A környezetszennyezés forrásai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Advertisements

A környezetvédelem intézményrendszere
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A Föld szférái Hidroszféra Krioszféra Litoszféra Bioszféra Atmoszféra.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer
A négy fő elem szerepe mindennapjainkban
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
BONI Széchenyi István Általános Iskolai Tagintézménye
Környezeti kárelhárítás
Környezeti kárelhárítás
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
Energia és környezet A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése.
Géczi Glória III.évf.geográfus ELTE TTK
1. A környezet.
Készítette: Kálna Gabriella
Hidrológiai monitoringrendszerek
Környezetértékelési módszerek
Környezeti hatásvizsgálat (1.) Alapfogalmak, a KHV helye és szerepe a környezet vizsgálatok rendszerében Biomonitoring/9. Dr. Kárász Imre egyetemi tanár.
Dr. Bulla Miklós (szerk.)
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Természeti erőforrások védelme
GAZDASÁG ÉS KÖRNYEZET KÖRNYEZETGAZDASÁGTAN – II. ELŐADÁS Előadó:
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Talajvédelem jogszabályi háttere Törvények, rendeletek, szabványok
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Felszín alatti vizek minősítése
KÖRNYEZETMÉRNÖKI ALAPISMERETEK Clement Adrienne egy. docens
Levegőtisztaság-védelem
Az erőművek környezetvédelmi kérdései és élettani hatásai
Levegőtisztaság védelme
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Zsuga Katalin – Szabó Attila: A Tisza hazai vízgyűjtőterületének ökológiai állapota, környezetvédelmi problémái Győri Katalin Dorottya geográfus III. évf.,
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
Dr. Huzsvai László Debrecen 2006.
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Ember és környezetének viszonya
Környezetvédelem.
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Globalizáció és környezeti problémák
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
TÁMOP /1-2F Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam Környezeti hatástanulmány készítése egy gyakorlati példán keresztül Fürchtné Mayer.
BME VÍZI KÖZMŰ ÉS KÖRNYEZETMÉRNÖKI TANSZÉK MTA VÍZGAZDÁLKODÁSI KUTATÓCSOPORT KÖRNYEZETMÉRNÖKI ALAPISMERETEK Somlyódy László egy. tanár Clement Adrienne.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Ökológia. Az élőlények környezete 1.lecke Az ökológiai rendszerek (Egyed feletti szerveződési szintek)
Hulladékvizek veszélyei – lehetséges katasztrófa helyzetek
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
Környezet és egészség.
Energia és környezet Szennyezőanyagok légköri terjedése Bevezető Dr. Gács Iván BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék
Víz Készítette: 8. osztály.
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Élettelen környezeti tényezők és hatásaik az élőlényekre
Előadás másolata:

A környezetszennyezés forrásai készítette Varga István

Környezetvédelmi alapfogalmak bevezető Környezetvédelmi alapfogalmak

A környezet fogalma és veszélyeztetettsége A környezet mindazon tényezők összessége, amelyek az élőlényre tényleges hatással vannak. Az ember környezete a bennünket körülvevő világnak az a része, amelyben él és tevékenységét kifejti. Ez térbeli kiterjedését tekintve azonos az élővilág életterével, a bioszférával. Litoszféra Hidroszféra Atmoszféra.

A környezet legfontosabb elemei: I. A FÖLD Alapközet Ásványvagyon Barlangok Termőföld, talaj Domborzat II. VÍZ Felszíni vizek Felszín alatti vizek

III. Levegő Alsó légkör Felső légkör IV. ÉLŐVILÁG Növényvilág erdők gyepek nádasok mezőgazdasági növények

Állatvilág vadon élő védett állatok vadon élő nem védett állatok védett háziállatok nem védett háziállatok Mikroorganizmusok V. TÁJ Védett természetes táj Nem védett kultúrtáj

A környezet alkotóelemei egymással szorosan összefüggenek! VI. TELEPÜLÉSI KÖRNYEZET Települések (lakóterületek) Ipartelepek Mezőgazdasági területek Közlekedési útvonalak. A környezet alkotóelemei egymással szorosan összefüggenek!

Környezetszennyezés: a környezetet,ill Környezetszennyezés: a környezetet,ill. az embert közvetve, vagy közvetlenül veszélyeztető, károsító jelenség, amely valamelyik környezeti elem fizikai, kémiai v. biológiai szennyeződését, károsodását eredményezi.

A környezeti terhelés, ill A környezeti terhelés, ill. szennyezés hatásai, azaz a környezeti hatások lehetnek: helyi jelentőségűek (pl. egy üzem zajszennyezése, hulladéklerakó helyi hatásai, stb.) regionális jelentőségűek ( pl. vízadó réteg elszennyeződése nagy területen is) globális hatások (energiatermelés, esőerdők irtása, globális felmelegedés, ózonlyuk, stb.) A környezetvédelem olyan intézkedések és tevékenységek összessége, amelyek az emberi életfeltételek a természetes- és mesterséges környezet állapotromlásának megelőzésére, állapotának fenntartására, állapotminőségének javítását igyekszik szolgálni.

A környezetünk védelme mindannyiunk egyik legfontosabb feladata, hogy ezáltal biztosítsuk mindenki számára az egészséges életre való jogot, a kiegyensúlyozott viszonyt az ipar fejlődése és a bennünket körülvevő környezet között.

A környezetvédelem célja, az ember egészségének és fennmaradásának biztosítása, anyagi és szellemi javaink védelme. Károkat megelőző védelem Okozott károk megszüntetése Emberi környezet fejlesztése Természeti erőforrásokkal való ésszerű gazdálkodás.

A Környezeti monitoring alatt a környezetben végbement változásokat megfigyelő, mérő, értékelő rendszert értjük. Emisszió, kibocsátás alatt a különböző típusú forrásokból időegység alatt kibocsátott szennyezőanyag mennyiségét értjük. Az IMMISSZIÓ a légszennyezettség mértékét megadó mérőszám.

Kibocsátási határérték: a környezetnek vagy valamely elemének jogszabályban vagy hatósági határozatban meghatározott olyan mértékű terhelése, amely kizárja a környezetkárosítást. RIZIKÓ alatt valamely aktivitás környezetre gyakorolt közvetlen vagy közvetett veszélyeztető hatásának megfelelő valószínűségét értjük. UDES je iznenadni i nekontrolisan događaj nastao nekontrolisanim oslobađanjem, izlivanjem ili rasipanjem opasnih materija pri proizvodnji, upotrebi, prevozu, transportu, skladištenju, prometu, odlaganju ili dugotrajnom nadekvatnom čuvanju.