforrás Lengyel Adél Eszter Gyógypedagógus, pszichológus Dr. József István Királyné Schán Brigitta Juhász Anett Molnár Judit Hujber Tamásné Pszichológus, szupervízor Mentálhigiénés szakember 4M tanácsadó, foglalkozási rehabilitációs szakember, szociálpedagógus Rehabilitációs mentor, tréner, 4M tanácsadó Gyógypedagógus, pszichológus, mentálhigiénés asszisztens

Tanácsadás havi órakerete Tanácsadó neve Tagintézmény neve Mathiász - Balatonboglár 5 óra 2-2 óra Álláskeresésre felkészítő klub Lengyel Adél Eszter Juhász Anett Molnár Judit Bacsák - Fonyód Baross - Siófok Dr. József István Krúdy-Siófok 6 óra Dráva Völgye - Barcs 4 óra Központi Kollégium - Barcs 2 óra Csurgó Nagyatád Királyné Schán Brigitta Tab Hujber Tamásné

Tanácsadói hálózat struktúrája

Kompetencia mentorálás (pedagógus - pedagógus) Felzárkóztatás az intézményben bevezetett összes kompetencia területre vonatkoztatva érintett pedagógusok Felzárkóztatás (pedagógus - tanuló) tanulmányi, szociális, környezeti egyéni törődés, kiscsoportos korrepetálás (tanuló vagy pedagógus által kezdeményezett) Tehetséggondozás természettudományos, társadalomtudományos, művészeti, sport stb. egyéni, kiscsoportos, csoportos formában: szakkör, klub, önszerveződés stb.... Tanuló támogató mentorálás HH, HHH, SNI tanulók részére egyéni törődés, kiscsoportos foglalkozás Pályaválasztási tanácsadás 9-14. évfolyamig minden tanuló érintett más-más területen egyéni, kiscsoportos, csoportos kereteken belül, osztályfőnöki órákon, karrier tanácsadás, álláskeresésre felkészítő klub, stb. Mentálhigiénés tanácsadás (tanácsadó - pedagógus; tanácsadó - tanuló) tanuló, szülő, pedagógus részére egyéni, kiscsoportos, csoportos formában: kollégiumi csoportok, osztályok, baráti társaságok, szobatársak, stb....

Köszönöm a figyelmet! Elérhetőségek: Hujber Tamásné hujbergabi@freemail.hu iWiW elérhetőség 30/484-75-12