Tőkebefektetések a KKV-szektorban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
Advertisements

A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
2 2 • 4,4 milliárd forint saját tőkével 2001-ben alapított befektetési társaság • célja: eredményesen működő és fejlődésre képes kis- és középvállalatok.
2 2 • 4,4 milliárd forint saját tőkével 2001-ben alapított befektetési társaság • célja: eredményesen működő és fejlődésre képes kis- és középvállalatok.
A cégértékelési módszerek elméleti háttere és gyakorlati alkalmazása
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Magyar Export-Import Bank Rt.
Balassagyarmat, június 24. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési.
Beruházási projektek dokumentációja
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. és a JEREMIE Program Garamvölgyi Balázs üzleti vezérigazgató-helyettes Budapest, augusztus 29.
Mikrohitel  Igénybevehetik: Kezdő és már működő mikrovállalkozások, melyeknél a bejegyzés vagy a vállalkozói igazolvány kiváltása már megtörtént  Hitel.
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
A hitelgarancia szerepe a vállalkozások forrásbevonásában Király Zsolt marketing igazgató Hitelgarancia Zrt február 2.
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
Az MFB Invest Zrt. tevékenységének bemutatása Buda Sándor Tanácsadási igazgató október 24.
Együttműködés a bérleti konstrukciók gyors és rugalmas kiszolgálásában.
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
Amikor nem kell biztosíték: tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, március 21.
Amikor nem kell biztosíték: tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Pécs, február 28.
Tőkefinanszírozás biztosíték nélkül Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 15.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Székesfehérvár, január 30. Tőkefinanszírozás.
Az átláthatóság, mint elengedhetetlen feltétel Mádi-Szabó Zoltán A kis- és középvállalkozási részleg vezetője április 18.
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia fedezet nélkül a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés.
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
Török József Üzletfejlesztési igazgató Szombathely, április 10. Tőkefinanszírozás.
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 24. Budaörs.
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 17. Debrecen.
Tőkefinanszírozás Török József Üzletfejlesztési igazgató Kecskemét, november 28.
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
1. Az RFH csoport bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 29. Tőkefinanszírozás.
Török József Üzletfejlesztési igazgató Miskolc, május 15. Tőkefinanszírozás.
Tájékoztató jellegű információk! Fejlesztési tőkefinanszírozás kockázati tőke- finanszírozás beruházási hitel fejlesztési tőke- finanszírozás.
A BESZÁLLÍTÓI BEFEKTETŐ RT. TEVÉKENYSÉGÉNEK BEMUTATÁSA
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Kormányszóvivői tájékoztató. Lendületbe hozzuk a vállalkozásokat Dr. Kóka János Gazdasági és Közlekedési Miniszter.
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Forrásteremtés struktúraváltáshoz, technológiai fejlesztéshez Török József Üzletfejlesztési igazgató Lovasberény, szeptember 20.
Rimóc, október 28. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési Iroda.
E-számlázáshoz és e- dokumentumkezeléshez kapcsolódó pályázat a Támpont – Mester Kft. segítségével.
GOP /A Mikro- és kisvállalkozások technológia fejlesztése.
Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei 1.
Pénzügyi mutatószámok, ROI, EVA
2 2 4,4 milliárd forint saját tőkével 2001-ben alapított befektetési társaság célja: eredményesen működő és fejlődésre képes kis- és középvállalatok fejlesztése.
MFB Rt. a hazai bankszektorban – A tulajdonos, a tulajdonjog gyakorló – A Bank társadalmi szerepvállalása – A Bank tevékenysége 2.
A tőkebefektetés 50 árnyalata Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, december 11.
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
MFB Rt. a hazai bankszektorban 100 %-ban állami tulajdonú Szakosított hitelintézet Az EU fejlesztési bankjaival megegyező tevékenység Forrásbevonás külföldről.
Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft. Moha, október. 151 / 8 Természetes megoldások európai színvonalon Energiaültetvények egy lehetséges finanszírozási.
Piac & Profit Konferenciasorozat Start Garancia Zrt. Egy gonddal kevesebb! Pályázati garancia fedezet nélkül a Start Zrt-től Az értékteremtő befektetés.
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó.
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Corvinus Nemzetközi Befektetési Rt. Határon átnyúló tőkeprogramok kis- és középvállalkozások számára Márk Péter Igazgató.
ÖTLETTŐL A SIKERIG! A REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI HOLDING ZRT. CÉGCSOPORTJÁNAK FEJLESZTÉSI ÉS FINANSZÍROZÁSI LEHETŐSÉGEI ILENCZFALVI SZÁSZ GÁBOR VEZÉRIGAZGATÓ.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
Kombinált Mikrohitel A Mikrovállalkozások fejlesztéséért.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
(Megújuló) energetikai projektek finanszírozási lehetőségei szeptember 12. Előadó: Papadimitropulosz Alexander a megújuló energia.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Dr. Terták Elemér vezérigazgató Budapest, május 12.
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
Megjelentek az infokommunikációs pályázatok
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
SZÁMVITEL.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY
Előadás másolata:

