Dr. Nagy Sándor Péter belgyógyász, háziorvos

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Narancsbőr A nők zsírsejtjei genetikailag jóval nagyobb mennyiségű zsír tárolására képesek, mint a férfiaké. Ezek közvetlenül a bőr alatt helyezkednek.
Advertisements

Gégegyulladás - Laryngitis
Az alacsony fehérjetartalmú diéta szerepe a predialízis szakban, hatása a Ca-P egyensúlyra Borosné Tóth Kinga Debrecen
A sav bázis egyensúly szabályozása
A köszvény Arthritis urica.
Kiszáradás.
A vizeletürítés gyógyszertana
A kémiai egyensúlyokhoz… ( )
Heterogén kémiai egyensúly
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
Epilepszás rohamot provokáló tényezők láz kialvatlanság, fáradtság alkohol, alkoholmegvonás monoton tevékenység gyógyszermegvonás frontok stressz Reflex.
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
Asztma Kozma Bernadett 10.b.
A magas vérnyomás Készítette: Simofi-Ilyés Beatrix.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Légző rendszer betegségei
Immunrendszer Betegségei.
Hasnyálmirigy.
Ca forgalom szabályozása
Pajzsmirigy.
Ca forgalom szabályozása
Szabályozás-vezérlés
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
Latyák Brigitta 9.A Károlyi pályázat
D – vitamin ! (: Készítette: Pafit Zoli Tomi Patrik.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
OLDÓDÁS.
Savak és bázisok.
ORGANIKUS PSZICHIÁTRIAI KÓRKÉPEK
Savas és lúgos kém-hatású anyagok környeze-tünkben
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
FOLYADÉKVESZTÉS ÉS REHIDRÁCIÓ
Az életfolyamatok életkori sajátosságai
Hogyan Működik? Normál körülmények között egyensúly van a savi és lúgos tulajdonságú vegyületek között. Az egyensúlyt a vér puffer rendszere, a tüdő és.
SLE és vesebetegség Sütő Gábor.
A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY.
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
Sl | Page1 Kedves Betegeink! Értesítjük Önöket, hogy ez évben ma, én van a Vese Világnapja.
SAV-BÁZIS HÁZTARTÁS pH = - log [H + ] pH = pK + log([HCO 3 - ]/[CO 2 ])
Vizes oldatok kémhatása
VITAMINOK.
A mozgás szükséglete.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Mozgás szükséglete.
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Sav-bázis és vérgáz analízis Molnár Zsolt AITI
Oldatok kémhatása és koncentrációjuk
Glutén-érzékenység, Lisztérzékenység
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
3. rész: 3. rész: Angina pectoris és a szívinfarktus Klikk a folytatáshoz!
Vizes oldatok kémhatása. A vizes oldatok fontos jellemzőjük a kémhatás (tapasztalati úton régtől fogva ismert tulajdonság) A kémhatás lehet: Savas, lúgos,
Kémiai jellemzők pH, összetétel, szervetlen és szerves alkotók.
Savak és lúgok. Hogyan ismerhetők fel? Indikátorral (A kémhatást színváltozással jelző anyagok)  Univerzál indikátor  Lakmusz  Fenolftalein  Vöröskáposzta.
Hasnyálmirigy.
Heveny rosszullétek Szív és érrendszeri megbetegedések
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Ca forgalom szabályozása
Az oldatok kémhatása.
Szabályozás-vezérlés
Kiszáradás.
Therápia segítő program Családorvosi alprogram
Alultápláltság és veszélyei
TIENS KANGLI.
Előadás másolata:

Dr. Nagy Sándor Péter belgyógyász, háziorvos Lúgosítás tudat alatt Dr. Nagy Sándor Péter belgyógyász, háziorvos

A kémhatás jellemzője a pH A pH (pondus Hidrogenii, hidrogénion-kitevő) egy dimenzió nélküli kémiai mennyiség, mely egy adott oldat kémhatását (savasságát vagy lúgosságát) jellemzi. Híg vizes oldatokban a pH egyenlő az oxóniumion- koncentráció tízes alapú logaritmusának ellentettjével. Vagy másként:

pH savas lúgos

pH mérés

Sav-bázis homeosztázis Szervezetünkben savas anyagcseretermékek állandóan képződnek. Bonyolult biokémiai folyamataink a közeg kémhatására rendkívül érzékenyek. Emiatt a szervezetünk egy állandó, stabil kémhatásra törekszik. A normális sejtműködéshez elengedhetetlen, hogy szervezetünk a vér, és ezáltal a szöveti környezet kémhatását szűk határok között tartsa.

Sav-bázis homeosztázis A vér pH-ja: 7,37 – 7,45 ! enyhén lúgos. Ezt szervezetünk stabilan ilyen szűk tartományban tartja, az állandóan termelődő savas anyagcseretermékek ellenére. Hogyan képes erre?

Hogyan lúgosít szervezetünk? Számos gyorsan reagáló ún. puffer rendszer által A vese lassú, stabilizáló hatása által. Mindez egy finoman szabályozott automata rendszer, „nincs gondunk rá, mert magától működik”.

Puffer rendszerek Sejten belül: Sejten kívül: Hemoglobin Foszfát rendszer Sejten kívül: Plazmafehérjék Szénsav – bikarbonát rendszer – ez a legfontosabb

Bikarbonát rendszer A tüdő a légzés során a vér CO2 koncentrációjának gyors befolyásolása révén növeli vagy csökkenti a szénsav koncentrációját, így percek, órák alatt gyors kompenzációra képes. A vese a bikarbonát koncentráció befolyásolása révén hat a pH-ra lassabban, napok alatt.