Tőkebefektetések a KKV-szektorban Előadó: Dr. Arató Krisztina vezérigazgató

A Társaság küldetése: Fejlesztési tőkebefektetéssel erősíteni a növekedési potenciállal rendelkező hazai kis- és középvállalkozásokat

Mi a Társaság alapításának a célja? A Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt. által nyújtott tőkeinjekció révén a vállalkozások piaci potenciálja, megítélése és hitelképessége jelentősen javul, képesek lehetnek a fejlődéshez szükséges forrásokat a kapott tőkén felül bankhitellel is kiegészíteni A vállalkozásokba fektetett tőkével segíteni termék-, eszköz- és technológiafejlesztésüket, a vállalkozás hozzáadott értékének növekedését Befektethető tőke: 3,4 milliárd Ft

Kisvállalkozás-Fejlesztő Pénzügyi Rt. Jegyzett tőke: 1.700.000.000 Ft Saját tőke: 3.400.000.000 Ft Alapítás: 2001. december 20-án Bejegyezve: 2002. január 15-én Tulajdonosi szerkezet: Magyar Állam (GKM) 88,24% Hitelgarancia Rt. 1,47% Budapest Bank Rt. 1,47% Erste Bank Rt. 1,47% KVFP Rt. OTP Bank Rt. 1,47% Magyar Export-Import Bank Rt. 1,47% Magyar Fejlesztési Bank Rt. 1,47% Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. 2,94%

Mely vállalkozások lehetnek érdekeltek? A Társaság jellemzően olyan korlátolt felelősségű társaságokba (Kft) vagy részvénytársaságokba (Rt) fektet tőkét, amelyek legalább két teljes lezárt üzleti évvel, eredményes gazdálkodási múlttal és további fejlődési potenciállal rendelkeznek A Társaság számára egy üzletileg alaposan átgondolt induló vállalkozás is lehet partner, amennyiben jó üzleti elképzeléssel, ehhez kapcsolódó üzleti tervvel és megfelelő referenciájú tulajdonosokkal, vezetéssel rendelkeznek. Nem fektethet be tőkét a Társaság mezőgazdasági-, és pénzügyi vállalkozásokba

Mely vállalkozások NE jelentkezzenek? Felszámolás vagy csődeljárás alatt álló vállalkozások Lejárt köztartozással rendelkező vállalkozások A tőkebefektetést banki hitel vagy tagi kölcsön kiváltására felhasználni tervező vállalkozások

Mekkora lehet a befektetés összege? A befektetés minimális összege 10 millió Ft, felső határa 100 millió Ft (egyszerűsített tőkeemelési eljárásnál -termelőeszköz beszerzésre - a felső határ 20 millió Ft). A befektetés összegének megfelelő nagyságú tőkével a vállalkozásnak is rendelkeznie kell. A beruházás nagyságrendjétől függően ez kiegészülhet a Társaság valamelyik részvényes bankja által nyújtott hitellel.

Kik lesznek a tulajdonosok? A Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt. (KvfP. Rt.) - egy előre meghatározott időtartamra - társtulajdonossá válik a vállalkozásban. A KvfP Rt. tulajdoni hányada - a tőkebefektetés után - a felemelt (jegyzett) tőkében kevesebb, mint 50 %, így a vállalkozás nem veszti el az őt megillető adó- és egyéb kedvezményeket

Ki fogja vezetni a vállalkozást? A vállalkozás irányítása a jelenlegi tulajdonos (a jelenlegi menedzsment) kezében marad, de a KvfP Rt. - mint társtulajdonos - rendszeres információ-szolgáltatást ír elő, és meghatározott kérdésekben döntési jogokat szerez. Az információ-szolgáltatás (monitoring) havi, negyedéves /féléves, illetve éves gyakoriságú, az üzletmenet legfontosabb jellemzőire tér ki.

Milyen információt kell benyújtani? Amennyiben az előzetes értékelés alapján a vállalkozás befektetésre formailag alkalmasnak bizonyul, úgy a KvfP Rt. megküldi részére a részletes Adatlapot, amelyben a következők tömör kifejtését várja: Éves beszámolók (két évre visszamenőleg) A megvalósítani kívánt projekt vagy fejlesztés műszaki leírása Jövőkép bemutatása (a kitűzött projekt megvalósítása után a vállalkozás piaci helyzetének változása) Éves bontású üzleti terv a futamidő végéig

Mennyi időre fektet be a Társaság? A tőkebefektetés időtartama maximum 5 év, jellemzően 3 és 5 év közötti, amelynek leteltével a KvfP Rt. tulajdonhányadát a társtulajdonosok megvásárolják A kivásárlás kedvező üzletmenet esetén a tervezettnél korábban is megtörténhet A kivásárláshoz szükség esetén banki hitel is igénybe vehető, amihez a KvfP Rt. segítséget nyújt.

Mekkora az elvárt hozam? A KvfP Rt. a befektetett tőkéje után hozamot vár el. A szerződésben rögzített hozam a tőke kivonásakor esedékes A KvfP Rt. hozamelvárása szerény, gyakorlatilag a tőke forrásköltségét fedezi és egy, a vállalt kockázat mértékével arányos felárat tartalmaz Az elvárt hozam mértéke: BUBOR + 0,5%–3% p.a.

Egyszerűsített tőkeemelés Jellemző Normál tőkeemelés Egyszerűsített tőkeemelés Működési idő Akár induló vállalkozás is Minimum 2 lezárt mérlegév Eredmény Nyereségesség az elbírálásnál pozitívum A legutóbbi két lezárt mérlegévben összességében nyereséges. Igényelhető 10 MFt - 100 MFt között 10 MFt - 20 MFt között Saját tőke Eredménytartalék + tőketartalék + jegyzett tőke összege meghaladja a kért tőkeemelést, vagy tulajdonosi tőkepótlás (készpénzes tőkeemelés) Saját erő Az elbírálásnál pozitívum Minimum 20%-os saját erő (készpénzállomány) szükséges Beruházási cél A tervezett projekthez kapcsolódó - előre megadott - termelőeszközök beszerzésére + a projekt egyéb költségeire kell fordítani a kért tőkeemelést A cégnek az előre megadott termelőeszközök beszerzésére kell fordítania a tőkeemelés összegét. Tevékenység Új tevékenységi kör beindítása is lehetséges Csak a jelenlegi tevékenységi kör fejlesztése (profilváltás kizárva) Megtérülési számítás Megfelelően alátámasztott ered-mény- és mérlegterv a teljes kihelye-zési időtartamra. A tőkeemelésből tervezett beruházás kihelyezési időtartam alatti megtérülésének alátámasztása. 

A tőkebefektetés technikája A befektetés minden esetben készpénzes tőkeemelés útján történik. A befektetett tőke ellenében a KvfP Rt. a vállalkozásban tulajdonhányadot szerez, ennek mértéke kevesebb mint 50%. E korlát célja, hogy a vállalkozás vezetése egyértelműen a jelenlegi tulajdonos kezében maradjon, továbbá a vállalkozás ne veszítse el a jogot azokra a kis- és középvállalkozásokat megillető támogatásokra vagy kedvezményekre, amelyek a mindenkor hatályos jogszabályok alapján megilletik. A tőkebefektetésre vonatkozó döntést követően a vállalkozás és a Társaság között Együttműködési szerződés (szindikátusi szerződés) kerül megkötésre. Ez tartalmazza a rendszeres információszolgáltatás módját és egyéb, a befektető érdekei védelmében vagy az üzleti tervtől lényegesen eltérő működés esetén teendő intézkedéseket.

Monitoring A vállalkozás üzletmenetének követése havi, negyedéves/ féléves és éves rendszeres adatszolgáltatás útján Normál üzletmenet esetén nincs beavatkozás a vállalkozás irányításába Az üzleti tervtől jelentősen eltérő eredmények vagy a szindikátusi szerződésben rögzített feltételek nem teljesítése esetén megszorító intézkedések, beavatkozás.

Exit: a KvfP Rt. tulajdonhányadának értékesítése A KvfP Rt. eladási opciója: A vállalkozás és tulajdonosai a szindikátusi szerződésben vállalják, hogy a futamidő végén a KvfP Rt. üzletrészét (részvényhányadát) az előre meghatározott képlet szerint megvásárolják. A vállalkozás vételi opciója: A vállalkozásnak és tulajdonosainak joguk van a futamidő alatt bármikor ugyanezen az áron kivásárolni a KvfP Rt. üzletrészét (részvényhányadát).

Gyakran elkövetett hibák Nem megfelelő cégforma, mikrovállalkozás A tőke felhasználási célja átgondolatlan Az üzleti terv rosszul összeállított Hiányos a dokumentáció

Statisztika Tőkebefektetési igények: Megvalósult befektetések: 2003: 273 db Megvalósult befektetések: 2003: 15 db 2004: 5 db Egy-egy vállalkozásba fektetett tőke 35 MFt – 90 MFt Eddig befektetett (szerződött) tőke összesen 1052 MFt Szektor Gépipar Élelmiszeripar Orvosi műszerek és szolgáltatás Vegyipar Gyógyturizmus

Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt. Információ: Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Rt. 1053 Budapest, Szép utca 2. Telefon: (1) 486 32 30 Fax: (1) 486 32 32 E-mail: info@kvfp.hu www.kvfp.hu

Köszönöm a figyelmet.