Kóros állapotok Acidózis – a vér pH savas irányba változik (csökken) Metabolikus – anyagcsere kisiklás miatt Respiratorikus – a tüdő kóros működése miatt 7,15 alatt életveszély Alkalózis – a vér pH lúgos irányba változik (nő) Metabolikus – anyagcsere kisiklás miatt Respiratorikus – a tüdő kóros működése miatt 7,55 felett életveszély

Metabolikus acidosis okai Addíciós Belső savképzés Ketoacidózis: Diabeteses kóma, súlyos éhezés, alkoholizmus Tejsavacidózis: keringési sokk, súlyos oxigénhiány, gyógyszermérgezés (biguanid) Külső savbevitel = mérgezések: glikol, metilalkohol, szalicilát Retenciós Veseelégtelenség – nem üríti a savakat. RTA I. Szubsztrakciós (bikarbonát /”lúg”/ vesztés) Bél eredetű: súlyos hasmenés Vese eredetű: gyógyszerhatás (karboanhidráz gátló), RTA II.

Respiratorikus acidosis okai Légzési elégtelenség Tüdőbetegségek (COPD) Légzőmozgások zavara Agyi szabályozás zavara (agyvérzés, sérülés, mérgezés) Gerincvelő károsodás (sérülés, polyo fertőzés) Ideg-izom bántalmak (myasthenia gravis, tetanus, mérgezés) Mellkasfal, mellhártya betegség (sorozat bordatörés, PTX, folyadék) Felső légúti elzáródás (idegentest, allergiás gégeödéma) Szív eredetű Tüdőödéma (szívinfarktus, szívelégtelenség)

Acidosis tünetei Metabolikusban a légzés jellegzetesen mély (Kussmaul) Összeomlás (contractilitas romlik)

Metabolikus alkalosis okai Savas gyomornedv vesztése (hányás, szonda) Vízhajtás okozta K hiány (fokozott H ürülés vesén át) Kortikoszteroid túlkínálat (Conn-sy., steroidkezelés – fokozza a K és H ürülést vesén át) Fokozott bikarbonát bevitel (csak kórházban) Ritka öröklődő betegségek (Bartter-sy., Gitelman-sy.)

Respiratorikus alkalosis okai Fokozott légzés okozza (hyperventillatio) Pszichés – a leggyakoribb (generalizált szorongás, pánikzavar részjelensége) Oxigénhiány miatt Idegrendszeri betegség miatt Ritka okok (szeptikus sokk, májelégtelenség okozta tudatzavar)

Alkalosis tünetei Hyperventillatio – túlzott mély légzés (metabolikusban nincs) Végtagzsibbadás, remegés Tetania – görcsök a végtagokban (ionizált Ca leesik) Ingerlékenység; csökkent koncentráció, tudatzavar (relativ agyi hypoxia miatt)

Kezelés Súlyos, dekompenzált esetekben kórházi kezelés. Pszichés hyperventillatio (pánik roham) – nyugtatni, zacskóba lélegeztetni (CO2 így nem csökken le kritikusan a vérben)

A „tudatos lúgosítás” irányzatának hitelvi pontjai A normál anyagcsere és a modern életmód következtében szervezetünket az elsavasodás fenyegeti. A savak a szövetekben raktározódnak el, ezért az elsavasodás mérése „rendkívül nehéz”. A szinte mindenkinél tapasztalható fáradtság, tompultságnak, kimerültségnek, ingerlékenységnek, depressziónak ez az oka, s ez súlyos betegségek előjele lehet. Ezért tennünk kell valamit, hogy ezt a folyamatot megállítsuk, lúgosítanunk kell. Ezt „bázikus”, azaz lúgos kémhatású élelmiszerek fogyasztásával tehetjük.

Tudományos ellenvetések bizonyított tények alapján Amíg élünk, spontán elsavasodástól nem kell félnünk, mert azt a szervezetünk szenzációsan kifinomult módon „tudat alatt” megoldja. A vér kémhatása tükrözi a szövetek kémhatását is, mérése nem „rendkívül nehéz”. A szervezet kémhatása csak súlyos esetekben borul fel, mely rendszerint kórházi kezelésre szorul. A fáradtságnak, tompultságnak, kimerültségnek, depressziónak, ingerlékenységnek más, kézzelfoghatóbb okai vannak. Korunk népbetegségeinek más, ennél sokkal fontosabb életmódi oka van (mozgásszegénység, táplálkozás, önpusztítás, stb.) A legtöbb élelmiszer savas, vagy semleges kémhatású. A gyomorban minden savas lesz, mert a gyomorsav erős sósav. A savas gyomorbennéket a lúgos hasnyál és bélnedv semlegesíti a nyombélben.

Mi a jó mégis a „lúgosító” étrendben? Egészséges, növényi alapú étrend, melyet számtalan egyéb okból javasolni lehet. Nem lúgosítja a szervezetünket. Lúgos kémhatású ásványvizek enyhíthetik a gyomorsav túltengés tüneteit.

Mi az, amit tényleg lehet lúgosítani? A vizeletet. Bizonyos állapotokban javasolt is a vizeletet lúgosítani. Csak a vizelet kémhatását tudjuk módosítani étrendi úton. Az egész szervezet lúgosításáról szóló tanok valószínűleg ennek félreértéséből származnak.

A vizelet lúgosítása A normál vizelet enyhén savas kémhatású, ennek antibakteriális hatása van (ld. hüvelynél ugyanígy). Miért kell esetleg lúgos irányba tolni? A túl savanyú kémhatású vizelet húgysavkő képződésére hajlamosít, savas vizeletben a kristályok könnyebben kicsapódnak. Hogyan? Zöldségek, citrusfélék fogyasztása, növényi alapú étrend, tejtermékek emelik a vizelet pH-ját.

Köszönöm a figyelmet